PDA

Zobacz pełną wersję : Expert od telefonu komórkowego potrzebny

amirez
15-04-2016, 21:36
Mam następujący problem z telefonem LG f60:
telefon uruchamia gps, ale na pasku nie pojawia się ikonka lokalizacji. Programy nie potrafią załapać sygnału gps.
Sam moduł jest sprawny, bo po uruchomieniu np. programu "GPS Status" telefon bez problemu łapie sygnał, na pasku pojawia się ikonka i wszystko jest OK. Po wyłączeniu programu GPS Status ikonka znika, gps przestaje funkcjonować, mimo iż jest włączona opcja lokalizacja. "Feler" wystąpił po odinstalowaniu darmowej /legalnej/ nawigacji w telefonie.
W telefonie nie było grzebane itp. Jest jakiś prosty i tani sposób na przywrócenie funkcjonalności aparatu?
Generalnie mam dwa telefony LG i w obu jest to samo i tak samo przestało działać
ps. wyczytałem, że jest to przypadłość układu gps i jest to kwestia programowa.

joterem
15-04-2016, 23:59
Skoro odinstalowanie nawigacji spowodowało te problemy to najprostszym rozwiązaniem zdaje się być jej ponowna instalacja. I po prostu jej nie używać. Próbowałeś ??
Następnym krokiem chyba backup i przywrócenie ustawień fabrycznych.

GonzoG
16-04-2016, 12:03
Złączenie GPS w telefonie nie powoduje pojawienie się ikony na pasku.
Dopiero włączenie programu korzystającego z GPS sprawia, że jest on włączany I pojawia sie ikona.

Jesli aplikacja dala sie odinstalować, to znaczy że nie miała ona żadnego znaczenia i była tylko dołączona.
Aplikacji, które są w jakiś sposób policzone z systemem nie da się odinstalować.

Mapy Google (i aplikacje opare o ich silnik) często mają problemy z poprawnych włączeniem GPS na niektórych telefonach.
Ale aplikacje samodzielnie korzystające z GPS nie powinny mieć żadnego problemu, co z resztą widać po poprawnie działającym GPS status.