PDA

Zobacz pełną wersję : D200 czy D80

onyxstudio.pl
22-05-2007, 12:39
Witam.

Mam pytanie głównie do użytkowników Nikona D200 i D80...

Czy warto kupić NIKONA D200 czy lepiej nowszego D80??

Wiem, że to inne półki... Nie bierzmy pod uwagę ceny.
Interesuje mnie tylko to czy warto "dozbierać kasy" i dopłacić do D200.

Co zyskam??
A może coś stracę??

Dzięki,
Raff.

Czornyj
22-05-2007, 12:46
D200 - solidniejszy (metalowy i uszczelniony), większy (lepiej leży w łapie), szybszy, bardziej zaawansowane funkcje AF, współpraca ze szkłami manulanymi, MLU, bardziej przewidywalny pomiar światła.

Michał_krk
22-05-2007, 12:47
D80 to okrojona wersja D200 tak wiec sie nie straci, a do czego aparat będzie wykorzystywany?
pozdrawiam

Czornyj
22-05-2007, 12:51
D80 to okrojona wersja D200 tak wiec sie nie straci, a do czego aparat będzie wykorzystywany?
pozdrawiam

Straci się, albo i nie straci - zależy komu co potrzeba. D40 to też w pewnym sensie jest "okrojona wersja D200".

onyxstudio.pl
22-05-2007, 13:20
Mam zamiar wszędzie zabierać ze sobą aparat...
Morze, góry, las... może jakieś wesele u znajomych...

Dlatego zastanawiam się czy warto dopłacać 1000pln do D200.

Już dziękuję za konkretne odpowiedzi i proszę o jeszcze.

Myślę, że wątek jest na czasie i warto poznać więcej opinii.

Raff.

Seeker
22-05-2007, 13:29
"Mam zamiar wszędzie zabierać ze sobą aparat..."

No to aura wchodzi w gre, co w pewnym stopniu przemawia za D200

Pawel Pawlak
22-05-2007, 13:36
"Mam zamiar wszędzie zabierać ze sobą aparat..."

No to aura wchodzi w gre, co w pewnym stopniu przemawia za D200

ciężar też może mieć znaczenie. A ten przemawia na korzyść D80:mrgreen:

Borowa
22-05-2007, 13:46
robie zdjecia d200 i nie zamienie go na DXX - nie ma mowy - no chyba na D2 ale na to nie mam kasy....
Ergonomia, AF, szybkość itd

Robilem zdj z D80 - milo ale ciut plastikowo w porowniu z D200 - glownie chodzi mi o Multiselektora - ktorego dość duzo używam (w d200 - w 8 kierunkach - d80 w 4)

za rożnice 1000zł nie zastanawiałby się - to już nie jest az tak duzo (kiedys d80 chodzily po 3500 a d200 ponad 6k)
biorąc pod uwage wszystkie dodatki ( posty powyzej)

choć niestety waga robi swoje

tak BTW - z kumple zainteresowanym kupnem d200 czy d80 wypożyczyliśmy aparat na mały test ze sklepu - ergonomia i przyjemność uzytkowania -d200

Pozdr
Paweł

Czornyj
22-05-2007, 13:49
Mam zamiar wszędzie zabierać ze sobą aparat...
Morze, góry, las... może jakieś wesele u znajomych...

Dlatego zastanawiam się czy warto dopłacać 1000pln do D200.

Już dziękuję za konkretne odpowiedzi i proszę o jeszcze.

Myślę, że wątek jest na czasie i warto poznać więcej opinii.

Raff.

Do fotografii tematów dynamicznych, do intensywnej pracy, do działań w środowiskach o dużym zapyleniu/deszczowych/wilgotnych, do pracy z obiektywami manualnymi - D200

Do fotografii hobbystycznej, wycieczkowej, bez konieczności taplania się w deszczu, błocie i pyle - D80

AMI
22-05-2007, 14:15
Do fotografii tematów dynamicznych, do intensywnej pracy, do działań w środowiskach o dużym zapyleniu/deszczowych/wilgotnych, do pracy z obiektywami manualnymi - D200

Do fotografii hobbystycznej, wycieczkowej, bez konieczności taplania się w deszczu, błocie i pyle - D80

Święta racja. A ja dodam od siebie ...

IF

zamierzasz zarabiać na zdjęciach to D200, służy takżę do pracy to D200, aspirujesz by być profesjonalistą to D200.

ELSE

D80

Co nie znaczy, że ja nie aspiruje :):):) czekam na tego FF, jak by ktoś powiedział do u... słanej śmierci :)

Pozdrawiam:
AMI

adrian
22-05-2007, 14:41
czekam na tego FF, jak by ktoś powiedział do u... słanej śmierci :)

Tego z cropem 1.1? Bo już się pogubiłem w tych prognozach i wróżbach ;)

AMI
22-05-2007, 15:10
Tego z cropem 1.1? Bo już się pogubiłem w tych prognozach i wróżbach ;)

Bo tylko wróżka wie, co kryje się, w tych łysych samurajskich łepetynkach top management'u ;).

onyxstudio.pl
22-05-2007, 19:41
Zdecydowałem się na D200...

Chyba szumy pow ISO400 nie będą mnie zbyt często nękać...

Mam jeszcze jedno pytanie...
Co oznacza zgodność ze wszystkimi szkłami NIKONA??

Jaka jest różnica w podpięciu Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D do D200/D80 ??

To moje ulubione szkło i chętnie używałbym dalej... nawet jeśli teraz będzie f=75 :)

Raff.

Czornyj
22-05-2007, 19:46
Nie ma różnicy. Ktoś miał na myśli to, żę D200 obsługuje szkła manualne Ai/Ai-S. I nie wszystkie obiektywy, bo obiektywów non-Ai raczej nie obsłuży, nie wspominając o Nikkorach dalmierzowych...

swiatlo
22-05-2007, 21:42
D200 robi większe wrażenie u klienteli, czyli ludziom bardziej gały wychodzą. Nie wiem czy to działa na laski, ale powiem że mam D50 i na laski to nie działa. Może D200 by pomogło...
Na serio, to jak zamierzasz się pokazywać w porządnym profesjonalnym towarzystwie i zależy ci na reputacji, to lepsze D200. A jak Ci to zwisa, to kup sobie D50.
D80 olej...

Nemeth
22-05-2007, 21:56
D200 robi większe wrażenie u klienteli, czyli ludziom bardziej gały wychodzą. Nie wiem czy to działa na laski, ale powiem że mam D50 i na laski to nie działa. Może D200 by pomogło...
Na serio, to jak zamierzasz się pokazywać w porządnym profesjonalnym towarzystwie i zależy ci na reputacji, to lepsze D200. A jak Ci to zwisa, to kup sobie D50.
D80 olej...

