PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D700

Renata17
30-04-2016, 12:53
Potrzebuję pomocy. Do tej pory fotografowałam Nikonem D700, chcę zmienić na cos co mniej szumi i jest szybsze... Co radzicie? Co sadzicie o d 810? A może coś innego?

nowart
30-04-2016, 13:09
Wszystko co nowsze szumi mniej a co do szybkości to sprecyzuj o co chodzi.

Renata17
30-04-2016, 13:15
dla mnie jest D700 zbyt wolny w trybie reporterskim, coś szybszego bym chciała.... czytam o tym D800X i nie wiem jaki w sumie on jest

nowart
30-04-2016, 13:23
Ale co rozumiesz przez tryb reporterski? Szybkość serii, bufor, śledzenie AF ? Puszki D800x to nie są puszki stricto reporterskie i nie osiągniesz poprawy przesiadając się na nie. Przecież D700 to świetna, reporterska puszka, co Ci tak dokładnie w niej przeszkadza?

Renata17
30-04-2016, 13:32
mam ją juz pięć lat, chciałam coś nowego-drugiego dokupić... ale nie gorszego, tylko lepszego. Wkurza mnie przy fotografii koncertowej, jest zdecydowanie wolny, długo buforuje, widać szumy przy wysokich iso, no i jest niestety głośny... Wiem, ze wszytskiego nie zmienię, ale moe jest jakis model co zaspokoi moja potrzebę?

nowart
30-04-2016, 13:41
W takiej sytuacji bierz śmiało D750 - spełni z pewnością wszystkie Twoje oczekiwania od serii po czułość AF na koncertowej ciemnicy. Jest tez dużo lepiej wyciszony i nie trzepie tak lustrem jak D700.
Choć najlepiej byłoby poszukać jakiegoś używanego D4 skoro stać Cię na D810. Wtedy miałabyś wszystko z najwyższej półki zarówno jakościowej jak i wydajnościowej ...

Renata17
30-04-2016, 13:48
widziałam zdjecia z D750, szumią gorzej nież D700... nie chcę takiej jakosci. Zdecydowanie D750 jest gorszy niz D700 dla mnie. O D4 myślałam. Ale jaki przebieg być sugerował, zeby nie za duzy był?Ludzie różnie D4 opisują, piszą, ze jest gorszy od D3, też się nad tym zastanawiałm...

nowart
30-04-2016, 13:59
Mylisz się - D750 na wysokim ISO szumi zdecydowanie mniej niż D700 i to porównując pixelperpixel a gdzie jeszcze możliwość zresajzowania dwukrotnie pojemniejszej matrycy nowego modelu do 12mpx... Porównywałem bardzo dokładnie, zresztą na forum masz masę informacji zatem możesz moją opinię dokładnie zweryfikować. Nie wiem jakim cudem wyszło Tobie, że matryca w 6 letnim aparacie szumi mniej niż najnowsza konstrukcja.
Co do D4 i sugerowanego przebiegu. Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi na zasadzie "jak dbasz tak masz". Czasem korpus z przebiegiem 50tys klatek będzie w znacznie gorszym stanie niźli ten z trzykrotnie wyższym. Zależy w jakich warunkach użytkowany, jak właściciel o niego dbał itd itp. Jestem aktualnie w temacie i wiem, że bardzo zadbane (tak przynajmniej wynika z opisów sprzdających) egzemplarze da się wyciągnąć za 9-13tys. zł.
Co zaś tego co czytasz - jakoby D4 był gorszy niż D3 (będącym defacto D700 w dużym korpusie) to już kompletne brednie...

Renata17
30-04-2016, 14:06
Znajomy ma D3 i D4, pytałam go o D4 i narzekał na autofokus, ze długo nie mógł opanować aparatu pod wzgledem ostrości... Nie wiem czy to prawda. Znalazłam niby coś podobnego w temacie na temat autofocusa, ze niby w D4s poprawili to. Ale tak jak mówię, dlatego piszę tutaj na forum, bo chciałam sie dowiedzieć od osób, które używają i się znają na tym. Poczytam jeszcze raz o 750, porównywałam zdjecia jednak znajomych "nówki" 750 i mojej starej 700 w tym samym oświetleniu, to samo iso... podobno też wycofują z rynku D750....

siwyozzman
30-04-2016, 14:13
Kobieto weź się ogarnij i nie bredź... Jesteś trollem albo blondynką innego wyjścia nie ma... Kusi mnie żeby zaproponować kupno młotka ale chyba nie wypada....

Renata17
30-04-2016, 14:18
w czymś ci przeszkadzam, ze sie pytam? mozesz nie wchodzic na wątek... wydaje mi sie, ze tego typu zachowanie raczej spowoduje efekt odwrotny niz pomoc w zakupie odpowiedniego sprzętu

- - - - kolejny post - - - - - -

http://www.optyczne.pl/7899-news-Flary_w_D750_-_Nikon_wycofuje_ze_sklep%C3%B3w_wadliwe_modele.htm l dlatego nie brałam tego modelu poważnie pod uwagę...

nowart
30-04-2016, 14:39
Nie dziw się reakcji przedmówcy. Wszystko co piszesz, wszelkie opinie, które wygłaszasz są kompletnie oderwane od rzeczywistości, niezgodne z realiami i opiniami wielu użytkowników. Dodatkowo podajesz jakieś dziwaczne informacje typu wycofywanie D750 oparte na prehistorycznych danych sprzed 1,5 roku, kiedy to była niewielka, wadliwa partia raz, że naprawiana przez serwisy, dwa, że to juz dawno i nieprawda. O problemach z korpusami przeczytasz w odpowiednich wątkach, gdzie masz linki do stron Nikona na których sprawdzisz po nr seryjnym czy jest obarczony jakąś wadą do usunięcia w serwisie ale na chwilę obecną, przy najnowszej produkcji żadnych wad nie stwierdzono.
Co do poprawy AF w D4s to coś tam niby poprawili ale z tego co śledziłem z czystej ciekawości wątki kolegów z supertele to jedynie na nich można odczuć jakąś minimalną poprawę. Sądzę, że w naszym reporterskim fotografowaniu, gdzie ogniskowe kończą się na 100-200mm nie odczujesz jakiejkolwiek różnicy.

