Zobacz pełną wersję : D5300 - Zmiana kitu, na coś 'mocniejszego'
encoresin
16-04-2016, 20:06
Witam.
Zdegustowany jakością swoich zdjęć pisałem tu n forum o moim problemie. W odpowiedzi przeczytałem, że do tej lustrzanki powinienem zainwestować w nieco lepsze szkło niż kitowe...
Kupiłem body wraz z 18-55, później dokupiłem 18-105 i tak te pierwsze po kilku użyciach przeszło na emeryture. Chciałbym się dowiedzieć co w granicach 4tys mógłbym kupić w zamian za ten zoom. Chciałbym kolejnego zooma. Posaidam jeszcze 70-300mm. Dlatego tak jakoś się uzupełniały do tej pory.
Pozdrawiam.
Od kitu podobno mocniejszy jest silikon. Ale D5300 nie jest niczym uszczelniany. ;)
madebyzosiek
16-04-2016, 22:39
Pisano Ci w innym wątku, w którym pisałeś, o Sigmie 18-35 1.8 Art, albo Nikkorze 17-55 2.8. Nie ma lepszych szkieł w standardowym zakresie do DX.
BambusZMikronezji
17-04-2016, 22:49
Pisano Ci w innym wątku, w którym pisałeś, o Sigmie 18-35 1.8 Art, albo Nikkorze 17-55 2.8. Nie ma lepszych szkieł w standardowym zakresie do DX.
Uzupełniając nieco propozycję kolegi:
Sigma 18 -35 plus nikon 50 f1.8
Albo
Sigma 17-50 plus nikon 85 f1.8 (bardziej uniwersalny ale optycznie chyba gorszy zestaw)
Razem wyjdzie okolo 4k pln.
Stałka jest super. Jeżeli jakość zdjęcia jest dla ciebie priorytetem, to musisz pomyśleć o stałkach.
Nowy nikon 17-55 to ponad 4k ale jest rozwiazanie: sprzedaj 18-55 i 18-105 dorzucić jeszcze pare stówek do 5.5k pln i masz top zooma do dx...
Ale....
Pamietaj ze foty robi fotograf a nie obiektyw. Nawet najtańsze kity potrafia dać super obrazek gdy fotograf wie jak robić zdjęcia... nawet super obiektyw zrobi syfa gdy fotograf robi foty bez pojęcia.....
encoresin
17-04-2016, 22:59
Dziękuje za odpowiedzi. Polecono mi tam, ale nie koniecznie każdy tam zagląda. Owszem, wiem i zgadzam się z tym, ale nie wierzę, że mając idealne warunki, nie można zrobić najprostszego.
Jeszcze jedno pytanie... Jak madebyzosiek zauważył pisano mi w innym temacie na temat słabej jakości. Padła tam odpowiedź - 24mpix w tym body to przerost formy nad treścią... A więc moje pytanie - czy zmniejszając rozdzielczość powinno to polepszyć jakość? Czy będzie to samo, tylko mniejsze? A może lepiej przez software z 24 zmniejszać w dół by było lepsze - jakieś elementy powinny się dzięki temu ukryć?
Jak będę miał chwilęczasu to to sprawdzę, ale pewnie wiecie sporo na ten temat.
Jeszcze raz dziękuje serdecznie za odpowiedzi. Napewno coś z tego wybiorę. Pozdrawiam serdecznie.
madebyzosiek
17-04-2016, 23:07
Z tym przerostem to jest raczej tak, że jest mało szkieł potrafiących wyciągnąć z takiej matrycy wszystko. Nawiasem mówiąc Sigma 18-35 1.8 jest właśnie jednym z takich szkieł. Ale tego typu wypowiedziami się nie przejmuj.
Oczywiście skalowanie w dół poprawia jakość zdjęć, szczególnie ostrość, ale jak materiał wyjściowy jest do kitu, to nic nie pomoże.
Jak pisał kolega dwa posty wyżej - nie sprzęt robi zdjęcia, a człowiek. Sprzęt może dużo pomóc jak potrafisz go umiejętnie wykorzystać. I jeszcze jedna rzecz - obróbka! To większa część "ładności" zdjęć ;)
encoresin
20-04-2016, 12:09
Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
Kup sobie kolego używkę Nikkora 17-55 f2.8 i będziesz mega zadowolony, pancerny, ciężki, najlepszy do DX i zapomnisz o wszelkich problemach, w UK mozna ten obiektyw w idealnym stanie wyrwać juz za 450 funtów czyli połowa ceny, a to juz daje dużo do myślenia, przykład: https://www.gumtree.com/p/lenses/nikon-nikkor-17-55mm-f-2.8g-if-ed-lens-/1165770789