Zobacz pełną wersję : ON1 Photo RAW
spiritus
27-04-2016, 11:16
Jak myślicie wyprze toto LR-a?
https://www.on1.com/apps/photo-raw/
http://fotoblogia.pl/8747,niedlugo-zobaczymy-nowy-program-do-edycji-plikow-raw-on1-photo-raw
Na 100% nie, bo "toto" to na razie jedynie reklama... Każdy kolejny LR też miał być dużo lepszy i szybszy od poprzedniego...
2pompony
27-04-2016, 13:58
Nie mówmy hop...
Parę lat temu, za mojego życia zawodowego pytania czy cokolwiek może zastąpić czy wyprzeć Quarka było traktowane jak niedorzeczność. To jakby pytać, czy jest coś co wyprze klawiaturę - w filmach sci-fi może tak, ale w warunkach roboty w Polsce nie. A jednak Quark, będący najszerszym ówcześnie stosowanym standartem przemysłowym zniknął z rynku w jeden sezon, i nawet nie próbował podjąć walki. Przyszedł InDesign, a Quark pierdnął z cicha i umarł bezpowrotnie, bezdyskusyjnie i nieodwołalnie...
Dlatego każdą taką inicjatywę witam z radością, bo być może któraś wypali i coś rzeczywiście przynajmniej zawalczy z LRem, którego używam i uważam za najlepszy w swojej działce - choć jednocześnie widzę, że Adobe z pozamerytorycznych powodów psuje go coraz bardziej... I ciągle mam nadzieję, że każda taka inicjatywa jeśli okaże się wystarczająco poważna skłoni Adobe, żeby zmieniło podejście.
Więc mam nadzieję, że program wypali i będzie rósł w siłę. Ale...
Żeby coś mogło wyprzeć LRa, musiałoby go zastąpić, tylko w lepszy sposób. A Lr to nie tylko wywoływarka RAWów, to cały kombajn do obsługi wielkich kolekcji zdjęć. Jak na razie widzę, że ten nowy program kładzie nacisk na wywoływanie i obróbkę (powiedzmy moduł Develop), lekceważąc inne moduły Lra, czy organizację pracy.
CO z całą resztą? Mam nadzieję, że o tym nie zapomnieli...
2pompony
27-04-2016, 15:29
Cytat: Słownik poprawnej polszczyzny pod red. W. Doroszewskiego był dość łaskawy wobec formy standartowy, gdyż oceniał ją jako gorszą niż forma standardowy, niemniej jednak poprawną.
Jak myślicie wyprze toto LR-a?
https://www.on1.com/apps/photo-raw/
http://fotoblogia.pl/8747,niedlugo-zobaczymy-nowy-program-do-edycji-plikow-raw-on1-photo-raw
Cieszę się, że rośnie (wzrośnie) konkurencja dla LR. Ale korków od szampana bym jeszcze nie odbijał. Patrząc na to, że rynek "wołarek" się mocno poukładał, skonsolidował i zmonopolizował. Co niektóre wyleciały z rynku - choćby nikonowskie CNX. Więc ON1 łatwego życia mieć nie będzie. Tym bardziej, takie moje zdanie, że obecnie o sile "wołarki" przesądzają 2 rzeczy: liczba użytkowników przyzwyczajonych do korzystania z danego softu oraz "elastyczność" tegoż softu. Wsparcie dla różnego rodzaju wtyczek, "frameworkowatość". Bo dziś klienci, vide "jak coś jest do wszystkiego ...", chętnie patrzą na przyszłościowość rozwiązania, co by nie musieć się przestawiać z całym dorobkiem na nowe, inne, a później zastanawiać się co zrobić gdy osiągnie się "kres możliwości" softu. Więc jak ON1 będzie przede wszystkim "frameworkowaty" to może mieć szanse. W przeciwnym wypadku będzie kolejną, bo już takie były "efemerydy", ciekawostką która zniknie z rynku.