Renata17
30-04-2016, 15:00
słuchaj, tak naprawdę błądze, jak coś znajde za chwilę czytam o tym, ze nie jest taki wspaniały... To kupa kasy jezeli chcesz w coś zainwestować dobrego, nie dziw się, ze chcę znać opinie osób które uzywają taki czy inny sprzęt. Nad D4 pomyślę. chcoaicaż nie ukrywam, ze sie boję kupić używkę, bo nie wiem czy bedzie ok...Słuchaj a co uważasz o 810?

madebyzosiek
30-04-2016, 15:13
Jeżeli D700 jest dla Ciebie wolny, to D810 nie jest dobrym pomysłem. Dobrze radzi kolega, kup D750, nie czytaj bzdur. Były jakieś wady, już są wspomnieniem, a zadowolona na pewno będziesz :)

Renata17
30-04-2016, 15:49
dzieki :) Czytam włąśnie o tym D4, moze faktycznie on... Mam ciężkie warunki oświetleniowe, wiec może faktycznie to będzie najlepsze...

madebyzosiek
30-04-2016, 16:06
A jaką reporterkę robisz?

Renata17
30-04-2016, 16:49
KOncerty i do tego muzyki poważnej... Więc musze stac sie niewidoczna i niesłyszalna :)

Andrzej1974
30-04-2016, 18:17
Kobieto weź się ogarnij i nie bredź... Jesteś trollem albo blondynką innego wyjścia nie ma... Kusi mnie żeby zaproponować kupno młotka ale chyba nie wypada....

Dokładnie. Z każdą kolejną wypowiedzią Renaty coraz szerzej otwieram oczy ze zdziwienia...

Renata17
30-04-2016, 18:19
Dokładnie. Z każdą kolejną wypowiedzią Renaty coraz szerzej otwieram oczy ze zdziwienia...

Pozdrawiam Cie zatem. nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi :)

madebyzosiek
30-04-2016, 18:26
Ja brałbym D750, cicha migawka, użyteczne iso, dobry af, nic więcej do muzyki poważnej nie trzeba ;)

Andrzej1974
30-04-2016, 18:27
Pozdrawiam Cie zatem. nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi :)

Dziękuję i również pozdrawiam. :-)

Wracając do tematu i Twojego pierwszego pytania odnośnie czegoś szybszego i mniej szumiącego od D700 a przy tym w miarę przystępnego finasnsowo to myślę, że warto pomyśleć o D750. Ten aparat na pewno nie jest wycofywany z rynku a poza tym jego ISO to inna bajka. Oczywiście względem D700. Zresztą na forum masz temat odnośnie porównania obu tych aparatów.

Renata17
30-04-2016, 18:31
Ja brałbym D750, cicha migawka, użyteczne iso, dobry af, nic więcej do muzyki poważnej nie trzeba ;)
Przemyślę, cena jest znacznie nizsza...

Dziękuję i również pozdrawiam. :-)

Wracając do tematu i Twojego pierwszego pytania odnośnie czegoś szybszego i mniej szumiącego od D700 a przy tym w miarę przystępnego finasnsowo to myślę, że warto pomyśleć o D750. Ten aparat na pewno nie jest wycofywany z rynku a poza tym jego ISO to inna bajka. Oczywiście względem D700. Zresztą na forum masz temat odnośnie porównania obu tych aparatów.

poszukamy zaraz tego wątku, w kazdym razie dziękuję za podpowiedź. Trochę rozwiewacie moje obawy przed D750...

madebyzosiek
30-04-2016, 18:34
Nie obawiaj się, nie będziesz żałować.

Andrzej1974
30-04-2016, 18:42
Renato poniżej link do tematu o D700 i D750:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253899

BTW D750 ma wady, to fakt, ale który z aparatów ich nie ma? Ja takiego nie znam.

Renata17
30-04-2016, 20:08
Dzięki, właśnie czytam. Podjadę sobie jeszcze w tygodniu do Krakowa, muszę go zobaczyć, dotknąć, może dadzą coś na nim zrobić... I chyba się zdecyduję.

Renata17
01-05-2016, 08:47
Czy możecie mi jeszcze coś poradzić na temat obiektywu do D750? Wiem ze jest sigma 70-200, oglądam ja właśnie, ale wydaje mi się strasznie ciężka... czy polecacie coś 50-150 z jasnym światłem stałym?

jahu4
01-05-2016, 09:02
Tylko Nikkor

madebyzosiek
01-05-2016, 09:15
Każde 70-200 2.8 będzie wielkie i ciężkie. Masz do wyboru Sigmę 70-200 2.8 OS, Tamrona 70-200 2.8 VC USD, Tamrona 70-200 2.8 Di Makro i dwa Nikkory 70-200 2.8 VR i VR2. Ile chcesz na to przeznaczyć kasy?
Jeżeli chodzi o Sigmę 50-150, ona na D750 odpada ;)

Renata17
01-05-2016, 14:56
a nie ma nic innego do 150, 200 jest chyba juz strasznie ciężki, boje sie , ze nie dam rady z nim... Kasa, hm... dobry obiektyw kosztuje, wychodzę z założenia kupić dobre niż potem dwa razy gorsze...

madebyzosiek
01-05-2016, 15:25
Kup sobie Nikkora 180 2.8, świetne, małe, lekkie szkło, pięknie maluje na pełnej klatce.

nowart
01-05-2016, 15:29
Renata, taki z Ciebie wprawiony fotograf, którego D700 nawet ogranicza, oblatany w reportażu a zadajesz pytania jakie szkła kupić? To Ty sama nie wiesz jakiej ogniskowej z jakim światłem potrzebujesz? Skąd my mamy to wiedzieć..? Nie kleją mi się te Twoje dywagacje coraz bardziej...

Renata17
01-05-2016, 15:42
no własnie cos takiego chcę, tylko nie chcę stałki... ale wezmę pod uwagę, zaraz poszukam jakis zdjęć robionych nim

Renata, taki z Ciebie wprawiony fotograf, którego D700 nawet ogranicza, oblatany w reportażu a zadajesz pytania jakie szkła kupić? To Ty sama nie wiesz jakiej ogniskowej z jakim światłem potrzebujesz? Skąd my mamy to wiedzieć..? Nie kleją mi się te Twoje dywagacje coraz bardziej...

nie dziw się, do tej pory miałam olka, przesiadłam sie na Nikona D700, do niego mam mało szkieł i nie potrzebowałam jakby szukać wiele. teraz kompletuję więc pytam. Co to za znaczenie czy oblatany czy nie, jak ktos nie chce niech nie odpowiada. ja pytam o radę i jak ktos mi pomoże to będę wdzięczna. :)

madebyzosiek
01-05-2016, 19:46
no własnie cos takiego chcę, tylko nie chcę stałki... ale wezmę pod uwagę, zaraz poszukam jakis zdjęć robionych nim

Nie ma godnych polecenia zoomów ze światłem 2.8, które będą lekkie i małe... Trzeba pójść na kompromis - albo zoom i targam 1,5 kg, albo lekko i zgrabnie, wtedy mam stałkę, na przykład 180 2.8 ;)

stachmuszel
02-05-2016, 11:47
Ja jednak pomyslalbym o lepszym poznaniu i maksymalnym wykorzystaniu cech D700. Myślę, że w zupełności Ci one wystarczą. Z całym szacunkiem, ale myślę, że to nie aparat Cię ogranicza, tylko umiejętności.

