PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrzenie nie tego co trzeba.

majlen
24-04-2016, 14:12
Cześć

Taka sytuacja
Nikona d90 + 50mm 1/8.
Robię portret - kadr amerykański. Ostrzenie punktowe ustawiam na twarz osoby fotografowanej. Robię kilka zdjęć, dla pewności ostrzę kilka razy.
Efekt?
Twarz osoby nieostra. Ostre jest za to ubranie.

Czym to może być spowodowane, że aparat sobie ,,przesuwa" punk ostrości o 1/5 kadru niżej?

RobertMiernik
24-04-2016, 14:15
Bardzo możliwe, pamiętaj że przekadrowując musisz utrzymać matrycę w tej samej płaszczyźnie i odległości w jakiej była w momencie łapania ostrości.
Wymaga to odrobiny wprawy, na początek sprawdź może czy nie prościej będzie Ci używać po prostu odpowiedniego punktu AF, masz ich kilka i warto z nich korzystać

nikoniarz
24-04-2016, 14:25
Cześć

Taka sytuacja
Nikona d90 + 50mm 1/8.
Robię portret - kadr amerykański. Ostrzenie punktowe ustawiam na twarz osoby fotografowanej. Robię kilka zdjęć, dla pewności ostrzę kilka razy.
Efekt?
Twarz osoby nieostra. Ostre jest za to ubranie.

Czym to może być spowodowane, że aparat sobie ,,przesuwa" punk ostrości o 1/5 kadru niżej?

Ostrość nie przesuwa się niżej/wyżej/na boki a bliżej/dalej... Albo jest jak pisze wyżej Robert, albo masz BF/FF (nie wiem jak względem twarzy jest to ubranie...)...

majlen
24-04-2016, 14:30
Bardzo możliwe, pamiętaj że przekadrowując musisz utrzymać matrycę w tej samej płaszczyźnie i odległości w jakiej była w momencie łapania ostrości.
Wymaga to odrobiny wprawy, na początek sprawdź może czy nie prościej będzie Ci używać po prostu odpowiedniego punktu AF, masz ich kilka i warto z nich korzystać

Tylko ja nie przekadrowywałam. On mi wycina takie numery przy robieniu zwykłego zdjęcia.
Włączam aparat, celuję w osobę. Ustawiam punk ostrzenia na twarz. Lekko wciskam migawkę, słyszę jak radośnie aparat ostrzy i pika. Robię zdjęcie.
Dla pewności zmieniam kadr, ostrzę cokolwiek innego. Wracam do punktu wyjścia, na osobę. Kwadracik ostrzenia mam na jej twarzy, wciskam migawkę, ostrzy od nowa, robię zdjęcie.
Na obu zdjęciach twarz tak samo nieostra.

PiKa
24-04-2016, 14:54
Czy możesz wrzucić przykładowe zdjęcie?

majlen
24-04-2016, 14:55
Czy możesz wrzucić przykładowe zdjęcie?

Właśnie niestety nie mogę :(

Ma ktoś pojęcie czemu aparat ostrzy nie to co powinien?

PiKa
24-04-2016, 14:57
Możliwe, że masz BF.

majlen
24-04-2016, 15:07
Możliwe, że masz BF.

Błagam oświeć mnie co ten skrót znaczy, bo googlowałam i nie znalazłam i czuję się naprawdę głupio, że nie wiem :(

PiKa
24-04-2016, 15:12
BF to skrót od "back focus" - teraz na pewno wyszukasz.

majlen
24-04-2016, 15:18
Poczytałam, zrobię test.

Bardzo dziękuję za pomoc! :)

- - - - kolejny post - - - - - -

A jeśli mogę jeszcze zapytać: czy możliwe, że back focus raz się pojawia a raz nie?

notdot
24-04-2016, 15:28
na tym samym zestawie body+obiektyw stałoogniskowy? raczej nie

d90
24-04-2016, 22:57
D90 tak ma na jasnych szklach.
Zmień body...

PiKa
25-04-2016, 00:49
Powiedział d90 ;)

cezet
25-04-2016, 08:00
D90 tak ma na jasnych szklach.
Zmień body...

Proszę Cię....