I wlasnie dla tego kutwie na D2xs :))))

A tak powaznie to myslalem ze reputacje buduje nie sprzet a to jak sie go uzywa ;)

Michał_krk
23-05-2007, 01:08
nom dziwne...
sam wybrałem D80 +grip i spokojnie mi wystarcza bo nie miałem jeszcze okazji robić fotek w deszczu żebym nie był na to przygotowany (może w górach ale zawsze coś wymyśle)...a 1000 to nie mało kasy szczególnie jeśli ktoś ma tego nie wykorzystać. Może lepiej odłożyć i do zbierać na jakieś fajne szkło?
W pierwszym momencie chciałem D200 bo lepiej leżał mi w ręce no i inne wykonanie itd... po pewnym czasie doszedłem do wniosku że grip do D80 mi wystarczy a dodatkowo dzięki temu będę mógł pracować na paluszkach - co naprawdę wiele razy mnie uratowało, mimo że mam 2 oryg baterie. Teraz jestem zadowolony z tej decyzji...

tylko co do morza to może lepiej d200 :D chociaż piasek wszędzie sie dostanie jak sie nie uważa :)
a 50/1.8 działa ładnie :)
pozdr

maly5
25-05-2007, 21:41
moze sie podepne. ostatnio kolega chce kupic sobie d50, a poniewaz brakuje na rynku juz nowych to namawia mnie do sprzedania swojej. i zaczalem sie zastanawiac nad przejsciem na d80 bo: oryginalny grip (delty mi jakos nie pasuja), bo wiecej puntow ostrosci, bo wiekszy wizjer (nosze okulary), bo ma clsa i moze bym sie chcial pobawic. bawie sie hobbystycznie bo lubie popstrykac. zastanawia mnie po pierwsze czy jest sens zmieniac z d50 na d80 doplacajac 1,5k, bo mozna rownie dobrze sobie za to np 85 1.8 kupic, a po drugie, czy jak juz bym sie uparl zmieniac to czy moze przy aktualnych cenach jest sens dolozyc do d200 i bawic sie na calego - bo szybszy pewniejszy af na przyklad (ale skolei ponoc zdjecia z d80 ladniejsze niby). wiem ze to dosc ciezkie pytanie, ale jak sie ma jakies okreslone finanse na to hobby to wyciagac co sie da z d50 kupujac sobie kolejne szkielko (bo tak naprawde lubie ta puszke choc czasami mi czegos brakuje), czy moze warto skusic sie i pojsc w d80 ?

pacyf
26-05-2007, 08:17
... wiem ze to dosc ciezkie pytanie, ale jak sie ma jakies okreslone finanse na to hobby to wyciagac co sie da z d50 kupujac sobie kolejne szkielko (bo tak naprawde lubie ta puszke choc czasami mi czegos brakuje), czy moze warto skusic sie i pojsc w d80 ?

Cześć maly, na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam :), spotkajmy się na już dawno umawianym piwku czy plenerku, zamienimy się na na puszki na godzinkę i będziesz wiedział wszystko. Ja miałem podobne rozterki przez bardzo długi czas. Zauroczenie wspaniałym D50 powodowało że żadne rozsądne argumenty użytkowników D80 do mnie nie docierały. Zmieniłem D50 na D80 i dokładnie wiem za co zapłaciłem 1,5kPLN.
Pozdrawiam
l.s.

BugsBunny
26-05-2007, 09:19
moze sie podepne. ostatnio kolega chce kupic sobie d50, a poniewaz brakuje na rynku juz nowych to namawia mnie do sprzedania swojej. i zaczalem sie zastanawiac nad przejsciem na d80 bo: oryginalny grip (delty mi jakos nie pasuja), bo wiecej puntow ostrosci, bo wiekszy wizjer (nosze okulary), bo ma clsa i moze bym sie chcial pobawic. bawie sie hobbystycznie bo lubie popstrykac. zastanawia mnie po pierwsze czy jest sens zmieniac z d50 na d80 doplacajac 1,5k, bo mozna rownie dobrze sobie za to np 85 1.8 kupic, a po drugie, czy jak juz bym sie uparl zmieniac to czy moze przy aktualnych cenach jest sens dolozyc do d200 i bawic sie na calego - bo szybszy pewniejszy af na przyklad (ale skolei ponoc zdjecia z d80 ladniejsze niby). wiem ze to dosc ciezkie pytanie, ale jak sie ma jakies okreslone finanse na to hobby to wyciagac co sie da z d50 kupujac sobie kolejne szkielko (bo tak naprawde lubie ta puszke choc czasami mi czegos brakuje), czy moze warto skusic sie i pojsc w d80 ?

był niedawno cały wątek na ten temat:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25121

o D80 vs D200 też był, ale już nie chce mi się go za Was szukać

maly5
26-05-2007, 10:10
Cześć maly, na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam :), spotkajmy się na już dawno umawianym piwku czy plenerku, zamienimy się na na puszki na godzinkę i będziesz wiedział wszystko. Ja miałem podobne rozterki przez bardzo długi czas. Zauroczenie wspaniałym D50 powodowało że żadne rozsądne argumenty użytkowników D80 do mnie nie docierały. Zmieniłem D50 na D80 i dokładnie wiem za co zapłaciłem 1,5kPLN.
Pozdrawiam
l.s.

i chyba tak zrobimy pacyf ;-)
pozdr

PS Bugs przyznam ze nie widzialem tego watku wczesniej po prostu.

tobiks
26-05-2007, 13:50
Zdecydowałem się na D200...

Chyba szumy pow ISO400 nie będą mnie zbyt często nękać...

Mam jeszcze jedno pytanie...
Co oznacza zgodność ze wszystkimi szkłami NIKONA??

Jaka jest różnica w podpięciu Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D do D200/D80 ??

To moje ulubione szkło i chętnie używałbym dalej... nawet jeśli teraz będzie f=75 :)

Raff.

Ja mam d50 i jak podpinam ten obiektyw do niego to nie mogę manualnie zmieniac przysłony, musi byc ustawiona na maksimum zeby mozna bylo robic fotki - ale oczywiscie dziala automatycznie tak jak sie ustawi na body.
podsumowujac: wszystko dziala -jedynie nie ustawisz przyslony pierscieniem (manualnie).
prawdopodobnie w d80 tez, a w d200 manualnie się da - ale głowy nie dam bo nie mialem ani d80 ani d200 a wiem to z czytania tego i owego w internecie.

KARLOS_vu
03-07-2007, 17:54
zawsze jest coś co powoduje że lepsze jest lepsze
ja brnąłem wybierając aparat od D40 - D40X - D70s i w końcu zatrzymałem się na D80
dalej nie czytałem o D200 bo i tak ten którego kupiłem mnie narazie przerasta

sprocket
03-07-2007, 18:34
Dobre zdjecie zrobimy D50, D80 czy tez D200 to jest takie samo wszystko:) kwestia jest tylko wygoda.
To jest jak trabant do toyoty tym i tym dojedziesz do celu tylko ze w roznym komforcie.

Paprycjusz
03-07-2007, 20:29
Ale trabantem jest bardziej ekscytująca :D

Gregi69
04-07-2007, 19:57
ja brnąłem wybierając aparat od D40 - D40X - D70s i w końcu zatrzymałem się na D80
[...]

