Zobacz pełną wersję : Amsterdam w jeden dzień - co warto?
Za tydzień wybieramy się ze znajomymi do Amsterdamu na weekend, w praktyce do dyspozycji turystyczno-fotograficznej będzie pewnie tylko sobota. No i pytanie do osób, które miasto już odwiedziły - co warto zobaczyć? Gdzie można znaleźć jakieś fajne budowle, zaułki? Wiem o muzeum Nemo, ale to póki co wszystko :)
Bardzo przydatne byłoby wskazanie miejsc, do których warto pójść, jeśli pogoda nie dopisze - muzea, wystawy, może jakieś oranżerie z tulipanami? :)
I pytanie ogólne fotograficzne - czy w Amsterdamie są jakieś zakazy związane z fotografowaniem? np. jakieś budowle, których nie wolno "wziąć na cel" albo miejsca, których w ogóle unikać?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Nasze miejsce zakwaterowania jest bez znaczenia, bo i tak przyjedziemy do centrum czy możemy dojechać w inny rejon miasta, jeśli będzie tam ciekawie :)
Za tydzień wybieramy się ze znajomymi do Amsterdamu na weekend, w praktyce do dyspozycji turystyczno-fotograficznej będzie pewnie tylko sobota. No i pytanie do osób, które miasto już odwiedziły - co warto zobaczyć? Gdzie można znaleźć jakieś fajne budowle, zaułki? Wiem o muzeum Nemo, ale to póki co wszystko :)
fotograficznie - fajnie sie przejsc pierscieniem kanalow (bylo nie bylo dziedzictwo Unesco). ja najbardziej lubie Prinsengracht pomiedzy Brouwersgracht i Leidsegracht, a z drugiej strony centrum okolice Oude Kerk i Nieuwmarkt. po remoncie centrum fajne zdjecia mozna tez robic naprzeciwko dworca centralnego (kamieniczki nad Damrakiem albo sam dworzec po drugiej stronie).
troche dalej, jak starczy czasu - Amstel w okolicach Magere Brug i Carre. po poludniu ladne swiatlo.
Bardzo przydatne byłoby wskazanie miejsc, do których warto pójść, jeśli pogoda nie dopisze - muzea, wystawy, może jakieś oranżerie z tulipanami? :)
oranzerie w Amsterdamie?
jak pogoda nie dopisze, to polecam klasyczna holenderska "brazowa" knajpke. moj ulubiony przybytek: Cafe Thijssen (Brouwersgracht 107) albo alternatywnie Van Zuylen (Torensteeg 8 ).
albo po prostu Rijksmuseum robi. dlugie godziny ogladania, bo kolekcja fantastyczna
I pytanie ogólne fotograficzne - czy w Amsterdamie są jakieś zakazy związane z fotografowaniem? np. jakieś budowle, których nie wolno "wziąć na cel" albo miejsca, których w ogóle unikać?
dziwek nie wolno focic. sa zakazy i ogolnie jest to raczej pilnowane
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Nasze miejsce zakwaterowania jest bez znaczenia, bo i tak przyjedziemy do centrum czy możemy dojechać w inny rejon miasta, jeśli będzie tam ciekawie :)
ale wiesz, ze do centrum Amsterdamu nie wjezdza sie autem? no chyba ze lubisz poplynac 40 Euro za dzien parkowania (stawka w scislym centrum to 5 EUR za godzine, troche dalej juz "tylko" 4 EUR)...
rozsadna alternatywa jest parkowac na ktoryms P+R i wtedy bilet na metro tramwaj jest biletem wyjazdowym z parkingu. w niedziele poza centrum mozna postawic auto za friko, ale trzeba sie troszeczke nadeptac: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeertarieven/
w tym wypadku polecam albo Andreas Bonnplein (blisko Amstel i zawsze sie miejsce znajdzie) albo ewentualnie Ranonkelkade w Polnocnym Amsterdamie (jest zawsze za darmo i z darmowym promem pod dworzec kolejowy, ale trzeba przyjechac rano, zeby jeszcze trafic wolne miejsce).
O! Też się tam wybieram na majowy weekend po 20 latach.
Bierzemy do samochodu składane rowery, więc samochód zostawimy na parkingu. Z którego najłatwiej dojechać rowerem do centrum?
