PDA

Zobacz pełną wersję : FUJIFILM S5 Pro + sigma 30mm 1.4DC EX

BrylantS
22-05-2007, 18:19
Wrzucam dwa zdjecia nowy aparat , nowy obiektyw sami ocencie jak to wyglada. Moze ktos wie jak wywolac RAW-y z S5 na C1pro ?? Narazie soft ich niewidzi...

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

bukowy dziad
22-05-2007, 18:25
no kolorki zacne:D pisz o puszce. jak z szybkoscia? da sie tego uzywac bez irytacji? szybkosc czyszczenia bufora, czas wyswietlania sie foty na lcd itp? w ogole napisz tu ze 3 strony elaboratu z wrazen uzytkowych:D:D

co do rawow: pewnie przyjdzie ci poczekac na nowa wersje programu - moze dodadza fuji. ale z tego co wiem, wolanie rawow z fuji w sofcie innym niz ten dedykowany fuji mija sie z celem - zaden inny program nie wykorzystuje mozliwosci matrycy.

anwas
22-05-2007, 21:13
No że tak powiem zacne.Jeśli nic nie grzebane w programie graficznym to zupełnie co innego niż z S3pro...Pewnie światło tu miało też duży wpływ ale te niebieskości i czerwienie są śliczne.

Niedzwiedz
22-05-2007, 21:22
moja opinia jest znana, ale powtorze w dniu w ktorym fuji wypuscie FF wieszam sie na pasku od canona :) masz super combo mozna tym niezle rozrabiac !!! :)

Wini
22-05-2007, 21:22
Naprawdę na podstawie tych dwóch sampli macie takie opinie???
Jak by wątkodawca napisał że to sample z Olympusa 2100 UZ (rok produkcji 1999) to bym uwierzył. A że napisał że z S5, to też wierzę :-D

anwas
22-05-2007, 22:08
Naprawdę na podstawie tych dwóch sampli macie takie opinie???
Jak by wątkodawca napisał że to sample z Olympusa 2100 UZ (rok produkcji 1999) to bym uwierzył. A że napisał że z S5, to też wierzę :-D

Tu masz więcej:

http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/FujiS5Pro.html

Prawda jest taka iż obraz z Fuji trzeba lubić...Dla zdecydowanej większości bardziej odpowiadają cukierki generowane z Canona.Mówię oczywiście o jpg z aparatu...

Wini
22-05-2007, 22:12
Tu masz więcej:

http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/FujiS5Pro.html

Prawda jest taka iż obraz z Fuji trzeba lubić...Dla zdecydowanej większości bardziej odpowiadają cukierki generowane z Canona.Mówię oczywiście o jpg z aparatu...
Tą stronę znam od lat. Canon to dla mnie nie cukierki, ale plastik, co prawda dzisiaj to to samo :( . Pytałem tylko o te dwa sample :)

anwas
22-05-2007, 22:16
Jak możesz znać ją od lat jeśli aparat istnieje kilka miesięcy?

Wini
22-05-2007, 22:21
Jak możesz znać ją od lat jeśli aparat istnieje kilka miesięcy?
Ło jejku, anwas nie lec w ...
Napisałem o stronie, nie o podstronie.
Poza tym czepiasz się, przecie piszę o ocenie przedstawionych sampli. Jak to się pisało na grupach ... dla mnie EOT :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sradek
22-05-2007, 22:21
Testowałem w sklepie z moim szkiełkiem i kartą Ultra2. Nowa wersja Capture one LE otworzyła Rawy bez problemu.

1. Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.

2. No i bardzo dobrze znana sprawa : w d70 mogę zrobić 181 Raw'ów jak kartę włożyłem do Fuji to zeszło do ok 40mm więc koniecznie druga karta i Databank w plecaku :-)

- Proszę nie traktować tego jako recenzji. Aparatem bawiłem się mniej niż 5 minut - bardziej pod kątem współpracy z manualami, - wcześniej nie miałem kontaktu z body Fuji.
Co do wielkości plików - ta informacja pojawia się prawie zawsze przy Fuji S* - ale nigdy wcześniej nie myślałem że konsekwencje są takiej skali ( 181 : 40 ) :D

Pozdrawiam

Niedzwiedz
22-05-2007, 22:27
oj Wini, ja juz o s5 wiem wszystko , i nadal jestem fanem marki fuji :) to nie chodzi o 2 sample :)

anwas
22-05-2007, 22:28
Twoja recenzja zwala z nóg...a czy zdjęcia to jakieś ten Fuji robi, czy tylko udaje Nikona D200???

anwas
22-05-2007, 22:29
Testowałem w sklepie z moim szkiełkiem i kartą Ultra2. Nowa wersja Capture one LE otworzyła Rawy bez problemu.

1. Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.

2. No i bardzo dobrze znana sprawa : w d70 mogę zrobić 181 Raw'ów jak kartę włożyłem do Fuji to zeszło do ok 40mm więc koniecznie druga karta i Databank w plecaku :-)

Pozdrawiam

Twoja recenzja zwala z nóg...a czy zdjęcia to jakieś ten Fuji robi, czy tylko udaje Nikona D200???

anwas
22-05-2007, 22:30
oj Wini, ja juz o s5 wiem wszystko , i nadal jestem fanem marki fuji :) to nie chodzi o 2 sample :)

Opyl tą D5-kę...Fuji i Nikonem robiłeś lepsze foty...

Wini
22-05-2007, 22:37
Fanem to i ja jestem. I tak się zastanawiam, dlaczego nie "wszedłem" w Fuji? Owczy pęd Canon/Nikon?

Niedzwiedz
22-05-2007, 22:37
Opyl tą D5-kę...Fuji i Nikonem robiłeś lepsze foty...

o to mnie zaskoczyles , od kiedy to ma znaczenie ?
wiem jestes zmeczony , stres cie dopadl to sie czepiasz , rozumiem , co zrobic ? taka karma !

Wini, w s5 zabraklo nowoczesniejszej matrycy, czytaj szybszej , wiekszej itp ;)
ale jak ktos pyta jaka malpke kupic zawsze mowi fuji ;)

anwas
22-05-2007, 22:44
Jeśli nie ma to żadnego znaczenia to dlaczego kupiłeś 5D :)????

Wini
22-05-2007, 22:51
Wini, w s5 zabraklo nowoczesniejszej matrycy, czytaj szybszej , wiekszej itp ;)
ale jak ktos pyta jaka malpke kupic zawsze mowi fuji ;)
Akurat szybciej mnie nie rajcowało. Jak się znajomi pytają o małpę, też mówię Fuji. Sam nie wiem dlaczego u mnie nie było Fuji. Muszę przemyśleć :???:

Niedzwiedz
22-05-2007, 22:56
mialem o tym nie mowic ale powiem ,
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej a ja lamp nie umiem obslugiwac ), szklo 85mm bylo projektowane na pelna klatke tzn odleglosc przyportrecie miala byc 85 cm i GO miala byc taka jak dla pelnej klatki w DX trzba odejsc dalej i GO jest wieksza trzba bylo by zrobic 50 f1 zeby miec to samo, 50mm w nikonie nijak wygladalo w porownaniu z 85mm , zawsze chcialem miec 17mm ze swietlem 2,8 niestety w DX nie ma takiego procz rybiego oka, chcialem stale szkla z mozliwoscia szybkiej mozliwosci poprawy recznej ostrosci (canon ma lepiej pomyslane szkla stala z FTM), chcialem 35mm ze swiatlem 1,4 , szybkim AFem i ftm (niedlugo bede mial ), canon jest bardziej lepsza inwestycja obecnie niz nikon , czekalem 2 lata na chocby na stalke 30 1,4 nikora i nic ! , no i ostatnie stac mnie a jak mowil moj dziadek "pamietaj wnuczku nas na kiepskie rzeczy nie stac" ;)

Wini poczekaj , moze fuji ma zakaz wkladania w s5 zanej nowej matrycy przez rok moze maja juz jakies cudo 10 mpx ;)

Zbigniew
22-05-2007, 23:08
Dobra, przyznaj lepiej szczerze - ludzie skuteczniej mdleją na komendę Canon niż Fuji :twisted: :P

anwas
22-05-2007, 23:08
Kiedy w końcu już Nikon wypuści ten FF okaże się że prócz 70-200 AFS nic do niego nie pasuje.Tu się zgodzę że pod tym względem Canon jest bardzo pewną inwestycją...i tylko Canon.

Niedzwiedz
22-05-2007, 23:11
Zbigniew, no tak na haslo canon wszyscy mowia "ten od drukarek ? " ;)

Zbigniew
22-05-2007, 23:13
:-D A to fakt, te sławetne drukarki. I ten sławetny przycisk w 30D/5D do drukowania :)

Niedzwiedz
22-05-2007, 23:15
dobra mam canona ip4000 pstryklem jpga podlaczylem do pic-mostku i kazalem drukowac i wiesz co ? wydrukowal :)

Zbigniew
22-05-2007, 23:17
No OK, ja też używam tego przycisku do kopiowania zdjęć.
OK, przepraszam za OT, bo chyba zaśmiecam autorowi skądinąd ważny wątek.

