Zobacz pełną wersję : YN560 II
Witam, posiadam lampę błyskową YN560-II , wczoraj wracając ze zdjęć , lampa wypadła mi z rąk i upadła na płytki. Lampa była w pokrowcu i upadek był raczej delikatny taki mi się wydawało. Dzisiaj niestety lampa nie działa , po włączeniu jest taki dziwny zgrzyt , którego wcześniej nie było i nie chce wyzwolić się z niej błysk. Może ktoś orientuje się mogło się z nią stać i czy jest to jakieś poważne uszkodzenie.
Będę wdzięczna za każdą rade. Pozdrawiam
Niestety, mogła się zepsuć. Uszkodzenie może być poważne, takie, którego naprawa byłaby nieopłacalna, albo drobne, które zdolny elektronik naprawi w kilka minut. Niestety, nic więcej nie da się powiedzieć, bo ewentualna ocena stanu lampy, rodzaju i zakresu uszkodzeń, i ewentualnych kosztów naprawy jest możliwa tylko po rozebraniu lampy i jej dokładnym sprawdzeniu w serwisie.
"Zgrzyt" - może być uszkodzony (lub zniszczony) element (elementy) odpowiadające za zmianę "zooma" lampy.
Brak błysku: może być uszkodzony układ ładowania, albo układ wyzwalania, albo sam palnik lampy, albo wszystko naraz.
Itd, itd
J.w. Dziwny zgrzyt po włączeniu może być spowodowany wyskoczeniem zębatki zooma z prowadnic. Elektronika przeżywa tego typu upadki. Jak nic się nie ułamało to kwestia wstawienia zooma na swoje miejsce. Ja bym lampy nie uruchamiał, bo może to tylko pogorszyć sprawę. Dokładna diagnoza po zajrzeniu lampiszonowi do brzucha.
Zadzwoń do fripers.pl Posiadają serwis Yongnuo.
Dzięki wielkie za rady. Dzisiaj zaniosłam lampę do dosyć dobrego elektronika i zobaczymy jaka będzie diagnoza :) Pozdrawiam