Ja bym chętnie przesiadł się na coś, co działa zdecydowanie szybciej niż LR, a do tego jeśli miałoby to mieć lepsze funkcje edycyjne niż LR, marginalizując udział PSa w obróbce, to tym lepiej. Jednak brak organizera, jak wspomniał 2pompony, to duża wada z mojego punktu widzenia. Trzymam jednak kciuki, żeby ten program odniósł sukces, to może Adobe wreszcie postanowi trochę zoptymalizować LRa, bo teraz czasem aż zęby bolą, np. przy obróbce RAFów z Fuji ;)
2pompony
28-04-2016, 11:34
Płonne nadzieje KKokosz, a przynajmniej na tym etapie. Przejrzałem tym razem porządniej wszystkie ich materiały i nie tylko w ani jednym miejscu nei mówią o czymś jak Library, ale w kilku podkreślaja, ze tego u nich nie ma i uznają to za zaletę, którą warto się chwalić.
Mam dokłądnie te same odczucia Ty - chętnie bym się przesiadł na program innej firmy, która będzie się starać robić produkt coraz lepszy (a nie coraz gorszy jak Adobe) - ale to musiałoby mieć przynajmniej dwie funkcjonalności Lra: Library i Develop. O ile mógłbym zrezygnować z pozostałych modułów (niektóre są przydatne, ale zrezygnować mógłbym), to z tych dwóch po prostu nie.
Nie wróżą też za dobrze o tej nowości na przykład takie kwiatki, że jako jedną ze wspaniałych nowych funkcji chwalą się tym, że można sobie zmienić layout programu: inny dla portetu, a inny np. dla ślubniaków... Tez mi osiągnięcie - możliwośc przestawienia palety w jednego kąta w drugi... Lr tego do tej pory nie ma i zawojował świat, bo ma świetne funkcjonalności, a nie ruchome palety. No ale rozumiem, ze w tej pierwszej odsłonie główny nacisk przekazu poszedł na to, żeby się jaknajbardziej odróżnić od LRa, może w nowej odsłonei, jak będą mieli nie tylko propotyp enginu ale i coś ponad - będzie więcej informacji do rzeczy.
W każdym razie trzymam kciuki z lekką, ale jednak nadzieją.
Odświeżę temat, bo wyszła niedawno najnowsza wersja. Jest też moduł do katalogowania. Czy ktoś używa tego programu?
Właśnie ściągam, zobaczymy wersję testową. Cena 100 dolarów straszna nie jest....
12534
Szybka zabawa. Efekt całkiem niezły. Zostawia trochę śmieci w katalogu. Trzeba by się pobawić. Wersja próbna 30- dniowa. Będzie dylemat- kupić to, czy PS...
Próbowałem się przekonać do tego programu. Ostatnia wersja demo jaką miałem już naprawdę w miarę płynnie działała, oczywiście nie tak jak LR czy mój ulubiony, choć już stary C1 v. 7. Jednak jak dobrze pamiętam dość kiepsko odszumiał i coś tam jeszcze mi się nie podobało z zakresu samej obsługi, chyba kopiowanie ustawień. W każdym razie demo się skończyło i zakończyłem zabawę. Inna sprawa, że szukam programu tylko i wyłącznie dlatego, że mój C1 w wersji 7 nie działa na na wyższej wersji os x niż 10.10.
Carlos_lo
10-08-2018, 11:05
kupilem tydzien temu za gbp 40, nie zaluje, dla filtrow i presetow ktore sa znosne; obrobki w nim nie robie
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mam i używam, ostatnio strasznie zwolnił na moim kompie. Podobno poprawili w najnowszej wersji 2018.5.2z nie mogę tego teraz sprawdzić.