Smurf
22-05-2007, 23:36
No że tak powiem zacne.Jeśli nic nie grzebane w programie graficznym to zupełnie co innego niż z S3pro...Pewnie światło tu miało też duży wpływ ale te niebieskości i czerwienie są śliczne.
Zdjecia z S5 pro absolutnie w niczym nie przewyzszają zdjęć z S3pro, a takie jak zaprezentowane sample to można bez najmniejszego problemu wykonać każdą istniejącą na rynku lustrzanką.

Pawel Pawlak
22-05-2007, 23:39
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej a ja lamp nie umiem obslugiwac ), szklo 85mm bylo projektowane na pelna klatke tzn odleglosc przyportrecie miala byc 85 cm i GO miala byc taka jak dla pelnej klatki w DX trzba odejsc dalej i GO jest wieksza trzba bylo by zrobic 50 f1 zeby miec to samo, 50mm w nikonie nijak wygladalo w porownaniu z 85mm , zawsze chcialem miec 17mm ze swietlem 2,8 niestety w DX nie ma takiego procz rybiego oka, chcialem stale szkla z mozliwoscia szybkiej mozliwosci poprawy recznej ostrosci (canon ma lepiej pomyslane szkla stala z FTM), chcialem 35mm ze swiatlem 1,4 , szybkim AFem i ftm (niedlugo bede mial ), canon jest bardziej lepsza inwestycja obecnie niz nikon , czekalem 2 lata na chocby na stalke 30 1,4 nikora i nic ! , no i ostatnie stac mnie a jak mowil moj dziadek "pamietaj wnuczku nas na kiepskie rzeczy nie stac" ;)

Wini poczekaj , moze fuji ma zakaz wkladania w s5 zanej nowej matrycy przez rok moze maja juz jakies cudo 10 mpx ;)

Fajnie że wreszcie masz to czego zawsze chciałeś :) Tylko na usta mi się ciśnie: było od razu dziadka posłuchać a nie mędrkować tyle, taniej by wyszło. Bo biorąc pod uwagę Twoje systemowe eksperymenty, to w ostatecznym rozrachunku, ta inwestycja w canona chyba nie jest taka bardzo opłacalna ;)
To mówiłem ja... użytkownik kiepskiego systemu z beznadziejnym iso800

Smurf
22-05-2007, 23:45
Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.
Powiedz ile czasu zajmuje S5pro zapisanie RAW'a z rozszerzona dynamiką (25MB)?

Vadim
22-05-2007, 23:54
Ależ smędolenie...
Byłem na rodzinnym ślubie... Zamiast cyfry F3, 24/2, 50/1.4, 105/2.5... Zamiast wypasionej matrycy trzy rolki Kodaka Royal 400, dwie Velvie 100...
Była Pani z Panem co to mieli 5D i ciężką kasę za foty ślubne. Napstrykali kilkaset zdjęć, prezentację zrobili, a dzisiaj po domach weselników i biesiadników moje foty stoją... O co chodzi, pytam się grzecznie?
Matrycy nie mam, nie robiłem 5-ciu klatek na sekundę w kościele ciemnym jak cmentarna kaplica, iso maks 400 i wyszły lepiej...
Czy wyście już całkiem dupę od rzeczywistości oderwali, że tak szastacie kasą i systemami?
Ludzie, zwolnijcie nieco, bo żaden canon, nikon, fuji czy inny pentax nie nadąży za waszymi rozterkami...:-D
I niech mi tutaj nikt kitu nie wciska, że to z myślą o kliencie, bo jak by zrobić badania kolorymetryczne oka, to by wyszło ilu ma daltonizm, ilu zeza, a ilu kłopoty z ostrością...

Pozdrawiam

Niedzwiedz
23-05-2007, 06:26
Paweł Pawlak te iso800 to tylko dodatek, sa inne waznejsze rzeczy, a skakanie po systemach no coz musze emirycznie sprobowac wtedy wiem czego mi najbardziej potrzeba,

Valdim , ze zdjeciami co u rodziny wisza to jednak zalaezne od fotografa prawda ?,

Vadim
23-05-2007, 07:22
Toż właśnie o tym piszę... Nie sprzęt... A tutaj co niektórzy przedmiot kultu z tego robią... Zabawne...:-D

Pozdrawiam

sradek
23-05-2007, 07:29
Powiedz ile czasu zajmuje S5pro zapisanie RAW'a z rozszerzona dynamiką (25MB)?