Andrzej1974
02-05-2016, 12:08
Ja jednak pomyslalbym o lepszym poznaniu i maksymalnym wykorzystaniu cech D700. Myślę, że w zupełności Ci one wystarczą. Z całym szacunkiem, ale myślę, że to nie aparat Cię ogranicza, tylko umiejętności.

Gdyby się na chwilę zatrzymać w tym pędzie (niestety bez końca) za nowinkami to... masz rację. Jednakże obecnie jest ciut inna moda i to, co niespełna 2 lata temu (D700) było jeszcze legendarną puszką, dziś jest już zaledwie leciwym starociem, którym dla wielu nie da się robić zdjęć. Dziś moda jest np na puszki z mega wysokim ISO rzędu 51k a nie jakieś tam marne 3,2k czy 6,4k. Podobnie jest z MP, choć tutaj akurat takiego ciśnienia, jak z ISO, nie ma. Te 20-24 MP zadowala, jak na razie, miażdżącą większość...

Archibald6803
02-05-2016, 13:46
Jest ciśnienie bo WSZYSCY se regularnie drukują odbitki co najmniej 100x150 cm i focą zazwyczaj bladym świtem albo późnym wieczorem ........

stachmuszel
02-05-2016, 13:58
Gdyby się na chwilę zatrzymać w tym pędzie (niestety bez końca) za nowinkami to... masz rację. Jednakże obecnie jest ciut inna moda i to, co niespełna 2 lata temu (D700) było jeszcze legendarną puszką, dziś jest już zaledwie leciwym starociem, którym dla wielu nie da się robić zdjęć. Dziś moda jest np na puszki z mega wysokim ISO rzędu 51k a nie jakieś tam marne 3,2k czy 6,4k. Podobnie jest z MP, choć tutaj akurat takiego ciśnienia, jak z ISO, nie ma. Te 20-24 MP zadowala, jak na razie, miażdżącą większość...

Jeśli Andrzeju jest tak jak piszesz, to jest mi przykro, bo to oznacza ogromne lenistwo. Lepiej wydać kilka kzł na nową zabawkę, niż szlifować warsztat. Każdą współczesną puszką, łącznie z D700 da się ogarnąć każdy rodzaj fotografii.

PiKa
02-05-2016, 14:48
Jest ciśnienie bo WSZYSCY se regularnie drukują odbitki co najmniej 100x150 cm i focą zazwyczaj bladym świtem albo późnym wieczorem ........
Niektórzy jeszcze kadrują

Tiger
08-05-2016, 09:48
Jeśli Andrzeju jest tak jak piszesz, to jest mi przykro, bo to oznacza ogromne lenistwo. Lepiej wydać kilka kzł na nową zabawkę, niż szlifować warsztat. Każdą współczesną puszką, łącznie z D700 da się ogarnąć każdy rodzaj fotografii.

Właśnie piję kawę i kolejny raz czytam, że jedną puszką można ogarnąć każdy rodzaj fotografii, pozwolę sobie napisać, że nie jest to prawdą, warsztat warsztatem, ale narzędzia też są ważne dla rzemieśnika czy artysty. Dobre narzędzie oszczędza czas i pozwala zachować wysoki poziom techniczny usługi.

Niektórzy jeszcze kadrują

Od mistrzów fotografii słyszałem, że kadrujących dzieli się na dwie kategorie... kadrujących na planie zdjęciowym i kadrujących w postprodukcji...

Andrzej1974
08-05-2016, 10:18
Co do jednej puszki... nie każdego stać by miał np. kilkanaście (kilkadziesiąt?) puszek... do każdego typu zdjęć inna... ;-)

madebyzosiek
08-05-2016, 11:06
Właśnie piję kawę i kolejny raz czytam, że jedną puszką można ogarnąć każdy rodzaj fotografii, pozwolę sobie napisać, że nie jest to prawdą, warsztat warsztatem, ale narzędzia też są ważne dla rzemieśnika czy artysty. Dobre narzędzie oszczędza czas i pozwala zachować wysoki poziom techniczny usługi.

A w czym będę ograniczony mając do dyspozycji D750, albo D4 czy nawet D5? Jaki rodzaj fotografii będzie niewykonalny tymi aparatami? Trochę za mocno generalizujesz, podobnie jak z Tamronami.
Jak słusznie napisałeś, dobre narzędzia pozwalają oszczędzić czas, ale drugi aparat jest najczęściej zabezpieczeniem przed zostaniem bez narzędzia pracy, chyba że mówimy o tandemie D3xxx/5xxx plus chociażby D300. Wtedy faktycznie można powiedzieć, że one mają różne przeznaczenia...

cz4rnuch
08-05-2016, 14:21
...Od mistrzów fotografii słyszałem, że kadrujących dzieli się na dwie kategorie... kadrujących na planie zdjęciowym i kadrujących w postprodukcji... Dobrze jest czasem zabłysnąć cytatem od wielkich z epoki kliszaków, ale to co piszesz to ogólnik i nie wyczerpuje tematu. Tak sobie może twierdzić Cartier-Bresson albo inny geniusz latający po mieście z 50ką. Ja znam przynajmniej jeszcze jedną kategorię: biedus, którego nie stać na długie, drogie szkła i mimo, że ma w głowie gotowy kadr to niej jest w stanie go wykonać bez cyfrowych nożyczek.

Tiger
08-05-2016, 16:14
Dobrze jest czasem zabłysnąć cytatem od wielkich z epoki kliszaków, ale to co piszesz to ogólnik i nie wyczerpuje tematu. Tak sobie może twierdzić Cartier-Bresson albo inny geniusz latający po mieście z 50ką. Ja znam przynajmniej jeszcze jedną kategorię: biedus, którego nie stać na długie, drogie szkła i mimo, że ma w głowie gotowy kadr to niej jest w stanie go wykonać bez cyfrowych nożyczek.

