Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF
Witam.
Szukałem na forum konkretnej odpowiedzi ale się nie doszuałem, więc :
Po zakupie N 50/1,8 jestem zaskoczony jego ostrością w stosunku do 18-70 i to jest to czego na fotach mi brakowało.
Przykłady poniżej : (foty ze statywu ta sama odległość, światło itp. tylko zmiana obiektywu)
1. N 50/1,8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iceman.tim.serwery.pl/foty/n50.jpg)
2. N 18-70
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iceman.tim.serwery.pl/foty/n18-70.jpg)
Dlatego zastanawiam się nad dokupieniem 24-85 f2,8-4 aby robić ostrzejsze zdjęcia w tym zakresie ( jako zamiennik 18-70) i dlatego poszukuje opinii od Was bardziej doświadczonych na temat tego obiektywu - czy warto go kupić czy też nie (oczywiście 18-70 by raczej został chyba że 24-85 w zupełności wystaczyłby mi i nie odczuł bym braku szerszego kąta).l
Jeżeli macie jakieś linki do opini i testów proszę podzielcie się ( tylko w PL )
Pozdrawiam.
Zajrzyj tutaj (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=24-85&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl).
wybrałeś tę samą przesłonę? , najlepiej f5.6
Zajrzyj tutaj (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=24-85&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl).
a zauważyłeś że tam jest Nikkor 24-85mm f/3,5-4,5 a nie Nikkor 24-85mm f/2.8-4 z tego co kojarze to 3,5-4,5 ma średnicę 67mm a 2,8-4 to 72 mm i teraz pytanie czy optycznie wypadają podobnie czy jest jednak miedzy nimi różnica.
W tych linkach nie ma jasnej odpowiedzi. Nawet jest post, którego sam jesteś autorem ale nie porównałeś do 18-70 a mi tylko zależy na odpowiedzi czy jest to ostrzejszy obiektyw od 18-70. a propos z "szukaj" koszystałem ;)
a zauważyłeś że tam jest Nikkor 24-85mm f/3,5-4,5 a nie Nikkor 24-85mm f/2.8-4 z tego co kojarze to 3,5-4,5 ma średnicę 67mm a 2,8-4 to 72 mm i teraz pytanie czy optycznie wypadają podobnie czy jest jednak miedzy nimi różnica.
Są obydwa w tych linkach. Lepiej byś chyba zrobił, gdybyś poprosił kogoś, kto ma puszkę taką jak Twoja i interesujące Cię szkło o przysłanie jakichś nefów. Sam byś obejrzał :)
Jedni mówią, że 2.8-4 jest lepszy optycznie, inni - że gorsi. Ja opierając się na opisach i zdjęciach w necie (tych, których znalazłem), wybrałem 3.5-4.5 - podobno lepsza jakość optyczna, afs, mniejsza średnica, niższa cena.
Nawet jest post, którego sam jesteś autorem ale nie porównałeś do 18-70 a mi tylko zależy na odpowiedzi czy jest to ostrzejszy obiektyw od 18-70. a propos z "szukaj" koszystałem ;)
Nie porównywałem, bo za krótko miałem w rękach 17-80. A ostrość... jest bardzo względna :)
Są obydwa w tych linkach. Lepiej byś chyba zrobił, gdybyś poprosił kogoś, kto ma puszkę taką jak Twoja i interesujące Cię szkło o przysłanie jakichś nefów. Sam byś obejrzał :)
Jedni mówią, że 2.8-4 jest lepszy optycznie, inni - że gorsi. Ja opierając się na opisach i zdjęciach w necie (tych, których znalazłem), wybrałem 3.5-4.5 - podobno lepsza jakość optyczna, afs, mniejsza średnica, niższa cena.
Nie porównywałem, bo za krótko miałem w rękach 17-80. A ostrość... jest bardzo względna :)
No właśnie i tu właśnie ten problem, którą wersję wybrać. Zaletą 3,5-4,5 jest że ma śred. 67 czyli filtr polaryzacyjny, który mam do 18-70 i 70-300VR będzie i pasował do niego. I teraz czy sugerować się jasnością ?
Bo po zdjęciach z n50/1,8 jestem zaskoczony.
Dlatego właśnie poszukuję jakieś dobrej i miarodajnej opini o nim.
Jeżeli, ktoś kto czyta tego posta posiada ten obiektyw i mógłby podzielić się fotami (najlepiej bez ingerecji programów) bardzo bym poprosił o przesłanie na adres
[email protected] z góry dziekuję.
Oczywiście na opinie lub porównanie dalej czekam. Chciałbym jedynie się zdecydować przed lipcem bo wtedy jadę na urlop i mogło by się jakieś dodatkowe szkiełko przydać t.j. 24-85 (do np. krajobrazów)
Może ktoś ma inne propozycje jeżeli chodzi o obiektyw ?