Zapytaj BrylantS'ta - czasowo było to zauważalne - może jeszcze raz wybiorę się na testy.
Cierpliwie czekam na ostudzenie ceny - wczoraj był nowy model za 899 funtów ok 5000zł za 12 miesięczną gwarancją ( dystrybucja UK)

Ciacho
23-05-2007, 07:31
Miałem kiedyś D70. Wysokie ISO + ciemne pomieszczenie = koszmar zdjęciowy polegający na obrzydliwym szumie. To fakt sam sprawdziłem. Po długich namysłach kupiłem Fuji S3 Pro i obraz z niego jest rewelacyjny w porównaniu z D70. Fuji ma oczywiście wady tj.słaba współpraca z SB800, brak iTTL itp.ale jeśli ktoś umie wyciągać wnioski i uczyć się cech sprzętu to po kilku miesiącach każda fota jest cud-miód.
Co do Canona to IMHO uważam że ich puszki z najwyższych półek np.Mark-i znacznie biją na głowę Nikona. W klasie średniej jednak Canon to wielkie g........ . Budową puszek Canona zajmują sie jacyś napici projektanci, sposób zmiany paramentów na puszce Canona jest kretyński itd. Zaletą Canona są bardzo dobre matryce.
Powiem wam coś.Jeżeli Canon dałby matryce i procesory obrazu, Fuji zaprojektowało by menu, Nikon obudowę i ergonomię to powstałaby marka o której wszyscy śnimy. Niestety pozostaje nam śnić dalej...

andrzej_laskowski
23-05-2007, 09:42
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej ;)

To prawda, ale tak mówią tylko ci co nie robią odbitek.
Jako użytkownik obu w/w systemów mogę zapewnić że nawet w B3 nie widać różnicy miedzy C a N.
C ma kilka bezdyskusyjnych zalet, ale niestety jedną wadę poważną.
Jako że sporo łaże w terenie to szczelność korpusu jest dla mnie ważna. I tu nikoś (D200) jest nie do zastąpienia.
Canon (5D) był juz 2 razy w serwisie z powodu zawilgocenia.:/
To po prostu dobre, ale studyjne body.
No ale jakby mnie było stac na 1D Mark III to bym sie długo nie zastanawiał.
Tyle że to ponad 3x D200. A to juz inna półka cenowa.

Wini
23-05-2007, 09:58
Ale odjazdowy wątek się zrobił, co było do przewidzenia :mrgreen:

anwas
23-05-2007, 15:08
Zdjecia z S5 pro absolutnie w niczym nie przewyzszają zdjęć z S3pro, a takie jak zaprezentowane sample to można bez najmniejszego problemu wykonać każdą istniejącą na rynku lustrzanką.

Można też nielustrzanką,pudełkiem po butach/chyba tak się mówi?/,można też namalować na płótnie, bądz stworzyć pastel...w końcu zrobić grafikę w jakimś programie, albo dwa zdjęcia niby takie same, acz zupełnie inne.Jedyne czego nie można, to zrobić takie zdjęcie "nieistniejącą na rynku lustrzanką"...

sabur
23-05-2007, 17:40
To prawda, ale tak mówią tylko ci co nie robią odbitek.
Jako użytkownik obu w/w systemów mogę zapewnić że nawet w B3 nie widać różnicy miedzy C a N.....

Andrzej-jak możesz to opisz trochę więcej wrażeń/wniosków z posiadania obu systemów. Powyżej formatu B3 w jakiej kategorii są widoczne różnice?

andrzej_laskowski
23-05-2007, 18:25
Andrzej-jak możesz to opisz trochę więcej wrażeń/wniosków z posiadania obu systemów. Powyżej formatu B3 w jakiej kategorii są widoczne różnice?

W rozbarwieniach CMYK. Tu w Nikonie giną szczegóły bardziej niż w C.
Wszelakie proofy, cromaliny a tym bardziej odbitki foto wyglądają tak samo z NEFa nikosia jak i z RAWa canonka.
Robię do iso800 z obu systemów i ani ja, ani moi klienci nie widzą żadnych różnic.
Choć na monitorku to faktycznie różnice są spore w zaszumieniu.