Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 f1.8 G czy D
Witajcie
Mam dylemat odnośnie kupna obiektywu 85. Potrzebuje do portretów, zdania są podzielone co do wersji ale duzo ludzi twierdzi że "D" ładniej rozmywa tło. Wiadomo że "G" jest troszkę szybszy.
Sam posiadam szkła na śrubokręt i chwale je sobie
doradzi mi ktoś ?
Archibald6803
03-05-2016, 16:03
dla mnie liczy się tylko D ... bo zapinam też pod analoga; jak ktoś jest tylko "ucyfrowiony" to G - daje ostrzejszy obrazek na pełnej dziurze
madebyzosiek
03-05-2016, 16:08
G też się da podpiąć do analoga, tylko trochę nowszego ;)
A tak na poważnie to mam tęsknotę za szkłami D, właśnie przez analogi... Ale faktycznie G jest ostrzejszy na 1.8 :)
lukasz.antoniak
03-05-2016, 17:18
Do poczytania: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203884.
Evanduril
03-05-2016, 22:38
Na 1.8 różnica między D a G jest o wiele większa niż "trochę". Powiedziałbym, że uzasadniająca cenę G.
A ja mam do was pytanie odnośnie i wersji D i G.
Czy ich celność jest powtarzalna? Chodzi mi o celność z fabryki regulowaną mikro regulacją.
Dopadłem niedawno G.
Testowane focalem wychodzi mi na +6
Gdybym bawił się w odstępowanie od umowy to mógłbym obiektyw jeszcze wymienić. Warto się bawić czy niestety prawdopodobieństwo lepszej sztuki jest takie samo jak i gorszej ?
hostman22
17-05-2016, 18:11
tak - można się bawić aż znajdziesz sztukę która z twoim body będzie na "zero". Szkła dobierasz do konkretnego egzemplarza body (zmiana body wybrane szkła mogą się rozjechać ;)). Ja osobiście zostawiam szkła, które właśnie mieszczą się na początku skali korekcji, aby mieć jeszcze trochę zapasu na ewentualną korektę w trakcie użytkowania.
Mój "G" trafia idealnie w punkt bez regulacji.
Ja na d7100 testowałem 3x 50mm (żadna nie trafiała od razu), testowałem też 2x sigma 17-50 (tu też były poprawki). Sigma 18-35 (tu była tragedia bo każda ogniskowa była inna)
Dodatkowo był jeszcze Tamron 90 VC, który na początku musiał być ustawiony na +16, a po wizycie w serwisie (sam obiektyw poszedł do regulacji) strzelał już w punkt. Było też 85 1.8g, które wymagało chyba ustawienia typu +4
Do d750 miałem jak na razie możliwość podpiąć 1x50mm, powyższego Tamrona, i teraz inną sztukę 85 1.8G
50mm +4
85mm +6 lub 7
Tamron -1 więc jak dla mnie kwestia błędu pomiarowego.
Zasadniczo w coś takiego jak kontrola jakości przestałem wierzyć. Z drugiej strony jeżeli producent zakłada możliwość odchyleń od -20 do +20 to jeśli jest w środku to chyba nie ma co narzekać.
madebyzosiek
17-05-2016, 21:03
Mój "G" trafia idealnie w punkt bez regulacji.
Ja też mam taką sztukę, ale tylko z D300s-em tak jest, z D7100 ma fronta na 6 ;)
Mój G bez korekty na D610. Poprzednio D kolegi zarówno na D7000 jak i D610 musiał mieć jakieś "plusy" - nie pamiętam ile, ale były to różne wartości. Różnica w ostrości znaczna w zakresie 1.8 - 2.5 na korzyść "Chińczyka" oczywiście.
