PDA

Zobacz pełną wersję : Wpadki z ostrością - Nikon D3100

VictoriaGreenred
27-04-2016, 16:26
Ostatnimi czasy pożyczam od dobrej znajomej Nikona D3100. Wszystko wydaje się być okej, do aparatu są dokupione obiektywy Nikkor 18-55 i 55-200. Byłoby super, gdyby nie problem z focusem. Gdy przełączę na tryb Guide jest dobrze, ale nie można całe życie robić zdjęć na jednym trybie. Na manualnym nie jestem w stanie działać ciągle, to po prostu zbyt męczące przy fotografowaniu koni, jak wiemy ruchliwych zwierząt. Próbowałyśmy razem to rozwiązać, ale żadna z nas nie wie tak do końca o co chodzi. Kończy się tak, że większość zdjęć jest do niczego, bo aparat się nie wyostrzył. Czy to wada konkretnego, jednego aparatu, obiektywu, czy ogólnie model jest niewypałem? Proszę o pomoc

amirez
27-04-2016, 16:36
Poczytaj tutaj. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203311)

VictoriaGreenred
29-04-2016, 13:09
wczytałam się trochę, ale chyba nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie. Jestem amatorem, okej, ale znam zastosowania tych trybów. jedyny problem to autofocus. Może nie jest tam tak do końca to wspomniane, jeśli nie dało się tego odczytać z powyższej treści to kwestia pisania na szybko

GonzoG
29-04-2016, 13:33
Najwyraźniej nie bardzo znasz zastosowanie tych trybów, jak i trybów pracy AF.
Jeśli w jednym trybie dobrze ostrzy a w inny źle, to znaczy, że masz źle dobrane ustawienia aparatu.
Zacznij od porządnego przeczytania instrukcji aparatu.

notdot
29-04-2016, 16:34
@VictoriaGreenred - pokaż fotki, daj linka do nefa, bo tak to sobie gadamy i nic z tego nie wyniknie

harpooon
29-04-2016, 18:27
Ostatnimi czasy pożyczam od dobrej znajomej Nikona D3100. Wszystko wydaje się być okej, do aparatu są dokupione obiektywy Nikkor 18-55 i 55-200. Byłoby super, gdyby nie problem z focusem. Gdy przełączę na tryb Guide jest dobrze, ale nie można całe życie robić zdjęć na jednym trybie. Na manualnym nie jestem w stanie działać ciągle, to po prostu zbyt męczące przy fotografowaniu koni, jak wiemy ruchliwych zwierząt. Próbowałyśmy razem to rozwiązać, ale żadna z nas nie wie tak do końca o co chodzi. Kończy się tak, że większość zdjęć jest do niczego, bo aparat się nie wyostrzył. Czy to wada konkretnego, jednego aparatu, obiektywu, czy ogólnie model jest niewypałem? Proszę o pomocw tym wypadku to tylko wada operatora , brak wiedzy i wiara że lustrzanka to zdjęcia będą lepsze same z siebie.....nie tędy droga samo lustro w łapie nie dokona "cuda jeśli operator dupa" albo opierasz się na tym co wymyślili inżynierowie by zdjęcia były w miarę normalne(tryb guide) albo świadomie używasz manualnych ustawień i ponosisz konsekwencję swoich decyzji........jedyna rada to poczytać poćwiczyć ..i pomyśleć

zgera
29-04-2016, 19:45
Ostatnimi czasy pożyczam od dobrej znajomej Nikona D3100. Wszystko wydaje się być okej, do aparatu są dokupione obiektywy Nikkor 18-55 i 55-200. Byłoby super, gdyby nie problem z focusem. Gdy przełączę na tryb Guide jest dobrze, ale nie można całe życie robić zdjęć na jednym trybie. Na manualnym nie jestem w stanie działać ciągle, to po prostu zbyt męczące przy fotografowaniu koni, Proszę o pomoc