Street photo polega właśnie na bieganiu po mieście z aparatem z odpowiednikiem obiektywu 50 mm i fotografowaniu z bliska życia miasta... i wcale nie trzeba mieć drogich zoomów tele żeby bawić się w street photo. Widziałem super zdjęcia typu street photo z taniego kompaktu, więc street photo jest dla każdego, kto ma trochę talentu i poznał warsztat fotograficzny.

cz4rnuch
08-05-2016, 16:33
Twoja uwaga była z kategorii ogólnych (bo przeca focący ptaki czy zwierzęta, albo sport to też kadrujący) więc nie rozumiem dlaczego teraz zawęziłeś sprawę do streetu.

madebyzosiek
08-05-2016, 18:01
Kolega Tiger to sobie tak lubi napisać od rzeczy... A co, licznik się nabija ;)
Ps. Wiem, mój licznik też się teraz nabił, a piszę o niczym, więc może powtórzę pytanie z przed dwóch postów. W czym będę ograniczony mając D5, D4, czy nawet D750, lub nawet D700, w sensie jakiego typu fotografii nie dam rady zrobić? ;)

nowart
08-05-2016, 19:57
Koleżanka już dostała odpowiedź na swoje pytania, od dawna widać mało ją interesuje dalsza dyskusja a wy się szarpiecie jakbyście cnoty młodszej siostry bronili ... :D

Tiger
08-05-2016, 23:40
Ps. Wiem, mój licznik też się teraz nabił, a piszę o niczym, więc może powtórzę pytanie z przed dwóch postów. W czym będę ograniczony mając D5, D4, czy nawet D750, lub nawet D700, w sensie jakiego typu fotografii nie dam rady zrobić?

Przypomnę, że pisałem o body D750. Moja uwaga dotyczyła body Nikona D750. Moim zdaniem przy wyjątkowych trudnych warunkach oświetleniowych bardzo szumi, nie nadaje też do fotografii sportowej dynamicznych dyscyplin sportowych. Idiotyzmem jest wrzucanie D5 i D750 do jednego worka. Dyskusja w tym wątku o możliwościach Nikona D5 nie ma najmniejszego sensu, bo cena nowego body D5 jest poza możliwościami finansowymi 99,9 % amatorów fotografii.

madebyzosiek
08-05-2016, 23:50
Ja Ci przypomnę, że jednak pisałeś o D700, a to co przed chwilą napisałeś o D750 jest idiotyzmem... Że niby który aparat, oprócz D5, ma wyższe użyteczne iso od D750? Widziałeś kiedyś ten "straszny szum"? No i z jakiego powodu nie nadaje się do sportu? 6 klatek na sekundę to mało? Jedyne ale w D750 to 1/4000, która może być czasem za długa. No ale to zdrowy OT, więc może lepiej go zakończyć. Nie generalizuj, tyle mam przekazu...

Tiger
09-05-2016, 00:22
Że niby który aparat, oprócz D5, ma wyższe użyteczne iso od D750?

Sony Alfa 7S ma dużo wyższe użytyczne ISO niż Nikon D750 i ma szybszą migawkę od Nikona D750.

Zelber
09-05-2016, 01:51
Przypomnę, że pisałem o body D750. [...] nie nadaje też do fotografii sportowej dynamicznych dyscyplin sportowych.
Trolujesz, czy tak na serio?

madebyzosiek
09-05-2016, 06:52
Sony Alfa 7S ma dużo wyższe użytyczne ISO niż Nikon D750 i ma szybszą migawkę od Nikona D750.
Nie mam więcej pytań... Rozmowa z Tobą traci sens...

Renata17
09-05-2016, 10:52
Moi drodzy. interesuje, interesuje... Ale czytam spokojnie, bo tlyko do niektórych dostałam konkretne rady, a niektórzy dowalają hejtem. madebyzosiek dziekuję, jestes konkretny, spokojnie poradziłeś mi, kupiła D750. Dalej nie wiem jaki obiektyw.... Powiem Ci jak mi sie najpierw sprawdzi body na obiektywie jaki mam. Dziekuuję Ci, potrzeba mi było rad uzytkownika, nie hejtu i wyśmiewania, ale rad.

Ps. Wiem, mój licznik też się teraz nabił, a piszę o niczym, więc może powtórzę pytanie z przed dwóch postów. W czym będę ograniczony mając D5, D4, czy nawet D750, lub nawet D700, w sensie jakiego typu fotografii nie dam rady zrobić?

Przypomnę, że pisałem o body D750. Moja uwaga dotyczyła body Nikona D750. Moim zdaniem przy wyjątkowych trudnych warunkach oświetleniowych bardzo szumi, nie nadaje też do fotografii sportowej dynamicznych dyscyplin sportowych. Idiotyzmem jest wrzucanie D5 i D750 do jednego worka. Dyskusja w tym wątku o możliwościach Nikona D5 nie ma najmniejszego sensu, bo cena nowego body D5 jest poza możliwościami finansowymi 99,9 % amatorów fotografii.

nie jestem amatorem, a jednak dla mnie cena też jest duza :D

madebyzosiek
09-05-2016, 10:55
Cieszę się że mogę pomóc, pisz śmiało. Ja dalej obstawiam Nikkora 180 2.8, mała, lekka i świetna optycznie stałka :)

Renata17
09-05-2016, 10:58
dzięki, odezwę sie na pewno, jutro będę miała body, wykorzystam w sobotę na koncercie przy mega słabym oświetleniu... zobaczymy. Jeszcze raz dziekuje tym co poradzili. Jestescie kochani

cz4rnuch
09-05-2016, 11:24
Sony Alfa 7S ma dużo wyższe użytyczne ISO niż Nikon D750 i ma szybszą migawkę od Nikona D750. A7kom jednak trochę brakuje w kwestii AFu i dłuższych szkiełek by nazwać je w pełni użytecznymi do sportu. Bufor i fpsy też nie rozpieszczają a jak do tego dodać choćby minimalny lag widoczny w wizjerze i ergonomię to chyba zaczyna się robić mały koszmarek do sportu. A co do użytecznego ISO to po znormalizowaniu chyba nie jest tak źle z tym D750: <<klik>> (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=sony_a7s&attr13_1=nikon_d750&attr13_2=sony_a7sii&attr13_3=nikon_d5&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=compare&widget=1&x=-0.33916312088475914&y=0.17887597136014863)

Tiger
09-05-2016, 11:39
Nie mam więcej pytań... Rozmowa z Tobą traci sens...

Co Ty taki spięty?. Pokaż odrobinę klasy i odpuść sobie robienie wycieczek osobistych na temat człowieka, którego nie znasz.