O! Też się tam wybieram na majowy weekend po 20 latach.
Bierzemy do samochodu składane rowery, więc samochód zostawimy na parkingu. Z którego najłatwiej dojechać rowerem do centrum?
o ile wiem kazdy P+R jest platny jesli nie korzystasz z transportu publicznego. i to w sumie niemalo.
ale jesli rowerem podjazd, to kminilbym w desen: https://goo.gl/fKTK8V
moze 3-4 km pedalowania do centrum, a sama lokalizacja daje swietne widoczki:
https://www.flickr.com/search/?q=durgerdam
tam parkowanie na pewno jest za friko.
Chcę zanocować w Amsterdamie, więc interesuje mnie parking na noc. Rowerków pewnie nie pozwolą wnieść do hotelu, ale w Amsterdamie powinni mieć dla nich miejsce. Ostatecznie załaduję do samochodu, ale wtedy lepiej mieć go bliżej. Dlatego szukając hotelu zwracam uwagę na koszt parkowania. Wstępnie wybrałem MEININGER Hotel Amsterdam City West (https://pl.hotels.com/hotel/details.html?q-room-0-child-0-age=12&WOE=2&q-localised-check-out=03/05/2016&WOD=1&q-room-0-children=1&pa=6&tab=description&q-localised-check-in=02/05/2016&hotel-id=417251&q-room-0-adults=2&YGF=14&MGT=1&ZSX=1&SYE=3). Wg tej mapki jest w strefie 1,4Euro za godzinę, ale zaraz obok powinno być za darmo. Jest tam też P+R, ale nie wiem co z nocą. Bo kto mi zabroni kupić bilet na metro i nawet przejechać się jedną stację.
napisz do hotelu maila i dopytaj jak wyglada parkowanie na ulicy. Amsterdam jest o tyle szemrany, ze tam nawet jak jest strefa juz nieplatna, to moze byc problem (duuuzy!) ze znalezieniem miejsca.
ale ja tradycyjnie doradzam skorzystac z Holandii i nie spac w miescie tylko na jakims zadupiu. a do miasta dojezdzac pociagiem (tutaj komunikacja naprawde dziala znakomicie). w Durgerdam jest jakis hotelik jesli pamietam, a jesli nie to szukac czegos na polnoc od Amsterdamu (np. pocztowkowy Broek in Waterland). naprawde warto zwalczyc polski instynkt i jednak zaufac komunikacji publicznej, bo gdzie jak gdzie ale w Holandii mozna na niej polegac. a bilet autobusowy/kolejowy w te i nazad wyjdzie duzo taniej niz parkowanie auta i wcale niekoniecznie bedzie to dluzszy dojazd. zreszta z takich wiosek jak powyzsze, to na rowerze sie w kilka minut dojezdza
maj to jest idealna pora na Holandie. pojawia sie troche slonca, jest troche deszczu, nie jest cieplo i wieje jak sk*... to trzeba przezyc na wlasnej skorze, a w miescie sie tych przyjemnosci nie uswiadczy ;)
lukasz.antoniak
15-04-2016, 14:19
Jeśli możecie przeznaczyć 2 dni na Amsterdam i okolice, to udajcie się do Keukenhof zobaczyć ogrody z tulipanami. Dobre miejsce na sesję! Nie wiem tylko jak długo ogrody są otwarte w tym roku. Link: http://www.keukenhof.nl/en/.
Są jeszcze wiatraki w Zaanse Schans. Wraz z transportem z dworca centralnego w Amsterdamie, wycieczka powinna zając sumarycznie około 4 godzin.
Obie atrakcje bierzcie pod uwagę tylko jeśli zaliczycie główne miejsca samego Amsterdamu. Wiatraki jak wiatraki, i za kwiatkami sam nie przepadam, chociaż moja żona Keukenhof była zachwycona.
Dzięki za wszystkie rady - oczywiście wiemy o specyfice parkowania w centrum i zamierzamy poruszać się komunikacją, auto zostanie na obrzeżach ;)
Jeśli jeszcze komuś coś wpadnie do głowy - nie ma się co krępować! :D
holek331
17-04-2016, 17:13
Dziękujemy za porady.
