Zobacz pełną wersję : kilka pytań odnośnie fot komunijnej
rajna666
30-04-2016, 11:55
Mam kilka pytań. Jutro mam robić zdj córce koleżanki na komunii. Kilka przed kościołem, w kościele na mszy i później z rodziną i plenerowe. Uprzedzam pytania o fot w kosciele. Podobno można, małykościółek na większej wiosce. A jak bedzie to sama zobacze. Pierwsze pytanie to co ubrać. Myślałam o czarnych legginsach, a góra może być czarna czy nie wypada? Jestem kobietą, może coś doradzi moja płeć? Drugie pytanie nikon d90, obiektyw 17-50 f 2.8, lampa manualna (radze sobie z nia) plus helios 58 f2. Do szczegółów. Da radę? jakieś wskazówki? Podpowiecie coś?
Odnośnie ubioru :
Wypada się ubrać jak wszyscy inni - strój odświetny. Zapomnij o legginsach, dresach, szortach i nie wiem, co tam sportowego może jeszcze przyjść do głowy. Jeans - to chyba maks, co może ujść. Góra? Biała koszula i żakiet? No nie wiem, na pewno nie bluzka od dresów.
To wyjątkowe święto - raz w życiu. Ludzie ubierają się jak na wesele... W legginsach nikogo nie zobaczysz. Najlepiej ubrać się podobnie jak wszyscy inni, żeby zbytnio się nie wyróżniać.
Odnośnie zdjęć. Kilka momentów do robienia jest. Najważniejszy - przyjęcie pierwszej komunii przez tę dziewczynkę. "Na kilka dzieci przed" trzeba poćwiczyć, żeby w odpowiednim momencie - "przy odpowiednim dziecku" było dokładnie to, czego oczekiwałaś. Imho najlepiej długa ogniskowa, kadrowanie popiersia, żeby ten moment było "dobrze widać". Szeroki kadr w innych momentach, gdyż tego momentu dobrze nie odda. Kościelny fotograf czasami potrafi bardzo przeszkadzać.
Powodzenia.
rajna666
30-04-2016, 13:10
[QUOTE=FelTom;3692352]Odnośnie ubioru :
Wypada się ubrać jak wszyscy inni - strój odświetny. Zapomnij o legginsach, dresach, szortach i nie wiem, co tam sportowego może jeszcze przyjść do głowy. Jeans - to chyba maks, co może ujść. Góra? Biała koszula i żakiet? No nie wiem, na pewno nie bluzka od dresów.
nie nie, nie chodzi mi o jakieś dresowe legginsy, tylko o obcisłe eleganckie getry z materiału a la skóra i właśnie tak sobie myślałam biała bluzka plus coś czarnego na to. Dodam że nie jestem gościem na komunii.
Z tym "podobno można" to najpierw pojedź do kościoła i dowiedz się u księdza. Przy komuniach są dość restrykcyjni jeśli chodzi o ludzi latających z aparatami/kamerami.
Andrzej1974
30-04-2016, 13:22
(...) nie nie, nie chodzi mi o jakieś dresowe legginsy, tylko o obcisłe eleganckie getry z materiału a la skóra i właśnie tak sobie myślałam biała bluzka plus coś czarnego na to. Dodam że nie jestem gościem na komunii.
Myślę, że nie powinni Cię wyrzucić z kościoła jeżeli tak się ubierzesz. Czerń i biel jak najbardziej.
@Gonzo, ksiądz to może by chciał... tylko w stringach... ;-)
2pompony
30-04-2016, 13:37
Rajna, nie pękaj! Obcisłe spodnie, zwłaszcza ze skóry będą świetne, do tego radziłbym możliwie prześwitującą białą bluzkę z małym żabotem i starczy. Nie ubieraj nic na to i pamiętaj o ładnej bieliźnie.