A7kom jednak trochę brakuje w kwestii AFu i dłuższych szkiełek by nazwać je w pełni użytecznymi do sportu. Bufor i fpsy też nie rozpieszczają a jak do tego dodać choćby minimalny lag widoczny w wizjerze i ergonomię to chyba zaczyna się robić mały koszmarek do sportu. A co do użytecznego ISO to po znormalizowaniu chyba nie jest tak źle z tym D750: [/URL]

Znam zawodowców, którym ergonomia i mała ilość klatek na sekundę w D750 przeszkadza. Zapytam a dlaczego D750 nie ma migawki o czasie 1/8000?

david555
09-05-2016, 11:47
@Tiger

D750, to bardzo udana puszka i w sumie mało brakowało, a stałbym się szczęśliwym posiadaczem tego aparatu, a oglądam zwykle każde body z każdej strony bardzo dokładnie przed zakupem (wyłom uczynił D500, którego znałem tylko z sieci).

Dla kogoś, kto chce dobrego FXa, a nie stać go na D810, to najlepsza alternatywa.

Renata17
09-05-2016, 11:53
@Tiger

D750, to bardzo udana puszka i w sumie mało brakowało, a stałbym się szczęśliwym posiadaczem tego aparatu, a oglądam zwykle każde body z każdej strony bardzo dokładnie przed zakupem (wyłom uczynił D500, którego znałem tylko z sieci).

Dla kogoś, kto chce dobrego FXa, a nie stać go na D810, to najlepsza alternatywa.

stac mnie było na 810, ale poczytałam recenzje i chyba w sumie 750 jest lepsza... okaze sie w uzytku

madebyzosiek
09-05-2016, 11:56
Co Ty taki spięty?. Pokaż odrobinę klasy i odpuść sobie robienie wycieczek osobistych na temat człowieka, którego nie znasz.

Podobnie Ty nie wypowiadaj opinii o sprzęcie, którego nigdy nie miałeś w reku... Ja spięty? W życiu. Ja jestem uśmiechniętym i radosnym człowiekiem, pozytywnie nastawionym do świata :)
Nie widzę jednak sensu dyskusji z człowiekiem, który pisze bzdury... Nie rób autorce OT.
Bez odbioru.

Tiger
09-05-2016, 12:06
@madebyzosiek Nie używaj argumentów ad perosonam. Powtórzę, pokaż odrobinę klasy i odpuść robienie wycieczek osobistych na temat człowieka, którego nie znasz. Dyskusja jest bezsensu, gdy ktoś poza literką N nie widzi na rynku innych aparatów, którymi można zrobić równie doskonałe lub lepsze zdjęcia.

Nie widzę jednak sensu dyskusji z człowiekiem, który pisze bzdury...

Zelber
09-05-2016, 12:11
Znam zawodowców, którym ergonomia i mała ilość klatek na sekundę w D750 przeszkadza. Zapytam a dlaczego D750 nie ma migawki o czasie 1/8000?
Ok, ale w takim razie jakie są lepsze alternatywy?
D5/1DX2/1Dx/D4s/D4, każdy z nich co najmniej 2x droższy niż D750.

cz4rnuch
09-05-2016, 12:27
Zapytam o to samo. Dodatkowo skoro niby lepszy wg kolegi na wysokim ISO jest A7S (choć jakoś tego nie widzę po znormalizowaniu) a jego koledzy narzekają na ergo D750 to co w tej materii proponują A7ki? Są jeszcze mniejsze, bez przejściówek nie ma za bardzo czego do nich podpiąć, AF stosunkowo słaby, seria i bufor słabe. Wychodzi na to, że to żadna alternatywa bo nadrabiają jednym (choć i tak się z tym nie zgadzam) a zawodzą prawie na całej linii. Dla D750 są jedynie znacznie droższe alternatywy. Niestety. Nie piszę tego jako fan marki Nikon, bo nim nie jestem.

Andrzej1974
09-05-2016, 13:42
Hej chłopaki, autorka już wybrała aparat. .. :-)

d90
10-05-2016, 00:33
Czasem zdarzyło sie mi isc na koncert. Z aparatem. Dorobić/zarobić.
D700 i N180/2.8 zabierałem zawsze.
No i stalki jakies tez czy lampe jakąś.

Moze na muzyce poważnej pozwolą postawić statyw, albo dadzą odgrodzone miejsce na klamoty ...nie wiem ...
Ale tam gdzie bywałem, trzeba było czesto klamoty nad głowa trzymać, zeby podejść do fotki. I krzesło sie przydawało, i ktos do trzymania krzesła :)
Dlatego lekkie i małe N180/2.8. a nie duuuuze 70-200/2.8

A dlaczego D700 ? Bo to fajne body :)

Ps.
Pytająca nie zrobiła nigdy żadnego koncertu.

Polewa wodę.
Nie wiem tylko po co.

Do pracy na koncert nie wpuszcza kogoś, kto nie ma szkieł i nie wie nawet jakie by chciał mieć. Niby ma d700 od dawna, a pisze o nim takie bzdury...itd...no i tyle...

Poza tym - piszcie dalej - do kawy sie poczyta jak zawsze :)
pzdr

MstrG
10-05-2016, 14:05
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/13w567-2.jpg
źródło (https://i.imgflip.com/13w567.jpg)

Tiger
10-05-2016, 14:52
Na koncertach muzyki poważnej jest dużo miejsca, polecam przyjść na próbę do sali koncertowej przed koncertem, aby się zorientować jak ustawiona jest orkiestra i soliści, jakie są światła. Zdjęcia z próby czasami mają więcej ekspresji niż z koncertu.

Ok, ale w takim razie jakie są lepsze alternatywy?
D5/1DX2/1Dx/D4s/D4, każdy z nich co najmniej 2x droższy niż D750.

Do fotografii sportowej polecam używkę D4s lub coś od konkurencji.

MstrG
10-05-2016, 15:13
Alternatywa dla D750 to używany D4s. BRAWO! Idealne zestawienie cenowe ;)

Zelber
10-05-2016, 15:16
Na koncertach muzyki poważnej jest dużo miejsca, polecam przyjść na próbę do sali koncertowej przed koncertem, aby się zorientować jak ustawiona jest orkiestra i soliści, jakie są światła. Zdjęcia z próby czasami mają więcej ekspresji niż z koncertu.

Do fotografii sportowej polecam używkę D4s lub coś od konkurencji.
W takim razie co polecasz do sportu od konkurencji z tych nie wymienionych powyżej?

Tiger
10-05-2016, 15:59
Nikon specjalnie ograniczył funkcjonalność aparatów z serii D7xx czy D8xx, żeby zwiększyć sprzedaż aparatów z serii D5 czy wcześniej D4/D3.

stachmuszel
10-05-2016, 19:11
Nie tylko Nikon, konkurencja zrobiła dokładnie tak samo.

