Zobacz pełną wersję : [D7200 + sigma] AF na skrajnych punktach ostrości
p.szablewski
10-04-2016, 20:16
Cześć wszystkich,
od dłuższego czasu męczy mnie następujący problem. Posiadam Nikona D7200 wraz z obiektywem Sigma 18-35 f1.8 ART HSM. Często przy fotografowaniu osób używam skrajnych punktów AF (po lewej i prawej stronie). Po zrzuceniu zdjęć na komputer okazuje się, że pomimo ustawienia ostrości na oczy, twarz jest mydlana a ostrość ustawiona tuż przed np. na szalu. W przypadku centralnego punktu AF nie ma tego problemu.
Np. ostatnio robiłem zdjęcia na f1.8, 35mm, 1/250, iso 100 (obiektyw powyżej), ostrość ustawiona za pomocą skrajnego lewego punkt AF i wyszło mydło na twarzy. Ostrość ustawiło na szaliku pod buzią.
Proszę o informację co powinienem zrobić. Serwis i kalibracja? Może coś robię źle? To wina obiektywu czy bardziej body?
Z góry dziękuję za pomoc.
Jak na centralnym zawsze trafia to kalibracja nic nie pomoże.
p.szablewski
10-04-2016, 21:17
Jak na centralnym zawsze trafia to kalibracja nic nie pomoże.
W takim razie czy jest to problem z którym muszę się pogodzić? Czy może jest na to jakieś rozwiązanie? Trochę trudno pogodzić mi się z ustawianiem ostrości na obiektach położonych na skrajnych bokach kadru.
U mnie wszystko co poza krzyżowymi w słabych warunkach oświetleniowych łapie na tło (niestety). Dlatego ustawiłem af-on pod ae-l, ostrzę centralnym i przekadrowuję. Tak się do tego przyzwyczaiłem, że chyba nie potrafiłbym inaczej ;-)
p.szablewski
10-04-2016, 21:52
U mnie wszystko co poza krzyżowymi w słabych warunkach oświetleniowych łapie na tło (niestety). Dlatego ustawiłem af-on pod ae-l, ostrzę centralnym i przekadrowuję. Tak się do tego przyzwyczaiłem, że chyba nie potrafiłbym inaczej ;-)
Też w sumie tak można. Zastanawiam się tylko nad jednym. Jeżeli wyostrzę dajmy na to twarz centralnym punktem af, zablokuję ekspozycję i przekadruję, to czy przy przysłonie f/1.8 najmniejsze "kiwnięcie" fotografa w przód/tył nie wpłynie znacząco na zablokowaną ostrość?
lukasz.antoniak
10-04-2016, 22:12
Pamiętaj, że przekadrowując zmieniasz płaszczyznę ostrości, rezultatem czego twarz może być mydlana. Czasem nie da się wykonać zdjęcia bez skrajnego punktu AF. Wyobraźmy sobie poruszający się obiekt, który chcemy umieścić w dole kadru kompozycji pionowej.
Pokaż to mydlane zdjęcie. Generalnie, jeśli układ korpus-obiektyw zachowuje się poprawnie na centralnym punkcie AF, to wina raczej nie leży po stronie obiektywu (np. sławny problem lewych punktów AF w D800).
Jeśli chodzi o twarze i szaliki, to być może szalik wydaje Ci się bardziej ostry, ponieważ jest bardziej kontrastowy.
Ten obiektyw tak ma więc lepiej się przyzwyczaj.
p.szablewski
10-04-2016, 22:38
Pamiętaj, że przekadrowując zmieniasz płaszczyznę ostrości, rezultatem czego twarz może być mydlana. Czasem nie da się wykonać zdjęcia bez skrajnego punktu AF. Wyobraźmy sobie poruszający się obiekt, który chcemy umieścić w dole kadru kompozycji pionowej.
Pokaż to mydlane zdjęcie. Generalnie, jeśli układ korpus-obiektyw zachowuje się poprawnie na centralnym punkcie AF, to wina raczej nie leży po stronie obiektywu (np. sławny problem lewych punktów AF w D800).
Jeśli chodzi o twarze i szaliki, to być może szalik wydaje Ci się bardziej ostry, ponieważ jest bardziej kontrastowy.