Tryb Guide to nic innego jak tryb zielony AUTO, wszystkie parametry są ustawione na sztywno, tzn. automatycznie dobierane, tryb autofokusa w tym trybie to AF-A, czyli automatyczny wybór pól, a taki tryb się nie sprawdza bo użytkownik nie decyduje na jakim obiekcie aparat ustawi ostrość, wybór obiektu należy do aparatu.
Do fotografowania obiektów statycznych używaj trybu AF-S i tylko środkowego pola autofokusa, w tym modelu to jedyny czujnik krzyżowy który jest bardziej skuteczny od tych bocznych które są liniowe.
Do obiektów w ruchu, typu konie użyj trybu AF-C i środkowego pola, tylko w ten sposób uzyskasz zamierzony efekt.
Moduł AF w D3100 nie jest rewelacyjny, ale jak się ma wiedzę i pozna możliwości aparatu to można nim robić ostre zdjęcia, nie można od niego wymagać 100% celności ale 85% może być trafionych.

VictoriaGreenred
02-05-2016, 19:27
jeśli lustrzanka ostrzy dobrze tylko w trybie Guide to nie jest to moją winą. Próbowałam, czytałam instrukcje i wiele razy sprawdzałam parametry na innych trybach co kompletnie nic nie dało. I choćbym nie wiem jak się starała nie widzę w tym swojej winy. Obchodzę się dobrze z dużo bardziej ambitnymi aparatami i nie mam tego typu problemów.

wunat
03-05-2016, 00:59
To w jakich trybach AF robisz jakie sytuacje?

VictoriaGreenred
04-05-2016, 08:59
Kiedy zmieniam tryb na np. Sport to już AF nie działa i muszę na MF robić. Na obu obiektywach tak jest i nie mogę tego nijak zmienić

GonzoG
04-05-2016, 10:56
Różnica między Guide i innymi trybami, to tylko ustawienia działania AF. Trzeba je znać i wiedzieć jak ich używać, bo inaczej nic nie zrobisz.
W automacie "sport" masz AF-C z priorytetem migawki. Jak tylko naciskasz spust, to na pewno zdjecia nie będą ostre (a jeśli są ostre tontylko przypadkowo), bo aparat nie czeka na ustawienie ostrości.

zgera
04-05-2016, 18:53
W automacie "sport" masz AF-C z priorytetem migawki. Jak tylko naciskasz spust, to na pewno zdjecia nie będą ostre (a jeśli są ostre tontylko przypadkowo), bo aparat nie czeka na ustawienie ostrości.

W przypadku D3100 w trybie Guide sport i trybie sport na kółku trybów fotografowania aparat ustawia autofokus na AF-A i dynamiczny wybór pól autofokusa.
Pomimo że jest to tryb AF-A autofokus pracuje w trybie ciągłym i priorytecie ostrości, nie da się wyzwolić migawki gdy aparat nie ustawi ostrości.
Sprawdziłem to na swoim D3100.

david555
04-05-2016, 20:01
Tyle, że w trybie AF-A, wybór obiektu na który body ustawi ostrość jest dość przypadkowy. :)

nikoniarz
04-05-2016, 20:38
Tyle, że w trybie AF-A, wybór obiektu na który body ustawi ostrość jest dość przypadkowy. :)

Tryb AF-A nie ma nic do wyboru obiektu na ktorym ustawiana jest ostrosc..

david555
04-05-2016, 21:00
Tryb AF-A nie ma nic do wyboru obiektu na ktorym ustawiana jest ostrosc..
Ależ tak, kiedy obiekt jest w ruchu nie w osi obiektywu, to AF-A przestawia wybrany punkt na sąsiadujące, a kiedy jest ich niewiele, to można rzec że przypakowość jest pełna. :)

zgera
04-05-2016, 21:02

Tryb AF to nie to samo co pole AF, w trybie AF-A aparat wybiera pojedynczy autofokus gdy obiekt jest nieruchomy lub ciągły gdy obiekt się porusza.

Ależ tak, kiedy obiekt jest w ruchu nie w osi obiektywu, to AF-A przestawia wybrany punkt na sąsiadujące, a kiedy jest ich niewiele, to można rzec że przypakowość jest pełna. :)

Jeśli w trybie AF-A wybierzesz pojedyncze pole AF to nie ma takiej możliwości, to o czym piszesz dotyczy AF z dynamicznym wyborem pola.

nikoniarz
04-05-2016, 21:21

Jesteś w wielkim błędzie. Ale w poście #16 masz to dokładnie wyjaśnione więc nie ma sensu bym powtarzał.