Renata17
11-05-2016, 12:57
Hm, przyszedł... Pierwsze wrażenia... niekorzystne :( Ale to pierwsze dopiero. Jest mniejszy od D700, ma mniejsze przyciski i wiecej automatów, inne baterie i inne karty :( Wydaje sie amatorski. Ale to pierwsze wrażenia. Zobaczę jak zacznę pracować na nim.

madebyzosiek
11-05-2016, 13:05
Nie no to nie jest odkryciem, że jest mniejszy, ma inne karty, przyciski, o co chodzi z automatami to nie wiem. To jest zaawansowana lustrzanka amatorska, ale pocieszę Cię - to nie pogarsza zdjęć :) Będziesz zadowolona, nie poddawaj się :)

nikoniarz
11-05-2016, 13:17
o co chodzi z automatami to nie wiem

Chodzi chyba o programy "tematyczne" których w korpusach "pro" brak..

madebyzosiek
11-05-2016, 13:21
Chodzi chyba o programy "tematyczne" których w korpusach "pro" brak..

A no możliwe... Ale przecież można ograniczyć się do przekręcenia kółka na M ;) Dodam jeszcze tylko, że jest na tej brzydkiej tarczy z automatami jest rewelacyjne rozwiązanie U1 i U2, którego mi szalenie brakuje w D300s. Wiem, są banki ustawień, ale to nie jest tak samo szybki dostęp...

Zelber
11-05-2016, 13:22
Jednak trochę żal, że zamiast U3/U4 są tryby "SCENE" i "EFFECTS", samego auto bym się nie czepiał.

nikoniarz
11-05-2016, 13:34
A no możliwe... Ale przecież można ograniczyć się do przekręcenia kółka na M ;) Dodam jeszcze tylko, że jest na tej brzydkiej tarczy z automatami jest rewelacyjne rozwiązanie U1 i U2, którego mi szalenie brakuje w D300s. Wiem, są banki ustawień, ale to nie jest tak samo szybki dostęp...

Osobiście wolę banki. A zmiana banku też szybka- przycisk + kółko.

madebyzosiek
11-05-2016, 13:48
Osobiście wolę banki. A zmiana banku też szybka- przycisk + kółko.

No właśnie, przycisk + kółko, a nie klik ;) Jak idę tyłem do wyjścia, a PM przede mną to wygodniej jest mi przekręcić kółko na D7100 czy na C6D, niż szukać przycisku i kręcić kółkiem, szczególnie że jeszcze czasem zmieniam szkło w tym samym czasie ;)

nikoniarz
11-05-2016, 14:00
Jasne, tak jest szybciej. Ja wole 4 banki. Jedno jest szybsze, drugie pozwala zapisac wiecej.... Jak zwykle kompromisy :) Tak przyzwyczailem sie do nich ze nigdy nie kupie glownego korpusu bez tej dogodnosci. Na szczescie mamy wybor i kazdy ma to co lubi.

Andrzej1974
11-05-2016, 14:05
Hm, przyszedł... Pierwsze wrażenia... niekorzystne :( Ale to pierwsze dopiero. Jest mniejszy od D700, ma mniejsze przyciski i wiecej automatów, inne baterie i inne karty :( Wydaje sie amatorski. Ale to pierwsze wrażenia. Zobaczę jak zacznę pracować na nim.

Mogę, jakby co, odkupić. Oczywiście jako używkę za 2/3 ceny. ;-) BTW nie szło podejść do jakiegoś Fotodzokera i pomacać przed zakupem?

madebyzosiek
11-05-2016, 14:09
Jasne, tak jest szybciej. Ja wole 4 banki. Jedno jest szybsze, drugie pozwala zapisac wiecej.... Jak zwykle kompromisy :) Tak przyzwyczailem sie do nich ze nigdy nie kupie glownego korpusu bez tej dogodnosci. Na szczescie mamy wybor i kazdy ma to co lubi.

Dokładnie, dlatego ja preferuję oba rozwiązania i mam D7100 i D300s-a :) Kompromis :)

cz4rnuch
11-05-2016, 14:20
Jeśli o mnie chodzi to minusem banków, z tego co mi się wydaje (bo nie pamiętam), jest brak info o tym, że są aktywne. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba nie widać tego na górnym wyświetlaczu o ile go o to nie poproszę przyciskiem info (albo jakim innym, nie pamiętam). Ja jestem roztargniony i korzystając czasami z ustawień typu U1 może nie od razu, ale po jakimś czasie zajarzę że mam tarczę nań przestawioną, ale czy tak samo jest z bankami np w D700 albo D300?
@Zosiek: aby ustawić U1 lub U2 też musisz kliknąć bo bez zwolnionej blokady nie ruszysz raczą trybów.

nikoniarz
11-05-2016, 14:25
Jeden rodzaj bankow jest wyswietlany, drugi nie.

madebyzosiek
11-05-2016, 14:39
@Zosiek: aby ustawić U1 lub U2 też musisz kliknąć bo bez zwolnionej blokady nie ruszysz raczą trybów.
Masz rację, ale mogę to zrobić jedną ręką :)
Popłynęliśmy znów z tematem, zamiast wesprzeć autorkę wątku w jej zapoznaniu z D750 :) Pierwsze wrażenie już znamy, czekamy na kolejne :)

nikoniarz
11-05-2016, 15:10
Jednak oba rodzaje bankow sa widoczne na wyswietlaczu.

Renata17
11-05-2016, 16:14
wiecie, ze mi sklep nie chce dac karty gwarancyjnej??? powiedział ze sam serwisuje i sklep daje gwarancje na podstawie faktury. Co Wy na to?

madebyzosiek
11-05-2016, 16:16
A co to za sklep? Nie masz karty gwarancyjnej w instrukcji na końcu?

Renata17
11-05-2016, 16:17
nie mam, bo instrukcji nie dali po Polsku, dali mailowo... Z Łodzi sklep.

madebyzosiek
11-05-2016, 16:19
Dziwne, nie miałem tak nigdy, żeby nie było karty gwarancyjnej...