Proszę bardzo. Oto opisywane zdjęcie w full rozdzielczości.
www.up-side.pl/ft.jpg
lukasz.antoniak
10-04-2016, 22:42
Tylko z tym obiektywem masz tak zacny FF na bocznych punktach AF? Skoro esperal twierdzi, że ten obiektyw "tak ma", to widocznie taki jest stan rzeczy :/.
p.szablewski
10-04-2016, 22:44
Tylko z tym obiektywem masz tak zacny FF na bocznych punktach AF? Skoro esperal twierdzi, że ten obiektyw "tak ma", to widocznie taki jest stan rzeczy :/.
Sprawdzałem na stałce Nikorra 35mm i nie ma z tym problemu.
Xavier80
10-04-2016, 23:12
Typowa Sigma, pięknie rysuje...jak trafi. Masz front focus, rozwaz czy nie warto byłoby wprowadzić korekty w body
p.szablewski
10-04-2016, 23:18
Typowa Sigma, pięknie rysuje...jak trafi. Masz front focus, rozwaz czy nie warto byłoby wprowadzić korekty w body
Korekta w body daje efekty dopiero na 20+ (a to maksymalna wartość korekty). Dodatkowo, przy skorygowaniu AF na skrajnym (na lewo) punkcie ostrości, FF pojawia się przy centralnym AF...
lukasz.antoniak
11-04-2016, 04:42
Korekta w body daje efekty dopiero na 20+ (a to maksymalna wartość korekty). Dodatkowo, przy skorygowaniu AF na skrajnym (na lewo) punkcie ostrości, FF pojawia się przy centralnym AF...
Chyba po korekcie na centralnym masz wtedy BF. Cóż, pozostaje wysyłka do serwisu Sigmy.
Xavier80
11-04-2016, 06:45
To o czym piszesz jest niemożliwe. Albo na centralnym miałeś wcześniej potężny front , większy niż na bocznym, albo ( jeżeli centralny trafiał w punkt) powinien być solidny bf po Twojej korekcie. Jest jeszcze trzecia opcja, masz wybrany zły tryb af i aparat decyduje za Ciebie na czym aktualnie ustawi ostrość ( Af-A ?)
Gdy miałem sprzęt Nikona i jasne obiektywy 1.4-1.8 to po pewnym czasie przestałem praktycznie używać punktów nie krzyżowych.
W 90% przypadków wykorzystywałem dowolny ze środkowych.
O ile w trybie AF-S przy dobrym oświetlenie to boczne na ogół trafiały to w AF-C były praktycznie nieprzewidywalne.
Zresztą to dotyczy nie tylko Nikona.
W Canonie 6D jest podobnie, jedyny środowy jest bardzo pewny, pozostałe to mniejsza lub większa loteria.
Światłoczuły
11-04-2016, 09:29
Mam podobny problem tylko że z D7100 i tym obiektywem.
Czasami sprawdza się zrobić serie 3-4 zdjęcia tego samego ujęcia i ze dwa są ok reszta nietrafiona - nie wiem z czego to wynika...
p.szablewski
11-04-2016, 11:13
To o czym piszesz jest niemożliwe. Albo na centralnym miałeś wcześniej potężny front , większy niż na bocznym, albo ( jeżeli centralny trafiał w punkt) powinien być solidny bf po Twojej korekcie. Jest jeszcze trzecia opcja, masz wybrany zły tryb af i aparat decyduje za Ciebie na czym aktualnie ustawi ostrość ( Af-A ?)
Tak, masz rację. Mam olbrzymi BF. Pytanie czy serwis rozwiąże ten problem? Ktoś wcześniej napisał już, że jeśli centralny punkt działa poprawnie to kalibracja i serwis nie pomoże. Ja bym jednak się kłócił gdyż obiektyw nie funkcjonuje w pełni poprawnie a w sklepie gwarantowano kompatybilność z moim modelem body.
Xavier80
11-04-2016, 14:37
Tak, masz rację. Mam olbrzymi BF. Pytanie czy serwis rozwiąże ten problem? Ktoś wcześniej napisał już, że jeśli centralny punkt działa poprawnie to kalibracja i serwis nie pomoże. Ja bym jednak się kłócił gdyż obiektyw nie funkcjonuje w pełni poprawnie a w sklepie gwarantowano kompatybilność z moim modelem body.
