Zobacz pełną wersję : Photoshop samoistna zmiana kolorystyki
kilkazzłotych
10-04-2016, 13:32
Witam,
Mam nadzieje że w dobrym dziale umieściłem temat.
Mam problem ponieważ jak otwieram zdjęci w ps6 automatycznie zmienia mi nasycenie barw/ jasność, kontrast. PS oryginalny, przywracałem ustawienia domyślne i niestety nie pomaga. To samo się dzieje jak wywołam plik w camera raw. PS z niewiadomych przyczyn zmienia zdjęcie.
Macie pomysł jak rozwiązać problem?
Pozdrawiam
Może trochę konkretniej byś napisał?
Otwierasz Raw i od razu masz tak, czy po edycji rawa w ACr i otworzeniu w PS , dzieje się*tak?
Obstawiam że nie PS tylko o ACR chodzi, a to dwa osobne programy można powiedzieć.
Nie jasno napisaleś ale pewnie przestrzeń kolorystyczna się niezgadza.
kilkazzłotych
10-04-2016, 21:42
Pierwsz sprawdzałem przestrzeń barwną. Nie ma znaczenia czy otwieram przez acr czy wywołam innym programem
2pompony
11-04-2016, 02:23
1. Photoshop nie zmienia samodzielnie (w sensie, że nieproszony) ani jednego pixela, ani żadnego parametru tegoż pixela, jak jasność, nasycenie, itp. Po prostu, nie zmienia i już.
2. Jeśli user ma takie wrażenie - że jednak zmienia - to wina siedzi w paru innych miejscach, a nie w tym, że PS nagle zwariował i zaczął coś zmieniać. Teraz ważne jest ustalenie gdzie szukać.
Pierwszym podejrzanym jest niezgodność przestrzeni i/lub preferencji zawartych w PSie. Przykładowo, jeśli PS w preferencjach ma, że lubimy pracować w sRGB (więć taki mamy ustawiony working RGB), a otworzymy zdjęcie na przykład w AdobeRGB (bo nam się w body aparatu coś poprzestawiało) - to ten biedny PS nie może ignorować naszych preferencji i musi coś z tym problemem zrobić. Mianowicie musi zdjęcie o jakiejś innej przestrzeni skonwertować do tego, co mu powiedzieliśmy w preferencjach, że lubimy - od tego odwołania nie ma.
Dlatego w preferencjach koloru jest to bardzo czytelnie zaznaczone: co ten biedny program ma zrobić, jak napotka taką sprawę! Czy ma to zrobić samodzielnie bez pytania, czy zadać pytanie i poczekać na reakcję użytkownika... Po drugie trzeba wiedzieć, że przeliczenie jednej przestrzeni na inną niesie ze sobą ryzyko znacznych nieraz zmian kolorystyki, nasycenia i tak dalej - więć po prostu trzeba przeglądnąć preferencje (zwłaszcza dotyczące koloru), zrozumieć co który ptaszek robi i do czego dana rzecz służy, a następnie odpowiednio to sobie poustawiać.
Drugim podejrzanym może być burdel w profilach do monitora. PS bierze informację jak ma wyświetlać kolory z systemu, który powinien być dobrze skonfigurowany. Niejednokrotnie słyszy się, że po zabawie profilami (niekoniecznie samego usera, czasem bywa, że jakieś lewe czy badziewne programy też potrafią poszleć) nagle PS przestał poprawnie wyświetlać kolory, lub że robi to jakos inaczej. Sprawdzenie czy w systemie wszystko z profilem/profilami do monitora jest OK będzie ważną czynnością.
PS z niewiadomych przyczyn zmienia zdjęcie.
Macie pomysł jak rozwiązać problem?