W zależności od tego, jaką masz figurę na pewno wzbudzisz szczere i niekłamane uczucia - albo zachwytu u panów i zazdrości u pań, albo rozbawienia u wszystkich. Na pewno zaś Twoja kreacja będzie stanowiła miłe urozmaicenie podczas długiej i nudnej mszy.
rajna666
30-04-2016, 13:39
Rajna, nie pękaj! Obcisłe spodnie, zwłaszcza ze skóry będą świetne, do tego radziłbym możliwie prześwitującą białą bluzkę z małym żabotem i starczy. Nie ubieraj nic na to i pamiętaj o ładnej bieliźnie.
W zależności od tego, jaką masz figurę na pewno wzbudzisz szczere i niekłamane uczucia - albo zachwytu u panów i zazdrości u pań, albo rozbawienia u wszystkich. Na pewno zaś Twoja kreacja będzie stanowiła miłe urozmaicenie podczas długiej i nudnej mszy.
Wyczuwam ironię?
2pompony
30-04-2016, 13:52
Wyczuwam ironię?
DObrze! :) Już to samo dobrz przypuszczenie zjednuje mi odrobinę symapatii do Ciebie.
OK, to teraz bez ironii: podstawowym elementem dobrego wychowania i elegancji jest stosowanie odpowiedniego dress codu, jak to się teraz mówi. Po prostu musisz ubrać się stosownie do okoliczności - ani mniej, ani bardziej. Przesada w każdą stronę będzie znamionować wiochę (nie mówię oczywiście w sensie geograficznym, tylko mentalnym).
Jeśli w tych skórzanych spodniach nie będziesz stwarzać wrażenia (lub choćby go sugerować) manier z okolic panien lekkiego prowadzenia, to OK, choć ja bym tego unikał na okoliczność takiej mszy. Najwygodniej by było powiedzieć, że masz być gustownie elegancka, problem w tym, że bywają i tacy, co szmaciane leginsy też uznają za gustowną elegancję.
Mówiłaś coś o czarnym żakiecie i białej bluzce - to jest dobre, kolorystycznie i protololarnie. Pamiętaj, że od czasu do czasu z racji robienia zdjęć będziesz musiała się schylić czy przykucnąć, więc może spódnica rozsądnej długości byłaby lepszym wyjściem. Słusznie wyczułaś ironię w moim poprzednim poście, więc jest nadzieja, że uda Ci się nei tylko ubrać stosownie, ale też wzbudzić szacunek elegancją, czego - tym razem bez ironii - szczerze życzę.
nie nie, nie chodzi mi o jakieś dresowe legginsy, tylko o obcisłe eleganckie getry z materiału a la skóra i właśnie tak sobie myślałam biała bluzka plus coś czarnego na to. Dodam że nie jestem gościem na komunii.
To wyjątkowe święto - raz w życiu. Ludzie ubierają się jak na wesele...
Wesele - to słowo klucz. Na to święto ludzie ubierają się właśnie jak na wesele. Panowie w garniturach, panie w sukienkach, spódniczkach, spodniach materiałowych (z kompletu od marynarki lub żakietu), żakietach, marynarkach. Przyznam się, że w tym względzie kobieta fotograf ma trudniej niż mężczyzna, żeby ubrać się odpowiednio i do tego jeszcze wygodnie.
Pomyśl jak chcesz się ubrać, a następnie, czy tak ubrałabyś się na wesele?
Leginsy, czy to sportowe, czy skórzane, raczej wzbudzą nieporządane zainteresowanie u panów, a jako fotograf, lepiej się nie wyróżniać.
Znalazłem taki wątek, może Tobie pomoże?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158554
spiritus
30-04-2016, 16:26
Przyznam się, że w tym względzie kobieta fotograf ma trudniej niż mężczyzna, żeby ubrać się odpowiednio i do tego jeszcze wygodnie.
Jak to podczas robienia akredytacji kler z manią wyższości gadał: "strój ma być godny a nie wygodny" :D