Zobacz pełną wersję : Aparat nie widzi zwe lampy błyskowej widzi ja tylko czasami ;/
AndrzejRasta
12-04-2016, 20:26
Witam od około 3miesięcy używam aparatu NIKON D5200 po byłym aparacie NIKON D80 posiadam troszkę sprzętu w tym Zewnętrzną lampę błyskową DELTA DI980N posiada TTL http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/883369#techniczne
wiem że to nie jest szał techniki ale do tej pory jakoś dawała radę przełożyłem ją na D5200 działała do dnia wczorajszego - mianowicie aparat raz ją widzi raz nie ;? i tutaj mam problem. Pomyślałem że jest to wina lampy jednak po założeniu jej na starą lustrzankę lampa działa w każdym trybie po przełożeniu do 5200 ma problem - objawy są takie raz na jakiś czas uda coś się pstryknąć i przez 5 minut działa nagle aparat przestaję ją widzieć. Zorientowałem się też że gdy lampa jest założona na aparacie i jest uruchomiona aparat po przesunięciu tej małej dźwigni w tryb podglądu ekranu aparat nie chce się przełączyć ;/ po zdjęciu lampy z korpusu wszystko wraca do normy. Są momenty gdzie akurat lampa z aparatem działa i wtedy aparat działa poprawnie niestety jest to około 5 minut i potem dupa ;/. Aparat przywracałem do ustawień fabrycznych przejrzałem całą instrukcję w poszukiwaniu pomocy ale nic nigdzie nie jest napisane.Bardzo prosze o pomoc ewentualnie podpowiedź jak to naprawić czy to wina aparatu. Dodatkowo dodam że podłączyłem pożyczoną lampę od kolegi firmy metz 44/1 i co prawda nie miałem jej na długo ale działała bez problemu zaraz po podłączeniu testowałem ok 2 godzin wszystko ok.
Może być problem ze stykami, jeśli coś nie kontaktuje na stopce, aparat może od czasu do czasu widzieć lampę i tracić z nią połączenie.
Dziadek Józiek
15-04-2016, 12:35
I ja w tym temacie.Nikon D5500 nowy luty br.Lampa SB700 /31.03.br./W sklepie po zamontowaniu lampy wszystko ok wyswietlacz itp.Lektura instrukcji itp.Parę fotek jako nauka.Teraz zachodzi potrzeba fotografowania i włączam lampę a na wyswietlaczu zoom error przycisk zomu nie działa , zgodnie z instrukcja włączam i wyłączam to samo .Nerwy po jakimś czasie powtórka i o dziwo wyswietlacz pokazuje 35mm zakładam na aparat i jest ok.Radość przedwczesna .Po wyłączeniu aparatu i lampy , powtórnym włączeniu jest po staremu err.Kilkanaście prób i ze 2 razy było prawidłowo a teraz ciągle err.Też pomyslałem o stykach ale jest raczej dobrze lampa z aparatem się widzi bo jak wyłączam aparat lampa od razu przechodzi w stan oszczedności .Aha błysk jest ale to raczej jakby pilotujący słaby.Czyżby na starcie czekał mnie serwis.Pomózcie może jednak robię jakiegoś babola.Pozdr.
Dziadek Józiek
18-04-2016, 00:34
UFF czyzby nikt tutaj nie wchodzil i nie mial nic do podpowiedzenia.A tak fajnie wydawalo sie na poczatku.Szkoda bo bede musial walczyc chyba z serwisem .Zniesmaczony dziad..
bede musial walczyc chyba z serwisem
Poszukaj informacji o "rękojmi" (obowiązek sprzedawcy), a nie o "gwarancji" (dobra wola producenta albo importera), być może rękojmia będzie dla Ciebie lepszą drogą, niż gwarancja.
Co do meritum sprawy, niestety nie pomogę, chociaż...
Czy problem z zoomem pojawia się gdy lampa jest włączona "luzem" (nie na aparacie), czy tylko wtedy, gdy jest na sankach? Jeśli nigdy się nie pojawił problem przy lampie "luzem", a często pojawia się na sankach, można mieć także jakieś podejrzenia co do aparatu - chyba, że aparat był sprawdzany z inną lampą?
