PDA

Zobacz pełną wersję : NEF -> JPG

OBcY
01-09-2005, 17:37
Załóżmy, że wróciłem z wakacji i na moim databanku jest pełno (8BG :P) fotek w nefach. Część z nich zapewne jest od razu do wyrzucenia. Ale, moje pytanie dotyczy jakim programem (najlepiej free-, shareware) można seryjnie konwertowac nefy do jpgow. Najlepiej, zebym mogl zaznaczyc katalog, isc spac i rano miec stosik jpgow. Chodzi mi o to, ze przegladanie takiej ilosci nefow jest morderczo woooolne i chce miec mozliwosc jakiegos roboczego przejrzenia fotek.

stig
01-09-2005, 18:15
Załóżmy, że wróciłem z wakacji i na moim databanku jest pełno (8BG :P) fotek w nefach. Część z nich zapewne jest od razu do wyrzucenia. Ale, moje pytanie dotyczy jakim programem (najlepiej free-, shareware) można seryjnie konwertowac nefy do jpgow. Najlepiej, zebym mogl zaznaczyc katalog, isc spac i rano miec stosik jpgow. Chodzi mi o to, ze przegladanie takiej ilosci nefow jest morderczo woooolne i chce miec mozliwosc jakiegos roboczego przejrzenia fotek.
Poszukaj sobie RAW Shooter Essentials 2005. Powinien to zrobic... Jest free...

ALF
02-09-2005, 02:42
irfanview?

Balbin
03-09-2005, 00:40
Również polecam RAW Shooter Essentials 2005, jest free i dla początkującego, łatwy w obsłudze.

cybulski
03-09-2005, 11:37
z ciekawości spróbowałem RAW Shooter Essentials 2005. jest darmowy to fakt ale mi jpgi wyszły gorzej niż z NC. może coś skopałem.
Nie wiem dlaczego Nikon nie wpadł jeszcze na pomysł sprzedawania NC z body na zasadzie "OEM" do wyboru.

szymony
03-09-2005, 11:46
Jak sie ma databank, to czy nie prościej jest robić w RAW+jpg basic ?? Nie ma później pieprzenia się z konwersją tylko po to by mieć szybszy podgląd.

cybulski
03-09-2005, 12:42
a propo samego podglądu to oglądam nefy spod WinXP bez żadnego dodatkowego oprogramowania i oprócz tego mam miniatury nefów w explorerze. micorsoft coś tam dorobił i działa bez rewelacji ale podgląd jest.
a trzeba tylko najpierw mieć SP2.

OBcY
03-09-2005, 13:46
Jak sie ma databank, to czy nie prościej jest robić w RAW+jpg basic ?? Nie ma później pieprzenia się z konwersją tylko po to by mieć szybszy podgląd.

no wlasnie prosciej, ale zdalem sobie z tego sprawe dopiero jak wariowalem przy nefach. czlowiek uczy sie na bledach...

Balbin
03-09-2005, 17:41
Ja od początku zaczałem robić NEF+ jpg, przerabiam tylko to co mi się spodoba, a jpg-i przeglądam szybciótko

powerfactorx
03-09-2005, 19:08
to po jaką cholerę robisz NEFY?

szymony
03-09-2005, 19:40
:shock: :?: :mrgreen:

powerfactorx
03-09-2005, 20:53
:shock: :?: :mrgreen:

SZYMONY chodziło mi oczywiście o zakładającego ten wątek

vitter
03-09-2005, 22:05
:shock: :?: :mrgreen: :shock: :?: :shock: :mrgreen:
przecież można wszystko robić w " Basic " a ile tego na karte wchodzi i taniej bo fotobank niepotrzebny :mrgreen: :wink:

Biedrona
05-09-2005, 12:46
Jest taki sprytny programik Preview Extractor (http://drchung.new21.net/previewextractor/), ktory z NEFow potrafi wyciagnac zapisany w nich obrazek w formacie JPG. Pewnie nie wszyscy wiedza, ale w srodku NEFa tak naprawde siedzi pelnowymiarowy JPG zapisany w jakosci Basic - a wiec pstrykanie w trybie NEF+JPG zupelnie nie ma sensu, bo ten sam plik JPG mamy zapisany raz na karcie w osobnym pliku, a raz wewnatrz pliku RAW.
A dzieki temu programikowi mozna spokojnie pstrykac tylko NEFy, a potem za jednym zamachem wyciagnac z nich pliki JPG i szybko przegladnac ktore ze zdjec skasowac, a nad ktorymi popracowac w NC czy innym ustrojstwie do obrobki RAWow ;) Programik jest szybki (bo nie dokonuje konwersji z RAW), ma mozliwosc przetwarzania calych katalogow i oprocz tego sam potrafi obracac wyciagane z NEFow JPGi.

PS. Sorry za brak polskich liter, ale pisze to na dunskiej klawiaturze... ;)

OBcY
06-09-2005, 12:39
Wielkie dzięki Biedrona, o coś takiego mi właśnie chodziło. Super programik!

powerfactorx, zgadnij. Pewnie dlatego, żebym musiał zgrywać co chwile fotki na fotobank i mówić ludziom "no bo te zdjęcia mają ogromną jakość i zajmują dużo miejsca" ;-). A serio, przeciesz napisałem, że chce JPG tylko do szybkiego oglądania.

Biedrona
06-09-2005, 18:42
Nie ma sprawy OBcY :) W sumie może warto byłoby gdzieś o tym programiku więcej powiedzieć :?: Bo przydatne to ustrojstwo, a niewiele osób o nim wie. I często zupełnie niepotrzebnie męczą się z trybem RAW+JPG, zajmując dodatkowo miejsce na karcie... A tak mamy 2 pieczenie na jednym ogniu - pliki RAW wtedy kiedy chcemy się trochę nad zdjęciem poznęcać i plik JPG jak tylko chcemy je sobie przejrzeć... :wink:

admin
07-09-2005, 21:00
Rewelacyjny programik Biedrona. Malenki i niezwykle uzyteczny. Teraz napykam 187 NEF-ow (czyt. gniotow) zamiast 166 :)

gmoszkow
08-09-2005, 00:55
Biedrona

Bombowy program. Nawet nie wiesz jak mi to życie ułatwi. Moja lepsza połowa jak tylko wrócimy do domu a ja robiłem zdjęcia to zaraz chce widzieć JPGi. Teraz 188 NEFów (znaczy się sampli rozdzielczości mojej matrycy) przerabia mi w ciągu chwili.

Po prostu boskie

Grzegorz

Biedrona
08-09-2005, 01:18
A to ci niespodzianka... :wink: Nie wiedziałem że ten programik nie jest szerzej znany. W takim razie dopiszę go do wątku o przydatnych programach (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=3508) - może dzięki temu więcej osób dowie się o jego istnieniu :)

M@rko
08-09-2005, 16:47
Zrób to, bo program wart jest rozpowszechnienia. Bardzo ułatwi mi życie. Dzięki.

dwarazdwa
26-06-2012, 23:11
Czy mogę prosić o przesłanie instalki do tego programu? za cholerę nie mogę go znaleźć w sieci.

Z góry dziękuję

[email protected]

grudzinsky
26-06-2012, 23:55
Czy mogę prosić o przesłanie instalki do tego programu? za cholerę nie mogę go znaleźć w sieci.

Z góry dziękuję

[email protected]

Normalnie archeolog tego Milenium...nie ma to jak wykopac watek sprzed siedmiu lat :mrgreen:

Johanan
27-06-2012, 00:12
Link jest na forum, wystarczy przeszukać. ;)