PDA

Zobacz pełną wersję : Stabilizacja obrazu

NiuniaBest
22-05-2007, 15:48
W obecnej chwili posiadam Nikona Coolpix L4. Chciałabym zamienić go na coś lepszego, biorę pod uwagę Nikona S10.Niestety jestem laikiem i nie we wszystkim się orientuję. Doczytałam się już na necie o 3 rodzajach stabilizacji obrazu: optycznej, mechanicznej i cyfrowej. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić która z nich jest najlepsza, bo to co przeczytałam na innych stronach w internecie to po prostu czarna magia dla mnie. Pozdrowienia dla cierpliwych forowiczów, którzy szepną mi słówko podpowiedzi :-D

milo_ja
22-05-2007, 15:54
Optyczna - układ stabilizacji znajduje się w obiektywie. Realizowana za pomocą ruchomych elementów optycznych. Zdecywoanie najlepsza.
Mechaniczna (domyślam sie, że chodzi o stabilizacją matrycy, bo optyczna jest też mechaniczna) - realizowana za pomocą zmiany położenia matrycy. Druga, co do skuteczności (W CoolPixie S10 ponoć nieźle zrealizowana).
Cyfrowa - nic się nie rusza, jedynie zmienia się sposób odczytu informacji z matrycy ("podąża" za zmianami położenia). Najgorsza.

Mam nadzieję, że nie pokręciłem i to coś pomoże (kolejność na pewno jest ok).

Mont
22-05-2007, 15:57
Nad wyższością stabilizacji optycznej nad mechaniczną można by dyskutować lech nie miejsce tu na to.
Czy stabilizacja cyfrowa nie polega na automatycznym podwyższaniu ISO w trudnych warunkach oświetleniowych celem skrócenia czasu naświetlenia ??

milo_ja
22-05-2007, 17:24
Cyfrowej stabilizacji najmniej jestem pewien. Coś mi się obiło o uszy, że w trakcie naświetlania "przesuwa" się obszar zczytywania danych z sensorów i tych jest pewien zapas. Ale może to tylko plotki... :)

Seeker
22-05-2007, 19:03
"Coś mi się obiło o uszy, że w trakcie naświetlania "przesuwa" się obszar zczytywania danych z sensorów i tych jest pewien zapas. Ale może to tylko plotki..."

Technika od dawna stosowana w kamerach wideo. Faktycznie czesc rozdzielczosci idzie na straty.
Przesuwanie zczytywanego obszaru jest stosowane w celu pozniejszego pokrycia sie (podobno) elementow skladowych jednej klatki.

"Nad wyższością stabilizacji optycznej nad mechaniczną można by dyskutować lech nie miejsce tu na to."

Wyzszosc stabilizacji optycznej polega na lepszej kompensacji bezwladnosci, poniewaz jest strojona pod konkretny obiektyw. Najbardziej sie to odczuwa przy dluzszych ogniskowych.

Zbigniew
22-05-2007, 23:14
Odnośnie stabilizacji optycznej vs mechanicznej (tutaj rozumiem ruszanie matrycą) pisano wiele i różne są opinie. Na pewno obydwie działają, co potwierdzam z autopsji. W przypadku tej drugiej w Minolcie robiłem ostre zdjęcia nawet na czasach 1/x sekundy, gdzie x było jednocyfrowe :)

Maciek321
22-05-2007, 23:54
W przypadku tej drugiej w Minolcie robiłem ostre zdjęcia nawet na czasach 1/x sekundy, gdzie x było jednocyfrowe :)

Ja Nikkorem VR 18-200, przy 200mm robilem zdjęcia z ręki czasem 1/8s... Znajdę to zamieszczę, nie znajdę to zrobię i zamieszczę. :)

Kaleid
23-05-2007, 00:16
To co napisal seeker, to prawda. Stabilizacja w obiektywie jest lepsza niz w puszce, i najbardziej widac to wlasnie na dlugich ogniskowych.

jaki71
23-05-2007, 01:35
Tak twierdzi nikon i canon a to dlatego za za duzo kasy wsadzili w obiektywy ze stabilizacja. Inni nie mieli takich obiektywow wiec poszli na "latwizne" osiagajac nie gorsze efekty trzesac matryca.