U mnie było dokładnie tak samo i też wybrałem D80, na razie wystarczy, a jak ukaża się już D300 to wtedy się przesiądę .

milo_ja
04-07-2007, 21:23
dalej nie czytałem o D200 bo i tak ten którego kupiłem mnie narazie przerasta

D200 nie jest specjalnie bardziej skomplikowany. Jest po prostu wygodniejszy i szybszy. I nie chodzi mi tu o takie parametry jak opóźnienie migawki, ilość klatek/s czy też wielkość bufora. Ma po prostu wiele przydatnych rzeczy "na wierzchu" i naprawdę rzadko musisz zaglądać do menu (które jest swoją drogą rozbudowane). D200 jest dla tych, co cenią komfort tudzież dla leniuchów takich jak ja, co im się do menu za często zaglądać nie chce. ;)

Zbigniew
04-07-2007, 22:48
No nie tylko - dla mnie D200 ma jeszcze:
- przewidywalny i przedokładny pomiar matrycowy
- 5 kl/s
- możliwość pomiaru światła ze słoikami po sarepskiej i butelkami PET
- wytrzymalsze opakowanie

darsedz
04-07-2007, 23:06
dodałbym także możliwośc pracy ze szkłami manualanymi, troszke wiecej przyciskow ulatwiajacych dostep do czegos tam poza droga przez menu.

milo_ja
05-07-2007, 00:14
- przewidywalny i przedokładny pomiar matrycowy

Wiesz co? Ostatnio (we wtorek) znalazłem się w sytuacji, w której pomiar marycowy a'la D80, gdzie większa waga jest przykładana do obiektu, na którym jest ostrość, lepiej by się sprawdził. Chodzi mi o koncert w plenerze w nocy. Mój D200 co rusz ustawiał za długi czas jak tylko kadr łapał więcej "planu", tzn. ... czarnej przestrzeni. Musiałem się ratować cetralnym, w porywach punktowym, niemniej troszkę mnie w tych momentach zawiódł. Nie żebym narzekał, bo i tak większość zdjęć robiłem na matrycowym, niemniej co do tej przewidywalności to nie jest aż tak różowo (choć nie powiem, rzadko muszę coś poprawiać).
To tak w ramach marudzenia i ogólnie pojętego czepialstwa. ;)

wrrum
05-07-2007, 07:22
Ja mam d50 i jak podpinam ten obiektyw do niego to nie mogę manualnie zmieniac przysłony, musi byc ustawiona na maksimum zeby mozna bylo robic fotki - ale oczywiscie dziala automatycznie tak jak sie ustawi na body.
podsumowujac: wszystko dziala -jedynie nie ustawisz przyslony pierscieniem (manualnie). ...

Tak jak w każdym innym szkle AF do Nikona. Uważasz że ze wszystkimi szkłami AF D50 nie w pełni współpracuje, a może jednak poczytasz instrukcję obsługi aparatu?! :???:

Karrlos
05-07-2007, 08:19
Wiesz co? Ostatnio (we wtorek) znalazłem się w sytuacji, w której pomiar marycowy a'la D80, gdzie większa waga jest przykładana do obiektu, na którym jest ostrość, lepiej by się sprawdził. Chodzi mi o koncert w plenerze w nocy. Mój D200 co rusz ustawiał za długi czas jak tylko kadr łapał więcej "planu", tzn. ... czarnej przestrzeni. Musiałem się ratować cetralnym, w porywach punktowym, niemniej troszkę mnie w tych momentach zawiódł. Nie żebym narzekał, bo i tak większość zdjęć robiłem na matrycowym, niemniej co do tej przewidywalności to nie jest aż tak różowo (choć nie powiem, rzadko muszę coś poprawiać).
To tak w ramach marudzenia i ogólnie pojętego czepialstwa. ;)

Po to są różne pomiary, żeby z nich korzystać właśnie w sytuacjach do których zostały stworzone.
I obojętnie jaki by to nie był aparat z obojętnie jak nie wypasionym pomiarem matrycowym to i tak zdarzą się sytuacje że do danej sceny nie będzie on po prostu pasował.

milo_ja
05-07-2007, 08:25
Po to są różne pomiary, żeby z nich korzystać właśnie w sytuacjach do których zostały stworzone.
I obojętnie jaki by to nie był aparat z obojętnie jak nie wypasionym pomiarem matrycowym to i tak zdarzą się sytuacje że do danej sceny nie będzie on po prostu pasował.

No jasne. Chodziło mi o to, że pomiar matrycowy tak naprawdę nie jest przewidywalny. Wiemy tylko, że statystycznie jest dobry. Punktowy i ważony jest dobry, ale trzeba go bardziej z głową używać. Dobrze, że w D200 mogę sobie pomiar jednym ruchem kciuka zmieniać. :)

art44
05-07-2007, 08:27
(...) D200 ma:
- 5 kl/s
(...)
Witam,
zwłaszcza kombinacja 5 kl/s i możliwość użycia słoików po sarepskiej podniecająca :lol:,
uważaj tylko, żeby Ci naskórek nie zszedł z dłoni ;).
A poważnie: nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - każdy musi sobie sam odpowiedzieć - co mu bardziej odpowiada. Ja swojego D80 zamienię już tylko na... D300 ewentualnie. Art

wojteh
05-07-2007, 09:15
warto także oba podtykać - wrażenie jest jednak w D200 dużo lepsze - tylko ta cena ....

Zbigniew
05-07-2007, 09:19
zwłaszcza kombinacja 5 kl/s i mozliwość użycia słoików po sarepskiej podniecająca :lol:,
uważaj tylko, żeby Ci naskórek nie zszedł z dłoni ;).

Dobra, dobra - żarty, żartami, ale 5kl/s się czasami w akcji przydaje. A do popołudniowych zabaw w portretowanie czy inne, spokojne rzeczy, zestaw m42 jest jak znalazł. Mi osobiście trudno byłoby jechać bez pomiaru światła na manualu, dodatkowo ostrząc i kręcąc przysłoną - za dużo zmiennych :)

Nemeth
05-07-2007, 10:31
(...)
(...)

A nie ma BF/FF?
:twisted:

Zbigniew
05-07-2007, 11:24
Miewają, ale od tego są zakrętki aby samemu podregulować :twisted: Zupełnie jak w nowym Marku :)

Radek Radziszewski
06-07-2007, 08:51
a ja mam D50 ze sporym przebiegiem (25.000 Rok) któremu już wszystkie gumki się odklejają :) który ma brudną matrycę jak fix i powiem szczerze że nie wiem na co go wymienić - najchętniej bym go wymienił na D200 z matrycą z 5D buehehehe.

Pozdr

KARLOS_vu
10-07-2007, 15:13
Hmm czytam i czytam i wyciągam tylko jeden wniosek

Sam tydzień temu kupiłem swojego D80 i generalnie jestem bardzo zadowolony
Bo fotografuję amatorsko nie zawodowo

Chciałem kupić D40 wszyscy mówili że bardzo okrojony i lepiej już D70s - no ale ten z kolei nie ma matrycy 10
a jeśli iść do przodu to już w D80 teraz czytam że D80 to okrojony D200 ciekaw jestem gdzie bym doszedł
gdybym tak szukał ideału.... na pewno D200 jest też okrojoną wersją czegoś tam

Myślę że warto przeanalizować swoje możliwości finansowe i umiejętności fotografowania.
Wiadomo poprzeczkę w umiejętnościach można sobie lekko podnieść

Inna sprawa to coś co się nazywa SZPANem - i tutaj liczy się to co naklejone na BODY, nie to jak to coś fotografuje.
Ten tym "fotomaniaków" zazwyczaj ma na BODY D2 a fotografuje na AUTO

Nie umiem doradzić
Ja z D80 jestem zadowolony na MAXa i nie marzę o D200
przynajmniej przez najbliższe kilka lat mam nadzieję

Zbigniew
10-07-2007, 15:42
Tak BTW w D200 i wzyż nie ma trybu Auto, nia nawet programów tematycznych - jest A co najwyżej ;)