A ja przed chwilą miałem okazję sprawdzić drugą G. Również coś w okolicy +6 więc albo mam szczęście do plusów, albo moje body na minus :-)
No nic. Ból psychiczny minie, a fajne szkło pozostanie :-)
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
lukasz.antoniak
17-05-2016, 22:48
A gdzie w Warszawie sprawdzałeś? W FotoJoker w CH Arkadia też miałem +6. W ABFoto w Złotych Tarasach była tak zmasakrowana i mydlana "nowa" sztuka, że aż się dziwiłem, że komuś udało się coś takiego zwrócić... Ostatecznie na długim końcu zostało u mnie 85/1.4D. eBay, 590 EUR z Francji, egzemplarz bardzo zadbany. No i o dziwo mikrokalibracja na 0.
Właśnie w CH Arkadia :)
Ten, który mam aktualnie u siebie wstępnie jest na +5. Pochodzi z CH Targówek.
Zasadniczo chyba dam sobie spokój z dalszymi poszukiwaniami.
Wydaje mi się, że na różnych opchaj mikro regulacja jest powtarzalna. +5 nawet jak się jeszcze rozjedzie to na szczęście jest spory zapas, a i gwarancja na obiektyw może pomoże.
Ewentualnie powiedzcie mi jeszcze czy mikro regulacja powodowała u was jakieś problemy z innymi szkłami? Coś gdzieś mi wpadło jakiś czas temu w oko, ale nie bardzo teraz wiem o co chodziło.
Czy mikro regulacja włączona na stałe może rozregulować układ optyczny w aparacie lub w samym obiektywie?
Czy może z jakiegoś powodu wpływać źle na obiektywy, które MR nie potrzebują?
Nie może się nic takiego dziać.
Mikro regulacja wprowadza korektę do algorytmu ustawiania ostrości w aparacie. Jest to tylko i wyłącznie zabieg programowy.
Jedyny problem jaki jest to z Tamronami (24-70VC, 70-200VC, 90/2.8VC i kilka innych) bo aparaty nie są w stanie ich rozróżnić (błąd Tamrona, do którego się nie chcą przyznać).
patefonik
18-05-2016, 14:49
"Czy mikro regulacja włączona na stałe może rozregulować układ optyczny w aparacie"
Rozregulować na stałe pewnie nie , jednak ktoś pisał na forum, że włączenie funkcji mikroregulacji i ustawienie jej na zero, może wprowadzać zmiany w działaniu algorytmu powodujące, że wynik pomiaru AF jest inny niż z wyłączoną funkcją. Czyli samo uruchomienie tej funkcji może powodować zmiany w precyzji ostrzenia. Podkreślę, nie mam wiedzy merytorycznej pozwalającej mi autorytatywnie potwierdzić lub zaprzeczyć tej tezie, ale taki wpis na forum był.
Mój nowiutki 85/1.8G nawet po ustawieniu +20 nie był ostry. I głupi, zamiast dać go do regulacji Nikonowi odesłałem sprzedawcy z żądaniem zwrotu kasy. Kasę oddali a cena skoczyła o 90⏠do góry :D i nie mam nowiutkiego 85/1.8G bo czekam aż cena znowu spadnie.
PS. bałem się, że jak nówka nieśmigana ma aż +20 to "sie nie da wyregulować". ech...
Evanduril
18-05-2016, 17:08
Nie masz co liczyć na spadek ceny. Będą raczej drożeć.
madebyzosiek
18-05-2016, 17:47
E tam, się ojro i dolar ustabiluzują to i ceny spadną... Pytanie czy się ustabiluzują ;)
Stabilizacja mi nie potrzebna jeśli będzie pierwsza pochodna ceny po czasie ujemna.
U mnie 3-i egzemplarz przetestowany i znów +6 (+6, czasami +5, a czasami +9 pokazuje focal, ale metodą prób i prób doszedłem do wniosku, że najostrzej jest na +8)
Próbowałem metodą DOT, ale to stabilna kropka jest w dość dużym zakresie.
