PDA

Zobacz pełną wersję : D3300 nie zapisuje zdjęć, karta ok

Ellah
18-04-2016, 10:01
Witam,

Sorry, że pierwszy post od razu z prośbą o radę, ale nei znalazłem w necie rozwiązania.

Mam nowego D3300, do tej pory sprawiał się świetnie. Po ostatniej imprezie jednak okazało się, że mimo wdzięcznej sesji dla całej rodziny, zdjęć na karcie brak!!!

Zdjęcia robił normalni, pokazywał podgląd zrobionego na wyswietlaczy, zielona dioda migala przez chwile (jakby normalnie je zapisywal) ale przy przegladzie juz ich nie bylo! A nacykałem ich mnostwo, gdzie one sa i co moze byc przyczyna?

Karte przeskanowalem programem do odzyskania danych, potrafilem odzyskac fotki sprzed 2 formatow, ale po tych wczorajszych ani sladu...

Dodam ze po zmianie karty ( nawet z tym samym adapterem) zdjecia sie zapisuje normalnie i moge je przegladac.

Czyzby jednak karta? Nie chce jej formatowac, bo moze jednak gdzies sa, ale gdzie? Powtarzam, nie bylo zadnego komunikatu o bledach zapisu na karte przy ich robieniu, nic co by wskazywalo na jakis problem, a jednak zdjec brak...

Pomocy...

pjeter
18-04-2016, 13:05
Cześć,

Problemem mogł być zły format zapisu plików. Tzn karta była sformatowana spod komputera np pod NTFS natomiast aparat odczytuje karte jezeli jest sformatowana w systemie plików FAT, format z poziomu komputera lub aparatu. W aparacie mogłeś mieć włączoną funkcje wykonywania zdjęć bez karty. Dlatego aparat robił zdjęcia pomimo że ich nie zapisywał. Obawiam się że tych zdjęć po prostu nie ma...

ajt
18-04-2016, 13:21
Skoro karta jest wkładana do adaptera, to przyczyną może być też brak któregoś styku karta-adapter. Wtedy aparat nie widzi karty i zachowuje się tak jakby jej nie było (w sumie może być też i takie uszkodzenie karty, że aparat jej nie widzi). Jeśli jest włączona opcja opcja robienia zdjęć bez karty, to robi, pokazuje na chwilę na ekranie i tyle je widzieli...

Ellah
18-04-2016, 13:21
Dzieki, ale nie wiem czy D3300 ma taka opcje w ogole, bo nie widze jej w menu - zazwyczaj nie jest to mozliwe bez karty, przy nacisnieciu migawki aparat wola o karte, w tym jest szkopul. CO do formatu to jest to fat32, ja widze poprzednie zdjecie sprzed miesiaca, ale tych wczorajszych juz nie ma...

Gdzie on je zapisywal...?

Ellah
18-04-2016, 13:59
POwtarzam, z inna karta na tym samym adapterze wszystko dziala jak nalezy be jakichkolwiek zmian w ustawieniach...

pjeter
18-04-2016, 14:51
W takim razie karta może nie stykać, lub jest zablokowana (przełącznik z boku karty)

madebyzosiek
18-04-2016, 15:11
POwtarzam, z inna karta na tym samym adapterze wszystko dziala jak nalezy be jakichkolwiek zmian w ustawieniach...
To zasadniczo o niczym nie świadczy i nie jest nienormalne... Tak jest z adapterami, że czasem lubią karty bardziej... a czasem mniej... ;)

W takim razie karta może nie stykać, lub jest zablokowana (przełącznik z boku karty)
Ten przełącznik jest na adapterze :D

pjeter
18-04-2016, 15:12
Pomyliłem z SD, tam jest boczny przełącznik

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Ellah
18-04-2016, 15:23
Nie no, nie bylo locka na 1000%.. Kurcze myslalem ze juz ktos z D3300 mial moze cos takiego, a tu zonk... Czyli przepadly, al eteraz jak miec pewnosc ze nastepnym razem po wyjeciu karty znowu nie bedzie to samo, oto jest pytanie...

sl011
18-04-2016, 15:34
Jeśli problemem jest, że aparat nie zapisuje zdjęć, to sprawdzisz to włączając podgląd więcej niż jednego zdjęcia. Jeśli aparat ich nie zapisze, to nie zobaczysz podglądu więcej niż tego jednego ostatniego.
No i bezpieczniej jest nie stostować przejściówek, tylko normalne karty SD renomowanych firm, kupione w porządnym sklepie.

A pewności i tak nie będziesz mieć. Między innymi z tego powodu w "poważnych" aparatach stosuje się 2 sloty kart i opcję backup.

pjeter
18-04-2016, 15:35
Ja z mojej strony polecam Karte SD HC HAMA, u mnie służy już jakiś czas. Natomiast na pewno nie skusiłbym się na MICRO SD.

Tak jak poprzednik.