PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat 70-200 mm f/2.8 OS czy czekać?

pangreen
14-04-2016, 20:11
Noszę się z zamiarem zakupu szkiełka 70-200 f2.8
Nikkor ze względu na budżet niestety odpada.
Zdecydowałem się więc na Sigmę OS... ALE...
We wrześniu Photokina i prawdopodobieństwo (plotki) prezentacji nowej Sigmy 70-200 w odsłonie Sport lub Art.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Czekać? Czy brać co jest, biorąc pod uwagę, że nowa konstrukcja będzie pewnie sporo droższa i „niesprawdzona”...

Evanduril
14-04-2016, 21:20
Poczekaj na nową konstrukcję i obniżkę starszej.

cz4rnuch
14-04-2016, 21:34
Poczekaj na nową konstrukcję i obniżkę starszej. Plotki poważnie się różnią od oficjalnych zapowiedzi. Od czasu premiery do pojawienia się obiektywu na rynku upłynie sporo czasu. Jeszcze więcej czasu upłynie zanim cena znormalnieje. Już kilka razy zdarzyło się, że po premierze następcy starszy obiektyw, aparat nie tylko nie potaniał ale jeszcze podrożał (także ze względu na ograniczoną dostępność) a jest spora szansa, że 70-200 Sport będzie sporo droższy od obecnej ceny starej OSki. Ważny będzie też kurs dolara itd. Niewiadome można mnożyć. Pangreen, potrzebujesz tego obiektywu to go teraz kup a jeśli nie to po co bawić się we wróżkę? Ewentualnie możesz kupić też używkę z gwarancją, przy ewentualnej odsprzedaży nie stracisz lub stracisz symboliczne kilka złotych.

miroko
14-04-2016, 22:20
Jeśli masz parcie na szkło ;-) to bierz to co jest.
Zgadzam się z @cz4rnuch że nawet jak pokażą nowe to zanim będzie w sklepie to minie kolejne pół roku. Potem nie będziesz chciał kupować w ciemno i czekać na testy co zajmie kolejne parę miesięcy.
Kiedyś też tak myślałem, że może zaczekam na nową wersję jednego obiektywu i wydali, ale po ponad 2 latach :-)
Trudno tak doradzić bo nowe kusi, ale zanim pojawi się nowy i zanim go kupisz to sporo fotek NIE zrobisz.
Nowy na pewno będzie droższy, nie ma bata.

Evanduril
14-04-2016, 23:13
Założyłem, że skoro autor jest gotowy poczekać, to mu się nie śpieszy. A skoro mu się nie śpieszy, to rozsądniej (i taniej) będzie poczekać.

Facelles
14-04-2016, 23:48
Bierz Sigme. Czekac nie ma co, bo wersja os jest naprawde bardzo, bardzo dobra.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

pangreen
15-04-2016, 06:47
Evanduril/Cz4rnuch/Mirko/Faceles - dziękuję za odzew.
Najgorsze jest to, że każdy z Was ma 100% rację :)
Czekanie jest przeważnie rozsądne, choć jak uczy literatura można też czekać na Godota... :(
Tak też trochę jest z tym moim czekaniem na nowe szkło.

nikoniarz
15-04-2016, 06:55
Ja rowniez bym nie czekal majac dostepne na rynku sprawdzone szklo w przyzwoitej cenie.