PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i uszkodzone gniazdo pamięci

steja
15-04-2016, 23:09
Cześć,

"udało się" zgiąć środkowy, wystający PIN w gnieździe pamięci CF w moim D300.
Szukałem pomocy gdzieś na miejscu, po czym wysłałem aparat gdzieś w PL bo obiecali dobrą cenę za naprawę.
Po oględzinach serwisant doszedł do wniosku, że PIN jest na tyle zgięty, że nie będzie w stanie go naprawić.
Sugeruje mi by... usunąć go ?!
Na moje pytanie, czy karta będzie działać otrzymałem odpowiedź "nie wiem. zrobimy to na pana odpowiedzialność. z gniazda i tak już nic nie będzie..." :/

Czy jest tu ktoś na tyle biegły i kompetentny by udzielić mi informacji czy usunięcie PINu idzie w parze z działającą kartą CF?...

hostman22
16-04-2016, 01:15
kup port na łebaju i wyślij do jakieś dobrego serwisu na pewno będzie taniej i bezpiecznej (pytanie żeby ci reszty elektroniki tak nie upalili...).

amirez
16-04-2016, 10:28
Sprawdź tutaj. (http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/zakrzywiony-pin-w-gniezdzie-cf-79380/) Poszukaj mądrego elektronika. W CF są chyba jakieś piny zerowe - nigdzie nie łączone. Jeżeli będziesz miał szczęście to można wyłamać i będzie działać.

TOP67
16-04-2016, 10:31
Te wystające piny to masa, więc usunięcie jednego nie powinno spowodować problemu. Ale to już zależy od konkretnej karty.

amirez
16-04-2016, 18:51
Te wystające piny to masa, więc usunięcie jednego nie powinno spowodować problemu. Ale to już zależy od konkretnej karty.
Masa praktycznie wystarczy jedna. Sądzę, że wszystkie są zmostkowane. Co do karty, to wszystkie muszą mieć taki sam układ pinów. W internecie też znajdziesz rozkład pinów. Masa to: GND. Daj znać co wyszło.

Studio5s
17-04-2016, 12:00
Przecież można wymienić poszczególne piny.