PDA

Zobacz pełną wersję : Usuwanie psich kłaków z wykładzin i dywanów

elanek
18-04-2016, 00:21
Poradźcie. Wiosna przyszła, psy się lenią. Roboty dużo. Czym usuwać? Specjalne końcówki do odkurzacza? Specjalne odkurzacze? Jakieś inne ustrojstwa? Poradźcie, bo oszaleję.

darek6902
18-04-2016, 00:36
Mam końcówkę do odkurzacza o nazwie turboszczotka; 2 ruchome wałki napędzane turbinką zasilaną zasysanym powietrzem; sprawdza się przyzwoicie.

Maly.Psikus
18-04-2016, 07:05
Leekko mokra gąbka i wszystko się ładnie zbiera :-)

madebyzosiek
18-04-2016, 07:36
Ja jeszcze dorzucę metodę na brzeszczot, taki z piłki do metalu. Czeszesz dywan jak grzebieniem :)

elanek
18-04-2016, 07:40
Dzięki. Głównie chodzi mi o jakieś mechaniczne ustrojstwo, bo gąbka jest skuteczna, ale nieco upierdliwa. I zapylanie codziennie z gąbeczką to już lekka przesada.

kolumb
18-04-2016, 08:52
Najlepszym wyjściem jest zakup na alle.. używanego odkurzacza z elektrycznym napędem turboszczotki. Ja kupiłem sobie Vorwerk kobold 121 za 120zł. Posiada dwa silniki. Jeden zasysa śmieci a drugi napędza turboszczotkę. Worki i szczotki można dokupić bez problemu. I tylko wtedy to ma sens. Te ,,turboszczotki,, napędzane siłą ssania odkurzacza to o kant doopy. Wystarczy że worek masz częściowo zapełniony i już nie ssie. Pozdrawiam

conio
18-04-2016, 09:46
Są też turboszczotki (z własnym silnikiem) do kupienia osobno. Zelmer takową miał, jedyny minus, że najwygodniej podłączyć ją do odkurzacza (zelmery miały takie dodatkowe gniazdko dla zasilania turboszczotek, przy czym trzeba się upewnić że pasuje), w przeciwnym wypadku trzeba ciągnąć dodatkowy kabel od gniazdka do szczotki.

amirez
18-04-2016, 12:47
Z kłakami to czasami masakra. Miałem dalmatyńczyka sierść nie do usunięcia. Krótka, sztywna wciskała się w każdy zakamarek. Najskuteczniej było szczotką i po kolanach oraz dwa razy dziennie w czasie linienia dokładne wyczesywanie psiaka na dworze.

Merde
18-04-2016, 15:12
Poradźcie. Wiosna przyszła, psy się lenią. Roboty dużo. Czym usuwać? Specjalne końcówki do odkurzacza? Specjalne odkurzacze? Jakieś inne ustrojstwa? Poradźcie, bo oszaleję.
Tutaj masz trochę podpowiedzi:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270685

:mrgreen:

nowart
18-04-2016, 17:25
Mam profi Karchera do czyszczenia wszystkiego. Żadne turboszczotki i inne wynalazki nie wyczeszą Ci dokładnie włosów wkręconych w dywan/tkaninę. Tylko specjalna szczotka z takimi gumowymi "falami" i ręczne robótki na kolanach. Szczotki podobne do szorstkowania obuwia z zamszu.

kolumb
18-04-2016, 18:15
Właśnie po to jest turbo szczotka aby wyczesywała włosy z dywanów. Wiem bo żona ma ,,padalca,, i właśnie dlatego zakupiłem dodatkowy odkurzacz.

- - - - kolejny post - - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=WyYz8RFd-7o

nowart
22-04-2016, 17:30
Wiem do czego jest turboszczotka - mam w Karcherze i domowym odkurzaczu. Do powbijanych, zwłaszcza krótkich włosów nadaje się to raczej marnie. Nie po to przez lata dymałem po kolanach ze szczoteczką :)