Zobacz pełną wersję : Gumy... czym wyczyścić
Gumy w body takie jakieś lepkie się zrobiły /nie odklejają się/. Czym to można wyczyścić?
czyścidłem :) a na poważnie sam jestem ciekaw odpowiedzi.
Rafał_Sz
15-04-2016, 14:21
Takie coś bardzo dobrze zmywa się nasączonymi chusteczkami dla dzieci. Guma staje się czysta, sucha, ciemna i przyjemna w dotyku, jak nówka sztuka.
madebyzosiek
15-04-2016, 14:38
Gumy w body takie jakieś lepkie się zrobiły /nie odklejają się/. Czym to można wyczyścić?
A w jakim aparacie? Ja miałem takie coś w N80 (F80), przyklejał mi się do policzka normalnie ;) Wyczyściłem to roztworem ciepłej wody i proszku do prania tapicerki Karcher RM760, wyglądają jak nowe i się nie kleją. Miękką szmatką i ostrożnie, żeby nie nalać wody nigdzie :)
A w jakim aparacie?
Nikon F65. Karcher RM760 jest drogi. Jakiś tańszy sposób?
Rafał_Sz
15-04-2016, 18:02
A mój próbowałeś? te chusteczki usuwają najgorszy syf, np. w aucie na przełącznikach.
Spróbowałem. Trochę lepiej. Dziękuję za podpowiedzi. Zawsze warto mądrzejszych popytać.
madebyzosiek
15-04-2016, 19:44
Nikon F65. Karcher RM760 jest drogi. Jakiś tańszy sposób?
No to fakt, ale przydaje się do czyszczenia wszystkiego, nawet meble kuchenne z tłuszczu nim robię na święta ;)
Gumę od zawsze czyściło się i konserwowało mydłem. Dzisiaj problem może polegać na tym, że guma nie całkiem jest zrobiona z gumy a mydło z mydła. Bardziej poważnie: jakiś tampon zanurzony w ciepłej wodzie a następnie przetarty po szarym mydle powinien dać dobry efekt. Od razu dodam dzisiejsze mydła kosmetyczne kupowane w sklepach z normalnym mydłem raczej nie mają nic wspólnego ( poza nazwą).
Próbowałem. Widać mydło tylko z nazwy było ;)