Najbardziej podobają mi się możliwości maskowania.
wlochatybb
16-08-2018, 23:29
Kupiłem za 61 dolców. Zobaczymy, jakaś alternatywa dla LR to jest. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Też kupiłem. Podoba mi się narzędzie do selektywnego zaznaczania i korekty. Mam tylko ptanie czy się tak da, co by plik .on1 był zapisywany w domyślnym, osobnym katalogu, a nie w katalogu ze zdjęciem oryginalnym ??
Nic nie wyprze LR bo Adobe ze swoim potencjałem rynkowym może sobie kupić wszystkich swoich obecnych konkurentów. Niemniej w naszym interesie jest, żeby konkurencja oferująca SW bez subskrypcji była możliwie silna i jakoś za gigantem goniła.
wlochatybb
27-08-2018, 19:11
Nic nie wyprze LR bo Adobe ze swoim potencjałem rynkowym może sobie kupić wszystkich swoich obecnych konkurentów. Niemniej w naszym interesie jest, żeby konkurencja oferująca SW bez subskrypcji była możliwie silna i jakoś za gigantem goniła.
Powiem tak, po 1 wstępnej obróbce, śmiem twierdzić, ze program wart swoich pieniędzy. Gdzieś również oglądałem porównanie na ty: C1 vs ON1 Vs LR vs DxO vs AffinityPro. LR wcale tak dobrze nie wypadł. Ale to moje zdanie amatora.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
2pompony
27-08-2018, 22:04
Niestety, ocena takiego oprogramowania po 'wstępnej obróbce', a zwłaszcza robienie porównań do takich kombajnów jak LR jest czcze i pozbawione sensu. Ja sam jestem wkurzony na Adobe za to, jak bardzo zaniedbała LRa i jak bardzo ich pazerność i polityka cenowa zabija jakość - ale nie daję się uwodzić efemerydom.
Porównania to można czynić albo przygotowując potężny materiał porównawczy złożony z setek bardzo odpowiednio dobranych zdjęć, albo zacząć jakieś nieśmiałe porównanie po półrocznej intensywnej pracy w programie. Cóż mi bowiem z tego, że wezmę parę zdjęć i 'wstępnie obrobię'? Wstępnie, to ja obrobię w każdym programie.
Chodzi o to, żeby wybrać program, który równie jak LR czy C1 da radę w codziennej harówie: będzie ergonomiczny, będzie się sprawdzać na długich dystansach, w pracy nad wieloma plikami, naświetlanymi w różny sposób, z różnych szkieł, różnych pór roku, różnych sesji - także patrząc na czas i ciśnienie z nim związane. To znaczy jak szybko, jak ergonomicznie, jak wydajnie i jak bez błędów i potknięć idzie praca na tym programie, a także zważając na takie detale jak to, czy w piątej godzinie pracy pracuje się równie efektywnie jak w pierwszej...
Tego nie da się rzeczowo określić po 'wstępnej obróbce', po której da się tylko powiedzieć czy program nas kompletnie odrzuca, czy mogą być z niego ludzie. Adobe niestety to wie, dlatego się na razie mało przejmuje.
Nawet gdyby pojawił się soft lepiej oceniany w testach to jeszcze daleka droga do wyparcia lidera z rynku. To nie jest tak, że "lepszy" program wypiera "gorszy" :) Adobe może wykończyć każdego konkurenta, dysponuje całym ekosystemem produktów i usług na różnych platformach, do tego ma środki do agresywnego kształtowania cen i promocji, potężny udział w rynku. Ciężko kogoś takiego wyrugować, nawet mając dobry produkt.
Dodam od siebie.
Trochę siedzę w LR i faktycznie ciężko dobrać zamiennik.
Mam wciąż LR6 ale nie mam zamiaru bawić się w subskrypcje, więc zacząłem szukać zamiennika.
C1 jakoś kolorystycznie nie wychodzi mi tak na w LR, natępnie zainwestowalem w Lumina 2018 ten soft to raczej żarcik a nie wywoływarka rawów.
Poszedłem dalej w Dxo, fajny kombajn ale również kolorystycznie coś nie tak - porównując do LR.
