Zobacz pełną wersję : Kursy liturgiczne dla fotografów, co tydzień
Witam,
nie jestem pewny czy to dobre miejsce na tego typu wątek. Szukałem kursów nie daleko mojego miejsca zamieszkania i trafiłem na Świdnicę.
Ksiądz Sławomir Marek jest za to odpowiedzialny i przez telefon powiedział, że kursy są organizowane w środy i czwartki (prawie w każdym tygodniu), od godziny 9-13.
Pierwszy kurs to 120 PLN na 5 lat, przedłużenie 100 PLN. Nie wymagane są żadne zaświadczenia, tylko dowód osobisty.
Mam numer do ks. Marka, ale nie wiem czy podawać go tutaj publicznie.
Tutaj jest numer stacjonarny w razie czego http://www.diecezja.swidnica.pl/index.php/108-instytucje/wydawnictwa-i-media
madebyzosiek
26-04-2016, 10:30
Pierwszy kurs to 120 PLN na 5 lat, przedłużenie 100 PLN. Nie wymagane są żadne zaświadczenia, tylko dowód osobisty.
Chyba sobie ks. Marek kpi... Za co chce co 5 lat 100? W Opolu za 150 zł taki kurs jest na zawsze...
Chyba sobie ks. Marek kpi... Za co chce co 5 lat 100? W Opolu za 150 zł taki kurs jest na zawsze...
Nie mam pojęcia... info raczej dla tych co potrzebują "na już" i są w okolicy. Wiesz może jak często są organizowane w Opolu?
andy royal1209
26-04-2016, 11:08
No, ks. marek idzie z duchem czasu. Kiedys sie np. kupowalo plyte z muzyka i byla Twoja na lata. A teraz "spotifaje" i inne takie -placisz a pozniej i tak nic nie jest Twoje. I trzeba bulic od nowa :lol:
madebyzosiek
26-04-2016, 11:12
Nie mam pojęcia... info raczej dla tych co potrzebują "na już" i są w okolicy. Wiesz może jak często są organizowane w Opolu?
Chyba tylko w lutym albo marcu, raz w roku. Trzeba do kurii napisać maila i podpytać. Opcja "abonamentu" jest nie do przyjęcia ;)
cezary-k
26-04-2016, 11:15
ks Marek naoglądał się poczynań Adobe, i także robi subskrypcję. Można?? Można !! ;)
Chyba tylko w lutym albo marcu, raz w roku. Trzeba do kurii napisać maila i podpytać. Opcja "abonamentu" jest nie do przyjęcia ;)
Napisałem, odpowiedź:
Kursy dla fotografów i operatorów liturgicznych prowadzone są w Opolu zawsze w czasie Wielkiego Postu. Składają się z trzech spotkań (soboty) oraz egzaminu końcowego. Najbliższy taki kurs będzie miał miejsce wiosną 2017 r. Proszę pod koniec roku zapytać o szczegóły.
Także jak ktoś musi to Świdnica wydaje się dobrą opcją. Nie wiem za co się płaci co 5 lat i uważam, że to bez sensu... jednak 100 zł na 5 lat to nie jest żadna kwota. Mimo wszystko nie, bo https://youtu.be/ap1637Dh_Oc ;-)
madebyzosiek
26-04-2016, 13:06
ks Marek naoglądał się poczynań Adobe, i także robi subskrypcję. Można?? Można !! ;)
Katolic Creative Cloud ;)
... Składają się z trzech spotkań (soboty) oraz egzaminu końcowego.
To i tak litościwie i po taniości. Za rok może być wymagana matura z religii, licencjat z teologii i 1k zeta w abonamencie na rok.
Business is business ;)
madebyzosiek
26-04-2016, 13:56
Ten egzamin to nic strasznego, kto chociaż czasem chodzi do kościoła to go zda, ateiści jak się pouczą z książki, którą się "dobrowolnie" kupuje też. Generalnie wydaje mi się, że każdy dorosły, kulturalny człowiek wie jak się zachować w kościele, nawet jak robi zdjęcia... Ale chcą papiera, trzeba było zrobić, ale żebym miał go odnawiać? A co się zmienia, przecież msza wygląda podobnie od 2000 lat... ;)
lipalipski
26-04-2016, 14:21
Od około pięćdziesięciu.
Pozdrawiam
Street (https:/szymoniwaszkiewicz.wordpress.com)
madebyzosiek
26-04-2016, 14:47
Od około pięćdziesięciu.
Eeee, chrześcijanie nawet przed uzyskaniem swobód religijnych gromadzili się na wspólnej modlitwie, czytaniu pisma, cała formuła przypominała mszę, to były pierwsze lata po Chrystusie, może zdjęć wtedy nie robili, ale koncepcja spotkania była podobna ;)
lipalipski
26-04-2016, 15:46
Taka charakterystyka opisuje właściwie każdą religię monoteistyczną.