W odległości 1m obiektyw na 1.8 po ustawieniu ostrości w trybie Lv i próbach jak w tutorialu kropka jest stabilna na mikro regulacji od -5 do + 20 (włącznie z 20 więc może i dalej).
Z drugiej strony metodą na oko ustawiłem +8 więc jakby po środku między -5 i + 20
3 obiektywy z takimi samymi wadami utwierdzają mnie w przekonaniu, że wady obiektywów wynikają z mojego body :) (d750)
Jeden obiektyw testowałem w sklepie, dwa kupione na odległość. Jeden wraca do sklepu, a jeden zostaje. Jak kiedyś body trafi z jakiegoś powodu do serwisu to wspomnę i o tym.
Warto też wspomnieć, że przy podłączonej lamie błyskowej i włączonym wspomaganiu jest dobrze na +5
Jutro zamiast katować kartki z kodami kreskowymi czy innymi tego typu wzorami postrzelam trochę do koleżanek
@pawl_s
Jakiś czas temu zrobiłem to samo. Jakiś rok temu nabyłem 85 G za jakieś 1600-1700 zł. Na d7100 było +4 więc nieźle. Obiektyw sprzedałem bo coś innego mi się wymyśliło. Na szczęście na tamtym biznesie za wiele nie straciłem.
Ja żyłam w nieswiadomości, myśląc że wszystko u mnie jest ok. Ciągle jednak brakowało mi tej ostrości, w końcu zrobiłam najprostszy test bateryjek...celuje w srodkową - strośc na lewej....
O ile 85 1.8D ma stała ogniskową i jakoś to wyregulowałam (-7), nawet przy roznych odleglosciach do celu jest ewidentna poprawa to w sigmie 17-50 2.8 jedna regulacja nic nie daje bo na roznych ogniskowych jest inaczej. Puszka 4,5 tys + szkło 1,6 tyś + szkło 1,5 tyś + szkło 2,4 tys (ceny za jakie kupowałam nówki swojego czasu) i sranie się z regulacjami prawie z każdym szkłem to troche wkurzające. Coraz częsciej myslę o bezlusterkowcy z wyższej połki (jakiś OMD), o zadnych bf-ff nie mam mowy ze wzgledu na inny rodzaj af, filmy lepsze, af w filmach lepszy, af w zdjeciach wcale nie gorszy, jakosc zdjec mimo mniejszej matrycy nie gorsza a czasami i lepsza, szumy mimo małej matrycy wedlug sampli nie gorsze niz u mnie (nie wychodze powyzej 3200) , mniejsza waga, ********a 5-osiowa stabilizacja....cena w sumie podobna...
Chyba czas pomysleć o zmianie sprzętu dla mnie :)
madebyzosiek
20-05-2016, 15:06
To teraz porównaj sobie ceny i wielkość szkieł klasy Sigmy 17-50 2.8, albo Nikkora 85 1.8 w wydaniu bezlusterkowym, to szybko możesz się wyleczyć z tej zmiany. Chcesz mieć zawsze celnie, wyślij Sigmę na kalibrację z aparatem, a najlepiej najpierw aparat z Nikkorem do Nikona na kalibrację do wzorca, później Sigmę z aparatem do Gdyni na kalibrację pod aparat i zapomnisz o tych problemach. Masz wszystko nowe, gwarancja daję takie bajery bezpłatnie ;) A jak chcesz bez wysyłek mieć celnie, to LV, o ile masz cierpliwość ;)
PiotrekW
21-05-2016, 20:36
Wybaczcie, że się wtrącam w rozmowę. W temacie wątku jest dylemat pomiędzy 85 1.8 g i 85 1.8 d. A jak wychodzi porównanie nikona 85 1.8 d z samyang 85 1.4 ? który z tych obiektywów będzie lepiej działał z nikonem D5100 ?