Lekki off-topic: pytasz o sb700, na tym forum użytkownicy chyba już boją się napisać cokolwiek na temat tej lampy, a zwłaszcza cokolwiek negatywnego. Jeśli poczytasz wypowiedzi kolegi Andrzej1974, a zwłaszcza w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236302&page=2&p=3564080&viewfull=1#post3564080 sam będziesz wiedział dlaczego użytkownicy wolą go nie prowokować ;)
UFF czyzby nikt tutaj nie wchodzil i nie mial nic do podpowiedzenia.A tak fajnie wydawalo sie na poczatku.Szkoda bo bede musial walczyc chyba z serwisem .Zniesmaczony dziad..
Co tak nerwowo? ;) Ja bym na początek sprawdził to wszystko z innym aparatem. Przeczyścił delikatnie! spirytusem - czystym styki. To, że lampa po wyłączeniu przechodzi w stan uśpienia nic nie oznacza. Lampiszon tylko stwierdza, że aparat ją porzucił. Na stopce jest kilka styków i to one przekazują informacje. Lampa siedzi pewnie a aparacie? Jak się "gibie" to mogą być luzy. SB mają do tego skłonności.
zbyszekD7000
18-04-2016, 14:31
Można spróbować jeszcze taki myk, kiedyś zauważyłem że lampa jakby za głęboko wchodziła w stopkę aparatu i czasem traciła kontakt, wystarczyło minimalnie po włożeniu cofnąć ją do tyłu i było ok. Może pomoże, a może nie ;)
Dziadek Józiek
19-04-2016, 23:02
Dobrzy ludzie to są nówki! Włączając lampę od razu pojawia się napis err.Lampa luzem nie na aparacie.Po załozeniu na aparat zostaje to samo.I dupa.Poczytam Twoje sugestie.Dzieki.
Dziadek Józiek
22-04-2016, 23:17
I wszystko się wyjaśniło , prawie jak u dentysty.Ponieważ nie dawałem za wygraną postanowiłem jeszcze zmienić zasilanie-akumulatorki i staje się cud lampa działa jak w instrukcji albo jak Bozia przykazała.O co chodzi - nie wiem dlaczego nie wyswietlał sie komunikat o słabej baterii ekranik świecił więc może na tyle starczało energii a jak przyciskałem zoom to coś w srodku pracuje i na to było juz chyba za mało i wyswietlał się dlatego cały czas err.Jak była na aparacie i wyłczyłem aparat przechodziła w stan stand-by i to myliło - nie było komunikatu o wyczerpaniu energii ale jest nauczka. No i teraz mam następny dylemat licze na Was DLACZEGO osoby na pierwszym planie /fotki z fleszem/ mają gęby świecące jak psu.....z dominantą żółto-pomarańczową.Tak jakby twarz była wysmarowana - spocona i odbijało się światło - masakra .Zmieniłem aparat i jestem zniesmaczony.Przy Fine piksie F100 tego nie miałem Ratujcie co żle robię.Pozdr.
Bo te osoby naprawdę mają takie twarze, jeśli są oświetlone mocnym, bezpośrednim błyskiem. Postaw kogoś 1-1.5m od halogenu "budowlano-ogrodowego", to sam zobaczysz to samo ;)
A jak już lampa działa (na marginesie - świetnie, że napisałeś jaka była przyczyna, wielu użytkowników wpada, opisuje problem, i znika), to możesz poczytać http://foto.jasiu.pl , poćwiczyć, i nagle okaże się, że lampa nie jest Twoim wrogiem, tylko przyjacielem, który pomaga, ale nie rzuca się w oczy na pierwszym planie.
Dziadek Józiek
24-04-2016, 00:40
Fajnie dzięki.Biore sie za lekture bo widze ,że jest tego sporo.I oczywiście po drodze podpowiedzcie jak pracowac z Capture NX-D niby jest do korekty zdięć ale nie bardzo moge sie doszuklać odpowiednich poleceń ? Pozdr.
Kajteknr1
24-12-2016, 23:40
nie chciał bym zakładać nowego wątku , aparat D3300 i lampa SB800 , aparat raz widzi lampę raz nie , ewidentnie coś nie styka , jak się podotyka lampę to działa , potem znów nie.
Podłączyłem na próbę inną lampę i wszystko działa elegancko , problem moim zdaniem jest po stronie lampy.
Jak i czym mogę wyczyścić styki w lampie? chyba sam więcej nic zrobić nie mogę:/
madebyzosiek
24-12-2016, 23:49
Wacikiem nasączonym spirytusem.
Jeżeli styki zaśniedziały, to można użyć Contact Cleaner albo specjalnego pisaka do czyszczenia styków (raczej relatywnie drogi - ok. 25 zł) albo zwykłej twardej gumki kreślarskiej.