PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądarka grafiki Picasa Photo View

Maly.Psikus
16-04-2016, 10:43
Witam

Posiadam Picasa Photo View, która podoba mi się ze względu na to, że nie muszę uruchamiać całego programu by grafika była wyświetlona i jest przyjemne szare tło a obsługa prosta bo zaledwie parę przycisków chowających się po najechaniu myszką poniżej oglądanego zdjęcia.

I tylko jako przeglądarkę grafiki używam tego programu. Niestety, teraz mam D5200 gdzie zrobione zdjęcia mające 24mpx otworzone w tej przeglądarce grafiki są zamazane. Dopiero po powiększeniu zdjęcia jakość ulega poprawie.

Dlaczego nie standardowa przeglądarka grafiki, która jest w windows 10 ? Irytuje wyglądem i brakiem możliwości schowania górnego menu i dolnych przycisków.

Ktoś może zaproponować coś lekkiego co będzie zbliżone do przeglądarki Picasa Photo View ? (Nie jest mi potrzebne nic innego typu segregacja zdjęć itp itd, tylko wyświetlanie zdjęć)

madebyzosiek
16-04-2016, 11:27
Fast Stone Image Viewer. Mała, lekka, otwiera wszystko, nawet pliki psd, szybka i wszystko wyświetla poprawnie :)

GonzoG
16-04-2016, 11:50
Ja nie mam problemów ze zdjęciami z D5200 w Picasa.
Program na początek wyświetla "miniaturę", aby było szybciej, a po chwili zmniejszone zdjecie. Niestety 24Mpix zdjęcie na monitorze z 2Mpix zawsze będzie wyglądało gorzej. W.końcu to te 22Mpix trzeba wyrzucić.

cezary-k
16-04-2016, 12:01
Ja polecam Irfanview. Jest szybka, prosta i fajna.

Maly.Psikus
16-04-2016, 12:56
W Picasa jak uruchomię przeglądarkę zdjęć to mam mydło, gdy przybliżę mydło znika. Pokazując komuś zdjęcia, nie chcę każdego przybliżać :-P

Te przez Was zaproponowane przetestuję w wolnym czasie. Dzięki.

Maly.Psikus
17-04-2016, 08:10
Fast Stone Image Viewer - dużo opcji, fajnie ale... jak chcę trochę zdjęcie przybliżyć to się nie da bo po przytrzymaniu PPM od razu przechodzi na 100%
Irfanview - Paskuda no, przybliżenie nie wiem jak się robi do teraz.

Na prawdę nie ma tak fajnie wyglądającej i prostej przeglądarki grafiki jak w Picasa ? Powiększenie za pomocą rolki w myszce, szare tło, płynnie wszystko... tylko te mydło bez przybliżenia zdjęcia...

madebyzosiek
17-04-2016, 08:24
Fast Stone Image Viewer - dużo opcji, fajnie ale... jak chcę trochę zdjęcie przybliżyć to się nie da bo po przytrzymaniu PPM od razu przechodzi na 100%

Nie prościej jest + na klawiaturze?

PiKa
17-04-2016, 09:30
Dzięki za informacje o FastStone. Naprawdę świetny program. Właśnie szukałem czegoś takiego. Ma prawie wszystko czego potrzebuję:
- powiększenie 100% pod PPM
- tagowanie obrazów
- wyświetlanie tylko otagowanych
- porównanie do 4 obrazów
- przenoszenie do innego katalogu

Co mogło by być lepsze:
- wyświetlanie EXIF/Historgramu (chciałbym, żeby w trybie pełnoekranowym obie te były wyświetlone cały czas, z EXIFa powinno dać się wybrać które rzeczy mnie interesują)
- szybkość (jest szybki, ale Picasie nie dorównuje)

madebyzosiek
17-04-2016, 10:02
Dzięki za informacje o FastStone. Naprawdę świetny program.

Polecam się :) Masz rację, jest kilka rzeczy, które mogłyby być lepsze, ale najważniejsze że jest darmowy, szybki, lekki dla każdego OS, przynajmniej Windowsa :)

PiKa
17-04-2016, 23:33
Jednak nie wytrzymałem jego prędkości (a właściwie powolności). Nie wiem jak picasa to robi, ale jest znacznie szybsza...

madebyzosiek
18-04-2016, 07:39
Nie mam punktu odniesienia do Picasy, nie używałem nigdy, ale mam wrażenie że jest dość szybka, szczególnie na rawach... Może mi się wydaje, bo nie używałem Picasy ;)

Maly.Psikus
18-04-2016, 08:55
Szybka jest, ale ma jedna wade o ktorej pisalem :-/

parman
18-04-2016, 08:59
A czy Picasa, to nie jest już zakończony projekt Google? Czy dotyczy to tylko wersji web?

PiKa
18-04-2016, 21:53
Przeglądarka będzie działać

conio
19-04-2016, 13:28
Fast Stone Image Viewer. Mała, lekka, otwiera wszystko, nawet pliki psd, szybka i wszystko wyświetla poprawnie :)
Hmm, a już jest w Fast Stone obsługa CMS/profili ICC? Bo owszem wyświetla szybko i fajnie (i bardzo ją lubię :) ) ale kolory lecą...

Bielack
19-04-2016, 13:31
Hmm, a już jest w Fast Stone obsługa CMS/profili ICC?
W menu (F12) szukasz zakładki CMS i tam zaznaczasz "ptaszkiem" wymaganą opcję. Działa wtedy minimalnie lepiej, ale kolor się zgadza.

conio
20-04-2016, 09:34
No właśnie mam ustawione, ale FS z uporem ignoruje (no chyba że mi się wzrok pogarsza :) )...
Po lewej FastStone, po prawej Irfan. W FastStone klasycznie dla braku uwzględnienia profilu "podbite czerwienie", a w Irfanie jest ok (również ok jest w sofcie Nikona)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/658f2c1948fc.png)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/52b6505c9da9.jpg)

madebyzosiek
20-04-2016, 10:10
Nie miałem nigdy takich numerów... Nie namieszałeś czegoś z przestrzenią barwną przy eksporcie zdjęcia?

prz3mo
20-04-2016, 10:28
Ja polecam Fast Picture Viewer 64, nie jest darmowa, ale jako jedyna poprawnie odczytuje mi profil podpięty pod monitor (inne przekłamywały kolory). Szybka, z masą fajnych opcji.

conio
20-04-2016, 14:17
Nie miałem nigdy takich numerów... Nie namieszałeś czegoś z przestrzenią barwną przy eksporcie zdjęcia?
Nie sądzę, bo to jest to samo zdjęcie (ten sam plik) otwarty w różnych viewer'ach. Być może problem wynika, że mam dedykowany profil do monitora i FS sobie z tym nie radzi? Trochę dziwne, bo Irfan, ViewNX, CNX, web przeglądarki, itd. pokazują kolory "dobrze" (tak samo). Tylko FS inaczej.

conio
20-04-2016, 19:31
Ja polecam Fast Picture Viewer 64, nie jest darmowa, ale jako jedyna poprawnie odczytuje mi profil podpięty pod monitor (inne przekłamywały kolory). Szybka, z masą fajnych opcji.

Dzięki prz3mo za sugestię, z opisu wygląda przyzwoicie, a i takie bajery jak "Full-screen GPU-accelerated Lost Shadows / Lost Highlights indicator". Trzeba będzie się jej przyjrzeć.

Reanoe
20-04-2016, 21:33
Sam używam Fast Stone i niedawno ryłem w necie zagadnienie CMS. Generalnie wszędzie widziałem opinie, że w Fast Stone "jest ale nie działa".