Zobacz pełną wersję : Kupno Nikona a dodatkowe kupno przedłużenia gwarancji/ubezpieczenia...
Witam, mam pewien problem. Mianowicie chcę zakupić lustrzankę d5200 w którymś popularnym elektronicznym sklepie i mój dylemat polega na tym czy jest sens wydawać 400zł na dodatkowe ubezpieczenie przy zakupie (do 3 lat po gwarancji dwuletniej)? Zastanawiam się jedynie pod kątem awarii, która nie daj Boże mogła by wystąpić po tych dwóch latach od zakupu - po gwarancji seryjnej. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat, bo w Internecie takich wątków brak lub są bardzo stare... :)
madebyzosiek
25-04-2016, 18:00
Jak spodoba Ci się sprzedawca/sprzedawczyni, to kupując ubezpieczenie dołożysz jemu/jej kilka złotych do wypłaty... ;)
A tak na poważnie - nigdy nie kupiłem tej "gwarancji", uważam że to wywalanie kasy do kosza... Moi rodzice dali się na to namówić przy zakupie pralki Szajsunga, pralka się zepsuła po równych dwóch latach, przyszedł kolo, powiedział że pralka jest sprawna (faktycznie tak było jak przyszedł) i nie kasował za przyjście - wiadomo "gwarancja". Pralka raz na 5 prań zatrzymuje się, dostaje kopa i pierze dalej... Serwis powiedział, że jeżeli to nie występuje ciągle, to oni mogą to zrobić, ale to nie łapie się na "gwarancję", więc płatne... I 300 czy nawet 500 zł w błoto... To jedyna przygoda z tym ubezpieczeniem jaką znam, nigdy więcej ;)
Oczywiście podkreślam, że to moja opinia i można mieć odmienne zdanie. Pozdrawiam serdecznie
Aparatów nigdy nie ubezpieczałem i odpukać jakoś do tej pory nie psuły się. Dołożyłem 5o zeta do tabletu za ubezpieczenie od uszkodzenia wyświetlacza w razie upadku, itp.
Oczywiście podkreślam, że to moja opinia i można mieć odmienne zdanie.
Nie ma sensu wydawać 400 zł na ubezpieczenie aparatu o wartości 1700 zł, prawdopodobieństwo że aparat się popsuje jest niewielkie.
Do tej pory miałem sześć modeli Nikona po kilka lat i żaden nie uległ awarii.
Ale cena w tym popularnym markecie to w zestawie 2600-2700zł.
Pewnie chodziło o to że sam obiektyw jest wart ~ 600 zł, więc body wychodzi ~1700 zł.
Dziękuję za opinie jeśli ktoś wypowiedziałby się to będę wdzięczny. Jak na razie to dochodzę do wniosku, że jednak nie będę dokładał tych czterech stówek. :)
madebyzosiek
25-04-2016, 23:48
Jak na razie to dochodzę do wniosku, że jednak nie będę dokładał tych czterech stówek. :)
Bardzo dobry wniosek, wydaj to lepiej na drugą, oryginalną baterię i porządną kartę pamięci :)