Zobacz pełną wersję : FUJIFILM S5 Pro + sigma 30mm 1.4DC EX
BrylantS
22-05-2007, 18:19
Wrzucam dwa zdjecia nowy aparat , nowy obiektyw sami ocencie jak to wyglada. Moze ktos wie jak wywolac RAW-y z S5 na C1pro ?? Narazie soft ich niewidzi...
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
bukowy dziad
22-05-2007, 18:25
no kolorki zacne:D pisz o puszce. jak z szybkoscia? da sie tego uzywac bez irytacji? szybkosc czyszczenia bufora, czas wyswietlania sie foty na lcd itp? w ogole napisz tu ze 3 strony elaboratu z wrazen uzytkowych:D:D
co do rawow: pewnie przyjdzie ci poczekac na nowa wersje programu - moze dodadza fuji. ale z tego co wiem, wolanie rawow z fuji w sofcie innym niz ten dedykowany fuji mija sie z celem - zaden inny program nie wykorzystuje mozliwosci matrycy.
No że tak powiem zacne.Jeśli nic nie grzebane w programie graficznym to zupełnie co innego niż z S3pro...Pewnie światło tu miało też duży wpływ ale te niebieskości i czerwienie są śliczne.
Niedzwiedz
22-05-2007, 21:22
moja opinia jest znana, ale powtorze w dniu w ktorym fuji wypuscie FF wieszam sie na pasku od canona :) masz super combo mozna tym niezle rozrabiac !!! :)
Naprawdę na podstawie tych dwóch sampli macie takie opinie???
Jak by wątkodawca napisał że to sample z Olympusa 2100 UZ (rok produkcji 1999) to bym uwierzył. A że napisał że z S5, to też wierzę :-D
Naprawdę na podstawie tych dwóch sampli macie takie opinie???
Jak by wątkodawca napisał że to sample z Olympusa 2100 UZ (rok produkcji 1999) to bym uwierzył. A że napisał że z S5, to też wierzę :-D
Tu masz więcej:
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/FujiS5Pro.html
Prawda jest taka iż obraz z Fuji trzeba lubić...Dla zdecydowanej większości bardziej odpowiadają cukierki generowane z Canona.Mówię oczywiście o jpg z aparatu...
Tu masz więcej:
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/FujiS5Pro.html
Prawda jest taka iż obraz z Fuji trzeba lubić...Dla zdecydowanej większości bardziej odpowiadają cukierki generowane z Canona.Mówię oczywiście o jpg z aparatu...
Tą stronę znam od lat. Canon to dla mnie nie cukierki, ale plastik, co prawda dzisiaj to to samo :( . Pytałem tylko o te dwa sample :)
Jak możesz znać ją od lat jeśli aparat istnieje kilka miesięcy?
Jak możesz znać ją od lat jeśli aparat istnieje kilka miesięcy?
Ło jejku, anwas nie lec w ...
Napisałem o stronie, nie o podstronie.
Poza tym czepiasz się, przecie piszę o ocenie przedstawionych sampli. Jak to się pisało na grupach ... dla mnie EOT :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Testowałem w sklepie z moim szkiełkiem i kartą Ultra2. Nowa wersja Capture one LE otworzyła Rawy bez problemu.
1. Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.
2. No i bardzo dobrze znana sprawa : w d70 mogę zrobić 181 Raw'ów jak kartę włożyłem do Fuji to zeszło do ok 40mm więc koniecznie druga karta i Databank w plecaku :-)
- Proszę nie traktować tego jako recenzji. Aparatem bawiłem się mniej niż 5 minut - bardziej pod kątem współpracy z manualami, - wcześniej nie miałem kontaktu z body Fuji.
Co do wielkości plików - ta informacja pojawia się prawie zawsze przy Fuji S* - ale nigdy wcześniej nie myślałem że konsekwencje są takiej skali ( 181 : 40 ) :D
Pozdrawiam
Niedzwiedz
22-05-2007, 22:27
oj Wini, ja juz o s5 wiem wszystko , i nadal jestem fanem marki fuji :) to nie chodzi o 2 sample :)
Twoja recenzja zwala z nóg...a czy zdjęcia to jakieś ten Fuji robi, czy tylko udaje Nikona D200???
Testowałem w sklepie z moim szkiełkiem i kartą Ultra2. Nowa wersja Capture one LE otworzyła Rawy bez problemu.
1. Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.
2. No i bardzo dobrze znana sprawa : w d70 mogę zrobić 181 Raw'ów jak kartę włożyłem do Fuji to zeszło do ok 40mm więc koniecznie druga karta i Databank w plecaku :-)
Pozdrawiam
Twoja recenzja zwala z nóg...a czy zdjęcia to jakieś ten Fuji robi, czy tylko udaje Nikona D200???
oj Wini, ja juz o s5 wiem wszystko , i nadal jestem fanem marki fuji :) to nie chodzi o 2 sample :)
Opyl tą D5-kę...Fuji i Nikonem robiłeś lepsze foty...
Fanem to i ja jestem. I tak się zastanawiam, dlaczego nie "wszedłem" w Fuji? Owczy pęd Canon/Nikon?
Niedzwiedz
22-05-2007, 22:37
Opyl tą D5-kę...Fuji i Nikonem robiłeś lepsze foty...
o to mnie zaskoczyles , od kiedy to ma znaczenie ?
wiem jestes zmeczony , stres cie dopadl to sie czepiasz , rozumiem , co zrobic ? taka karma !
Wini, w s5 zabraklo nowoczesniejszej matrycy, czytaj szybszej , wiekszej itp ;)
ale jak ktos pyta jaka malpke kupic zawsze mowi fuji ;)
Jeśli nie ma to żadnego znaczenia to dlaczego kupiłeś 5D :)????
Wini, w s5 zabraklo nowoczesniejszej matrycy, czytaj szybszej , wiekszej itp ;)
ale jak ktos pyta jaka malpke kupic zawsze mowi fuji ;)
Akurat szybciej mnie nie rajcowało. Jak się znajomi pytają o małpę, też mówię Fuji. Sam nie wiem dlaczego u mnie nie było Fuji. Muszę przemyśleć :???:
Niedzwiedz
22-05-2007, 22:56
mialem o tym nie mowic ale powiem ,
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej a ja lamp nie umiem obslugiwac ), szklo 85mm bylo projektowane na pelna klatke tzn odleglosc przyportrecie miala byc 85 cm i GO miala byc taka jak dla pelnej klatki w DX trzba odejsc dalej i GO jest wieksza trzba bylo by zrobic 50 f1 zeby miec to samo, 50mm w nikonie nijak wygladalo w porownaniu z 85mm , zawsze chcialem miec 17mm ze swietlem 2,8 niestety w DX nie ma takiego procz rybiego oka, chcialem stale szkla z mozliwoscia szybkiej mozliwosci poprawy recznej ostrosci (canon ma lepiej pomyslane szkla stala z FTM), chcialem 35mm ze swiatlem 1,4 , szybkim AFem i ftm (niedlugo bede mial ), canon jest bardziej lepsza inwestycja obecnie niz nikon , czekalem 2 lata na chocby na stalke 30 1,4 nikora i nic ! , no i ostatnie stac mnie a jak mowil moj dziadek "pamietaj wnuczku nas na kiepskie rzeczy nie stac" ;)
Wini poczekaj , moze fuji ma zakaz wkladania w s5 zanej nowej matrycy przez rok moze maja juz jakies cudo 10 mpx ;)
Zbigniew
22-05-2007, 23:08
Dobra, przyznaj lepiej szczerze - ludzie skuteczniej mdleją na komendę Canon niż Fuji :twisted: :P
Kiedy w końcu już Nikon wypuści ten FF okaże się że prócz 70-200 AFS nic do niego nie pasuje.Tu się zgodzę że pod tym względem Canon jest bardzo pewną inwestycją...i tylko Canon.
Niedzwiedz
22-05-2007, 23:11
Zbigniew, no tak na haslo canon wszyscy mowia "ten od drukarek ? " ;)
Zbigniew
22-05-2007, 23:13
:-D A to fakt, te sławetne drukarki. I ten sławetny przycisk w 30D/5D do drukowania :)
Niedzwiedz
22-05-2007, 23:15
dobra mam canona ip4000 pstryklem jpga podlaczylem do pic-mostku i kazalem drukowac i wiesz co ? wydrukowal :)
Zbigniew
22-05-2007, 23:17
No OK, ja też używam tego przycisku do kopiowania zdjęć.