Czyli rozumiem, że po wprowadzeniu tej korekty, na centralnym ostrość ustawia Tobie za obiektem, a na bocznym jest wtedy w miarę ok? A jakiego trybu af używasz?
p.szablewski
11-04-2016, 16:46
Czyli rozumiem, że po wprowadzeniu tej korekty, na centralnym ostrość ustawia Tobie za obiektem, a na bocznym jest wtedy w miarę ok? A jakiego trybu af używasz?
Dokładnie tak. Używam AF-S.
Xavier80
11-04-2016, 17:48
sprawdź w kilku ujęciach czy ten ff na bocznych jest powtarzalny i ślij do serwisu.
p.szablewski
11-04-2016, 21:22
sprawdź w kilku ujęciach czy ten ff na bocznych jest powtarzalny i ślij do serwisu.
FF na bocznych występuje zawsze. Ani razu nie udało mi się zrobić poprawnego zdjęcia. Na różnych ogniskowych i w różnych ujęciach.
p.szablewski
13-04-2016, 10:11
Odpowiedź serwisu Sigmy na mój problem:
Niestety obiektywy Sigmy można kalibrować wyłącznie względem centralnego punktu AF. Zdaniem Sigma Corporation Japan rozbieżności pomiędzy centralnym punktem AF a punktami bocznymi wynikają z nieprecyzyjnie skalibrowanego sensora AF aparatu.
Czyli co, serwis do Nikona? ;-(
Xavier80
13-04-2016, 10:50
Odpowiedź serwisu Sigmy na mój problem:
Czyli co, serwis do Nikona? ;-(
I stwierdzili to na odległość?:) skoro na innych szkłach tego ff nie masz na bocznych punktach to nie jest to wina af w puszcze. Sigmy pięknie rysują, są megaostre, ale ich af to loteria, możesz trafić super egzemplarz a możesz i totalnie rozjechany. Albo pogodzisz się z przekadrowywaniem z centralnego af, albo będziesz ją bardziej przymykał, albo po prostu sprzedasz.
Ja pisałem już o tym wcześniej w wątku o Sigmie 18-35. I w wypowiedziach innych to się zasadniczo potwierdzało. Moja trafia prawidłowo na centralnym (po skalibrowaniu w puszce/uisb dock'u). Potem w miarę oddalania się z wyborem punktu ostrzenia (D7200) od punktu centralnego płaszczyzna ustawienia ostrości przesuwa się w kierunku fronfocusa. Na punktach bliskich centralnemu fotografowany obiekt mieści się jeszcze w głębi ostrości, albo już wypada fronfocus, ale jest on mały i akceptowalny. Im wybrany punkt ostrzenia jest bliżej krawędzi tym fronfocus większy. Skrajne boczne są kompletnie nieużywalne bo w zależności odo odległości od obiektu/ogniskowej rozstrzał jest od kilkunastu do kilkudziesięciu cm. I jest to zjawisko stałe i powtarzalne - za każdym razem duży fronfocus. Nie jest to też moim zdaniem wina puszki, bo na innych obiektywach (50/1,8g, 85/1,8g - a więc też jasne) skrajne boczne łapią ostrość. Wiadomo, ze nie każdy strzał jest w tym przypadku trafiony, ale jest spory odsetek prawidłowych. Sigma ZAWSZE nie trafia i ZAWSZE jest to fronfocus bez względu na sytuację - zero losowości. Sprawdzałem z ciekawości inny egzemplarz Sigmy w sklepie - i zachowywała się identycznie. Sumując - moim zdaniem ten typ tak ma i jest to największa wada tego obiektywu. Trzeba ostrzyć centralnym lub ewentualnie, którymś z bliskich centralnemu, a jak nie wystarcza to przekadrowywać.
p.szablewski
13-04-2016, 12:11
I stwierdzili to na odległość?:) skoro na innych szkłach tego ff nie masz na bocznych punktach to nie jest to wina af w puszcze. Sigmy pięknie rysują, są megaostre, ale ich af to loteria, możesz trafić super egzemplarz a możesz i totalnie rozjechany. Albo pogodzisz się z przekadrowywaniem z centralnego af, albo będziesz ją bardziej przymykał, albo po prostu sprzedasz.
Najwidoczniej mają zdolności telepatyczne ;-) Tak czy inaczej - pogodziłbym się z tym gdyby sprzęt kosztował +/- 1000zł. Ale za 3 tysiące trochę mi szkoda rezygnować z tych skrajnych AF.... Często je wykorzystywałem w swojej pracy.
