Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 VR dziwne rozmycie tła
Mam prośbę, możecie mi wytłumaczyć dlaczego tak dziwnie rozmywa tło N 70-300VR szczególnie na wyższych ogniskowych. Przykładowe zdjęcia (https://www.dropbox.com/s/rx1fntur11h6zx1/_DSC9704.zip?dl=0) (jpgi spakowane zipem, postawiona na dropbox'sie). Tło wygląda jakby było malowane akwarelami, jakieś przesunięcia. Kawka - zdjęcie robione z ręki VR on, sroka statyw VR off.
ten obiektyw słynie z paskudnego bokehu.
a na Twoich samplach jest szczególnie brzydki ;)
ten obiektyw słynie z paskudnego bokehu.
a na Twoich samplach jest szczególnie brzydki ;)
No to super, da się to jakoś korygować czy raczej wymiana obiektywu?
z tego co kojarzę na VR off bokeh jest przyjemniejszy dla oka.
I chyba tylko tyle możesz zaradzić.
Tamrona 70-300 vc (gdybyś rozważał) nie polecam- przegrywa z nikkorem sprawnością af, a bokeh niewiele lepszy.
z tego co kojarzę na VR off bokeh jest przyjemniejszy dla oka.
I chyba tylko tyle możesz zaradzić.
Tamrona 70-300 vc (gdybyś rozważał) nie polecam- przegrywa z nikkorem sprawnością af, a bokeh niewiele lepszy.
Ok, dzięki bo był pomysł na nowego tamrona dużo wcześniej a padło na używanego nikkora. Niestety wymiana na coś w nieakceptowalnej cenie na dzień dzisiejszy nie wchodzi w grę :(.
Szczerze mówiąc takiej masakry jak na Twoich zdjęciach u siebie nigdy nie zaobserwowałem. Mistrzem świata bokehu to ten obiektyw nie jest, ale te linie, kreski? Poruszone? Zapewne wpływ na odbiór tego bokehu ma wysokie ISO, ale według mnie tak nie powinno być, przynajmniej nie zawsze i nie przy w miarę dobrym świetle. Jpg z aparatu?
Szczerze mówiąc takiej masakry jak na Twoich zdjęciach u siebie nigdy nie zaobserwowałem. Mistrzem świata bokehu to ten obiektyw nie jest, ale te linie, kreski? Poruszone? Zapewne wpływ na odbiór tego bokehu ma wysokie ISO, ale według mnie tak nie powinno być, przynajmniej nie zawsze i nie przy w miarę dobrym świetle. Jpg z aparatu? Światło było słabe to fakt, a jpg są z puszki w tym kawka to pomocniczy do nefa a sroka jedynie tylko jpg (chodziło o szybkość serii). .
Jeżeli msz założony filtr UV to, zdejmij. Kiepskie filtry potrafią bardzo zepsuć bokeh.
Jeżeli msz założony filtr UV to, zdejmij. Kiepskie filtry potrafią bardzo zepsuć bokeh.
Tak, założyłem Marumi UV Haze (został po 18-105). Dzięki, sprawdzę
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
No cóż szału nie ma (https://www.dropbox.com/s/eb6yudvofb35d26/bez.uv.zip?dl=0), światło jest teraz troszkę lepsze.
hostman22
12-04-2016, 16:50
Czemu się uparłeś na takie ujęcia? Ogniskowa na limicie, tak samo jak odległość ostrzenia i chcesz mieć ładne "mazy"?
Swoją drogą nie wiem który bokeh brzydszy czy z n75-300 czy t85vc.. ;)
nikoniarz
12-04-2016, 16:53
Bokeh bardzo podobny do tego z 55-300...
Czemu się uparłeś na takie ujęcia? Ogniskowa na limicie, tak samo jak odległość ostrzenia i chcesz mieć ładne "mazy"?
No mam swoje powody. Mam widok z okien na trzcinowisko, na którym żyje para błotniaków stawowych (właśnie wróciły) - prawie w centrum miasta ;) Niestety odległość jest spora a kasy na coś lepszego/dłuższego brak, a i w krzaki pchać mi się nie chce bo i dojścia za bardzo nie ma. No i na codzienne pstryki.
Swoją drogą nie wiem który bokeh brzydszy czy z n75-300 czy t85vc.. ;)Hmm to jest jeszcze coś gorszego niż N70-300vr?
Bokeh bardzo podobny do tego z 55-300...
Czyli nie tylko n70-300vr ma takie problemy. A tak tani jak 55-300 już nie jest.
Nie narzekaj tak na ten obiektyw, musisz po prostu wykorzystywać go bardziej kreatywnie ;)
Pytałem o jpg, bo według mnie największą wadą tego obiektywu jest nie bokeh, ale aberracja. Nie to, że jakoś szczególnie dokuczliwa przy RAW, ale trzeba po prostu pamiętać o jej usunięciu.
Nie narzekaj tak na ten obiektyw, musisz po prostu wykorzystywać go bardziej kreatywnie ;)
Pytałem o jpg, bo według mnie największą wadą tego obiektywu jest nie bokeh, ale aberracja. Nie to, że jakoś szczególnie dokuczliwa przy RAW, ale trzeba po prostu pamiętać o jej usunięciu.
Ja nie narzekam. Zadałem pytanie czy to standard takie rozmycie czy coś dzieje się złego z obiektywem. Od chwili zakupu prawie go nie odpinam - sigmę 17-50/2,8 zakładam do wąskich pomieszczeń, rzadko. Kupiłem n70-300vr jako alternatywa do taniego n70-300G, który nie miał takich problemów z bokeh'em lub nie zauważyłem ;) Zresztą rzadko go używałem.