Trafilem na ONRAW 2018 i powiem kolorystycznie bardzo blisko i odkrywam go coraz bardziej.
Nie porównywalem tych oprogramowań pod względem szybkości czy innych czynników, soft ma działać z moimi myślami co przeklada się na obrazek - a na końcu zawsze jest PS!
I tu najbliżej w mojej opini do LR, owszem nie jest to LR -ale dla mnie chyba w końcu to czego szukalem.
Jestem po kilku dniach testów, na chwilę obecną co mi się nie podoba to odszumianie, jest mało wydajne i można znaleźć do tego lepsze programy.
Co do korekcji obiektywu. Czy jest możliwość wyłączenia automatycznego profilu z możliwością zastosowania własnych korekcji? Póki co nie wiem jak to zrobić.
Doprecyzuję o co mi chodzi. Chcąc zachować oryginalną winietę muszę wyłączyć moduł Lens Correction, ale tym samym pozbawiam się możliwości korekcji dystorsji. Przy włączonym module i ustawianiu suwaczków Fall-Off obraz nawet nie zbliża się do oryginalnego.
13975
Program fajny, ale trafi mnie. Eksport zdjęć i... Gdzie i jak on zapisuje dokonane zmiany, by móc wrócić do edycji ? CNX2 był pod tym względem bezbłędny....
Polubiłem ten program, ale nie wiem co się stało, bo zaczął tak działać, że się nie da używać...
Poprawili wydajność :) teraz używam go tylko na jpeg po wywołaniu rawa w capture one. Ciekawe czy cokolwiek zmienili w 2019.
Na prezentacji 2019 wygląda nieźle. A magiczne maskowanie i zaznaczanie ma bezcenne...:)
Nostromo
20-12-2018, 15:34
Hej
Podpowiedzcie koledzy jakiego kompa wymaga ten program. Wersja 2019 u mnie na starym i54690 niestey odmawia wspołpracy przy warstwach i maskach. Baaaardzo zwalnia i mam pokaz sllaydów :)
Tego nie wie nikt. U mnie tez stary i5 i wersja 2018 działała jak Twoja 2019. Za to z 2019 mogę jako tako działać.
Nostromo
20-12-2018, 17:45
Tego nie wie nikt. U mnie tez stary i5 i wersja 2018 działała jak Twoja 2019. Za to z 2019 mogę jako tako działać.
Tiaaaa .... właściwie mogę pobawić się w wersji 2019 suwaczkami. Jak chce coś więcej, jakiś gradient czy jakieś małe maskowanie to jest masakra. Szkoda bo efekty pracy są całkiem ciekawe.
Teraz doszedł następny problem. Program przy za dużej ilości otwartych narzędzi wyłącza się :). Robi totalnego crasha nie pozostawiając śladu, że coś w nim robiłem. Nie wygląda to dobrze. Jakby to była mocno niedopracowaną betę. Chyba że jest ktoś, komu to działa na jakiejś określonej konfiguracji sprzętu. Mogę od biedy zmienić kompa, ale chciałbym wiedzieć czy już są takie , które sprostają temu softowi :)
Jak siądę przy kompie, to ci podam moja konfigurację, ale gwarancji nikt ci nie da, ze u Ciebie też będzie działać.
Właśnie wyszła wersja 2019.1, spróbuj, może poprawili działanie.
to ci podam moja konfigurację
Mam
[email protected] z 32GB RAM i kartą graficzną nVidia GTX 950.
paparapa
21-12-2018, 15:20
Mam
[email protected] z 32GB RAM i kartą graficzną nVidia GTX 950.
Tak jest 13.1 które pod względem szybkości pracy nic nie wnosi. Parę nowych świecidełek, bez korekt głębiej pod "maską". Muszę przetestować aplikację na jakimś I7 albo Ryzenie 7 i wyciagnąć wnioski.
Dzięki za zainteresowanie :)