To jest masakra jeśli nawet serwis nic z tym nie może zrobić.
Jeżeli z innymi szkłami AF działa dobrze na wszystkich punktach a z Sigmą tylko na środkowym to to chyba zdecydowanie tylko i wyłącznie problem szkła - prawda?
Więc dlaczego takie coś nie podlega gwarancji albo czemuś?
Osobiście stawiam na kłopoty nowszych modeli Nikona z Sigmą niż na samą Sigmę.
U mnie przez lata podstawowym szkłem była 30/1,4, z którą D90 i D300s trafiały perfekcyjnie całym zakresem punktów. Po przesiadce na D7200 to szkło doprowadza mnie do szału - na bliskie odległości udało się ustawić mikroregulacją, ale cokolwiek dalszego lub łapiącego boczne punkty AF to już FF.
Archibald6803
14-04-2016, 14:04
Chyba sobie poniższe wpiszę w stopkę .... bo już nie mam siły tego co chwilę powtarzać .... ;-)
Po zakupie puchy, jak chce się mieć PEWNY sprzęt, trzeba zacząć od darmowego gwarancyjnego skalibrowania tej puchy pod serwisowy WZORZEC. .... I to nie w PL, a w dobrym i rzetelnym serwisie np.w DE; (przerabiałem to 3 razy z różnymi puchami)
Kolejnym krokiem jest precyzyjne dokalibrowanie KAŻDEGO szkła do tejże puchy; czasem udaje się to zrobić samemu (jak się trafi dobrze fabrycznie skalibrowane szkło) ale częściej należy to robić serwisowo ( bo dobre fabrycznie szkła są dziś wielką rzadkością); i nie ma tu reguły czy jest to szkło ze stajni N czy T czy S......; najlepszym przykładem na fatalny rozstrzał jakościowy dzisiejszej optyki jest następująca sytuacja : ilekroć podpinam jakieś stare szkło typu AF ( sprzed 15 lat ) to wystarczy mi drobna mikrokorekta w puszce w zakresie -3 do + 3; podpinam nowe szkło za x tysięcy pln to przeważnie nie mogę sobie poradzić z FF/BF i żeby było śmieszniej -notorycznie występujących NIELINIOWO w zależności od ogniskowej ...... szok....
Opisany wyżej proces "doprowadzania sprzętu do pełnej funkcjonalności" jest czasochłonny ale warto mu poświęcić trochę uwagi i czasu na początku.....( wiem, tak nie powinno być - sam jestem wk...ny na tą sytuację, ale przyzwyczaiłem się do obecnie panującego marazmu jakościowego......); ja ten czas poświęciłem na początku i dziś (w dowolnej swojej puszce) na dowolnym punkcie AF z zapiętym dowolnym, prawidłowo skalibrowanym serwisowo szkłem, wszystko zawsze trafia. A jak czasem nie trafi to mnie zdziwienie ogarnia .......
Kalibracja ma pomóc w rozwiązaniu problemu związanego z celnością AF na skrajnych punktach, tak?
Mam dokładnie tą samą wątpliwość - zdaje się, że każdy serwis bez względu na lokalizację kalibruje wyłącznie do środkowego punktu i wyraźnie to zastrzega. Więc nie bardzo wierzę, ze serwis coś w tym konkretnym przypadku pomoże.
Osobiście stawiam na kłopoty nowszych modeli Nikona z Sigmą niż na samą Sigmę.
U mnie przez lata podstawowym szkłem była 30/1,4, z którą D90 i D300s trafiały perfekcyjnie całym zakresem punktów. Po przesiadce na D7200 to szkło doprowadza mnie do szału - na bliskie odległości udało się ustawić mikroregulacją, ale cokolwiek dalszego lub łapiącego boczne punkty AF to już FF.