A odnośnie Twojej wypowiedzi - w sumie masz rację. Każdemu według potrzeb i możliwości :)

kronos28
10-07-2007, 23:59
i tutaj liczy się to co naklejone na BODY,

ja tam w zwyczaju mam raczej zaklejanie wszelkich napisów na korpusie ;)

spiritwood
11-07-2007, 00:07
Tak BTW w D200 i wzyż nie ma trybu Auto, nia nawet programów tematycznych - jest A co najwyżej ;)

Auto nie ma, ale P jest ;)

Macro
11-07-2007, 01:00
Inna sprawa to coś co się nazywa SZPANem - i tutaj liczy się to co naklejone na BODY, nie to jak to coś fotografuje.
Zgadzam się i nie rozumiem czemu nikt tego argumentu wczesnej nie przytoczył!
Tutaj oczywiście D40 przegrywa w przedbiegach. Nie najgorzej radzi sobie D80, chociaż przegrywa z D200. Odpadają jednak zdecydowanie przy D2.
Ach - D2. Ta wielkość puszki, te powierzchnie wprost proszące się o fioletowe neony, o naklejane fluoryzujące płomienie, o chromowane grille!
Dla bardziej wymagającej klienteli przygotowaliśmy możliwość wbudowania w grip subwoofera, chłodzonego pojemnika na piwo, oraz zestawu do makijażu (w razie jakby wasza kobieta chciała przypudrować noska...).
Nie można też zapomnieć o hicie sezonu: lampa błyskowa świecąca dowolnymi barwami w trybie stroboskopowym, z wbudowaną lustrzaną kulą dyskotekową!

To tyle na dzisiaj - zapraszamy serdecznie za tydzień na kolejny odcinek "PIMP my camera".

P.S. Wszystkim kupującym sprzęt z powodu "pewnych" kompleksów nieśmiało przypominamy o atrakcyjnej ofercie dyskretnego, zamykanego na szyfr pojemniczka na viagrę, wbudowanego w standardowe miejsce na baterie - przecież i tak nie będziecie robić tym zdjęć.

Zbigniew
11-07-2007, 09:53
Auto nie ma, ale P jest ;)

OT: Marcin - muszę Ci jeszcze raz publicznie podziękować za sprowadzenie mnie na dobrą drogę - D200 jest prześwietny i dzięki za udostępnienie tak licznych NEFów jak byłem w potrzebie :-D

spiritwood
11-07-2007, 09:59
OT: Marcin - muszę Ci jeszcze raz publicznie podziękować za sprowadzenie mnie na dobrą drogę - D200 jest prześwietny i dzięki za udostępnienie tak licznych NEFów jak byłem w potrzebie :-D

Bez przesady ;) to przecież żaden wyczyn z mojej strony. Ot, koleżeńska przysługa.

Kaziu666
21-07-2007, 08:40
D200. Ja mam 80, i żałuje że niedozbierałem do d200. D80 jest przereklamowane.

KARLOS_vu
21-07-2007, 11:00
D200. Ja mam 80, i żałuje że niedozbierałem do d200. D80 jest przereklamowane.

sądzę z po Twojej wypowiedzi iż jesteś super extra fachowcem w fotografowaniu skoro D80 CI nie starcza

specjal
24-07-2007, 09:00
jak dla takiego amatora jak ja D80 to nawet za dużo, porównywałem z D200,
D200 byl troche za cięzki dla mnie, pozatym funkcje które mnie interesowały
w D80 wszystkie są na wierzchu i to mi sie podoba najbardziej, czego
niestety nie ma np. D50 którego rozważałem na początku... D200 ma taki
mały mankament wg mnie, przełącznik AF/M jest w takim miejscu dziwnym,
że jak trzymałem aparat w ręku to możnabylo przez przypadek przełączyć ;/

KARLOS_vu
24-07-2007, 09:12
I ja uznałem zakup D200 za bezsensowny
D80 którego kupiłem jak dla mnie i tak super wypasiony - jeśli mogę to tak nazwać
Wiadomo fajnie mieć na BODY znaczek D200 ale.....

Dla takiego amatora jak ja, a naprawdę szybko się uczę
D80 to naprawdę zaawansowana lustrzanka i myślę że w moim przypadku
i przypadku większości fotografów amatorów inwestowanie w D200 mija się z celem
lepiej dokupić jakieś szkiełko do D80 za różnicę ceny

wojteh
24-07-2007, 11:55
ja jestem amatorem - i dopiero D200 jest tym co mi nie przeszkadza .... miałem d50, d80 ale d200 jest .... no cóż ale każdemu według potrzeb .. co mnie w d80 męczyło ??? - wolny był na meczach czy jak biegałem za synkami , miał wszystko jak małpka wiec i kolorował tez tak jak i one - jak dla mnie zbyt dużo samo body dyktowało a ja wolę wszystko sam ....

KARLOS_vu
24-07-2007, 12:28
ja jestem amatorem - jak dla mnie zbyt dużo samo body dyktowało a ja wolę wszystko sam ....

No nie mów że D80 nie ma trybu manualnego bo brechne
możesz wyłączyć wszystko łącznie z AF
przynajmniej w moim D80, to chyba wymuszony argument

specjal
24-07-2007, 14:31
a czy ISO AUTO w D80 działa w ten sposób że jak sobie ręcznie ustawie np. na 1600
i aparat "stwierdzi" ze nie da rady to sobie zmniejszy sam iso ?

moje zastrzeżenia do D80 to jedynie prześwietlone zdjęcia, troche się męczę z tym,
próbuje centralnie punktowo mierzyć światło, blokować przyciskiem AE-L, potem najeżdzam na obiekt,
łapie ostrość (również centralnie punktowo), potem dopiero kadruje... i jeszcze mi nie wychodzi za
każdym razem, bawie sie potem -/+ daje na -1.0 lub -0.5... wasze D80 tez tak mają ? czy radzicie
sobie z tym jakoś inaczej ? czytałem cały długi wątek o przepalonych fotkach z D80, ale nie widze
zeby jakos problem sie rozwiązal.

Zbigniew
24-07-2007, 14:33
O kolego ;) Ten problem jest nierozwiązywalny, chyba że koledzy za wschodnią granicą napiszą firmware do D80 ;) Pozostaje CW i spot lub ... wymiana na D70s/D200.

KARLOS_vu
24-07-2007, 14:42
na upartego w każdym modelu znajdzie się jakieś ALE

specjal
24-07-2007, 14:46
zmiana na D200 odpada (brak kasy), pozatym juz sie przywiązałem emocjonalnie do mojego D80 :)

firmware.... jakoś nie wierze w to że załatwi ten problem

pozostaje spot i CW... tak jak napisałes i jakoś sobie radze

KARLOS_vu
24-07-2007, 14:58
"spot i CW"

Możecie rozszerzyć temat bo nie wiem o co chodzi

pn
24-07-2007, 15:00
A moze rozwazyc 30D? Obecnie nowe body chodzi juz za 797 euro, cena porownywalna z D80, a mozliwosci wieksze.

milo_ja
24-07-2007, 15:06
a czy ISO AUTO w D80 działa w ten sposób że jak sobie ręcznie ustawie np. na 1600
i aparat "stwierdzi" ze nie da rady to sobie zmniejszy sam iso ?

