PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ania

voyciu
13-04-2016, 18:50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img922/609/EKpdlX.jpg)

PiotrekW
13-04-2016, 18:56
Autorze, mam dwa pytania:
1. czy jesteś zadowolony z tego zdjęcia?
2. ważniejsze - czy modelka jest zadowolona z tego zdjęcia?

voyciu
13-04-2016, 18:59
Mi się podobało. Dziewczynie może mniej. Czekam na krytykę. Co należy poprawić czy w ogóle nadaje się tylko do kosza?

Nbogdan
13-04-2016, 19:13
Jaka to ogniskowa? Na oko ok.20

voyciu
13-04-2016, 19:18
Jaka to ogniskowa? Na oko ok.20

36. Dlaczego?

PiotrekW
13-04-2016, 19:27
Czy fotka jest do kosza czy nie to już zależy od tego, czy Wam się podoba czy nie. Mi tu przeszkadza kilka rzeczy:
1. różnego koloru światło i różnokolorowe cienie na ścianie
2. nieład we włosach - trzeba było uczesać dziewczynę :)
3. chyba brak jakiejkolwiek obróbki skóry - nawet najprostsza dużo by pomogła
4. kadr na wprost moim zdaniem stawia modelkę w niekorzystnym świetle, zwłaszcza jej barki - ustawiłbym ją do obiektywu pod kątem z twarzą zwróconą w kierunku aparatu, coś w stylu https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Flafemme.gda.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F07%2F211.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Flafemme.gda.pl%2Fgaleria%2F&docid=X3qE0kNoMdmoGM&tbnid=J2uIBZ-lEqkjYM%3A&w=683&h=1000&ved=0ahUKEwiC1a6WkYzMAhXIjywKHfJ5ASg49AMQMwg0KDEwM Q&iact=mrc&uact=8 albo https://www.google.pl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Ft1.ftcdn.net%2Fjpg%2F0 0%2F93%2F76%2F26%2F500_F_93762662_vq9CFLFsuEgTIb8O keQqbqtT73EZuUhg.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fpl.fotolia.com%2Fid%2F9376 2662&docid=Ziw2382CfULhMM&tbnid=DJwXSTHN_WjWcM%3A&w=500&h=359&ved=0ahUKEwiC1a6WkYzMAhXIjywKHfJ5ASg49AMQMwhQKE0wT Q&iact=mrc&uact=8
5. brak stylizacji

Jeśli zdjęcie robiłeś w RAW i masz do niego sentyment, z pewnością da się z niego coś więcej wyciągnąć.

Xavier80
13-04-2016, 19:30
36. Dlaczego?

Moim skromnym zdaniem niestety do kosza. Po pierwsze ogniskowa, są ludzie, którzy robią portrety na 35 mm, ale w określonym kontekście i współgranie z otoczeniem (kompresja drugiego planu jest mała) ,przede wszystkim większej części sylwetki, całej postaci albo w celu uzyskania jakichś artystycznych przerysowań, karykatur itp. Ty natomiast walnąłeś headshota wypełniając w dodatku kadr i to na jasnym jednolitym tle. W dodatku ogniskowa 36mm sugeruje, ze użyłeś zooma. Kompletnie tego nie rozumiem.
Po drugie światło, obstawiam, ze dziewczyna trzymała blendę i odbijała światło do góry. Ale Ty zrobiłeś z tego światło główne, przez co wygląda jakby świeciła sobie od dołu latarką w twarz. Podsumowując: nie wierzę, ze jesteś z tego zdjęcia zadowolony :)

Evanduril
13-04-2016, 19:31
Ojej.

1. Jeśli robisz zdjęcie typu portret i chcesz, by ktoś dobrze wyszedł, niech ten ktoś zadba o siebie do zdjęcia. Modelka jest nieuczesana.
2. Kadry na wprost zazwyczaj są najnudniejsze
3. Oświetlenie jest fatalne, trzeba naprawdę wiedzieć co się robi i po co się to robi, gdy stosuje się światło od dołu. Nie wiesz, że światło od dołu stosuje się w horrorach? Stosuj światło od góry albo rozproszone.
4. Dziwny balans bieli, światło było pomarańczowe?

Nbogdan
13-04-2016, 19:32
Moim zdaniem perspektywa zupełnie nieodpowiednia. Za mała odległość od modelki, za krótka ogniskowa.
Obejrzyj inne portrety, zobaczysz różnice.

voyciu
13-04-2016, 19:45
1. To pewnie efekt nie umiejętnej obróbki, bo się uczę:)
2. To racja:) następnym razem zwrócę na to uwagę:)
3. Robiłem obróbkę skóry w Lightroomie, ale może zbyt delikatnie ją potraktowałem:) nie chciałem przesadzić.
4. Również zwrócę na to uwagę przy kolejnych zdjęciach i dziękuje za zamieszczenie podpowiedzi
5. Zdjęcie robione spontanicznie, nie była planowana żadna "sesja".