No właśnie i tu właśnie ten problem, którą wersję wybrać. Zaletą 3,5-4,5 jest że ma śred. 67 czyli filtr polaryzacyjny, który mam do 18-70 i 70-300VR będzie i pasował do niego. I teraz czy sugerować się jasnością ?
No widzisz.. to Ty nam powiedz, czego oczekujesz, po co chcesz dokupić ten obiektyw. Bo od tego zależy być albo nie być .. obiektywu u Ciebie ;-)
Oczywiście na opinie lub porównanie dalej czekam. Chciałbym jedynie się zdecydować przed lipcem bo wtedy jadę na urlop i mogło by się jakieś dodatkowe szkiełko przydać t.j. 24-85 (do np. krajobrazów)
Masz 18-70, masz 70-300 czyli cały zakres masz pokryty. Dokąd jedziesz na urlop (i po co :D) też nie wiadomo, a od tego zależą...
Może ktoś ma inne propozycje jeżeli chodzi o obiektyw ?... inne propozycje :)
Z obiektywem na razie się wstrzymam bo postanowiłem że najpierw zmienie auto po dzisiejszej awarii ;) to już 3 w tym miesiącu więc dość !!
A co do obiektywu to raczej po lekturze forum bedę się przyglądał stałkom.
Z obiektywem na razie się wstrzymam bo postanowiłem że najpierw zmienie auto po dzisiejszej awarii ;)
No to albo byłoby niezłe szkiełko, albo.. cienkie auto :D
No to albo byłoby niezłe szkiełko, albo.. cienkie auto :D
ta, ;) wiesz jak zmieniasz auto to zaraz pojawia się szereg dodatkowych opłat na które każde zł się przydaje a taki obiektywik to ok 2 k zł. czy :
- OC
- podatek
- przerejstrowanie
- ew. opony
- itp.
:D
Tak z czystej ciekawosci, 3 awaria w ciagu tygodnia,co to za auto?
Na bank jakieś francuskie g... Citroen, Renault... Ewentualnie germański VW...
Sorki za taki chamski off topic, ale nie mogłem się powstrzymać :twisted: Autka to sens mojego życia. Ale tylko te japońskie :)
Pozdrawiam Wszystkich.
Tak z czystej ciekawosci, 3 awaria w ciagu tygodnia,co to za auto?
ja napisałem :
(...)po dzisiejszej awarii ;) to już 3 w tym miesiącu więc dość !! (...)
A co do marki to koledzy spudłowali
jest to Nissan Primera 1,6 16V SLX :)
teraz padł w sumie reduktor gazu - więc nawet rzecz, której japońskie ludki nie wyprodukowali tylko ino italia ;)
Na bank jakieś francuskie g... Citroen, Renault... Ewentualnie germański VW...
Sorki za taki chamski off topic, ale nie mogłem się powstrzymać :twisted: Autka to sens mojego życia. Ale tylko te japońskie :)
Pozdrawiam Wszystkich.
Ja też stawiam na Japan i teraz też kupie japońskie. Francuz odpoda a za germańskie się za dużo płaci a i wyposażenia często brak dobrego w porównaniu z japanami
ok. i tak z tematu obiektywu prześliśmy na auta a moderator zaraz nas opiórka za posty nie w temacie ;)
pzdr
fotomarek_k
25-05-2007, 09:48
Oneil - jeśli chodzi o tytułowy obiektyw - to moje spostrzeżenia są takie:
- ostrość nieco mniejsza niż tzw.kita, szczególnie na szerokim końcu-po przymknięciu o działkę OK. Na długim używam od pełnej dziurki i jestem zadowolony (ale pamiętaj, że to subiektywne ;-)).
- wyraźnie winietuje na 24mm i też trzeba przymknąć - od ok.5,6 już "bez uwag",
- jest wolniejszy od "kita"- ale to normalne (śrubokręt),
Poza powyższym, pod każdym względem (dystorsje, przenoszenie kontrastu itp) oceniam ten sprzęt jako dużo lepszy od 18-70.
W od marca b.r. używam go jako podstawowego zuma -18-70 zapinam tylko wtedy, gdy przewidwana jest potrzeba b.szybkiego ostrzenia.
Co do tego ciemniejszego 24-85, to podobno ma wszelkie wady i zalety kita.
Na marginesie - ta fotka z kita na początku wątku nie wygląda dobrze - sprawdź czy Ci ostrzy w punkt, a może coś "nieteges" z tym egzemplarzem??
Pooglądaj też http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_2485_284/index.htm
Pozdrawiam
fotomarek_k : dziękuję Ci za Twoją opinie na temat tego obiektywu.