Jak "nie da rady" na ISO 1600 to chyba tym bardziej na niższym. Nie sądzisz? Nie za bardzo widze sens zmniejszania ISO, jak przy wyższym jest za mało światła.

wojteh
24-07-2007, 21:20
No nie mów że D80 nie ma trybu manualnego bo brechne
możesz wyłączyć wszystko łącznie z AF
przynajmniej w moim D80, to chyba wymuszony argument

nie napisałem iż nie ma :) - ma jak najbardziej i co z tego ??? czy widziałeś kiedykolwiek menu w D200?? czy dobrałeś wszystkie parametry?? - jeśli tak - to powinieneś zrozumieć - jeśli nie ... sorry nie zabieraj głosu ..

nigdy nie mówiłem iż D80 jest zły a tym bardziej D50 ale .. D200 jest po prostu bardziej zaawansowany i chyba dla innej półki odbiorców i tyle ...

KARLOS_vu
25-07-2007, 08:17
D200 jest po prostu bardziej zaawansowany i chyba dla innej półki odbiorców i tyle ...

hmmm w poprzedniej wypowiedzi napisałes że jesteś amatorem
dziwny z Ciebie amator skoro dopiero D200 spełnia Twoje amatorskie oczekiwania

Ja dotąd uważałem się za amatora - ale myślę że trzeba by ogłosić teraz konkurs na grupę tych którzy są pod amatorami :mrgreen:

pdzran
25-07-2007, 08:33
KARLOS_vu , dokladnie, D200 jest dla ludzi pomiedzy amatorem a profi, czyli wymagajacego amatora :)
Tak to nawet Nikon okreslil w opisie tego body.
Ja wiem, kosztuje duzo i dlatego jest postrzegany jako aparat z bardzo wysokiej polki.
A na Zachodzie takim body D-costam to nawet Paris Hilton robi foty ;)

Sam chce kupic body i jestem amatorem, mialem D50, D40 dla mnie nie spelnia oczekiwan, D80 jest ok a jakbym mial kase to moze bym wzial D200, czemu nie.

specjal
25-07-2007, 08:43

u nas juz też pelno ludzi chodzi z lustrzankami D-cośtam.... oczywiście ulubiony tryb zielony...

milo_ja
25-07-2007, 08:43
KARLOS_vu , dokladnie, D200 jest dla ludzi pomiedzy amatorem a profi, czyli wymagajacego amatora :)
Tak to nawet Nikon okreslil w opisie tego body.
Ja wiem, kosztuje duzo i dlatego jest postrzegany jako aparat z bardzo wysokiej polki.

Sam chce kupic body i jestem amatorem, mialem D50, D40 dla mnie nie spelnia oczekiwan, D80 jest ok a jakbym mial kase to moze bym wzial D200, czemu nie.

Ostatnio ceny D200 na tyle spadły (no może poza naprawdę ostatnio kiedy to nieznacznie wzrosły ;) ), że argument cenowy jest już dość słaby. Kiedyś to była różnica ponad 100% ceny D80. Teraz przy różnicy rzędu 50% ceny D80 jest już nad czym podumać. Ja wydumałem, że ... kemfort przede wszystkiem. ;)

KARLOS_vu
25-07-2007, 08:49
no wiadomo kasa jest głównym hamulcem w zakupie czegokolwiek
ja jestem zwykłym amatorem - a też bym chciał aparat z najwyższej półki
choć wiem że w 90% wykorzystywał bym funkcje które ma D40 - przynajmniej narazie

Ja kupiłem D80 mimo że bawiłem się D200 i nie kierowałem się tutaj kasą
Bo i tak wpakowałem to w koszty firmy więc jak bym kupił D200 jeszcze mniejszy bym podatek zapłacił
Ja powróciłem do pasji po wielu latach - mój sprzęt na jakim zakończyłem swoją karierę to radziecki ZENITH TTL - fakt że miałem pełen zestaw obiektywów począwszy od "rybiego oka" na 800mm skończywszy. Zestaw mieszków do MACRO i sporo innych gadżetów kupionych wtedy za grosze od "mrówek" ze wschodu. Mój konik to slajdy które sam wywoływałem i obrabiałem.

D80 to mój wielki com back i nowe doświadczenia z tak zaawansowanym elektronicznie sprzęcie
I mogę powiedzieć że jako fotografujący wtedy na ZENICIE byłem "kozakiem" to teraz czuje się czasem
mając w ręku D80 jak małe dziecko w środku lasu.

Jeśli ktoś ma w sobie trochę pasji w foceniu to się wciągnie i myślę że i ja kiedyś wskoczę na wyższą półkę
narazie D80 to dla mnie sporo do odkrycia

pdzran
25-07-2007, 09:14
no wiadomo kasa jest głównym hamulcem w zakupie czegokolwiek
ja jestem zwykłym amatorem - a też bym chciał aparat z najwyższej półki
choć wiem że w 90% wykorzystywał bym funkcje które ma D40 - przynajmniej narazie

Ja kupiłem D80 mimo że bawiłem się D200 i nie kierowałem się tutaj kasą
Bo i tak wpakowałem to w koszty firmy więc jak bym kupił D200 jeszcze mniejszy bym podatek zapłacił
Ja powróciłem do pasji po wielu latach - mój sprzęt na jakim zakończyłem swoją karierę to radziecki ZENITH TTL - fakt że miałem pełen zestaw obiektywów począwszy od "rybiego oka" na 800mm skończywszy. Zestaw mieszków do MACRO i sporo innych gadżetów kupionych wtedy za grosze od "mrówek" ze wschodu. Mój konik to slajdy które sam wywoływałem i obrabiałem.

D80 to mój wielki com back i nowe doświadczenia z tak zaawansowanym elektronicznie sprzęcie
I mogę powiedzieć że jako fotografujący wtedy na ZENICIE byłem "kozakiem" to teraz czuje się czasem
mając w ręku D80 jak małe dziecko w środku lasu.

Jeśli ktoś ma w sobie trochę pasji w foceniu to się wciągnie i myślę że i ja kiedyś wskoczę na wyższą półkę
narazie D80 to dla mnie sporo do odkrycia

Ja D200 nie mialem nawet w reku, mialem D50 i szybko zaczelo mi brakowac niektorych funkcji, ktore mial np. D70s.
Moze pomiedzy D80 a D200 nie ma takiego skoku (mowie caly czas o amatorze, bo dla profi na pewno beda roznice).

BugsBunny
25-07-2007, 09:47
D200 to trochę większe możliwości i znacząco większy komfort obsługi
każdy sam musi ocenić, czy potrzebuje tych większych możliwości ( czasem tak ) i ile jest dla niego wart większy komfort obsługi, bo różnica w cenie nowych D80/D200 to ciągle ok. 2kzł
i wcale D200 nie jest nieodpowiedni dla amatora, bo to korpus na tyle uniwersalny, że niesprecyzowanemu w fotograficznej pasji amatorowi umożliwi zrobienie wszystkiego, czego nawet o D80 już powiedzieć nie można

Semi
25-07-2007, 10:50
Mam D200 i jestem bardzo zadowolony, sprawdza sie doskonałe na ślubach i innych imprezach, moja żona ma D80 i jest jeszcze bardziej zadowolona. Jendo i drugie body jest rewelacyjne, nie wierzę żeby ktoś kto nie robi zdjęć zawodowo powiedział że D80 jest za słabe i do niczego się nie nadaje.
Obydwoje fotografujemy amatorsko.
Dodam tylko że przesiedliśmy się z cwanona, 300D i 20D

Ps.
A i tak ładniejsze zdjęcia wychodzą mojej żonie. :)

wojteh
25-07-2007, 11:06
...........