To nie jest głupia hipoteza. D7200 dostał nowy moduł AF, którego nie posiada żaden inny DX, a Sigma 18-35 weszła na rynek przed D7200. Nikon mógł powprowadzać w nim coś nowego/inaczej oprogramować. Mnie zastanowiło, ze ta Sigma nie myli się w sposób losowy, tylko w sposób narastający i regularny - zawsze tak samo. Ja po cichu liczę, że Sigma poprawi kiedyś firmware obiektywu - wgra się go wtedy usb dockiem i może będzie lepiej.
cz4rnuch
14-04-2016, 19:32
Kalibracja ma pomóc w rozwiązaniu problemu związanego z celnością AF na skrajnych punktach, tak? Tak, tak, tak. Do tego zajmie się problemem Cezeta z niekonsekwentnym zachowaniem się AFu na różnych odległościach.
p.szablewski
15-04-2016, 16:40
Sigma na moją uwagę, że body zachowuje się prawidłowo w przypadku innych obiektywów więc przyczyna nie tkwi w body, dodatkowo pod innymi body Nikona D7200 problem ten sam odparło:
"Ale tak twierdzi producent".
I jestem w kropce. Wystarczy odwołać się do słów producenta i klient jest bezradny. Rozważam opcję zaproponowaną przez Archibald6803, aby wysłać najpierw Body do kalibracji a dopiero później obiektyw. Stracę pewnie cały miesiąc. Pytanie czy jest sens, skoro twierdzą, że i tak kalibrują tylko do centralnego AF. Mamy tak łatwo odpuścić tę wadę? W sieci praktycznie same pozytywne opinie. Nie znalazłem nic o problemie z AF.
Myślałem, że będzie to mój najlepszy obiektyw...
p.szablewski
15-04-2016, 20:16
Dzisiaj zauważyłem również FF nawet na centralnym AF. Poniżej foto. Ustawiłem przysłonę 1.8, aparat trzymałem praktycznie bez możliwości poruszenia. Ostrzyłem na logo VW.
www.up-side.pl/ups.jpg
Kurcze, chyba i z centralnym AF też jest problem...
Tragedii nie ma. Daj +2 w mikroregulacji i będzie gitara
Xavier80
16-04-2016, 09:18
Dzisiaj zauważyłem również FF nawet na centralnym AF. Poniżej foto. Ustawiłem przysłonę 1.8, aparat trzymałem praktycznie bez możliwości poruszenia. Ostrzyłem na logo VW.
www.up-side.pl/ups.jpg
Kurcze, chyba i z centralnym AF też jest problem...
O widzisz, a więc ten af Twojej sigmy nie jest tak nieliniowy jak wcześniej zakładałeś. Wobec tego wprowadź korektę i automatycznie boczny af będzie celniejszy.
madebyzosiek
16-04-2016, 09:19
Rozważam opcję zaproponowaną przez Archibald6803, aby wysłać najpierw Body do kalibracji a dopiero później obiektyw. Stracę pewnie cały miesiąc. Pytanie czy jest sens, skoro twierdzą, że i tak kalibrują tylko do centralnego AF.
To jest bardzo dobra myśl. Archi wie co mówi. Stracisz może miesiąc teraz, ale zyskasz dużo satysfakcji i pewności pracy z tym szkłem. Ja nawet pokusiłbym się o inne rozwiązanie - body na regulację do wzorca, a szkło w domu USB Dockiem. Przy okazji zaktualizujesz soft w Sigmie, co też może mieć znaczenie w Twoim przypadku. Pozdrawiam serdecznie.
marek_bog
16-04-2016, 17:17
Żeby nie było za różowo, to przypomnę, że ja walczyłem 2 miesiące z moim zestawem D7200 i S18-35/1.8 Art.
Po długich bojach najpierw wysłałem body do Nikona na kalibrację, później całość do Sigmy. Po powrocie jest lepiej, ale daleki jestem od orgazmu widząc jakość zdjęć. Powiem więcej - jest tylko nieznacznie ostrzej niż miałem w poprzednim zestawie D90 + S17-50/1.8 OS. Różnicy w sprzęcie chyba przedstawiać nie muszę.
Ewidentnie coś mam zrobione źle, albo obiektyw sam w sobie jest nieostry.
Dlatego takie poświęcenie miesiąca bynajmniej nie gwarantuje mega ostrości i wspaniałego skalibrowania jednego do drugiego. Warto o tym pamiętać.
p.szablewski
17-04-2016, 00:21
Dlatego takie poświęcenie miesiąca bynajmniej nie gwarantuje mega ostrości i wspaniałego skalibrowania jednego do drugiego. Warto o tym pamiętać.