Renata17
11-05-2016, 16:25
Tak dostałama a tam na końcu nie ma gwarancji tylko zapis ze mam sie ze sprzedawcą skontaktować. Spoko mozecie to otworzyc to w chmurze jest dlatego taki długi plik
https://www.icloud.com/attachment/?u=https%3A%2F%2Fcvws.icloud-content.com%2FB%2FAQOIa9Vd2tkMyL5aPniiOXY9nZ1gARRw zVuosFmHneakqVlZbqrxllTf%2F%24%7Bf%7D%3Fo%3DAipnB2 km5Xo6fGCao-GRa5ypG3V_20lzHfrcpmzKhkCj%26v%3D1%26x%3D3%26a%3DB W41zVZd17MdA6qwMwEA_wHIAP9G6BWd%26e%3D1465557673%2 6k%3D%24%7Buk%7D%26fl%3D%26r%3DC605A2CC-AF71-4498-B47B-A17214AAD4A8-1%26ckc%3Dcom.apple.largeattachment%26ckz%3DD7099B F8-F395-4479-9415-B59D06137CAB%26p%3D18%26s%3D0KXUo7rUYoSxkDeQT1xv6F BPgY8&uk=8lxqN2OOEGCD4oGhljQXMg&f=d750.pdf&sz=26065752

http://www.pasazfoto.pl/ tutaj kupowałam, porosiłam o kartę gwarancyjna i odmówiono mi ze jej nie mają

madebyzosiek
11-05-2016, 16:36
Może taki jest koszt korzystnej, jak na to nie patrzeć, ceny D750 w tym sklepie? Nie mam pomysłu...

Renata17
11-05-2016, 16:40
dla mnie dziwne....nigdy tak nie miałam a na stronie nigdzie nie ma zeby nie dawali karty gwarancyjnej

MstrG
11-05-2016, 16:46
Pewnie z szarego rynku. Jaki masz numer seryjny? Możesz dać zdjęcie naklejki z pudełka?

Renata17
11-05-2016, 16:48
http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/pasaz-foto-z-lodz-66936/ UWAZAJCIE na ten sklep!

stachmuszel
11-05-2016, 16:49
Omijalbym takie sklepy. Prawdopodobnie aparat jest przeznaczony na inny rynek niż europejski. Był gdzieś na forum wątek o problemach z serwisowaniem takiego sprzętu u nas.

Renata17
11-05-2016, 16:52
Seria 8032093

Omijalbym takie sklepy. Prawdopodobnie aparat jest przeznaczony na inny rynek niż europejski. Był gdzieś na forum wątek o problemach z serwisowaniem takiego sprzętu u nas.

Facet nie pisał, ze jest inna gwarancja niz nasza polska, właśnie o to chodzi... to sklep

madebyzosiek
11-05-2016, 16:54
No bo to tak jest, on kupił karton D750 z Chin, wystawił za 500 zł mniej i się cieszy. Ja bym zwrócił aparat, zażądał zwrotu pieniędzy i kupił w normalnym sklepie. Może gwarancja będzie Ci niepotrzebna, ale wiesz... Może...

stachmuszel
11-05-2016, 16:59
Nie wiem jak Nikon, ale Sony nie chce serwisować pogwarancyjnie sprzętu z innych rynków.

Renata17
11-05-2016, 16:59
Powiedział mi, ze nie mogę bo wystawił fakturę na firmę wiec nie jestem konsumentem.... Ja sie czuje oszukana, bo gdybym wiedziała ze nie ma polskiego serwisu nie kupiłabym... Prawdopodobnie będę musiała skarżyć go oszustwo, bo inaczej się nie da.

MstrG
11-05-2016, 17:00
Seria 8032093

Facet nie pisał, ze jest inna gwarancja niz nasza polska, właśnie o to chodzi... to sklep

Tak jak podejrzewałem. Zobacz ten temat:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270122

Andrzej1974
11-05-2016, 17:23
Zwróć ten aparat i kup w normalnym sklepie. Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla Ciebie. Skontaktuj się z najbliższym oddziałem UOKiK. On Ci pomoże.

cz4rnuch
11-05-2016, 17:39
Zwróć ten aparat i kup w normalnym sklepie. Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla Ciebie. Skontaktuj się z najbliższym oddziałem UOKiK. On Ci pomoże. Jesteś pewny, że koleżanka kupując towar "na firmę" uzyska pomoc w urzędzie o którym piszesz? Pytam bo nie wiem.

Andrzej1974
11-05-2016, 17:44
Jeżeli na firmę kupiła to ma większy problem...

Renata17
11-05-2016, 18:07
Do sadu muszę wystąpić, juz rozmawiałam z adwokatką. Bedzie miał większe koszty. Dojdą jeszcze niezrealizowane sesje... jego problem.

Andrzej1974
11-05-2016, 18:28
Do sadu muszę wystąpić, juz rozmawiałam z adwokatką. Bedzie miał większe koszty. Dojdą jeszcze niezrealizowane sesje... jego problem.

Obyś wyszła na swoje. Choć z sądami to różnie bywa w tym kraju. Ja też kiedyś miałem mieć sprawę wygraną - zamiast formalności byłem w plecy jakieś 2 tysiaki. Powodzenia.

madebyzosiek
11-05-2016, 18:42
Oj Renatko, tyle pytań zadałaś, a nie spytałaś gdzie nie kupować aparatu... Powodzenia! Trzymam kciuki :)

stachmuszel
11-05-2016, 20:57
Reniu, moim zdaniem zdrowie jest najważniejsze. Jeśli pójdziesz na wojnę z tym sklepem będzie Cię to kosztowało dużo cierpliwości i nerwów. Trudno, kupiłaś, miej nadzieję, że serwis nie będzie potrzebny. Ciesz się aparatem i fotkami. Przynajmniej ja bym chyba tak zrobił, a na przyszłość omijaj takie sklepy.

marcys
11-05-2016, 22:27

Najpierw to musisz wysłać oświadczenie do sprzedawcy o uchyleniu się od skutków zawartej umowy pod wpływem błędu i dopiero jak to nie zadziała to do sądu, a na zwrot za niezrealizowane sesje to bym nie liczył. Zmień prawnika na bardziej chodzącego po ziemi.