Ps.

teraz to politycznie pojechałeś :)

specjal
25-07-2007, 11:32
Semi, bo pewnie więcej kombinujesz.. a ona ma poprostu do tego rękę ;-)
pozdr.

milo_ja
25-07-2007, 11:41
pozdr.

Albo oko. A pewnie jedno i drugie.

KARLOS_vu
25-07-2007, 12:09
Mam D200 i jestem bardzo zadowolony, sprawdza sie doskonałe na ślubach i innych imprezach, moja żona ma D80 i jest jeszcze bardziej zadowolona. Jendo i drugie body jest rewelacyjne, nie wierzę żeby ktoś kto nie robi zdjęć zawodowo powiedział że D80 jest za słabe i do niczego się nie nadaje.
Obydwoje fotografujemy amatorsko.
Dodam tylko że przesiedliśmy się z cwanona, 300D i 20D

Ps.
nic dodać nic ująć
najważniejszy procesor to nasz mózg

Semi
25-07-2007, 12:56
pozdr.

Coś czuję że trafiłeś w samo sedno.
Technicznie wychodzą mi zdjęcia lepsze, ale przecież tu nie chodzi o technikę - to wszystko można póżniej poprawić w mniej lub bardziej skomplikowany sposób, ale jeśli chodzi już o treść foto to niestety mogę tylko
pomarzyć żebym widział tak jak moja żona widzi, czasami z niczego potrafi zrobić świetne ujęcie ehhh................. :(
No i ta cierpliwość, pół godziny siedzenia za krzakiem dla jednego zdjęcia - ja w miedzyczasie już obfotografowałem połowe lidności z wsi :)

life
25-07-2007, 18:18
nie napisałem iż nie ma :) - ma jak najbardziej i co z tego ??? czy widziałeś kiedykolwiek menu w D200?? czy dobrałeś wszystkie parametry??

Wojtku - kolego o czym zapewne dokładnie wiesz w D80 jest tryb M, A, S w D200 nie ma tematycznych z których i tak nie korzystam w moim D80 mogli by nawet wywalić P i zostawić tylko M, A, S :D

w menu odpowiedzialnym za generowanie obrazu też można dać wszystko na 0 lub none i nie będziesz miał "koloryzowania" zdjęć :D

co do mułowatości ... dla mnie 3 kl/s to i tak za wiele (zależy kto do czego używa) a do samej reakcja aparatu nie można mieć zastrzeżeń ... czego mi brakuje w moim D80 w porównaniu do D200?? pomiaru z manualami i 2 przycisków na korpusie :D

nowości nie odkryję tym stwierdzeniem ale każdy ma swoje upodobania i jednym coś pasuje innym nie, ważne by się spełniać i być zadowolonym ... a marudzenie to i tak nasza dyscyplina narodowa :D

Zbigniew
25-07-2007, 18:27
Odnośnie ustawiania zdjęć na 0 - nawet tego nie trzeba robić - wystarczy wrzucić Qual -> RAW i otrzymujemy (prawie) takie same obrazowanie.

OT: PS: Wojteh, Life - nawet chyba koledzy nie wiecie, że łączą Was sprawy zawodowe ;)

life
25-07-2007, 18:58
OT: PS: Wojteh, Life - nawet chyba koledzy nie wiecie, że łączą Was sprawy zawodowe ;)

hehe mały OT zrobię :) z Wojtkiem znamy się osobiście :D wcześniej pracowaliśmy w jednej firmie

a żeby nie było totalnego OT to napiszę że swojego D80 zmienię za kilkanaście/kilkadziesiąt miesięcy pewnie na S5Pro no chyba że Nikon pokaże coś co nie będzie miało matrycy sony :D

art-74
18-08-2007, 08:27
Pytanie do tych, co mają oba aparatyi: czy jest jakaś różnica w ostrości/mydlaności między tymi puszkami?

wojteh
18-08-2007, 23:38
wydaje mi się co i potwierdzone jest to przez dużą ilość postów w D200 fotki są mniej ostre bo filtry czy inne cósie w korpusie nie wyostrzają a w D80 jest ładnie i ostro - nie mniej jednak wg. mnie D200 daje także bardzo ostre i ładne fotografie czyli masz masło maślane ... nikt ci na takie pytanie nie odpowie w 100% z przekonaniem - bo zerknij na galerie masz w niej ostre zdjęcia z D200 i D80 ale masz i nieostre z obu puszek

petrus
19-08-2007, 22:33
Jest jeszcze jedna cecha różniąca te korpusy, o której się z reguły nie myśli przy zakupie. Jest nią migawka i jej żywotność. Jeśli korpus ma robić 5000 zdjęć rocznie to D80 wystarczy, jeśli 5000 miesięcznie to raczej nie za bardzo...
Polecam porównanie: http://olegkikin.com/shutterlife/

KARLOS_vu
20-08-2007, 15:00
Jest jeszcze jedna cecha różniąca te korpusy, o której się z reguły nie myśli przy zakupie. Jest nią migawka i jej żywotność. Jeśli korpus ma robić 5000 zdjęć rocznie to D80 wystarczy, jeśli 5000 miesięcznie to raczej nie za bardzo...

i to dla mnie konkretny uzasadniony argument

Fenek
20-08-2007, 21:05

Nie zdziwiłbym się jakby D80 z niewadliwą migawką był w stanie łyknąć grubo ponad 100 tys. kłapnięć. :) Specyfikacje producenta często są podawane (o ile są podawane) z dużą rezerwą. W jednym z wpisów z tej strony, którą podałeś:

14) Submitted by Albert Black
Clicks: 230,995
Shutter still alive: Yes

zakładając w uproszczeniu że ten D80 ma około rok, to zalicza średnio po ponad 20 tys. zdjęć miesięcznie.

tymancjo
20-08-2007, 21:21
Witam wszystkich,

Pozwolę sie podpiąć pod temat. Sam mam dylemat taki jak autor wątku , i pomóc mogła by mi opinia ludzi mających styczność z obydwoma korpusami.

Mianowicie - czy działanie AF w D80 odbiega jakoś odczuwalnie/znacząco od tego w D200 (teoretycznie oba mają CAM1000) szczególnie w przypadku scen dość ciemnych. I czy (być może akurat ktoś ma porównanie) D80 jest w tej materii odczuwalnie lepszy od D50?

Jest to jedna z bardzo niewielu przywar mojego D50 jakie udało mi się wyłowić.

pozdrawiam
tymancjo

Zbigniew
20-08-2007, 22:06
Jeżeli chodzi o skuteczność działania AFa w przypadku niewielkiej ilości światła, to nie odczułem diametralnej różnicy po zmianie z D80 na D200. Może jest lepiej, a może tylko sobie wmawiam :)

Czornyj
20-08-2007, 22:15
"Dzielność" AF-ów D80 i D200 w kiepskich warunkach oświetleniowych jest identyczna. Nie odbiega też specjalnie od tego, co reprezentuje AF w D50.

tymancjo
20-08-2007, 22:21
Dzięki wielkie za info.