Przez 4 lata katowałem D90 + Sigma 30/1,4 i nigdy nie miałem kłopotów z AF

Za to przez tydzień miałem do D90 podpięte N35 oraz przez kilka dni N50 i oba musiałem pogonić bo w jednym nie ostrzyło na nieskończoność, a drugi ostrzył na co chciał.

cz4rnuch
25-04-2016, 08:27
Proszę Cię... Podpiąć pod D90 coś jaśniejszego niż f/2.8 to jak wydać Chasydkę za Taliba, wiadomo że nic dobrego z tego nie wyniknie. Poza tym kolega o ksywce "D90" po prostu musi wiedzieć na temat tego aparatu coś ekstra, coś z 8 kręgu wtajemniczenia. To chyba oczywiste.

d90
29-04-2016, 12:21
Pisałem dawno temu - powtórzę:
Miałem i lubiłem d90. (Tak jak mam i lubie f301.)
Nic mu nie brakuje. Ma wszystko co trzeba.
Miałem jednak ciagle problemy z af na szklach f:1.4 i 1.8.
Oddałem na serwis. W uk. Z ubezpieczenia. To działa ciut inaczej niz w pl...
Wiec : próbowano oddac mi puszkę. Modół miałem juz wymieniony na zupełnie nowy i skalibrowaną puszkę (podobno, bo sprawdzic sie nie da).
Zrobiłem test na szybko. Było tak samo. Czyli loteria. Koniec końców dowiedziałem sie w rozmówie z serwisem, ze nie ma rady, taki Modół jaki jest, nie da rady skalibrować na powtarzalność na F1.4. Powiedział mi facet: d300 i bedzie oki.
Za aparat dostałem wiec kase, tyle ile dałem wczesniej kiedys kupując w sklepie. To był koniec przygody z d90 dla mnie. Ubezpieczyciel nie był zadowolony, ale opinia serwisu była taka, jaka była.
Aparat na szklach jak N17-55/2.8 trafiał. Bo głębia inna i nie widac tak bardzo. Z 18-105 stanowił super komplecik.
Aparat cenie jednak bardzo do dziś.

Jako ze info jest z serwisu, uważam ze wiarygodne. W sumie nie musze o tym pisac. Bo mi to wisi, czy ktos ma problemy z af, ale to forum do wymiany doświadczeń jest.
Czy tak ?

Ps.
Cezet
Weź i przeczytaj co sam napisałeś.
Powoli. Bo chyba sie zamotałeś...
:)

Archibald6803
29-04-2016, 12:52
d90 czy d80 czy każdy inny model Nikona (jeśli jego moduł AF jest serwisowo prawidłowo skalibrowany do wzorca) zawsze na CENTRALNYM punkcie ostrzy perfekt z nawet najjaśniejszymi szkłami .....
Warunek: szkła te trzeba precyzyjnie dokalibrować (również serwisowo) do KONKRETNIE TEJ puchy; a najłatwiej/najmniej problemowo to się udaje zrobić z Sigmą bo serwis tego producenta taką "operację" przeprowadza ( w odróżnieniu od serwisu N ).

Ot cała tajemnica .....

Pugilares
30-04-2016, 21:51
Wszystko prawda, ale jeszcze dla pewności warto sprawdzić czy fotografowana osoba nie rusza twarzą w czasie robienia zdjęcia i/lub robić na odpowiednio krótkim czasie expozycji.

X_fotoamator_X
03-05-2016, 23:12
Mam taki sam problem z D3200. Przez rok od zakupu używałem tylko kita 18-105mm i różnie z celnością AF bywało. Robię głównie portrety i akurat to ma duże znaczenie żeby trafić między oczy :) myślałem, że to wina kitowego obiektywu. Teraz kupiłem Sigmę 17-50 2.8 i Nikkora 35 1.8G, zrobiłem na wszystkich test na FF/BF i wychodzi, że są ok. Test robiłem ze statywu więc ryzyko błędu minimalne. No i teraz najlepsze. W terenie wszystkie 3 szkła trafiają różnie. Najlepiej 35mm. Co dziwne, tak jak pisał któryś z przedmówców, AF gubi się najczęściej w bok albo góra/dół. Robie portret osoby, która stoi do mnie na wprost i cała powierzchnia ciała jest w jednej odległości od obiektywu, biorę tryb jednopolowy, ostrzę na oczy, a potem po zgraniu na kompa widzę, że wyostrzyło na np. ubranie.