Tak wiem. Ale niestety jak nie spróbuję to się nie dowiem. Dzisiaj zrobiłem ok. 100 zdjęć i utwierdziłem się w przekonaniu, że coś jest nie tak. Kurier do Nikona już zmówiony. Zastanawiam się tylko czy skalibrują go na gwarancji czy naliczą jakąś opłatę.
Też mam Nikona D90 i to moje jedyne pocieszenie. Nigdy mnie nie zawiódł. D7200 już raz był w serwisie na wymianie wbudowanej lampy. Po 4 mrugnięciach przestała działać...
U mnie akurat kalibracja pomogła. Najpierw D7200 w serwisie Nikona (razem ze szkłami), potem Sigma 17-50 w serwisie Sigmy (razem z 50-150).
Łukasz O.
19-04-2016, 09:36
U mnie akurat kalibracja pomogła. Najpierw D7200 w serwisie Nikona (razem ze szkłami), potem Sigma 17-50 w serwisie Sigmy (razem z 50-150).
Demonek czy D7200 na kalibrację do wzorca wysyłałeś w komplecie ze wszystkimi szkłami nikona? Ja planuję wysłać samo body na kalibrację do wzorca, ale mam N35 1.8DX i S17-50 2.8, i zastanawiam się czy nie wysłać D7200 razem z N35 na kalibrację body do wzorca i obiektywu do body, a później body i sigmę na kalibrację do sigmy...
p.szablewski
19-04-2016, 11:07
Nikon odpowiedział mi mailowo, że kalibrują body do wzorcowego body i obiektyw do wzorcowego obiektywu. Jeżeli 35mm ostrzy poprawnie w innym body to chyba nie ma sensu wysyłać im szkła razem z body. Mniejsze prawdopodobieństwo, że coś zmajstrują ;-)
Demonek czy D7200 na kalibrację do wzorca wysyłałeś w komplecie ze wszystkimi szkłami nikona? Ja planuję wysłać samo body na kalibrację do wzorca, ale mam N35 1.8DX i S17-50 2.8, i zastanawiam się czy nie wysłać D7200 razem z N35 na kalibrację body do wzorca i obiektywu do body, a później body i sigmę na kalibrację do sigmy...
Ze wszystkimi szkłami. Najpierw przetestowałem je z D7200 i było tak sobie. Większość nie trafiała dobrze, albo były problemy z powtarzalnością. Stwierdziłem, że wysyłam wszystko co mam (oprócz Sigm i manuali oczywiście :)
Jak wróciły, to właściwie tylko z 35ką jest trochę problemów (na większe odległości) więc jak będzie potrzeba, to pójdzie do kalibracji jeszcze raz. Reszta jest już ok (szczególnie 10-24, który na początku wariował strasznie. Na 10mm przy większych odległościach było straszne mydło. Teraz jest ok).
Potem zaś body i obie Sigmy poszły do serwisu w Gdyni (mam niedaleko). 17-50 odżyła i teraz siedzi cały czas na body i w zasadzie innych obiektywów na razie nie używam :) Oprócz kalibracji musieli zmienić tam też firmware, bo przed serwisem zawieszał czasami aparat (zablokowana lampa, nie robił zdjęć). 50-150 trafia z bliska i daleka.
W tej chwili D90 to backup (18-105 działa z nim nadal dobrze), choć zastanawiam się nad sprzedażą.
17-50 odżyła i teraz siedzi cały czas na body i w zasadzie innych obiektywów na razie nie używam :) Oprócz kalibracji musieli zmienić tam też firmware, bo przed serwisem zawieszał czasami aparat (zablokowana lampa, nie robił zdjęć). 50-150 trafia z bliska i daleka.
A którą wersję Sigmy 50-150 masz? Ja mam wersję stabilizowaną i mam dokładnie te same problemy, co z Twoją 17-50 - przy fotografii z lampą przy włączonej stabilizacji wiesza aparat... Cały problem jednak w tym, że serwis twierdzi, iż nie ma aktualizacji firmware dla 50-150, żeby rozwiązać ten problem.
Mam starą wersję bez OS. Nie mam z nią problemów.
Ach, ok, to wszystko tłumaczy. Dzięki
Łukasz O.