Hmm to poza gripem straciłem swoją główna kartę przetargową w kwestii zmiany puszki.
Zostało mi jeszcze ISO z ręki z mniejszym krokiem.

pozdrawiam
tymancjo

King
20-08-2007, 22:36
Nikon D2Hs

1) Submitted by Bill McIntyre
Clicks: 495,000

:shock: poległem normalnie :)

Pawel Pawlak
20-08-2007, 23:51
jakiś czas temu gostek na dpreview pisał że właśnie wymienił migawkę w swoim d2hs. Padła przy przebiegu 680.000 wyda 1200zł i będzie focił dalej ;)

Czornyj
20-08-2007, 23:55
jakiś czas temu gostek na dpreview pisał że właśnie wymienił migawkę w swoim d2hs. Padła przy przebiegu 680.000 wyda 1200zł i będzie focił dalej ;)

No niestety - nowe Nikony to nie to co kiedyś. W F5 udało się komuś natrzaskać 1,5mln i migawka chodziła dalej, a tu już po niecałej połowie tego przebiegu taka przykrość...

Jacek_Z
21-08-2007, 01:11
W F5 udało się komuś natrzaskać 1,5mln i migawka chodziła dalej..
pewnie się wytarła, zrobiła zbyt cieńka i nie zatrzymywała już światła :smile:

carlos_76
21-08-2007, 08:03
Nikon D2Hs

1) Submitted by Bill McIntyre
Clicks: 495,000

:shock: poległem normalnie :)

No dobra to co powiecie na to ;-) D200:

55) Submitted by Jaunty
Clicks: 1,009,201
Shutter still alive: No

Co prawda padła ale przy jakim wyniku (zakładając że to prawda)

Poza tym z tego co widzę w statystykach na tej stronce to w D200 pojawia się częściej NO :? niź w D80.

Fenek
21-08-2007, 08:41
D80 jeszcze zbyt młody żeby zaczęły w nim padać migawki. A przy tych NO w D200 to wysokie wartości kliknięć są? A może działa ten taki słynny efekt że jak jest dobrze to ktoś nawet nie myśli o podawaniu takich statystyk, a jak padnie to od razu się rzuca zmieszać z błockiem body? ;)

carlos_76
24-08-2007, 14:24
Fenek - dokładnie tak to może działać ;-) Co do wartości to raczej przeważają małe (od kilkudziesięciu do kilkudziesięciu tys.) ale nie ma co się przejmować statystykami. W końcu "ten twój" może być akurat ponad średnią statystyczną ;-) i tego sobie nam wszystkim życzę :D

Ksiazkiewicz
27-08-2007, 23:51
Posiadam D80, tylko przez to że nie miałem na D200. Wybór prosty D200.

Power88
25-09-2007, 20:07
D 200
59) Submitted by Asdek
Clicks: 200

65) Submitted by Eric
Clicks: 1,500

To nie jest chyba kwestia tego czy to D80 czy D200 tylko tego na jaką partie się trafi ?

wiktor.bakiewicz
25-09-2007, 20:34
To są jakieś niewiadomo czy prawdziwe statystyki, jeżeli masz kase na d200 i wiesz, że z tym czolgiem sobie poradzisz to duzo sie nie zastanawiaj i wal do sklepu. Co innego jak brakuje kawałek $$ to wez d80.

big lebowski
26-09-2007, 20:02
Posiadam D80, tylko przez to że nie miałem na D200. Wybór prosty D200.
W listopadzie ma wejść d300, więc cena d200 powinna nieco opaść. Teraz za body d200 wołają 4500pln. Ciekawe czy pod koniec października cena spadnie do 4000...i co się stanie z ceną d80?

Lagunman
14-10-2007, 15:04
przeczytałem chyba wszystko i chciałbym sprostować jedną rzecz albo inaczej poprosić o namiar gdzie można kupić D200 droższego tylko o tysia w stosunku do D80 no chyba że liczymy D200 za 5 tysi a D80 za 4 tysie to wtedy tak ale z moim info D80 najtaniej można kupić za około 2,750 a najtańszego D200 za jakieś 4,600 więc ludzie to jest jeszcze raz tyle !!!!!!!!!!!!!!! więc moim skromnym zdaniem nie opłaca się wolałbym pomyśleć o konkretniejszym szkle ale oczywiście mogę się mylić :) eeeeeeee a tak na koniec to jeszcze cos mnie się przypomniało i chciałbym nawiązać ktos może wydać 2,5 i moze 4,5 ... hhm ktoś może sobie powiedzmy mercedesa a kupi sobie powiedzmy nie fiata punto moim zdaniem pytanie jest kompletnie źle sformułowane :D

BartekIgnasiak
14-10-2007, 15:52
przeczytałem chyba wszystko i chciałbym sprostować jedną rzecz albo inaczej poprosić o namiar gdzie można kupić D200 droższego tylko o tysia w stosunku do D80 no chyba że liczymy D200 za 5 tysi a D80 za 4 tysie to wtedy tak ale z moim info D80 najtaniej można kupić za około 2,750 a najtańszego D200 za jakieś 4,600 więc ludzie to jest jeszcze raz tyle !!!!!!!!!!!!!!! więc moim skromnym zdaniem nie opłaca się wolałbym pomyśleć o konkretniejszym szkle ale oczywiście mogę się mylić :) eeeeeeee a tak na koniec to jeszcze cos mnie się przypomniało i chciałbym nawiązać ktos może wydać 2,5 i moze 4,5 ... hhm ktoś może sobie powiedzmy mercedesa a kupi sobie powiedzmy nie fiata punto moim zdaniem pytanie jest kompletnie źle sformułowane :D

kompletnie nie wiadomo o co ci chodzi, moze napisz to po polsku

fushiro
14-10-2007, 16:22

Dawno nie przeczytałem tak nieskładnego i niegramatycznego tekstu tekstu w języku polskim(?)
Moim zdaniem pytanie jest kompletnie źle sformułowane a oprócz tego literki "e" i wykrzykniki ...szkoda mówić.

Lagunman
14-10-2007, 23:25
więc tak pytajcie bracia:) bo nie wiem o co kaman ? po pierwsze faktycznie jak czytam mój tekst to jest lekko dziwny. Raczej nie mam problemów z wymową a tymbardziej ze składaniem gramatycznych zdań wygląda to mniej więcej tak jakby ktos poprzestawiał wyrazy :/ tak czy siak prostujemy :) literki eeeeeeeee kompletnie nie wiem skąd się wzięły :) wykrzyknik równiez postawiłem jeden a klawiature mam sprawną :) a co do D200 lub D80 ?? to w gruncie rzeczy dziwi mnie to że kogoś stać na mercedesa a chce kupić fiata :) czy teraz jaśniej ? mam nadzieję że zrozumiełe ? :)

KARLOS_vu
15-10-2007, 08:56
:( cóż, różnie to bywa z pisownią
proponuję po napisaniu topica jeszcze raz go przeczytać
zanim zatwierdzisz odpowiedz

i chyba nie sądzisz że któryś z ADMINów lub MODERów zmienia ci tekst
(bo nikt poza nimi raczej nie ma dostępu do edycji)