Teoretycznie powinno nam starczyć jeszcze czasu na wiatraki oraz tulipany, ponieważ tak jak pisał KKokosz oprócz całej soboty będziemy mieć do dyspozycji piątek od godziny ok 13:00 oraz niedzielę do połowy dnia.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeśli możecie przeznaczyć 2 dni na Amsterdam i okolice, to udajcie się do Keukenhof zobaczyć ogrody z tulipanami. Dobre miejsce na sesję! Nie wiem tylko jak długo ogrody są otwarte w tym roku. Link: http://www.keukenhof.nl/en/.
Są jeszcze wiatraki w Zaanse Schans. Wraz z transportem z dworca centralnego w Amsterdamie, wycieczka powinna zając sumarycznie około 4 godzin.
Obie atrakcje bierzcie pod uwagę tylko jeśli zaliczycie główne miejsca samego Amsterdamu. Wiatraki jak wiatraki, i za kwiatkami sam nie przepadam, chociaż moja żona Keukenhof była zachwycona.
Nie warto jechać swoim samochodem?
Rozważymy, aby pojechać tam w drodze powrotnej tzn. w niedzielę jak opuścimy już lokum.
Ja zrobiłem tak: wynająłem nocleg w hotelu w miasteczku Weesp - jakieś 20 minut kolejką od Amsterdamu (bilet powrotny od dorosłego "łebka", to bodaj 7 euro). Unika się w ten sposób problemu z samochodem, bo pod hotelem był darmowy parking na ulicy i nie było najmniejszego problemu ze znalezieniem wolnego miejsca. Kolejką do Amsterdam Centraal, a stamtąd na piechotę całe centrum się ogarnie. Dodatkowo polecam rejs statkiem - dobre widoki i mnóstwo okazji fotograficznych.
Nie warto jechać swoim samochodem?
tak i nie. jesli ruszysz wczesnie rano (przed 9.00) to ma to sens, bo nie bedzie gigantycznych sznurow aut na drodze - w kwietniu praktycznie kazda droga dojazdowa do Keukenhofu "jedzie" w slimaczym tempie, zwlaszcza ten odcinek:
https://www.google.nl/maps/dir/52.2399818,4.6535212/52.2769471,4.571825/@52.2493505,4.5527653,13.25z/data=!4m2!4m1!3e0?hl=en
auto daje ta przewage, ze mozna po wizycie w ogrodzie jeszcze sie bryknac dookola (polecam w szczegolnosci wpisac sobie w nawigacje miejscowosc Voorhout i uliczke Torenlaan - jak by sie tam nie dojechalo, po drodze jest duzo poletek do pofocenia.
natomiast jesli masz problemy z porannym wstawaniem i chcialbys do Keukenhofu jechac "wygodnie na 10.00" i potem wyjsc kolo 18.00... kaplica. bedziesz stal w sznurku kopcacych aut i jest to zadna przyjemnosc.
z tym ze ja ogolnie nie jestem wielkim fanem Keukenhofu. taka cepelia, gdzie nie ma miejsca zeby sobie dobrze pofocic, bo w tlumie ludu ciezko sie nawet dopchac. szczegolnie koszmarna jest kryta hala (jedyne miejsce gdzie nie wieje i gdzie mozna sie
pokusic o jakies makro) - tam to nawet ciezko statyw rozstawic...
duzo fajniej jest na poletkach. tylko teraz wlasciciele czesto blokuja wejscie, bo turysci nie szanowali i deptali :(
lukasz.antoniak
18-04-2016, 12:48
Sam nie jestem fanem Keukenhofu, ale żona tak :). Samochodem się nie poruszam po AMS, więc nie wiem. Na pewno nie jedź tam autobusem. Koledzy czekali 2 godziny w kolejce na przystanku autobusowym na połączenie powrotne. Zawsze można odpalić BlaBla Car i zobaczyć czy coś się nie nawinie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dodatkowo polecam rejs statkiem - dobre widoki i mnóstwo okazji fotograficznych.
Zapewne chodzi o tramwaj wodny. Też polecam.
Koledzy czekali 2 godziny w kolejce na przystanku autobusowym na połączenie powrotne.
to jest raczej bardzo wyjatkowa sytuacja. tu sie zdarzaja jaja z pociagami (zwlaszcza jesienia i zima) ale z autobusami bardzo rzadko.