Tak samo na żadnym obiektywie nie mogę dobrać przesłony, żeby złapać ostrość na całą twarz przy ciasnych kadrach. Zawsze jedno oko jest ostre, a drugie już nie, albo uszy, usta pozostają nieostre.

Ktoś coś pomoże? :)

d90
04-05-2016, 08:35
Ustaw przysłonę na f5.6 i wszystko bedzie ostre.

Ps.
Poczytaj o głębi.

X_fotoamator_X
04-05-2016, 09:35
Ustaw przysłonę na f5.6 i wszystko bedzie ostre.

Ps.
Poczytaj o głębi.

Czytałem o głębi, miałem tylko nadzieję, że na dużej dziurze też można łapać ostrość na całą twarz. Zobacz fotki z sesji beauty gdzie robią na 1.4 takie obrazki, że cała twarz jest ostra jak żyletka...

Niemniej jednak byłbym wdzięczny za jakieś rady odnośnie tych problemów z celnością AF. Coś da się z tym zrobić?

Pugilares
06-05-2016, 13:26
Czytałem o głębi, miałem tylko nadzieję, że na dużej dziurze też można łapać ostrość na całą twarz. Zobacz fotki z sesji beauty gdzie robią na 1.4 takie obrazki, że cała twarz jest ostra jak żyletka...

Niemniej jednak byłbym wdzięczny za jakieś rady odnośnie tych problemów z celnością AF. Coś da się z tym zrobić?

To, czy można złapać ostro całą twarz fotografując obiektywem o otworze względnym przysłony 1:1.4 to zależy nie tylko od ustawionej wartości przysłony, ale też paru innych czynników.
Wracając do "ostrzenia nie tego co trzeba" przez D90, to nigdy nie miałem D90. Mam D70s i D5500. Do D70s przypinam 50 mm 1.8D lub 35mm 1.8 G i jest tak, jak powinno być. Przypinam 35 1.8 G do D5500 i zaraz zaczynają się kłopoty. A to za blisko, a to za daleko naostrzone, a to nic nie ostre. Raz na ileś strzałów akurat trafi. Aparat był 2 razy kalibrowany w serwisie Nikon Polska i po każdym kalibrowaniu jest inaczej, niż było przed, ale nie jest tak, jak powinno być. Chciałem kupić sobie obiektyw Nikkor 85 mm 1.8 G, byłem w dwóch sklepach, przymierzałem 4 sztuki obiektywów do mojego korpusu i z każdym wychodził front focus. Z drugiej strony na flickrze można sobie pooglądać setki, tysiące zdjęć robionych aparatami D90, D5300, D5500 z jasnymi obiektywami otwartymi na pełną szerokość i naostrzone w punkt. Być może ci ludzie robią to inaczej, ostrzą w Live View?
A najlepiej naostrzone zdjęcia z D5500 wychodzą mi teraz te robione obiektywem 50mm 1.8D - czyli ostrzone własnoręcznie :-)
Nadal jednak nie wiemy, czy w Twoim przypadku nieostra twarz na zdjęciach nie jest wynikiem tego, że modelka/model poruszył twarzą w trakcie, gdy było robione zdjęcie. Ponieważ ubranie wychodzi Ci ostre, a twarz nieostra, to może właśnie taki problem. Więc ponawiam pomysł, żebyś spróbował zrobić zdjęcia ze statywem i umówić się z fotografowaną osobą, że nie będzie ruszać głową, ani mięśniami twarzy. Głowę można oprzeć o ścianę lub tp. dla zwiększenia stabilności.

lukasz.antoniak
06-05-2016, 22:20
Zobacz fotki z sesji beauty gdzie robią na 1.4 takie obrazki, że cała twarz jest ostra jak żyletka.