Wracając do tematu. Uważam że to każdy indywidualnie musi podjąć decyzję jakie BODY kupi
W dziale NAJCZĘSTSZE PYTANIA I ODPOWIEDZI, to właśnie pytania powraca jak bumerang
Tak naprawdę ciężko w tej kwestii udzielać jakich kolwiek rad

sil
15-10-2007, 10:05
Witam :)
Skoro o tych migawkach mowa, to w jaki sposób sprawdza się przebieg migawki w aparacie? Kiedyś na forum widziałem post na ten temat ale nie udaje mi się go znaleść :(.
Odnośnie tematu. Lepiej mieć D80 i za pozostałą kasę dokupić sobie jakieś szkło. Szkła zostają a body się i tak kiedyś wymieni. Ja na ten przykład swojej siedemdziesiątki nie wymienię póki szkiełek godnych d200/d300 nie będę miał :)

pozdravki
piotr

Xathloc
15-10-2007, 10:30
Programik Opanda Exif podaje ilość mignięć

fushiro
15-10-2007, 11:19
Stać mnie na D200 a nawet na D300, ale póki co rozbudowuję swoją szklarnię i to zawsze będzie dla mnie priorytet. Najpierw kupię sobie obiektyw "mercedesa", żeby później "fiatów" do "mercedesa" nie podpinać. Ilość klapnięć lustrem można odczytać w exif zdjęcia. Poza tym był już taki sam wątek - D80 czy D200 (polecam czytać a nie tylko pisać posty), w którym Czornyj tak sklasyfikował te aparaty według potrzeb:
Pracujesz - D200
Hobby - D80
Twoja praca nie przynosi ci zbyt dużych dochodów - D80
Możesz sobie pozwolić na drogie hobby - D200
Jeden z przykładów, ale możliwości i priorytety każdy może mieć inne.
Pozdrawiam

stachmuszel
15-10-2007, 12:27
fushiro napisał:

"Stać mnie na D200 a nawet na D300, ale póki co rozbudowuję swoją szklarnię i to zawsze będzie dla mnie priorytet. Najpierw kupię sobie obiektyw "mercedesa", żeby później "fiatów" do "mercedesa" nie podpinać. Ilość klapnięć lustrem można odczytać w exif zdjęcia. Poza tym był już taki sam wątek - D80 czy D200 (polecam czytać a nie tylko pisać posty), w którym Czornyj tak sklasyfikował te aparaty według potrzeb:
Pracujesz - D200
Hobby - D80
Pozdrawiam"

Dokładnie tak jak napisał przedmówca, święta prawda co napisał Czornyj. A tak naprawdę w kategorii jakości zdjęć, konia z rzędem temu, kto rozpozna fotki nawet dużego formatu, którym body były wykonane. Amator nie zarabiający fotografią, kupujący D200 to dla mnie nic innego jak snobizm i szpan.
Pozdro!

Lagunman
15-10-2007, 16:25
fushiro napisał:

"Stać mnie na D200 a nawet na D300, ale póki co rozbudowuję swoją szklarnię i to zawsze będzie dla mnie priorytet. Najpierw kupię sobie obiektyw "mercedesa", żeby później "fiatów" do "mercedesa" nie podpinać. Ilość klapnięć lustrem można odczytać w exif zdjęcia. Poza tym był już taki sam wątek - D80 czy D200 (polecam czytać a nie tylko pisać posty), w którym Czornyj tak sklasyfikował te aparaty według potrzeb:
Pracujesz - D200
Hobby - D80
Pozdrawiam"

Dokładnie tak jak napisał przedmówca, święta prawda co napisał Czornyj. A tak naprawdę w kategorii jakości zdjęć, konia z rzędem temu, kto rozpozna fotki nawet dużego formatu, którym body były wykonane. Amator nie zarabiający fotografią, kupujący D200 to dla mnie nic innego jak snobizm i szpan.
Pozdro!
hhhm wiecie co .. przykro mi jak czytam co piszecie ... najpierw zwraca się mi uwagę o niepoprawności gramatycznej zdań ( niewynikającej zresztą z mojej winy ) a potem czytam o snobiźmie i szpanie ... naprawdę zastanowiłbym się komu trzeba zwracać uwagę ... wiem że Polacy to strasznie zawistny i zazdrosny naród czego przykładem jest właśnie tekst powyżej - naprawdę przykro czyta się takie coś

stachmuszel
15-10-2007, 17:35
Forum jest miejscem, gdzie możemy wyrażać swoje zdanie i opinie na dany temat. Moje zdanie jest takie jak napisałem /wynika z obserwacji życiowych/, aczkolwiek nie wynika ono z zawiści i zazdrości. Lagunman - nie znasz mnie, więc po co takie pisanie. Nie twierdzę, że sam kiedyś nie kupię D200. I wtedy jak ktoś nazwie mnie snobem, wcale się nie obrażę, bo tak będzie. Jeśli kogoś dotknęła maja opinia, w tym miejscu gorąco przepraszam.
Pozdrawiam!

Lagunman
15-10-2007, 23:29
no właśnie << stachumuszel >> nie znam Cię i nie oceniam ... zwracasz mi uwagę że jednak to zrobiłem a w poprzednim Twoim poście nazwałeś snobizmem całe zachowanie o którym mowa więc uraziłeś zdecydowanie nie jedną osobę :/ poza tym snobizm zależy od tego jak kto się z czym nosi a nie co posiada :) pozdrawiam i życzę spokoju przede wszystkim bo widzę że jakoś nerwowo tu ludzie reagują zamiast spokojnie powymieniać poglądy ... uważam temat za zakończony bynajmniej przeze mnie :)

fushiro
16-10-2007, 10:59
hhhm wiecie co .. przykro mi jak czytam co piszecie ... najpierw zwraca się mi uwagę o niepoprawności gramatycznej zdań ( niewynikającej zresztą z mojej winy ) a potem czytam o snobiźmie i szpanie ... naprawdę zastanowiłbym się komu trzeba zwracać uwagę ... wiem że Polacy to strasznie zawistny i zazdrosny naród czego przykładem jest właśnie tekst powyżej - naprawdę przykro czyta się takie coś

Moment, moment. Teraz zwrócę Ci uwagę abyś czytał ze zrozumieniem. Do tego cytujesz dwa posty i podsumowujesz równo oba a w każdym było co innego. Zapytałeś dlaczego nie kupuje się D200, skoro można. Odpowiedziałem - żeby inwestować w obiektywy. W którym momencie coś ci zarzucam? Do tego zacytowałem Czornyja: "Możesz sobie pozwolić na drogie hobby, kup D200" i takie jest moje zdanie. Co więcej sam mam w dalekich planach D300, mimo że dupa ze mnie nie fotograf. Poza tym, jeżeli nie będziesz odbierał wszystkich wypowiedzi bardzo personalnie - jako atak, nabierają one zupełnie innego wydźwięku. Jestem przekonany, że stachumuszel chciał napisać, że snob i szpaner to ten co paraduje z samą wypasioną puszką a żaden z tego zestaw foto. Jesteśmy to po to aby sobie pomagać i dyskutować i trochę dystansu przyda się każdemu z nas. Osobiście życzę ci D200, bo jestem przekonany, że radości będziesz miał co nie miara, nawet jeżeli jest to sprzęt ponad nasze możliwości.
Pozdrawiam

stachmuszel
16-10-2007, 11:49
Przyrzekłem sobie, że nie odezwę się więcej w tym wątku. Pozwolę sobie jednak krótko...
Podpisuję się zdecydowanie, pod tym co napisał przedmówca fushiro. Mamy tu sobie pomagać i wymieniać opinie, a nie niepotrzebnie denerwować. Jak dla mnie koniec tematu.
Pozdrawiam wszystkich!

Czornyj
16-10-2007, 12:49
Jak koniec to koniec.