Zobacz pełną wersję : Przeglądarka grafiki Picasa Photo View
Maly.Psikus
16-04-2016, 10:43
Witam
Posiadam Picasa Photo View, która podoba mi się ze względu na to, że nie muszę uruchamiać całego programu by grafika była wyświetlona i jest przyjemne szare tło a obsługa prosta bo zaledwie parę przycisków chowających się po najechaniu myszką poniżej oglądanego zdjęcia.
I tylko jako przeglądarkę grafiki używam tego programu. Niestety, teraz mam D5200 gdzie zrobione zdjęcia mające 24mpx otworzone w tej przeglądarce grafiki są zamazane. Dopiero po powiększeniu zdjęcia jakość ulega poprawie.
Dlaczego nie standardowa przeglądarka grafiki, która jest w windows 10 ? Irytuje wyglądem i brakiem możliwości schowania górnego menu i dolnych przycisków.
Ktoś może zaproponować coś lekkiego co będzie zbliżone do przeglądarki Picasa Photo View ? (Nie jest mi potrzebne nic innego typu segregacja zdjęć itp itd, tylko wyświetlanie zdjęć)
madebyzosiek
16-04-2016, 11:27
Fast Stone Image Viewer. Mała, lekka, otwiera wszystko, nawet pliki psd, szybka i wszystko wyświetla poprawnie :)
Ja nie mam problemów ze zdjęciami z D5200 w Picasa.
Program na początek wyświetla "miniaturę", aby było szybciej, a po chwili zmniejszone zdjecie. Niestety 24Mpix zdjęcie na monitorze z 2Mpix zawsze będzie wyglądało gorzej. W.końcu to te 22Mpix trzeba wyrzucić.
cezary-k
16-04-2016, 12:01
Ja polecam Irfanview. Jest szybka, prosta i fajna.
Maly.Psikus
16-04-2016, 12:56
W Picasa jak uruchomię przeglądarkę zdjęć to mam mydło, gdy przybliżę mydło znika. Pokazując komuś zdjęcia, nie chcę każdego przybliżać :-P
Te przez Was zaproponowane przetestuję w wolnym czasie. Dzięki.
Maly.Psikus
17-04-2016, 08:10
Fast Stone Image Viewer - dużo opcji, fajnie ale... jak chcę trochę zdjęcie przybliżyć to się nie da bo po przytrzymaniu PPM od razu przechodzi na 100%
Irfanview - Paskuda no, przybliżenie nie wiem jak się robi do teraz.
Na prawdę nie ma tak fajnie wyglądającej i prostej przeglądarki grafiki jak w Picasa ? Powiększenie za pomocą rolki w myszce, szare tło, płynnie wszystko... tylko te mydło bez przybliżenia zdjęcia...
madebyzosiek
17-04-2016, 08:24
Fast Stone Image Viewer - dużo opcji, fajnie ale... jak chcę trochę zdjęcie przybliżyć to się nie da bo po przytrzymaniu PPM od razu przechodzi na 100%
Nie prościej jest + na klawiaturze?
Dzięki za informacje o FastStone. Naprawdę świetny program. Właśnie szukałem czegoś takiego. Ma prawie wszystko czego potrzebuję:
- powiększenie 100% pod PPM
- tagowanie obrazów
- wyświetlanie tylko otagowanych
- porównanie do 4 obrazów
- przenoszenie do innego katalogu
Co mogło by być lepsze:
- wyświetlanie EXIF/Historgramu (chciałbym, żeby w trybie pełnoekranowym obie te były wyświetlone cały czas, z EXIFa powinno dać się wybrać które rzeczy mnie interesują)
- szybkość (jest szybki, ale Picasie nie dorównuje)
madebyzosiek
17-04-2016, 10:02
Dzięki za informacje o FastStone. Naprawdę świetny program.
Polecam się :) Masz rację, jest kilka rzeczy, które mogłyby być lepsze, ale najważniejsze że jest darmowy, szybki, lekki dla każdego OS, przynajmniej Windowsa :)
Jednak nie wytrzymałem jego prędkości (a właściwie powolności). Nie wiem jak picasa to robi, ale jest znacznie szybsza...
madebyzosiek
18-04-2016, 07:39
Nie mam punktu odniesienia do Picasy, nie używałem nigdy, ale mam wrażenie że jest dość szybka, szczególnie na rawach... Może mi się wydaje, bo nie używałem Picasy ;)
Maly.Psikus
18-04-2016, 08:55
Szybka jest, ale ma jedna wade o ktorej pisalem :-/
A czy Picasa, to nie jest już zakończony projekt Google? Czy dotyczy to tylko wersji web?
Przeglądarka będzie działać
Fast Stone Image Viewer. Mała, lekka, otwiera wszystko, nawet pliki psd, szybka i wszystko wyświetla poprawnie :)
Hmm, a już jest w Fast Stone obsługa CMS/profili ICC? Bo owszem wyświetla szybko i fajnie (i bardzo ją lubię :) ) ale kolory lecą...
Hmm, a już jest w Fast Stone obsługa CMS/profili ICC?
W menu (F12) szukasz zakładki CMS i tam zaznaczasz "ptaszkiem" wymaganą opcję. Działa wtedy minimalnie lepiej, ale kolor się zgadza.
No właśnie mam ustawione, ale FS z uporem ignoruje (no chyba że mi się wzrok pogarsza :) )...
Po lewej FastStone, po prawej Irfan. W FastStone klasycznie dla braku uwzględnienia profilu "podbite czerwienie", a w Irfanie jest ok (również ok jest w sofcie Nikona)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/658f2c1948fc.png)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/52b6505c9da9.jpg)
madebyzosiek
20-04-2016, 10:10
Nie miałem nigdy takich numerów... Nie namieszałeś czegoś z przestrzenią barwną przy eksporcie zdjęcia?
Ja polecam Fast Picture Viewer 64, nie jest darmowa, ale jako jedyna poprawnie odczytuje mi profil podpięty pod monitor (inne przekłamywały kolory). Szybka, z masą fajnych opcji.
Nie miałem nigdy takich numerów... Nie namieszałeś czegoś z przestrzenią barwną przy eksporcie zdjęcia?
Nie sądzę, bo to jest to samo zdjęcie (ten sam plik) otwarty w różnych viewer'ach. Być może problem wynika, że mam dedykowany profil do monitora i FS sobie z tym nie radzi? Trochę dziwne, bo Irfan, ViewNX, CNX, web przeglądarki, itd. pokazują kolory "dobrze" (tak samo). Tylko FS inaczej.
Ja polecam Fast Picture Viewer 64, nie jest darmowa, ale jako jedyna poprawnie odczytuje mi profil podpięty pod monitor (inne przekłamywały kolory). Szybka, z masą fajnych opcji.
Dzięki prz3mo za sugestię, z opisu wygląda przyzwoicie, a i takie bajery jak "Full-screen GPU-accelerated Lost Shadows / Lost Highlights indicator". Trzeba będzie się jej przyjrzeć.
Sam używam Fast Stone i niedawno ryłem w necie zagadnienie CMS. Generalnie wszędzie widziałem opinie, że w Fast Stone "jest ale nie działa".