Oba będą działać tak samo dobrze - pomiar światła działa, sterowanie przesłoną z aparatu działa.
madebyzosiek
21-05-2016, 21:25
Oba będą działać tak samo dobrze - pomiar światła działa, sterowanie przesłoną z aparatu działa...
... autofocus nie działa... warto wspomnieć... ;)
PiotrekW
21-05-2016, 21:25
To który z nich wybrać? :) Robił ktoś porównanie obu obiektywów z aparatem na matrycy dx?
Andrzej1974
21-05-2016, 22:23
To który z nich wybrać? :) Robił ktoś porównanie obu obiektywów z aparatem na matrycy dx?
Do Twojego aparatu bierz N85/1.8G.
nikoniarz
21-05-2016, 22:25
Z D5100 nie będziesz mieć AF jeśli chodzi o wersję D. Także bierz G.
madebyzosiek
21-05-2016, 22:29
Panowie, kolega pyta o porównanie Nikkora 85 1.8D i Samiego 85 1.4. Oprócz tego macie rację, powinien myśleć o 85 1.8G.
PiotrekW
21-05-2016, 22:29
Nie nom to wszystko wiem :) Wersja G jest wymarzona i na pewno do kupienia na przyszłość. Tyle tylko, że teraz muszę myśleć bardziej budżetowo i dlatego zastanawiam się nad wersją manualną. Nikon 85 1.8d i Samyang chodzą w podobnych pieniądzach i pozostaje wybór pomiędzy nimi. Tylko który wybrać? :) Niestety żadnego z nich nie miałem nigdy w rękach...
madebyzosiek
21-05-2016, 22:42
Jak dobrze poszukasz, to kupisz używanego 85 1.8G w cenie nowego S 85 1.4... Może idź w takim kierunku?
PiotrekW
21-05-2016, 22:53
Kusisz :) Około 1400 używana wersja G vs 700-800 za używaną wersję D albo Samyanga. To spora różnica jest dla amatora, który nie zarabia z robienia zdjęć.
madebyzosiek
21-05-2016, 23:05
Ale manualnego ostrzenia ogniskową 85 w D5100 Ci nie polecam, więc może warto dopłacić? 600 zł w fotografi to w sumie mało, ale może być też dużo, to zależy ;)
PiotrekW
21-05-2016, 23:10
Od dawna myślę o tym zakupie i zawsze problem jest ten sam - za mało kasy w portfelu albo inne priorytety, jak już się tą kasę uzbiera. Dzięki za Wasze podpowiedzi.
madebyzosiek
21-05-2016, 23:21
Właśnie dlatego chyba nie powinieneś stosować rozwiązań tymczasowych, to jest zmarnowana kasa... Dozbieraj, poczekaj, zimna głowa, będziesz zadowolony :)
Andrzej1974
22-05-2016, 09:57
Do usunięcia.
Pugilares
31-05-2016, 10:24
Do usunięcia.
Jeśli te 2 tysie to dla Ciebie duża kasa, to bym sobie odpuścił.
Warto czasem zamknąć oczy (żeby nie widzieć tej odchodzącej kupki kasy) i kupić dobry obiektyw, który będzie służył przez resztę życia i jeszcze następnym pokoleniom. Kiedyś były takie obiektywy, wiele z nich do dziś da się przypiąć do współczesnych Nikonów i robić piękne zdjęcia. Nikkor AF-S 85 1.8 G jest niby dobry na lata, bo pełnoklatkowy (to co dziś jest nazwane pełną klatką jeszcze nie tak dawno było nazywane małym obrazkiem), ale...