Renata17
12-05-2016, 05:33
ja nie chce wojować, ale trzeba sie zabezpieczyć... Powoli chyba dochodzimy do porozumienia ze sklepem. Mam nadzieję, ze skończy sie na polubownym załatwieniu sprawy. mi zależy na aparacie, im na kasie. Marcys, masz rację, ale miałam już podobną sparwę i mozesz żadać odszkodowania za niezrealizowane sesje, tylko musisz dobrze to udowodnić. Gościu kiedyś sądownie musiał mi zapłacić więcej za to niz odszkodowania jakie wygrałam od niego. to tzw utracony zarobek. Ale dzieki za pomysł z tym oświadczeniem, chociaż sądzę, że obejdzie sie bez tego, bo Pan ze sklepu chyba zrozumiał, ze nie można wprowadzać w błąd ani konsumenta ani przedsiębiorcy... ja chyba zwariuję. ktoś tutaj miał rację, blondynka ze mnie :D

cz4rnuch
12-05-2016, 08:55
Tak jak piszą koledzy, lepiej się dogadać. Sklep sobie pogrywa, ale wygrana w sądzie nie będzie łatwa. Chyba, że udowodnisz że towar jest np uszkodzony albo że przed zawarciem umowy oszukano Cię co do pochodzenia towaru. Jeśli info o polskiej dystrybucji albo gwarancji producenta jest na stronie sklepu to będziesz miała łatwiej, ale tego typu naciągacze zazwyczaj mają to dobrze przerobione i potrafią się zabezpieczyć. A sam sklep raczej znany z tego typu zagrań. Osobiście nic bym od nich nie kupił mimo, że ceny mają czasami bardzo dobre.

Renata17
12-05-2016, 09:37
towar nie jest uszkodzony, jest nie zgodny z opisem i nieoryginalny, o polskiej dystrybucji pisze ten sklep na innej stronie, ja kupiłam poprzez allegro więc trochę to łątwiej. Moze się dogadamy....

cz4rnuch
12-05-2016, 09:56
Ale w którym miejscu opis nie zgadza się ze stanem rzeczywistym oraz po czym wnosisz, że sprzęt jest nieoryginalny? Twierdzisz, że to podróbka? Oczywiście nie ma najmniejszego znaczenia co jest napisane na jakiejś innej stronie, liczy się tylko to co zaznaczył sprzedawca na platformie na której kupiłaś sprzęt (czyli na allegro) a tam (o ile jest tam to samo co na twojej aukcji) jest tylko wzmianka o 2 letniej gwarancji (realizowanej nie wiadomo przez kogo) oraz o tym co zawiera zestaw. Nie ma też ani słowa o pochodzeniu towaru (a przynajmniej ja tego nie widzę). Punktem zaczepienia może być jedynie niezgodność numeru seryjnego na aparacie z tym co widnieje w exifie co może sugerować, że aparat był w serwisie i miał wymienianą np płytę główną. Ale i wtedy nie mam pewności czy o ile naprawa została wykonana przez autoryzowany serwis to można mówić o niezgodności, choć wydaje mi się że tak bo aparat powinien być wtedy zaklasyfikowany jako nowy "refubrished". Jeśli to zostało zatajone to wydaje mi się że nawet wtedy nie możesz wnosić o zwrot gotówki a jedynie o wymianę na aparat bez tej "wady". Skończy się pewnie na tym, że dostaniesz aparat z azjatyckiej dystrybucji ale nowy, nadal bez polskiej gwarancji bo ten sklep tak chyba ma. Oczywiście tylko sobie gdybam, ale sporo osób przeszło przez podobną drogę co Ty i nie zawsze wszystko poszło po ich myśli czego Ci oczywiście nie życzę.

Renata17
12-05-2016, 12:04
Zwrot poszedł. Sprawa załatwiona.

cz4rnuch
12-05-2016, 12:09
Możesz zamieścić, dla potomności, jak dokładnie wyglądała korespondencja (rozmowy) między wami. Może się przydać innym osobom.

Renata17
12-05-2016, 12:52
Jeżeli ktoś potrzebuje proszę pisać na priva, nie wolno udostępniać korespondencji to jest karane... Pomogę jak cos potrzeba. Wkleję przepisy, itp. Ale przede wszystkim Pan ze sklepu wykazał odrobinę dobrej woli i to też jest ważne. Mediacja i porozumienie.

cz4rnuch
12-05-2016, 13:13
Oczywiście nie chodziło mi o to byś wkleiła tu korespondencję. Jeśli się umówiliście by sprawy nie nagłaśniać to oczywiście masz do tego prawo. Mi chodziło o to jakich argumentów użyłaś i na czym konkretnie stanęło (zwrot kasy czy zwrot aparatu i wymiana na nowy).

Renata17
12-05-2016, 13:58
zwrot pieniędzy, ponieważ opis nie odpowiadał rzeczywistości. Jak kupujesz w Polsce masz gwarantowane prawem instrukcje po polsku jak i kartę gwarancyjna pisemną. Serwis powinien być wskazany.

rewddd
12-05-2016, 14:02
Może lepiej niech koleżanka pokaże zdjęcia i ocenimy jakich szkieł potrzebuje?

Renata17
12-05-2016, 16:31
najpierw body potrzebuję... jednak wybiegłam za bardzo przed orkiestre :) A jakiej firmy kard SD używacie? tutaj jest przesiadka z CF więc tez jestem zielona, lata robiłam na tych duzych...

rewddd
12-05-2016, 17:07
Chyba masz d700 i zrobilas nim reportaż tak samo jak olkiem? Cyż nie?

Po prostu proponowanie jakiegokolwiek szkla bez wgladu moze nie byc miarodajne, szczegolnie jesli chodzi o stalke ;)

Renata17
15-05-2016, 12:13
Oj Renatko, tyle pytań zadałaś, a nie spytałaś gdzie nie kupować aparatu... Powodzenia! Trzymam kciuki :)

no więc, mam ponownie juz oryginał... Jak na razie to jestem w ciemnej dziurze z nim. Faktycznie jest zdecydowanie mniej kłapiący a jego dxwięk spadającej migawki zdecydowanie milszy dla ucha niż to co było w D700. Nie umiem opanować podglądu na zywo, tazn nie potrafię ustawić się do zdjęć, ale moze to opanuję. Te tryby mnie trochę dobijają, w D700 było zdecydowanie prostsze. Ale robie z nim dopiero od godziny, więc czego też ode mnie oczekiwac...

mir
15-05-2016, 22:46
Twierdzisz że nie jesteś amatorem i nie wiesz jakie obiektywy potrzebujesz na koncert? Ja jestem amatorem ale wiem czego mi potrzeba idąc na ślub lub koncert.

Renata17
16-05-2016, 09:52
Twierdzisz że nie jesteś amatorem i nie wiesz jakie obiektywy potrzebujesz na koncert? Ja jestem amatorem ale wiem czego mi potrzeba idąc na ślub lub koncert.

to gratulacje, nie każdy jest taki zdolny :)

ROBERTO-DIAMANTE
17-05-2016, 19:06

Dokładnie blondynka masakra jakaś ludzie jej podpowiadają co ma mniej więcej kupić a ona wymyśla nie wiadomo co i pisze że się nie zna niech sobie Smiene kupi pewnie inny znajomy będzie miał D5 oj tam to już pewnie strasze szumy...PORAŻKA