OK, przepraszam za OT, bo chyba zaśmiecam autorowi skądinąd ważny wątek.
No że tak powiem zacne.Jeśli nic nie grzebane w programie graficznym to zupełnie co innego niż z S3pro...Pewnie światło tu miało też duży wpływ ale te niebieskości i czerwienie są śliczne.
Zdjecia z S5 pro absolutnie w niczym nie przewyzszają zdjęć z S3pro, a takie jak zaprezentowane sample to można bez najmniejszego problemu wykonać każdą istniejącą na rynku lustrzanką.
Pawel Pawlak
22-05-2007, 23:39
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej a ja lamp nie umiem obslugiwac ), szklo 85mm bylo projektowane na pelna klatke tzn odleglosc przyportrecie miala byc 85 cm i GO miala byc taka jak dla pelnej klatki w DX trzba odejsc dalej i GO jest wieksza trzba bylo by zrobic 50 f1 zeby miec to samo, 50mm w nikonie nijak wygladalo w porownaniu z 85mm , zawsze chcialem miec 17mm ze swietlem 2,8 niestety w DX nie ma takiego procz rybiego oka, chcialem stale szkla z mozliwoscia szybkiej mozliwosci poprawy recznej ostrosci (canon ma lepiej pomyslane szkla stala z FTM), chcialem 35mm ze swiatlem 1,4 , szybkim AFem i ftm (niedlugo bede mial ), canon jest bardziej lepsza inwestycja obecnie niz nikon , czekalem 2 lata na chocby na stalke 30 1,4 nikora i nic ! , no i ostatnie stac mnie a jak mowil moj dziadek "pamietaj wnuczku nas na kiepskie rzeczy nie stac" ;)
Wini poczekaj , moze fuji ma zakaz wkladania w s5 zanej nowej matrycy przez rok moze maja juz jakies cudo 10 mpx ;)
Fajnie że wreszcie masz to czego zawsze chciałeś :) Tylko na usta mi się ciśnie: było od razu dziadka posłuchać a nie mędrkować tyle, taniej by wyszło. Bo biorąc pod uwagę Twoje systemowe eksperymenty, to w ostatecznym rozrachunku, ta inwestycja w canona chyba nie jest taka bardzo opłacalna ;)
To mówiłem ja... użytkownik kiepskiego systemu z beznadziejnym iso800
Co do szybkości to czeka się na podgląd, ale bardziej nastawiałem się na tą żółwiową legendę o Fuji - a nie było aż tak źle - mam porównanie tylko do D70s.
Powiedz ile czasu zajmuje S5pro zapisanie RAW'a z rozszerzona dynamiką (25MB)?
Ależ smędolenie...
Byłem na rodzinnym ślubie... Zamiast cyfry F3, 24/2, 50/1.4, 105/2.5... Zamiast wypasionej matrycy trzy rolki Kodaka Royal 400, dwie Velvie 100...
Była Pani z Panem co to mieli 5D i ciężką kasę za foty ślubne. Napstrykali kilkaset zdjęć, prezentację zrobili, a dzisiaj po domach weselników i biesiadników moje foty stoją... O co chodzi, pytam się grzecznie?
Matrycy nie mam, nie robiłem 5-ciu klatek na sekundę w kościele ciemnym jak cmentarna kaplica, iso maks 400 i wyszły lepiej...
Czy wyście już całkiem dupę od rzeczywistości oderwali, że tak szastacie kasą i systemami?
Ludzie, zwolnijcie nieco, bo żaden canon, nikon, fuji czy inny pentax nie nadąży za waszymi rozterkami...:-D
I niech mi tutaj nikt kitu nie wciska, że to z myślą o kliencie, bo jak by zrobić badania kolorymetryczne oka, to by wyszło ilu ma daltonizm, ilu zeza, a ilu kłopoty z ostrością...
Pozdrawiam
Niedzwiedz
23-05-2007, 06:26
Paweł Pawlak te iso800 to tylko dodatek, sa inne waznejsze rzeczy, a skakanie po systemach no coz musze emirycznie sprobowac wtedy wiem czego mi najbardziej potrzeba,
Valdim , ze zdjeciami co u rodziny wisza to jednak zalaezne od fotografa prawda ?,
Toż właśnie o tym piszę... Nie sprzęt... A tutaj co niektórzy przedmiot kultu z tego robią... Zabawne...:-D
Pozdrawiam
Powiedz ile czasu zajmuje S5pro zapisanie RAW'a z rozszerzona dynamiką (25MB)?