Zapewne chodzi o tramwaj wodny. Też polecam.
w Amsterdamie nie ma tramwaju wodnego. jest prom miejski pomiedzy polnocnym a poludniowym brzegiem rzeki IJ. natomiast po kanalach, a zapewne o nie chodzilo, plywaja plaskodenne lodzie wycieczkowe. ale to sa prywatne biznesy i nie maja nic wspolnego z formami komunikacji publicznej (ktore tutaj wszystkie dzialaja na jedna i ta sama chipowa karte komunikacyjna) tak jak chocby promy miejskie.
tramwaje wodne dzialaja w Rotterdamie. chociaz to sie nawet nie nazywa tramwaj. sa to po prostu male lodki
holek331
18-04-2016, 21:49
No właśnie rozważamy czy kupimy kartę dobową czy wystarczy nam bilet w jedną i drugą stronę :)
lukasz.antoniak
18-04-2016, 22:50
to jest raczej bardzo wyjatkowa sytuacja. tu sie zdarzaja jaja z pociagami (zwlaszcza jesienia i zima) ale z autobusami bardzo rzadko.
Chodziło mi o autobus powrotny z Keukenhof na Schiphol.
w Amsterdamie nie ma tramwaju wodnego. jest prom miejski pomiedzy polnocnym a poludniowym brzegiem rzeki IJ. natomiast po kanalach, a zapewne o nie chodzilo, plywaja plaskodenne lodzie wycieczkowe. ale to sa prywatne biznesy i nie maja nic wspolnego z formami komunikacji publicznej (ktore tutaj wszystkie dzialaja na jedna i ta sama chipowa karte komunikacyjna) tak jak chocby promy miejskie.
Tak, miałem na myśli płaskodenne łodzie wycieczkowe. Większość znajomych nazywa je "tramwajami" wodnymi stąd i ja użyłem tego określenia.
w Amsterdamie nie ma tramwaju wodnego. jest prom miejski pomiedzy polnocnym a poludniowym brzegiem rzeki IJ. natomiast po kanalach, a zapewne o nie chodzilo, plywaja plaskodenne lodzie wycieczkowe. ale to sa prywatne biznesy i nie maja nic wspolnego z formami komunikacji publicznej
O to dokładnie mi chodziło. Resj po całym Amsterdamie z włączeniem ujścia rzeki IJ do IJ meer na 2 dorosłe osoby i 2 dzieci kosztował bodaj 40 euro, a trwał około 80 minut.
O to dokładnie mi chodziło. Resj po całym Amsterdamie z włączeniem ujścia rzeki IJ do IJ meer na 2 dorosłe osoby i 2 dzieci kosztował bodaj 40 euro, a trwał około 80 minut.
to ja od siebie tez to polecam, bo sam ze 3 razy taka wycieczka plynelem i to jest bardzo przyjemne.
polecam tylko upewnic sie, ze lodka jest kryta ;) malzonka w weekend byla w Amsterdamie i spotkala sie z lodka bez dachu, na ktorej stonka przybyszy z Azji pomiedzy parasolami blyskala fleszami... 1,5h tak siedziec to raczej suboptymalna przyjemnosc :)
Byłem w Keukenhof w zeszłą sobotę. Wstęp âŹ16,- parking âŹ6,- tulipanów mało ( poza zadaszoną salą ). Wszystko można zamówić przez internet ( nawet wózek inwalidzki ).
Amsterdam ( dojechałem od córki z Eindhoven pociągiem âŹ20,- w jedną stronę - ok. 1,5h ). Dała mi jakąś kartę prepaidową ( wtedy podobno taniej wychodzi ), która działa również na całą komunikacją miejską ( odklikuje się przy wejściu/wyjściu z dworca lub autobusu ). Przejażdżka zadaszoną łodzią po kanałach - ok. 60-80 min. âŹ16,- ( polska narracja w słuchawkach ). Z łodzi źle się fotografuje ( chyba, że siedzisz przy oknie ).
Generalnie jedna i druga atrakcja, to raczej nuda ( moje zdanie ). Byłem z mamą ( 77 lat ) i to były jej życzenia.
Amsterdam zwiedzałem chyba już dwukrotnie "z buta" i to było lepsze rowiązanie.