milo_ja
23-05-2007, 08:22
Stabilizazcja optyczna ma jedną bezdyskusyjną przewagę: ułatwia kadrowanie na dłuższych ogniskowych. Nie ma opcji, żeby "trzęsienie" matrycą wpłynęło na obraz w wizjerze. :)

milo_ja
23-05-2007, 08:24
Ja Nikkorem VR 18-200, przy 200mm robilem zdjęcia z ręki czasem 1/8s... Znajdę to zamieszczę, nie znajdę to zrobię i zamieszczę. :)

Też mi się takowe zdarzały niemniej to nie jest tak, że ustawiasz ogniskową na 200, bierzesz aparat w łapkę i z czasem 1/8 każda fotka jest nieporuszona. Potrzebny jest do tego pewny chwyt (np. "przez ramię").

Maciek321
30-05-2007, 14:37
Też mi się takowe zdarzały niemniej to nie jest tak, że ustawiasz ogniskową na 200, bierzesz aparat w łapkę i z czasem 1/8 każda fotka jest nieporuszona. Potrzebny jest do tego pewny chwyt (np. "przez ramię").

Oczywiście ze tak... Nie mniej jednak to co powiedziałem odnoszę do np: Sigmy 28-200 (jaka też posiadam) i przy 200 mm choćbym jak się starał to nie zrobię stabilnego zdjęcia z ręki czasem 1/8. Mnie to wychodzi przy czasie 1/40 przy braku stabilizacji. I tez nie jest to tak, ze biore aparat do ręki i cyk i już jest stabilne zdjecie. Musze sie nieźle skupic, ale dalej twierdze ze VR jest mozliwe zrobienie zdjecia przy 200mm czasem 1/8 nawet dla mnie...

Pozdrawiam.

markB
30-05-2007, 18:06
Są pewne niezaprzeczalne zalety stabilizacji w obiektywie w stosunku do stabilizacji puszkowej:
1. Można widzieć efekty stabilizacji w wizjerze.
2. Można dostosować konstrukcję stabilizatora do konkretnego obiektywu, inaczej w 20 mm, a inaczej w długim tele.
3. Nadal dużo fotografów, w tym i profi, używa puszek analogowych (szczególnie dotyczy to Nikona i Canona). Też chcieliby poużywać VR czy IS.

pn
30-05-2007, 18:14
2. Można dostosować konstrukcję stabilizatora do konkretnego obiektywu, inaczej w 20 mm, a inaczej w długim tele.
Pentax. Rozpoznaje obiektyw, a w przypadku starych, z zamierzchlych czasow, wpisujesz ogniskowa recznie.

mOSAd
03-06-2007, 04:25
Ja jeszcze słówko na temat nowego czwartego rodzaju "stabilizacji" ja bym ją nazwał "stabilizacją marketingową". Można sie pewnie spotkać z różnym nazewnictwem, ale generalnie chodzi o podwyższenie ISO, tak by uzyskać krótsze czasy naświetlania. Oczywiście jest to najgorszy możliwy sposób stabilizacji, bo nią po prostu nie jest. Szumy uzyskane w ten sposób raczej nie zadowolą odbiorcy, zatem jest to przede wszystkim chwyt marketingowy. Patrz: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5291
Bardzo ładnie wszystkie rodzaje stabilizacji opisane są na: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5174

Seeker
05-06-2007, 00:34
"Pentax. Rozpoznaje obiektyw, a w przypadku starych, z zamierzchlych czasow, wpisujesz ogniskowa recznie."

Ogniskowa tak, ale parametrow wibracji juz nie.
Mam na mysli szkla o roznej wartosci otworu maksymalnego, a takze roznej konstrukcji i.t.p.

Generalnie, MarkB ladnie to podsumowal.

milo_ja
05-06-2007, 08:58
Czy to faktycznie tak jest, że stabilizacja w obiektywie pogarsza jakość obrazu? Jest to jakoś obiektywnie zmierzone? Czy wyłączenie stabilizacji polepsza jakość obrazu, czy też jest to kwestia obecności samego układu stabilizacji?