Ogólnie spodziewam się stopniowego zaniku lustrzanek w przyszłości. Powodem jest coraz większa liczba megapikseli, co za tym idzie coraz więcej szczegółów widocznych na zdjęciu. Autofokus stosowany w lustrzankach w trybie fotografowania z wizjerem nie ma wystarczającej precyzji i stąd coraz bardziej dotkliwe problemy z front/back focus. Czy będzie można normalnie (bez przejściówek) podpinać obecne obiektywy typu G z mocowaniem Nikon F do przyszłych aparatów, które wyprą lustrzanki? Spodziewam się, że nie bez problemów i utraty części funkcji. Druga sprawa, że silniki SWM stosowane w tego typu obiektywach nie są wieczne. W starym manualnym obiektywie nie ma się co zepsuć. Najwyżej może go zjeść grzyb, jeżeli źle przechowywany. W obiektywie AF-S padnie silnik i masz nagle obiektyw manualny. Naprawa będzie kosztowna, a po kilkunastu latach pewnie w ogóle niemożliwa z braku części. Trzecia sprawa to ryzyko utraty drogiego obiektywu. Obiektyw łatwo upuścić na beton, zgubić (zdarzyło mi się kiedyś zostawić Nikkora z dobrym futerałem w środku lasu) lub może zostać skradziony i wtedy jest bardzo przykro.
madebyzosiek
31-05-2016, 11:20
To prawda, ja patrzę na Nikona FE (70 lata) i Nippony dwa 50 1.4 i 135 2.8 (60 lata), a później na pancernego przecież D300s z pancernym Nikkorem 17-55 2.8, to się zastanawiam czy ten zestaw ma minimalne szanse za 40-50 lat wyglądać i pracować tak jak robi to FE ze szkłami :) Oczywiście nie ma, ale co poradzić. W przyszłości może być już raczej tylko gorzej, bo każda nowa zabawka coraz bardziej chińska i tania, ekologiczna, no i mało trwała - z serwisu się żyje przecież, a zdjęcia czymś robić trzeba :)
Nie zmienia to faktu, że 85 1.8G jest bardzo dobrym szkłem, za bardzo przyzwoite pieniądze. W fotografii 2000 za szkło, to w sumie jak rozgrzewka przed meczem w piłce nożnej ;)
Evanduril
31-05-2016, 15:38
Powiem tak. Używałem wszystkich 3 wymienionych szkieł: 85 1.8 D, 85 1.8 G oraz Samyanga 85 1.4. Optycznie Samyang i Nikkor 85 1.8 G są identyczne. Oba biją na głowę wersję 85 1.8 D.
Jeśli ktoś pracował pół życia na manualach, to nawet na formacie DX poradzi sobie z Samyangiem przy statycznych ujęciach. Jeżeli nie pracował, to sobie nie poradzi albo będzie się męczył. Ja z tego 2 powodu sprzedałem S i kupiłem 85 G.
W razie jakby ktoś szukał, to obiektyw jest w Amazonie w UK po 339£. Tak tanio jeszcze nie było.
A jak na razie w EU są, więc europejska gwarancja powinna obowiązywać.
Cena w jaka jest normalnie w UK to okolice 350f tak wiec duzego przeskoku nie ma ;)
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
W Niemczech były "tanio" po 420€ a teraz są po ok. 490€. Jakby nie patrzeć, to co najmniej 50€ można zaoszczędzić.
patefonik
05-07-2016, 11:49
"obiektyw jest w Amazonie w UK "
Tak, tylko, ma taki śmieszny dopisek
"Sorry, we can't deliver this item to Poland Learn more "
Warciarz
05-07-2016, 11:56
Wczoraj niestety była podwyżka 85/1.8G oraz kilku innych sprzętów Nikona. Jak ktoś planuje go zakupić to polecam się pośpieszyć to może uda się jeszcze gdzieś go załapać w starszej cenie.
"Sorry, we can't deliver this item to Poland Learn more "
O przepraszam, nie zauważyłem. Do Niemiec nie robili problemu.
Zawsze mozna poposic kogos kto mieszka w uk o wysylke do polski jednak to generuje dodatkowe koszty (np kurier 10-15f)
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Evanduril
05-07-2016, 20:22
I ryzyko ;)