Wszystkie zdjęcie robię w RAW dlatego pewnie będę jeszcze przy nim pracował, chociażby po to żeby nabrać wprawy ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Moim skromnym zdaniem niestety do kosza. Po pierwsze ogniskowa, są ludzie, którzy robią portrety na 35 mm, ale w określonym kontekście i współgranie z otoczeniem (kompresja drugiego planu jest mała) ,przede wszystkim większej części sylwetki, całej postaci albo w celu uzyskania jakichś artystycznych przerysowań, karykatur itp. Ty natomiast walnąłeś headshota wypełniając w dodatku kadr i to na jasnym jednolitym tle. W dodatku ogniskowa 36mm sugeruje, ze użyłeś zooma. Kompletnie tego nie rozumiem.
Po drugie światło, obstawiam, ze dziewczyna trzymała blendę i odbijała światło do góry. Ale Ty zrobiłeś z tego światło główne, przez co wygląda jakby świeciła sobie od dołu latarką w twarz. Podsumowując: nie wierzę, ze jesteś z tego zdjęcia zadowolony :)

Jestem kompletnym amatorem. Posiadam obiektyw 18-55mm. Przy takich zdjęciach nie powinno używać się zooma? Pytam serio, bo naprawdę nie wiem.
Co do światła nie korzystaliśmy z blendy. Z lewej strony duże okno, na podłodze duże jasne płytki. Może to od nich odbijało się światło stąd taki efekt?

Ojej.

3. Oświetlenie jest fatalne, trzeba naprawdę wiedzieć co się robi i po co się to robi, gdy stosuje się światło od dołu. Nie wiesz, że światło od dołu stosuje się w horrorach? Stosuj światło od góry albo rozproszone.

Nie korzystałem ze światła od dołu. Przynajmniej nie celowo:) Tak jak napisałem w innym komentarzu, zdjęcie było robione przy dużym oknie, na podłodze jasne płytki i może to od nich odbijało się światło? Nie korzystałem z lampy przy tym zdjęciu

sokolnik
13-04-2016, 20:03
zacznij fotografować obcych ludzi. Chodzi mi o to by nie fotografować ludzi z którymi jesteś związany które są Ci bliskie bo podobać Ci się będzie osoba na zdjęciu a nie zdjęcie. Odbiór masz inny a ja już w ogóle całkowicie inny mam odbiór. U mnie odbiór jest taki KOSZ.
Za żółte, bez obróbki, ogniskowa i przesłona złe, jakieś ciemne się wydaje.
Kadr? Nie lubię centralnych kadrów.

Xavier80
13-04-2016, 20:04
1. To pewnie efekt nie umiejętnej obróbki, bo się uczę:)
2. To racja:) następnym razem zwrócę na to uwagę:)
3. Robiłem obróbkę skóry w Lightroomie, ale może zbyt delikatnie ją potraktowałem:) nie chciałem przesadzić.
4. Również zwrócę na to uwagę przy kolejnych zdjęciach i dziękuje za zamieszczenie podpowiedzi
5. Zdjęcie robione spontanicznie, nie była planowana żadna "sesja".

Wszystkie zdjęcie robię w RAW dlatego pewnie będę jeszcze przy nim pracował, chociażby po to żeby nabrać wprawy ;)

Jestem kompletnym amatorem. Posiadam obiektyw 18-55mm. Przy takich zdjęciach nie powinno używać się zooma? Pytam serio, bo naprawdę nie wiem.
Co do światła nie korzystaliśmy z blendy. Z lewej strony duże okno, na podłodze duże jasne płytki. Może to od nich odbijało się światło stąd taki efekt?

Nie korzystałem ze światła od dołu. Przynajmniej nie celowo:) Tak jak napisałem w innym komentarzu, zdjęcie było robione przy dużym oknie, na podłodze jasne płytki i może to od nich odbijało się światło? Nie korzystałem z lampy przy tym zdjęciu

Trochę źle to ująłem. Nie chodzi mi o to, że użyłeś zooma, ale o to, że mając do dyspozycji dłuższą ogniskową za sprawą tego zooma z niej nie skorzystasz? Rozumiem, gdyby ograniczała Ciebie stalka 35mm, ale przy tym zoomie masz do dyspozycji nieco dłuższy koniec. Co do światła to widać te płytki mocno je odbiły.

voyciu
13-04-2016, 20:05
zacznij fotografować obcych ludzi. Chodzi mi o to by nie fotografować ludzi z którymi jesteś związany które są Ci bliskie bo podobać Ci się będzie osoba na zdjęciu a nie zdjęcie. Odbiór masz inny a ja już w ogóle całkowicie inny mam odbiór. U mnie odbiór jest taki KOSZ.
Za żółte, bez obróbki, ogniskowa i przesłona złe, jakieś ciemne się wydaje.
Kadr? Nie lubię centralnych kadrów.

Jaka ogniskowa jest odpowiednia do portretów? posiadam dwa obiektyw, nikona 18-55 i tamrona 70 - 300.

sokolnik
13-04-2016, 20:11
używaj 55 a najlepiej okolice między 85 a 135. Niektórzy używają 200mm.
Idź w plener i kombinuj :) i przesłona jak najmniejsza czyt, bliżej f/2 zamiast f/8 :)

voyciu
13-04-2016, 20:47
Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie. Postaram się je wykorzystać przy kolejnych zdjęciach tego typu:)

Xavier80
13-04-2016, 20:53
Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie. Postaram się je wykorzystać przy kolejnych zdjęciach tego typu:)

W plenerze zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z teleobiektywu, który posiadasz. Wybierz ogniskową mniej więcej z zakresu, o którym pisał sokolnik, mając na uwadze, ze zastosowanie dłuższej ogniskowej w kombinacji z małym otworem pozwoli Ci uzyskać bardziej rozmyte tło i co równie ważne skompresować perspektywę