Zobacz pełną wersję : wielkość zdjęcia ---> szumy
arturmsi
13-04-2016, 21:48
Interesuje mnie kwestia zmniejszenia rozdzielczości zdjęcia aby zmniejszyć szumy.
Rozumiem, że zmiana rozmiaru zdjęcia w aparacie z 24 na 12 mp nic nie da, bo nie wszystkie piksele będą brały udział w robieniu zdjęcia tak?
Potrzeba zdjęcia dużej rozdzielczości ,które zostanie zmniejszone, ale czy to chodzi o zwykłe zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia czy jakieś szczególne narzędzie/algorytm w jakimś programie graficznym?
Czy to byłoby to samo, co np. oversampling w zdjęciach telefonów nokia, tj ze jeden piksel tworzony jest z kilku sąsiadujących i w ten sposób poprawia się ogólna jakość zdjęcia, kosztem zmniejszenia rozdzielczości?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Zasady są proste:
- robisz w RAW
- niezbyt agresywnie odszumiasz (jeśli w ogóle jest taka potrzeba) i eksportujesz TIFF'a
- skalujesz w dół dobrym algorytmem
- rozsądnie wyostrzasz po przeskalowaniu
Tego co dzieje się w fonach z gęstą matrycą bym nie porównywał, bo szum co prawda się zmniejszy ale przepały od skalowania nie zyskają detalu a dziura w cieniach też się nie załata.
Interesuje mnie kwestia zmniejszenia rozdzielczości zdjęcia aby zmniejszyć szumy.
Rozumiem, że zmiana rozmiaru zdjęcia w aparacie z 24 na 12 mp nic nie da, bo nie wszystkie piksele będą brały udział w robieniu zdjęcia tak?
Jak najbardziej biorą udział. Zdjęcie jest robione całą matrycą i resamplowane w aparacie, identycznie jak na komputerze. Ale dotyczy to tyko JPG. Tylko w kompaktach z cyfrowym zoomem, wykorzystywana jest część kadru.
W wyższych modelach lustrzanek jest tryb crop, który robi zdjęcia wycinkiem matrycy, ale widać to od razu w wizjerze, w postaci ramki.
Zasady są proste:
- robisz w RAW
- niezbyt agresywnie odszumiasz (jeśli w ogóle jest taka potrzeba) i eksportujesz TIFF'a
- skalujesz w dół dobrym algorytmem
- rozsądnie wyostrzasz po przeskalowaniu
A nie lepiej otworzyć w nef/raw, lekko odszumić, przeskalować w dół i dopiero potem zapisać w tiff?
Przeciwnie. To pomoże, wszystkie piksele biorą udział, są "sklejane" w body, przy zapisie do jpg.
Maly.Psikus
14-04-2016, 11:37
O też mnie to interesuje bo widząc fotki z aparatu, którym można robić fotki 24mpx i są zmniejszone do ~12mpx mają dużo lepszą jakość (na różnych bankach itp)
Chodzi mi o to, że przy przybliżeniu na 100% fotki mniejszej (widocznie zmniejszona) szumy są mniejsze a całość bardziej spójna - chyba, że akurat trafiłem na takie zdjęcia.
Osobiście wydaje mi się, że wtedy piksele są bliżej siebie i dlatego lepiej to wygląda w skali 100% (bo na podglądzie różnicy brak).
Nie wiem czy na temat, ale może ktoś poleci jakiś program do masowego zmniejszania fotek bez utraty ich jakości ? Bo jakkś program mam, ale jakość po zmniejszeniu jest zła (aby nie powiedzieć fatalna).
Ja używam do tego faststone image viewer, przyjemny, lekki program, można zmniejszyć masowo, z dodatkowymi parametrami typu wyostrzenie itd
Maly.Psikus do takich celów polecam SNS-Resizer. Tu masz więcej info http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=105312 tylko w pierwszym poście nie ma linku do aktualnej wersji.Dla mnie bomba.
nikoniarz
15-04-2016, 06:57
View NX2 się nie nadaje?
Osobiście wydaje mi się, że wtedy piksele są bliżej siebie i dlatego lepiej to wygląda w skali 100%
Głosisz herezje ;)
Bo jakkś program mam, ale jakość po zmniejszeniu jest zła (aby nie powiedzieć fatalna).To kwestia zadania parametrów do zmniejszania. A także stopnia kompresji w zapisie do jpg.
Jakiego programu używasz?
Maly.Psikus
16-04-2016, 10:27
Używam - https://imageresizer.codeplex.com/
Spróbuję tych Waszych.
arturmsi
29-04-2016, 20:44
dzięki wszystkim za podpowiedzi ;)