Zapytaj BrylantS'ta - czasowo było to zauważalne - może jeszcze raz wybiorę się na testy.
Cierpliwie czekam na ostudzenie ceny - wczoraj był nowy model za 899 funtów ok 5000zł za 12 miesięczną gwarancją ( dystrybucja UK)
Miałem kiedyś D70. Wysokie ISO + ciemne pomieszczenie = koszmar zdjęciowy polegający na obrzydliwym szumie. To fakt sam sprawdziłem. Po długich namysłach kupiłem Fuji S3 Pro i obraz z niego jest rewelacyjny w porównaniu z D70. Fuji ma oczywiście wady tj.słaba współpraca z SB800, brak iTTL itp.ale jeśli ktoś umie wyciągać wnioski i uczyć się cech sprzętu to po kilku miesiącach każda fota jest cud-miód.
Co do Canona to IMHO uważam że ich puszki z najwyższych półek np.Mark-i znacznie biją na głowę Nikona. W klasie średniej jednak Canon to wielkie g........ . Budową puszek Canona zajmują sie jacyś napici projektanci, sposób zmiany paramentów na puszce Canona jest kretyński itd. Zaletą Canona są bardzo dobre matryce.
Powiem wam coś.Jeżeli Canon dałby matryce i procesory obrazu, Fuji zaprojektowało by menu, Nikon obudowę i ergonomię to powstałaby marka o której wszyscy śnimy. Niestety pozostaje nam śnić dalej...
andrzej_laskowski
23-05-2007, 09:42
iso 800 w matrycach dx jest beznadziejne (wyglada gorzej niz 3200 w 5d) a nawet gorzej ;)
To prawda, ale tak mówią tylko ci co nie robią odbitek.
Jako użytkownik obu w/w systemów mogę zapewnić że nawet w B3 nie widać różnicy miedzy C a N.
C ma kilka bezdyskusyjnych zalet, ale niestety jedną wadę poważną.
Jako że sporo łaże w terenie to szczelność korpusu jest dla mnie ważna. I tu nikoś (D200) jest nie do zastąpienia.
Canon (5D) był juz 2 razy w serwisie z powodu zawilgocenia.:/
To po prostu dobre, ale studyjne body.
No ale jakby mnie było stac na 1D Mark III to bym sie długo nie zastanawiał.
Tyle że to ponad 3x D200. A to juz inna półka cenowa.
Ale odjazdowy wątek się zrobił, co było do przewidzenia :mrgreen:
Zdjecia z S5 pro absolutnie w niczym nie przewyzszają zdjęć z S3pro, a takie jak zaprezentowane sample to można bez najmniejszego problemu wykonać każdą istniejącą na rynku lustrzanką.
Można też nielustrzanką,pudełkiem po butach/chyba tak się mówi?/,można też namalować na płótnie, bądz stworzyć pastel...w końcu zrobić grafikę w jakimś programie, albo dwa zdjęcia niby takie same, acz zupełnie inne.Jedyne czego nie można, to zrobić takie zdjęcie "nieistniejącą na rynku lustrzanką"...
To prawda, ale tak mówią tylko ci co nie robią odbitek.
Jako użytkownik obu w/w systemów mogę zapewnić że nawet w B3 nie widać różnicy miedzy C a N.....
Andrzej-jak możesz to opisz trochę więcej wrażeń/wniosków z posiadania obu systemów. Powyżej formatu B3 w jakiej kategorii są widoczne różnice?
andrzej_laskowski
23-05-2007, 18:25
Andrzej-jak możesz to opisz trochę więcej wrażeń/wniosków z posiadania obu systemów. Powyżej formatu B3 w jakiej kategorii są widoczne różnice?
W rozbarwieniach CMYK. Tu w Nikonie giną szczegóły bardziej niż w C.
Wszelakie proofy, cromaliny a tym bardziej odbitki foto wyglądają tak samo z NEFa nikosia jak i z RAWa canonka.
Robię do iso800 z obu systemów i ani ja, ani moi klienci nie widzą żadnych różnic.
Choć na monitorku to faktycznie różnice są spore w zaszumieniu.