Zobacz pełną wersję : Nieposłuszny Lightroom
Witam, od kilku lat użytkuje Lightroom'a 5 bez żadnych problemów. Ale ostatnio program przestał słuchać niektórych poleceń, np. synchronizacji ustawień na wybranych zdjęciach (przykładowo odszumiania). Czasem trzeba wybrać tą opcję kilka razy żeby zaskoczyło, a teraz nawet to nie pomaga. Mam też problem z lokalnymi korektami, po dodaniu nie mogę już ich edytować (nie wyświetlają się punkty). Czy ktoś wie co może być przyczyną i jak to naprawić? pozdrawiam
2pompony
21-04-2016, 00:50
Witaj - fajnie zatytułowałeś wątek. :)
Z Twojego opisu wnoszę, że nie cierpisz na gruntowną odmowę współpracy (nie włączę się i co mi zrobisz), ile raczej na miejscowe przejawy lekkiej niesubordynacji (czasem włączę coś od kopa, a czasem od trzeciego, a czasem wymagam dalszych ponagleń). Jeśli nie instalowałeś w tzw. ostatnim czasie czegoś ciężko ingerującego w system, to oznaki które podajesz są zwykłymi oznakami utraty stanu optymalnego środowiska pracy. Środowisko się zapuściło...
Mówiąc najprościej - drobne wady, defragmentacja, różne niedociągnięcia i przeciążenia, wzrost kolekcji zdjęć a co za tym idzie rozrost Catalog i bazy LRa się wzajemnie nakładają i powodują właśnie to, co opisujesz: czasem coś się włączy szybko, a czasem trwa to i trwa... Klasycznym przykładem są pinpointy (do pędzli czy stempli) - te rzeczy są zasobożerne i jak z biegiem czasu środowisko się zapuszcza coraz bardziej - właśnei pinpionty zwalniają. W końcu się pokażą, ale długość czekania staje się nieznośna. CHyba, że problem jest tak banalny, że sam sobie te pinpointy wyłączyłeś, ale o to nie podejrzewam. :)
Radziłbym na pierwszy rzut zoptymalizować Catalog (lub Catalogi jak masz więcej) i poważnie pomyśleć nad zoptymalizowaniem środowiska pracy - są na ten temat poważne poradniki. Przeniesienie w odpowiednie miejsca folderów z obrazkami, pliku/ów Catalog - daje sporo. LR juz i tak jest dość zasobożernym kombajnem, więć wyduszenie tu paru procent, tam jeszcze kilku jeśli idzie o wydajność - naprawdę przynosi pozytywne efekty.
Czasem, przy większych kolekcjach i jakimś dziwnym workflow nawet podzielenie kolekcji na kilka osobnych (np. osobno praca, osobno wakacje, osobno narzeczone czy dzieci, czy jak tam sobie ludzie dzielą) może dawać zbawienne skutki.
Ale zoptymalizowanie Catalog to tak na wstępie.
novicjush
30-05-2016, 18:24
Fajny tytuł wątku!! ;)
Pomyślałem, że to nawet pasuje do mojego problemu związanego właśnie z LR. Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc - z góry dziękuję.
Opiszę w pkt mój problem dot zapisania ustawień w LR.
1. Ładuję 500 NEF do LR
2. Dodaję preset do jednego zdjęcia.
3. Synchronizuję wszystkie zdjęcie z tym samym presetem.
4. Chcę dodać kolejny preset na wszystkie te same zdjęcia. (kilka presetów - jeden po drugim na 500 zdjęć ale nie potrafię tego zrobić ponieważ zmieniają się wcześniejsze ustawienia i wczesniejszy efekt z preseta się "rozwala") Dla zdziwionych lub dociekliwych już tłumaczę w skrócie: Tworzę w ten sposób efekty takie jak mi pasują.
5. A więc dodałem preset do 500 zdjęć.
6. Muszę zapisać 500 zdjęć w TIFF aby od nowa wczytać do LR zdjęcia z ustawieniami z poprzedniego preseta. W ten sposób nic mi się nie zmienia z poprzedniego ustawienia.
7. Gdy używam prest na zdjęciu i następnie kolejny dokładam to oczywiście suwaczki zmieniają się wg ustawień z preseta. Gdy zapiszę do TIFF i wczytam od nowa do LR - wtedy suwaczki wszystkie są na "zero" i mogę rozpocząć pracę na TIFF z presetem wcześniej nałożonym.
8. Taki sposób to masakra czasowa. 500 zdjęć zapisać/wyeksportować to porażka czasowa i koszmar.
9. Teraz pytanie i prośba o podpowiedź jeżeli taka istnieje (bez cwaniakowania tylko proszę)
10. Jak przyśpieszyć taki proces? Na 500 zdjęć nakładam preset. Jak dodawać kolejne presety na 500 zdjęć aby każdy wsad startował jak nowe zdjęcie z suwaczkami "na zero"?
Z góry dziękuję za pomoc.
Proces ten przyśpieszysz na 2 sposoby:
1. Zmienisz LR/ACR na inny program, który obsługuje pesety ze względnymi zmianami parametrów
2. Zmienisz presety tak, aby nie miały sprzecznych poleceń - czyli jak w jednym masz zmianę jakiegoś parametru, to w kolejnym już tego parametru nie ruszasz.
LR/ACR obsługują jedynie presety z bezpośrednim ustawieniem wartości. Nie można zrobić presetu z poleceniem np. "zwiększ o x", bo LR/ACR umożliwiają jedynie polecenia "ustaw na wartość x".
Kiedyś była dostępne wtyczka wprowadzająca zapis presetów ze zmianami względnymi, ale strona autora już nie istnieje, więc jest już nie do dostania.
Radziłbym na pierwszy rzut zoptymalizować Catalog (lub Catalogi jak masz więcej) i poważnie pomyśleć nad zoptymalizowaniem środowiska pracy - są na ten temat poważne poradniki.
Podaj proszę jakiś namiar na te poważne poradniki.