PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d7000. Martwy piksel?

niebieski_piksel
12-04-2016, 20:03
Dzień dobry.

W ostatnią sobotę zakupiłam nowy aparat d7000. Niestety po powrocie do domu okazało się, że nie wszystko jest w porządku.
Na zdjęciach zapisywanych do jpg pokazuje się biały punkt (niezmiennie w tym samym miejscu). W rawach już tego punkcika nie mogę się dopatrzycć. Ale jest na jpgach co jest jednak irytujące biorąc pod uwagę, że to nowy sprzęt i nie powinno być z nim problemów.

Poniżej wklejam link do tego jak to wygląda, zdjecie zrobione na zakrytym dekielku.
https://s15.postimg.org/n0cdqyijf/piksel.jpg
(Wartości powyższego zdjęcia: ISO 5000, 1/400s)
(Przy ISO 5000, 0,50s plamki już nie ma)

Kropka jest widoczna na zwykłych zdjęciach, bez większego wpatrywania widać ją na podglądzie aparatu.
Tutaj moje pytanie do Was, co powinnam zrobić. Czy rozwiązywać to na zasadzie reklamacji towaru na podstawie rękojmi, czy to nie uwzględnia czegoś takiego.
A może problem da się rozwiązać jakoś inaczej?

Bedę wdzięczna za Wasze rady!

251kris
12-04-2016, 20:29
Machnij na to ręką...

zgera
12-04-2016, 20:39
Martwe pexele mogą się pojawić w trakcie używania lub występują w nowym sprzęcie, martwe pixele na matrycy aparatu można mapować w serwisie.

niebieski_piksel
12-04-2016, 20:45
Tylko czy to pewne, że to martwy piksel? Czytałam też o możliwości występowania hot pixeli. Czy jest szansa, że to jednak nie martwy piksel i jeśli tak, to czy "mapowanie" o ktorym mowa (nie jestem profesjonalistą w tym temacie, więc mało mi to mówi) pomoże?
Obawiam się, że zbytnio mnie to irytuje żeby machnąć na to ręką :). Tymbardziej, że to nowy sprzęt i być może da się coś z tym zrobić.

miroko
12-04-2016, 20:59
Uruchom dwa razy czyszczenie matrycy, dwa razy po sobie. Aparat wówczas również testuje matrycę. Mapuje ją na nowo.
Nie wiem tylko czy w tym aparacie masz tą funkcję.
Miałem kiedyś coś podobnego i znikło.
Nie znaczy że się naprawiło, tylko że aparat dla tego piksela kopiuje piksela z boku więc nie będzie już biały i nie powinien być widoczny.
Spróbuj przynajmniej.

niebieski_piksel
12-04-2016, 21:05
Niestety u mnie się nie sprawdziło. Szkoda, byłoby pięknie :(
Chyba ostatecznie udam się z nim do miejsca gdzie go kupiłam. Tylko boję się, że tam po prostu mogą mnie jakoś spławić :)

jurkarol
12-04-2016, 21:07
zrób ze 4 zdjęcia po 30sek. ISO 1000 np. z zakrytym obiektywem

miroko
12-04-2016, 21:10
Niestety u mnie się nie sprawdziło. Szkoda, byłoby pięknie :(
Chyba ostatecznie udam się z nim do miejsca gdzie go kupiłam. Tylko boję się, że tam po prostu mogą mnie jakoś spławić :)
Spróbuj kilka razy.
Na pewno to ta funkcja? Nie chodzi o podnoszenie lustra do czyszczenia tylko uruchomienie automatycznego czyszczenia.

niebieski_piksel
12-04-2016, 21:31
Przy ustawieniach ISO 1000 i czasem 1/30s ta plamka jest już niewidoczna, zarówno na rawach jak i na jpgach.

Jestem pewna, że uruchamiam odpowiednią funkcję czyszczenia :). Już nawet kilkanaście razy pod rząd próbowałam i nie działa.

rabbitzzz
12-04-2016, 23:30
A czemu iso takie duże dajesz? Wybierz najniższe natywne i pstryknij na roznych czasach zdjęcie dekielka.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
13-04-2016, 01:10
To nie jest martwy piksel.
Martwe są czarne (lub brakuje im któregoś koloru - efekt interpolacji).

Jasne piksele to hot-pixele. Przy bardzo wysokich ISO czy długich czasach (rzędu minut) jest to zupełnie normalne.
Ich występowanie przy ISO 100-200 i standardowych czasach dopiero jest uznawane za wadę, ale można to usunąć programowo w serwisie.

Zdebik
13-04-2016, 09:02
Kazda matryca ma hot lub bad pixele. Gdzies slyszalem, ze producenci gwarantuja 'czysty' obraz do 1sek na iso 100.

Naswietlanie po 30sek na 100% wczesniej czy pozniej cos pokaze. Dlatego przy dlugich czasach jest tzw redukcja szumow, ktora dziala w ten sposob, ze aparat robi ponownie zdjecie z tymi samymi nastawami nie otwierajac kurtyn. Jesli cos sie pojawia jest odejmowane od wczesniejszego obrazu i dostajemy "czysty" plik.

Zrob mapowanie pixeli i ciesz sie aparatem. Jesli nie mozesz tego przelknac wymien. Niestety nastepna puszka moze miec ich wiecej. Sprawdz dobrze AF bo tej klasy aparaty moga miec rozrzut jakosciowy.

Gl&hf