Poniżej wklejam zdjęcie 85/1.4 (EXIF zachowany). W dużej rozdzielczości porów na nosie na pewno nie widać. Ostrość to pojęcie względne. Wystarczy, że dwie płaszczyzny mają różny kolor, a ludzkie oko odbiera tą krawędź jak ostrą. Na kontrast wpływa też rodzaj oświetlenia. W bardzo jasny dzień nie uzyskasz super kontrastu przy powierzchniach odbijających światło. W takich przypadkach liczy się tzw. praca obiektywu pod światło. Kalkulatory ostrości nie kłamią. Może zdjęcie, o którym piszesz było zrobione z większej odległości, a potem odpowiednio crop'owane?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s32.postimg.org/maflucwlh/DSC5136_small.jpg)

X_fotoamator_X
08-05-2016, 20:36
Dzięki za pomoc jak tak przykładam większa wagę do ostrzenia z jednopolowym punktem AF to rzeczywiście może być jak mowicie. Dzieci są ruchliwe i byle drgniecie przy pełnej dziurze ma znaczenie. Poczytałem tez trochę o AF w teorii i jest dużo lepiej ? Wychodzi na to ze jeszcze dużo nauki przede mną ?

Zdebik
08-05-2016, 21:54
Jesli aparat/obiektyw nie ma ff/bf, mozesz strzelac na servo. Ja tak zawsze robie zdjecia coreczce.

X_fotoamator_X
08-05-2016, 22:02
Jesli aparat/obiektyw nie ma ff/bf, mozesz strzelac na servo. Ja tak zawsze robie zdjecia coreczce.

a co znaczy na servo?

Zdebik
08-05-2016, 22:05
a co znaczy na servo?
Af-c - tak to chyba oznaczone jest w nikonie. W prostych slowach chodzi o to, ze AF na biezaco sledzi "cel".

X_fotoamator_X
08-05-2016, 22:11
Próbowałem ale albo ja coś robię źle, albo mój d3200 słabo sobie z tym radzi bo wtedy to już wogóle była loteria w co trafi...

Pugilares
11-05-2016, 21:50
d90 czy d80 czy każdy inny model Nikona (jeśli jego moduł AF jest serwisowo prawidłowo skalibrowany do wzorca) zawsze na CENTRALNYM punkcie ostrzy perfekt z nawet najjaśniejszymi szkłami .....
Warunek: szkła te trzeba precyzyjnie dokalibrować (również serwisowo) do KONKRETNIE TEJ puchy; a najłatwiej/najmniej problemowo to się udaje zrobić z Sigmą bo serwis tego producenta taką "operację" przeprowadza ( w odróżnieniu od serwisu N ).

Ot cała tajemnica .....

Myślę, że to wynika z Twojego postu, ale niezbyt jasno. Więc powiedzmy to prosto: autoryzowany serwis Nikona nie robi parowania konkretnego obiektywu z konkretnym korpusem. Serwis Nikona kalibruje aparat do wzorca i ew. obiektyw do wzorca. Po takiej kalibracji każdy prawidłowo skalibrowany Nikon ma pracować "zgodnie z normami producenta" z każdym sprawnym i prawidłowo skalibrowanym Nikkorem.
To, że Sigma kalibruje obiektywy do konkretnego korpusu, wynika z faktu, że Sigma nie kalibruje korpusów Nikona i nie tylko Nikona :-)

Odrębna sprawa, że różne obiektywy mają różny kształt strefy ostrości. W jednej konstrukcji strefa ostrości może być zbliżona do płaszczyzny, w innej do sfery, a jeszcze innej mieć bardziej nieregularny przebieg. Z mojego skromnego, nie popartego eksperymentami naukowymi doświadczenia wynika, że Nikkor 35 1.8 G ma strefę ostrości o nieregularnym kształcie. Dlatego nie sprawdza się na tym obiektywie metoda ostrzenia - wyceluj centralnym punktem, naostrz, zablokuj, przekadruj, rób zdjęcie. Przy stosowaniu z korpusami o małej liczbie megapikseli (np. D70s) ta metoda jeszcze przechodzi. Przy nowych korpusach 24 mpix już za dużo widać, żeby ta sztuka się udała. Więc trzeba ostrzyć niecentralnym punktem AF. A punkty niecentralne bywają mniej celne niż centralny.