27-04-2016, 11:13
Ze wszystkimi szkłami. Najpierw przetestowałem je z D7200 i było tak sobie. Większość nie trafiała dobrze, albo były problemy z powtarzalnością. Stwierdziłem, że wysyłam wszystko co mam (oprócz Sigm i manuali oczywiście :)
Jak wróciły, to właściwie tylko z 35ką jest trochę problemów (na większe odległości) więc jak będzie potrzeba, to pójdzie do kalibracji jeszcze raz. Reszta jest już ok (szczególnie 10-24, który na początku wariował strasznie. Na 10mm przy większych odległościach było straszne mydło. Teraz jest ok).
Potem zaś body i obie Sigmy poszły do serwisu w Gdyni (mam niedaleko). 17-50 odżyła i teraz siedzi cały czas na body i w zasadzie innych obiektywów na razie nie używam :) Oprócz kalibracji musieli zmienić tam też firmware, bo przed serwisem zawieszał czasami aparat (zablokowana lampa, nie robił zdjęć). 50-150 trafia z bliska i daleka.
W tej chwili D90 to backup (18-105 działa z nim nadal dobrze), choć zastanawiam się nad sprzedażą.
Dzięki wielkie Demonek za szczegółową odpowiedź! To ja chyba też wyślę D7200 i N35 1.8DX, bo jest nieźle, ale nie idealnie. Rozumiem, że wysyłałeś do polskiego serwisu nikona? A mógłbyś napisać ile im to czasu zajęło?
Dzięki za wszelkie info! :)
Do polskiego. Zajęło sporo, bo musiałem jeszcze zapłacić (na gwarancji był tylko aparat). Ok. miesiąca.
p.szablewski
06-05-2016, 17:50
Tak więc jestem już po wszystkich przejściach serwisowych. Spodziewałem się miesiąca a ku mojemu zdziwieniu obie kalibracje udało się zakończyć w ciągu 14 dni roboczych (w tym weekend majowy).
18 kwietnia wysłałem aparat do serwisu Nikona celem kalibracji body. Wraz z wysyłką zajęło to 5 dni roboczych.
26 kwietnia body Nikona wraz z obiektywem Sigma powędrowały do serwisu Sigmy. Tutaj sprawa razem z wysyłką została zakończona w terminie 7 dni roboczych. Patrząc na to, że w między czasie był długi weekend majowy to czas realizacji jest bardzo przyzwoity.
Jestem zadowolony z serwisu Nikona i Sigmy. W obu przypadkach sprzęt bardzo dobrze zabezpieczony przed uszkodzeniami. Kontakt z obsługą na ogromny plus. Co do efektów - w warunkach domowych zauważyłem znaczną poprawę. Front focus już nie występuje, a jeśli już to bardzo rzadko przy małych odległościach ostrzenia. 18/20 wykonanych zdjęć jest ostrych w prawidłowym punkcie ustawienia ostrości. Niestety, na skrajnych punktach AF ostrość nie jest tak idealna jak na punktach centralnych, ale poprawa też widoczna.
Przetestuję jeszcze sprzęt w plenerze i napiszę jeśli zauważę niepokojące znaki. Tak czy siak, z własnego doświadczenia mogę polecić kalibracje body w serwisie Nikona i obiektywu do body w serwisie Sigmy.
Grzegorz_M
06-05-2017, 09:02
Cześć. Mam podobny problem w tym komplecie zakupionym w marcu b.r. Przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku i nikt nie wspomniał o ostrzeniu w trybie LV. W tym trybie właśnie trafia dokładnie tam gdzie wybiorę punkt ostrości. Też tak jest w Waszym przypadku? Sprawdzaliście tak?
Przy ostrzeniu na LV zawsze będzie lepiej, ostrzej i w ogóle.
Dowiedz się czym się różni ostrzenie na LV od tego zwykłego
BambusZMikronezji
13-05-2017, 01:07
Moja puszka d7200 byla kalibrowna przez serwis nikona następnie sigma 18 35 pojechała z body do serwisu sigmy.
Efekt: było jako tako. Poprawnie ale bez szału. Spędzenie 8h z usb dockiem i własnoręcznie przygotowanym stanowiskiem kalibracyjnym spowodowało ze obiektyw jest zyleta ale tylko na punktach krzyżowych. Bardziej boczne punkty niedziałają prawidłowo. Odpowiedź serwisu: ten typ tak ma.
Kalibrację robiłem wg dołączonej do usb docka instrukcj plus troche własnej inwencji. Co w w dużej części pokrywało sie z tym jak opisywał kolega Zosiek w jednym ze swoich wątków. Nieskończoność robiłem trochę na czuja.
