PDA

Zobacz pełną wersję : Meike MK320

TOP67
19-04-2016, 21:56
Jakieś dwa lata temu szukałem małej lampy na wyjazdy. Nie zawsze chce mi się targać SB-700, a SB-400 jest bardzo okrojona. Znalazłem wtedy lampę Meike MK300, ale waliła tylko na wprost. Pozostałem więc przy SB-400. Na szczęście pokazał się następca, czyli MK320.

Lampa jest niewiele większa od SB-400. Mieści się nawet do pokrowca od Nikona. Można ją jednak wyprostować i wtedy wchodzi w płaską kieszeń. Zasilanie obu lamp to 2 paluszki AA.

39840

Tym razem lampa ma odchylanie w pionie i poziomie o 90 stopni. SB-400 ma odchylanie tylko w pionie.

39841

Widoczna na zdjęciu podstawka jest w komplecie z Meike, podobnie jak dyfuzor typu mydelniczka. SB-400 ma za to fajniejszy pokrowiec.

Lampa ma podaną liczbę przewodnią równą 32, ale dla ogniskowej 105. Zaiste kogoś tam pokręciło, bo lampa nie ma zoom i zawsze świeci z takim samym kątem. Niezależnie od użytej ogniskowej, LP jest taka sama. A jak to wygląda w praktyce?

JPG prosto z puszki. Ogniskowa 50 mm, odległość 4 m. Wyliczona przysłona to 8.

39842

39843

39844

39845

Lampa jest minimalnie słabsza od SB-400 (mniej więcej 1/6EV), dwa razy słabsza od SB-700 ustawionej na standardowy sposób rozsyłania, oraz ponad dwa razy silniejsza od lampy wbudowanej.

Tryb M pozwala na zmianę mocy od 1/128 do 1/1 co 1/3 EV.

Tryb TTL działa poprawnie na wprost. Z odbicia niedoświetla o ok 1/2EV (w porównaniu do SB-700).

Daje się zauważyć zimniejszy odcień zdjęć z Meike, zwłaszcza w porównaniu do SB-400.

Nie udało mi się uruchomić trybu AutoFP. W instrukcji jest napisane o wspieraniu HSS. Body rozpoznaje lampę jako wspierającą ten tryb i pozwala na ustawienie krótszego czasu. Lampa błyska, ale zdjęcia są czarne. Tak jakby źle się synchronizowała. Sprawdzałem na D600 i D7200.

Lampa ma też tryb stroboskopu. Nigdy tego nie używałem, ale postanowiłem spróbować. Jak widać, błyski są coraz słabsze, więc to raczej zabawka.

39846

Kolejne tryby to:

S1, czyli fotocela wyzwalana na pierwszy błysk. Działa bezbłędnie po ustawieniu lampy w aparacie na M/128.

S2, czyli fotocela wyzwalana na drugi błysk. Również działa, gdy lampa w body jest ustawiona na TTL.

Remote, czyli CLS. Działa w 100%

Master, czyli sterownik błysku. Obsługuje 3 grupy i 4 kanały, a więc więcej niż SB-700. W tym trybie lampa nie może jednak błyskać sama z siebie (nie ma grupy M).

Lampa ma również wspomaganie AF w postaci trzech białych diod. Można je włączyć na stałe przy filmowaniu lub użyć jako latarki.

Jak dla mnie jest to bardzo udany zakup.

ytterbium
19-04-2016, 22:08
super test, czekam na swoją paczkę z lampką :)
Na internetach piszą że HSS/AutoFP jest tylko w trybie Master/Slave czyli jako wyzwalacz / lampa zdalna - tak też miały niektóre firmowe lampy do Sony. Ale to nie problem bo HSS i tak nie zgasi Słońca jako światło zastane

Jargier
31-08-2016, 16:30
Pytanie do użytkowników. Czy i jak zadziała HSS w CLS w konfigracjach: Meike 320 na sankach i np. SB900 na stojaku - i odwrotnie? Czy zadziała to z HSS? Oczywiście pytam jak w takich konfiguracja będzie zachowywała się Meike.

zysio
31-08-2016, 17:44
Myślę że powinno zadziałać.

wideomaciek
13-02-2017, 23:53
Myślę że powinno zadziałać.

Czy zauważył ktoś z posiadaczy że ta lampka Meike MK-320 przekłamuje wskaźnik naładowania akumulatorków?
Wkładam naładowane na full aku i po włożeniu od od razu znika jedna ,,kreska" :(

r_m
14-02-2017, 00:10
Nie, ona prawdopodobnie pokazuje poziom napięcia zasilania :)
Ogniwa mają 1.5V, akumulatory mają 1.2V

smokofilo
16-06-2017, 22:30
Witam, mam pytanie do MechOptyk: próbowałeś wyzwalać lampą Meike w trybie master inne lampy? W tym trybie lampy wyzwala błysk. Jak zasłonisz szczelnie fotokomórkę w lampie slave (w sb800, 900 z boku lampy) to jej nie wyzwolisz. Meike może nie mieć w menu trybu M, ale na pewno musi błyskać. Robiłem próby z trybem CLS, pozaklejałem szczelnie fotokomórki w lampach slave i żadna się nie wyzwoliła. Odkleiłem jedną i ta właśnie błysnęła. Ponieważ lampy pracują na odpowiednich kanałach nie ma możliwości wyzwolenia ich inną lampą poza systemem. Próbowałem z lampami studyjnymi i nie błyskały. Prawdopodobnie Meike ma zaprogramowany tryb M i błyska na ustawieniu CLS tylko w TTL, a może nawet manualnie bez możliwości korekcji.

TOP67
16-06-2017, 22:57
Sterowanie CLS polega na błyskaniu. Ale są to bardzo słabe błyski, które z reguły nie biorą udziału w zdjęciu (czasami się odbijają od błyszczących powierzchni). Oprócz tego lampa może błysnąć normalnie (jak SB-700/800/900). Ta nie błyska, bo zapewne ma za mało mocy.

smokofilo
03-07-2017, 12:47
Masz rację, informacje są zawarte w przedbłyskach. W SB800/900 można wyłączyć błysk główny, ale przedbłyski przekazują wszystkie dane do lamp slave. W Meike prawdopodobnie błysk główny w pozycji MASTER jest wyłączony na stałe, a działąją tylko przedbłyski. A szkoda bo już ją chciałem nabyć.