A liturgia wygląda tak, jak dziś od II Soboru Watykańskiego.
Pozdrawiam
Street (https:/szymoniwaszkiewicz.wordpress.com)
madebyzosiek
26-04-2016, 15:55
E tam, nie bądźmy tacy poprawni i dosadni... Chodzi mi o to, że każdy normalny i kulturalny człowiek wie jak się zachować w kościele, ja na tym kursie nie dowiedziałem się niczego, czego bym nie wiedział... Pozdrawiam serdecznie :)
Nie chodzi o to, żebyś się czegoś dowiedział, tylko żebyś zapłacił, a najlepiej to płacił abonament :)
Ten egzamin to nic strasznego, kto chociaż czasem chodzi do kościoła to go zda, ateiści jak się pouczą z książki, którą się "dobrowolnie" kupuje też.
To jakiś modlitewnik dla fotografów? :D
madebyzosiek
26-04-2016, 22:07
To jakiś modlitewnik dla fotografów? :D
Coś w stylu instrukcji obsługi mszy, czyli co jest czym i po co ;)
W moim mieście chcą już 215 zł, zdjęć legitymacyjnych, zaświadczenia od proboszcza i 2-3 wykonanych przeze mnie zdjęć. Przyznam, że nieco mnie to rozzłościło i chyba poszukam innego miejsca, aby zrobić sobie ten kurs.
Jestem zainteresowany takim kursem, ale z "legitymacją" wystawianą bezterminowo, nawet kosztem dojazdu do jakiejś diecezji. Tak dla zasady, tym bardziej iż nie zarobkuję poprzez fotografię i być może nawet nie wykorzystam tej legitymacji a by wypadało mieć "na wszelki wypadek", gdyby nadarzyła się okazja lub zapytanie od znajomych o foty podczas kościelnych uroczystości. Władze kościelne nie muszą się raczej obawiać, że nagle dostanę amnezji, lub zacznę robić jakieś draki w kościołach a ja chciałbym po odbyciu stosownego kursu nie wracać już do tematu, bo i po co?
Ktoś wie o takich kursach odbywających się w jakiejś racjonalnej odległości od Wrocławia?
PS: We Wrocławiu zaświadczenie/legitymacja ma ważność 5 lat.
madebyzosiek
07-11-2017, 23:46
Trzy lata temu w Opolu kurs był z legitymacją bezterminową, za... 250... Chyba. Trzy soboty, egzamin na końcu, w zamian zaświadczenie papierowe i legitymacja. Nie pamiętam tylko, czy w grudniu, styczniu czy lutym. Trzeba pogrzebać na stronie diecezji opolskiej.
A potrzebowali jakichś zaświadczeń, czy po prostu przynosisz kasę i robisz? Szkoda, że trzy soboty, bo pracuję w handlu i będzie ciężko dostać 3 soboty wolne.
U mnie również trzy soboty to problem, choć znając termin kursu z odpowiednim wyprzedzeniem bym mógł zorganizować. W każdym razie brzmi fajnie i Opole wydaje się alternatywą. Przy okazji można pozwiedzać miasto z aparatem i złapać kilka fajnych kadrów. Za proboszczem bym wolał nie biegać, jesli wymagają od niego zaświadczenia. Wolę wprost powiedzieć, że proboszcz mnie z twarzy z pewnością nie pamięta i liczyć na to, że docenią uczciwe podejście do sprawy.
madebyzosiek
08-11-2017, 07:14
A potrzebowali jakichś zaświadczeń, czy po prostu przynosisz kasę i robisz? Szkoda, że trzy soboty, bo pracuję w handlu i będzie ciężko dostać 3 soboty wolne.A no zapomniałem o tym napisać... Tak, biegałem do proboszcza, kosztowało co łaska, już nie pamiętam, ale chyba z 20 zł zostawiłem za te zaświadczenie... Do tego oczywiście zdjęcie legitymacyjne i formularz ze strony kurii. Sporo osób było przyjezdnych z okolic Wrocławia. Kolega mi kiedyś opowiadał o kursie w Katowicach, który był też w jakiejś wygodnej formie, ale mi się nie chciało jeździć. Ktoś ze Śląska musiałby się wypowiedzieć, bo tam ponoć temat był zamykany w jeden weekend za 100 zł, też bezterminowo :)
A ja mam pytanie o zaświadczenie w formie legitymacji. Gdzie w Warszawie, Poznaniu i okolicach można takie zdobyć? Ja mam jeszcze stare warszawskie, na kartce formatu A5, trochę niewygodne w użytkowaniu i łatwe do zniszczenia.