Niestety nie-systemowe sprzęty bywają czasem nie do końca kompatybilne z resztą systemu. Ten przypadek jest zresztą dość że tak powiem łagodny. Z drugiej strony z tym da się żyć. Moj pierwszy aparat miał tylko jeden centralny punkt AF.
99 procent zdjęć mam trafionych. Te nietrafione to chyba raczej bardziej moja wina niż sprzętu. W większości zdjęć zrobionych tym szklem wyostrzanie w postprodukcji daje niewiele lub nic nie daje. (Zaznaczam że fachowcem od postprodukcji nie jestem)
lukasz.antoniak
14-05-2017, 16:40
Z ciekawosci, ktory serwis odpowiedzial ze "ten typ tak ma"? Wedlug mnie jesli obiektyw nie jest zdecentralizowany, to pomylki w ostrzeniu na bocznych punktach to wina korpusu. Obiektyw slaby optycznie na bokach tez moze wplywac na pomylki. Zaluje teraz ze oddalem Cichemu idealna sztuke Tamrona 24-70/2.8. Nie zakladajmy ze kazde body (modul AF, lustro glowne, lustro pomocnicze i matryca) jest idealnie wyregulowane (rownolegle na calej plaszczyznie). Pamietajmy o przypadlosci lewych punktow AF w D800 (dobry artykul: https://hifivoice.wordpress.com/2012/07/14/d800-autofocus-repair-overview/).
Koledzy rozumiem, że przy tych wszystkich próbach i wnioskach bierzecie pod uwagę to iż w D7xxx trzy środkowe kolumny punktów AF są krzyżowe, a pozostałe (boczne) liniowe. Jeżeli ktoś nie do końca "czuje" różnicę to zachęcam do krótkiego testu na bocznym punkcie AF i pionowej oraz poziomej krawędzi ramki obrazu. Dodatkowo należy również pamiętać, że nawet punkty krzyżowe nie zawsze posiadają jednakową czułość. Regułą jest, że najczulszy i najdokładniejszy jest punkt środkowy i dlatego wszystkie kalibracje obiektywów są robione na centralny punkt AF.
koledzy jeśli sadzicie ze na wszystkich punktach będzie wam body trafiać idealnie za każdym razem to zmieńcie bajkę...niestety nikon nie ma krzyżowych na bocznych w tych modelkach nawet w moim d700 i 800 boczne punkty potrafiły się pomylić
Xavier80
15-05-2017, 21:18
Cześć. Mam podobny problem w tym komplecie zakupionym w marcu b.r. Przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku i nikt nie wspomniał o ostrzeniu w trybie LV. W tym trybie właśnie trafia dokładnie tam gdzie wybiorę punkt ostrości. Też tak jest w Waszym przypadku? Sprawdzaliście tak?
A jakim cudem miałoby nie trafiać w LV? Przecież to detekcja kontrastu, tu nie ma mowy o pomyłce i nie ma w tym nic dziwnego
BambusZMikronezji
15-05-2017, 22:06
O ile sie orientuje jest tylko jeden serwis sigmy w Polsce i jest to Gdynia. Odpowiedź z serwisu sigmy w sprawie bocznych punktów byla taka że kalibracja jest prowadzona tylko na centalnym punkcie. Boczne punkty mogą nie trafiać. "Ten typ tak ma" bylo moim skrótem myślowym. Wiem ze inni dostawali takie same odpowiedzi.
Jeżeli uważacie że da sie skalibrowac af w sigmie tak by trafial też na bocznych razem z body d7200 i jesteście wstanie poprzeć swoją tezę praktycznym doświadczeniem to czekam na posty z opisem kalibracji.
Na mojej 35 i 50 z takim samym swiatlem jak sigma wszystkie punkty ostrzą ok wiec body chyba dobre jest... zanim body poszło do gdyni bylo w serwisie nikona na kalibracji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przestrzelilem przed chwila moja sigme na bocznych punktach i widzę ze "jakoś" tam trafia ale dość niestabilnie i czesto mam back focus. Żeby cos wiecej powiedzieć musialbym to solidnie przetestować. Jak ktoś powyżej wspomniał te boczne punkty nie sa krzyżowe wiec są mniej skuteczne. Dla mnie to mała wada bo tych bocznych nie używam.