PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami zdjęć produktów, czy to coś związanego z balansem bieli ??

sea
24-04-2016, 12:25
Witam
Mam czasami możliwość zrobić zdjęcia produktów przy wykorzystaniu dwóch lamp studyjnych KH-150M. Nie wiem czemu, ale zdjęcia wychodzą bardzo niebieskie.
Próbowałem ustawić balans bieli robiąc zdjęcie na białe tło, kilka razy. Z lampami, bez lamp (różnie) ale problem ciągle występuje.

Poniżej jedno z takich zdjęć (oryginał bez żadnej korekcji w programie graficznym):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://shake.vot.pl/images/nikoniarze/DSC_2654-960x480.jpg)

Zdjęcie - przykład 2 - wykonałem przy wykorzystaniu lampy reporterskiej YN568. Problem z kolorami nie występuje:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://shake.vot.pl/images/nikoniarze/DSC_2770-960x480.jpg)

Czy ktoś z bardziej doświadczonych fotografów umiałby mi pomóc.

Mam aparat D3300 Nikona

madebyzosiek
24-04-2016, 12:51
Jeżeli robisz produktowe zdjęcia, to kup sobie X-Rite ColorChecker Passport na przykład, będziesz miał problem z kolorami z głowy zawsze. Na obu Twoich zdjęciach jest jakieś fioletowe zabarwienie, do usunięcia, ale z checkerem będzie szybciej. Pozdrawiam.

GonzoG
24-04-2016, 13:13
Dokładnie jak radzi madebyzosiek - do takich zdjęć jakiś wzornik kolorów jest obowiązkowy, bo aparaty zawsze przekłamują kolory.
Najtańszy to X-Rite ColorChecker mini (ok 200zl), później X-Rite ColorChecker Passport.

Drugą sprawą jest to, że takie zdjęcia robi się tylko w RAWch, a balans bieli ustawia później na komputerze w programach do wywoływania RAWów (darmowych RAWTherapee, czy od Nikona Capture NX-D, czy platnych Lightroom, captureOne).

PS. Jak będziesz miał ColorChecker to nie używaj ich softu to tworzenia profili, bo nie jest zbyt dobry. Lepiej użyć Adobe DNG Profile Editor.

2pompony
24-04-2016, 13:37
Nie przesadzałbym z tym ColorCheckerem. Jeśli fotografujesz coś kolorystycznie wymagającego - kosmetyki (zwłaszcza typu cienie do oczu czy szminki), ubrania, galanterię odzieżową z wyższej półki czy podobne, w których poszczególne odcienie są nie tylko istotne, ale też ważne, żeby pokazywały prawdę - wtedy ColorChecker jest absolutnie niezbędny jako nie ułatwienie, a po prostu element warsztatu pracy. Jak lampa czy obiektyw.

Ale jeśli głównym tematem mają być szpeja jak na przykładzie pierwszym, w którym odcień niebieskiego na guzikach pilota czy subtelności fioletu na naklejce dysku nei mają znaczenia krytycznego, podarowałbym sobie takie dodatki. Zwykłe kliknięcie na zdjęćiu w paru miejscach odpowiednim narzędziem ustawi dobry WB podczas wywoływania RAWów i starczy. Z biegiem czasu zresztą sam to zobaczysz.

sea
24-04-2016, 14:19
Prawda jest taka, że w firmie zdjęciami zajmuje się ktoś inny który z kolorami sobie radzi (zresztą na firmowym D5000 nie występuje problem z kolorami). X-Rite ColorChecker to na pewno dobry pomysł (dziękuje za odp.) ale wolałbym uniknąć na razie wydatków.

Generalnie próbuje swoich sił na fotoli. Oprócz zdjęć studyjnych (bardzo rzadko robionych w firmie) mam też inne pomysły które próbuje zrealizować w domu (np. coś w stylu zdjęcie 2) czy inne zdjęcia na zewnątrz. Inwestować w sprzęt muszę, ale obiecałem sobie, że hobby będę finansował z pieniędzy zarobiony właśnie na fotoli. Muszę kupić jakiś lepszy obiektyw, lampy właśnie itp.

ps. jak się właściwie robi zdjęcia do ustawień BW. Z lampami czy bez ?? w sumie ustawienie ostrości na białej kartce też nie jest proste. Jak Wy to najczęściej robicie ??

2pompony
24-04-2016, 14:24
ps. jak się właściwie robi zdjęcia do ustawień BW. Z lampami czy bez ??

No chłopie, pomyśl chwilkę...

Taka sytuacja: siedziesz przy świecach, ale zdjęcie będziesz robić z lampami. To kiedy masz mierzyć WB: przy świetle świecy, czy przy takim, z jakim będziesz robić zdjęcie ostateczne?

GonzoG
24-04-2016, 14:37
ps. jak się właściwie robi zdjęcia do ustawień BW. Z lampami czy bez ?? w sumie ustawienie ostrości na białej kartce też nie jest proste. Jak Wy to najczęściej robicie ??
Jak zależy Ci na poprawnym ustawieniu WB, to zapominasz takim ustawieniu w aparacie, bo zdjęcia robisz tylko w RAW. WB ustawiasz wtedy tylko na komputerze.

Jacek_Z
24-04-2016, 14:45
Po co ColorChecker.
1. Naucz sie ustawiać WB PRE.
2. Zdjęcia rób w RAW wtedy mając białe tło nie musisz nawet ustawiać WB w aparacie.

sea
24-04-2016, 20:51
Dziękuje za wypowiedzi. Wszyscy piszecie to samo, więc pewnie wszyscy macie rację.

Troszkę dziwne, że z firmowego D5000 kolory wydają się w porządku. Miałem nadzieje na poradę typu: "zrób tak i tak :) i będzie git :P"

Proponuje zostawić temat jeszcze z dwa dni, może ktoś coś jeszcze dopisze. Później można zamknąć.

Jeszcze raz dziękuje.

ksh
24-04-2016, 21:28
Ustaw w aparacie WB na błyskowe, rób zdjęcie w raw, w sesji zrób jedno zdjęcie białej kartki lub kup sobie takie wzorniki czarny/szary/biały na smyczy za 10zł, potem przy obrabianiu ustaw WB na białym kartce lub na tym szarym, tyle w temacie jeśli ma być szybko i tanio.

sl011
25-04-2016, 08:53
Rób zdjęcia w raw, zainstaluj Capture NX-D. Ten program ma tę zaletę, że po wczytaniu zdjęcie wygląda prawie tak samo, jak jpeg z aparatu. W programie ustawisz dla zdjęcia balans bieli pipetą i/lub suwakami. Tu będziesz mógł łatwo eksperymentować na gotowym materiale, bez obawy, że nieodwracalnie zniszczysz zdjęcie.
Zapisane ustawienia możesz stosować dla serii zdjęć. Nie będziesz już musiał walczyć z ustawieniami podczas robienia zdjęć. Nawet jak ustawisz balans bieli totalnie źle, to zdjęcie da się poprawić. Jedyne, na co będziesz musiał uważać, to żeby nie przepalić. A propos - Robiąc w raw będziesz też mógł częściowo skorygować prześwietlenia, takie jak na 5zł na 2 przykładzie.

Zdebik
25-04-2016, 10:27
Jak zwykle brak podstaw. Szara karta, raw, manual na aparacie, manual na lampach.