Pomysły na rozwiązanie problemu można przedstawić kiedy wiadomo na czym polega problem. Niestety nie napisałeś podstawowych informacji o tym w stosunku do czego następują te zmiany. Czy w stosunku do tego co było wcześniej po obróbce w PS, czy obróbka była w innym programie a teraz chcesz to zobaczyć (dalej obrabiać) w PS. I druga ważna informacja w jakim formacie są pliki: NEF, DNG, TIFF, JPG. Napisz po prostu co wcześniej z tymi plikami robiłeś czego teraz w PS nie możesz zobaczyć.
kilkazzłotych
11-04-2016, 12:31
Wywoływałem rawy w capture one i camera raw. Otwieram jpg w PS i sprawdzałem na 2 monitorach. Czerń wpada w zieleń i zdjęcie jest zdecydowanie jaśniejsze wydaje mi się żę jest też podbity kontrast. Takie są moje odczucia . Na innym komputerze otwierałem ten sam plik w jpg w PS i jest ok.(ten sam monitor). Chyba problem z profilami monitora wydaje się byc najbardziej prawdopodobny. Przestrzeń barwną sprawdzałem w 1 kolejności i jest ok
A monitor jak masz podłączony? Przez HDMI? Może system widzi go jako telewizor?
I jeszcze jedno: jeśli na drugim pc jest OK, a monitory są takie same i były kalibrowane, to przegraj profil monitora z jednego kompa na drugiego (ochyły pewnie będą, ale zobacz, czy coś się zmieni)
kilkazzłotych
11-04-2016, 21:11
Do laptopa podpinam monitor i to samo jest zarówno na ekranie laptopa jak i monitora. Na innym komputerze jest ok. Podpinam ten sam monitor. Nie używam hdmi. Teraz skojarzyłem że problem pojawił sie po instalacji wtyczek NIkki col. Może to być przyczyna? Na drugim komputerze równiez intalowałem i jest ok
W mojej ocenie masz źle skonfigurowany profil ICC w systemie laptopa albo źle skonfigurowany profil w PS zainstalowanym na tym laptopie. Można to sprawdzić wyświetlając obrazek pod innym programem. Jezeli w innym programie jest OK to masz skopany profil w PS, a jeżeli w innym programie fotka też jest z zafarbem to jest coś z profilem ICC w systemie laptopa.
kilkazzłotych
12-04-2016, 08:13
Raczej to drugie ponieważ w przeglądarce Windows zdjęcie wygląda. Masz pomysł jak to naprawić
Raczej to drugie ponieważ w przeglądarce Windows zdjęcie wygląda. Masz pomysł jak to naprawić
Zacznij od sprawdzenia czy masz w podpięty jakikolwiek profil pod monitor (w zarządzaniu barwą).
Jeśli tak - usuń go i sprawdź czy dalej masz niezgodność kolorów w PS z innymi programami i systemem.
kilkazzłotych
12-04-2016, 09:44
Sprawdzę wieczorem i dan znać
Już pisałem wcześniej, że jeżeli w innym programie na tym komputerze kolory są OK, to przyczyną jest złe ustawienie w PS. Ponieważ kilkazłotych twierdzi, że w przeglądarce Win kolory są OK, to nie powiększajmy zamieszania poprzez dodatkowe mieszanie w profilach ICC systemu.
Wejdź do PS, zakładka Edit, wybierz Color Settings... pojawi się panel ustawień koloru PS. W pierwszym wierszu wybierz zakładkę Monitor Color i powinno być dobrze.
Może być jeszcze jeden wariant który wywołuje efekt wyblakłych kolorów. Pliki zapisałeś jako ARGB a w PS w Color Settings ustawiłeś przestrzeń roboczą sRGB i nie odhaczyłeś okienka Profile Mismatches, ale ja tego ostatniego nigdy nie próbowałem więc to tylko moje przypuszczenie, ponieważ zawsze kiedy plik ARGB wyświetlamy na monitorze sRGB bez wczesniejszej konwersji do sRGB to mamy wyblakłe kolory.
kilkazzłotych
12-04-2016, 22:27
Miałeś racje, problem rozwiązany. Serdeczne dzięki
ThomasVoland
16-04-2016, 07:38
Jeśli zastosowałeś się do rady mmluty, to zwyczajnie wyłączyłeś zarządzanie barwą w Photoshopie, więc wszystkie zdjęcia masz wyświetlane w gamucie monitora, zamiast w przestrzeni barwnej na której pracujesz. Nigdy się takich rzeczy nie robi. Także miejmy nadzieję, że post odnosił się do wypowiedzi Merde a nie mmluty.
Także miejmy nadzieję, że post odnosił się do wypowiedzi Merde a nie mmluty.
Jak widać - prawidłowe cytowanie jest bardzo ważne :-)