Zobacz pełną wersję : Pułapka ostrości Nikon D5200
Kostelech
25-04-2016, 22:49
Witam. Zakupiłem D5200. Nie wiem czy można w nim ustawić pułapkę ostrości, jeśli tak to może ktoś pomoże ustawić krok po kroku bo ja próbowałem już wszystkiego i nie działa.
Ustawiłem:
1. #f2 na AF-ON
2. tryb ustawienia ostrości na AF-S
3. Autofokus a1 priorytet na ostrość
4. tryb pola AF na jednopolowy AF
5. przełącznik A/M na obiektywie na A
6. wyostrzyłem na daną odległość przyciskiem AE-L/AF-L
7. odsuwam się od pola ostrości i naciskam migawkę i...
wykonuje zdjęcie mimo braku ostrości.
Co robię źle?
Proszę o pomoc.
To już nie działa. Przy ustawieniu AF pod guzik AE-L jest zawsze priorytet migawki.
Kostelech
26-04-2016, 08:02
Nie znam jeszcze dobrze tego aparatu, ale wydaje mi się, że nie zawsze jest priorytet migawki. W menu ustawień osobistych mam pozycje:
a-autofokus,
b-ekspozycja,
c-zegary/blokada AE,
d-fotografowanie/wyświetlanie,
e-breking/lampa błyskowa,
f-elementy sterujące
W ustawieniach a, a1-mogę ustawić priorytet w trybie AF-C na spust migawki lub na ostrość.
W ustawieniach f, f2-Rola przycisku AE-L/AF-L mogę ustawiać na :
1-Blokada AE/AF
2-Tylko blokada ekspozycji (AE)
3-Blokada AE(wciśnięta)
4-Tylko blokada AF
5-Włączenie autofokusa(AF)
Możliwości sporo, wszystkie próbowałem. Zastanawiam się więc poco jest możliwość ustawienia priorytetu na ostrość jeśli to nie działa w żadnym trybie (przynajmniej nie umiem tego ustawić).
Przy ustawieniu AF na przycisk AE-L/AF-L przycisk migawki nie ustawia już ostrości i powinien zadziałać na ostrość a tak nie jest.
Zastanawiam się więc poco priorytet ostrości i kiedy on działa?
To jeszcze raz przeczytaj co ci napisałem.
A następnie zajrzyj do menu aparatu, jak to ustawienie się nazywa.
W D7100 też nie da się ustawić pułapki ostrości :( W D7200 podobno już można.
Kostelech
26-04-2016, 10:20
Czytam wiele razy, rozumiem, tylko pojąć nie mogę. Co to znaczy "już nie działa" ? a kiedy działało? "To już nie działa. Przy ustawieniu AF pod guzik AE-L jest zawsze priorytet migawki."
W moim D5200 po ustawieniu AF na guzik AE-L/AF-L mogę zmieniać priorytet na migawkę i na ostrość, więc nie zawsze jest priorytet migawki.
Nie wiem jaki masz aparat ale jeśli Nikon D5200 to czy używasz priorytet ostrości i jak ustawiasz aby zadziałał? W innym przypadku może wyjaśnisz mi w jakim celu producent zaopatrzył aparat w priorytet ostrości skoro nie można go używać?
W moim D5200 po ustawieniu AF na guzik AE-L/AF-L mogę zmieniać priorytet na migawkę i na ostrość, więc nie zawsze jest priorytet migawki.
A sprawdzałeś, czy to działa? Ustaw AF pod AE-L, priorytet ostrości i skieruj obiektyw na coś nieostrego. Da się zrobić zdjęcie?
W D5100 pułapka ostrości działa bez problemu, pod spustem migawki dla trybu AF-S również jest przypisany priorytet ostrości, nie można wyzwolić migawki gdy aparat nie ustawi ostrości.
Sprawdź jak jest w D5200, czy mając AF pod spustem migawki dla trybu AF-S możesz wyzwolić migawkę gdy aparat nie ustawi ostrości, tak samo sprawdź gdy AF ustawisz pod AE-L/AF-L.
Skieruj aparat na taką scenę nie jest w stanie ustawić ostrości, np jednolite gładkie tło lub czyste błękitne niebo i zobacz czy możesz wyzwalać migawkę w sytuacji gdy aparat nie ustawi ostrości.
Ale jak masz AF pod spustem, to aparat zacznie pracować. A on ma czekać, aż obiekt wejdzie w strefę ostrości. Pułapka działa tylko po przełączeniu AF na inny przycisk.
Kostelech
26-04-2016, 15:36
Ustawiałem AF na przycisk AE-L oraz priorytet ostrości, ustawiam przyciskiem AF-L ostrość na coś w małej odległości, kadruję na niebo i migawką robię zdjęcie, mimo braku wyostrzenia.
W D5200 nie ma trybu priorytetu ostrości na migawce, to też sprawdziłem. W każdych sprawdzonych przeze mnie ustawieniach aparat robi zdjęcia mimo braku ostrości. Nie wiem co pomijam lub co robię źle.
Jedyne ustawienia gdzie nie zrobi zdjęcia przed złapaniem ostrości: priorytet migawka, AF na migawce, tryb AF-S. Wtedy po ustawieniu ostrości na bliski obiekt, później kadrowanie na dalszy, nie zrobi zdjęcia dopóki nie wyostrzy.
Zaczynam martwić się, że kupiłem aparat z niesprawną funkcją pułapki ostrości, bo nijak nie działa jeśli jest priorytet ostrości, albo ja jestem jakiś normalny inaczej :-( :(
Po prostu Gonzo ma rację i w tym modelu się nie da. Nawet w D800 to usunęli i dopiero nowy firmware przywrócił pułapkę ostrości.
Kostelech
26-04-2016, 15:53
Dzięki. Lepsza taka wiadomość niż to, że ja jestem jakiś dziwny.
Pozdrawiam wszystkich.