Zobacz pełną wersję : jaka lampa błyskowa do studio ~ 80 m2
witam
kupujemy z zona domek 280 m2 przy którym jest warsztat stolarski 80m2 który mam zamiar przerobić na studio. niestety w tej chwile rata kredytu + koszt remontu domku i jestem prawie spłukany. Mój budżet jest mały żeby kupić coś porządnego mam do dyspozycji jakieś 700 zl. w tej chwili posiadam yn 560iv i nie wiem czy kupić jakaś studyjna 200w czy znow yn 560 + uchwyt bowens i jakiś Beauty dish tylko nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre.chce zacząć używać jakiś modyfikatorów. zdjęcia robię głównie portretowe cala sylwetka i dzieci, zawsze robie w pomieszczeniach. ostatnio pomogliście mi wybrać obiektyw z którego jestem bardzo zadowolony sigma 18-50 2.8 wiec myślę ze teraz mi tez dobrze doradzicie.
Jeśli robisz tylko w miejscach z gniazdkiem w ścianie, to studyjna może być lepszym wyborem, i myślę, że nie będzie to nic innego niż w pozostałych kilkunastu/kilkudziesięciu wątkach "jakie lampy do studia" (300Ws, pilot 150W, regulacja mocy co najmniej do 1/32, lepiej do 1/64 lub mniej). Do tego solidniejsze statywy, uchwyt Bowens do obecnej 560, nasadki według gustu, wyzwalacz radiowy.
Kup jakąkolwiek lampę studyjną z mocowaniem bowens, najlepiej ze światłem modelującym od 150W wzwyż i z jak największym zakresem regulacji mocy.
Odpuść sobie YN - te lampy bym polecał, gdybyś chciał focić głównie w terenie.
znalazlem cos takiego http://allegro.pl/lampa-studyjna-powerlux-visico-ve-200-plus-200ws-i5227389662.html
bedzie dobra?
OK :) Podział do 1/32 i 150W modelujące - minima spełnia ;)
W dodatku ma zdaje się wbudowany odbiornik z systemu radiowego sterowania mocą. Jesli konsekwentnie będziesz budował system na Powerluxach Plus to to świetna sprawa.
Minus - trochę plastikowa. Przy ciężkich nasadkach będzie opadał jej nos ;)
Minus "kosmetyczny" - zgodnie z opisem przy zmniejszaniu mocy wyzwala błysk (są takie, które wtedy nie błyskają).
Bez przesady. Są 100x ważniejsze rzeczy w lampie. Np Powerluxy mają dość wysoką temp barwową. Ja ich np ze swoimi Elfo nie zmieszam.
Dlatego napisałem, że to sprawa "kosmetyczna", ale informacja o temperaturze barwowej może być istotna.
Evanduril
10-04-2016, 17:44
Zamiast powerluxa wolałbym Quantuum Move 300/400. Solidniejsze, praktyczniejsze. I nie tak brzydkie ;)
Quantuum Move 300/400. Solidniejsze, praktyczniejsze
Nie bronie tych z linku, tylko pytam - na jakiej podstawie uważasz, że są praktyczniejsze i solidniejsze?
własnie czemu uważasz ze są lepsze? są droższe prawie o 100 przez co nie kupie beauty disha :P ale daj przykłady może różnice warte tej ceny.
jeszcze jedno mam zamiar kupić beauty dish 55cm + plaster miodu ale czytam ze ta lampa może być za słaba na BD z plastrem i ze co najmniej 600w ma byc.
Niekoniecznie. To zaleźy od przysłony jaką chcesz mieć i od odległości w jakiej ustawisz lampę.
Evanduril
10-04-2016, 23:16
Nie bronie tych z linku, tylko pytam - na jakiej podstawie uważasz, że są praktyczniejsze i solidniejsze?
Na podstawie tego, że Move 300 używam osobiście od roku, a tego Powerluxa wypożyczyłem na jedną sesję i miałem bardzo mieszane uczucia.
- - - - kolejny post - - - - - -
jeszcze jedno mam zamiar kupić beauty dish 55cm + plaster miodu ale czytam ze ta lampa może być za słaba na BD z plastrem i ze co najmniej 600w ma byc.
W przypadku braku mocy zawsze można podnieść ISO. ISO 400 w sesji studyjnej nie powinno być w razie czego problemem. BD 55 cm z plastrem miodu to nie jest modyfikator, który lampę 300Ws "zabije" przy f8.
Jinbei DM2 400 a co myslicie o tej lampie ? jest regulacja 1/64 tylko bardzo slaba lampa modelujaca 50 w
Evanduril
13-04-2016, 21:38
Tych 100W w modelującej może ci brakować. 1/64 nie jest AŻ tak istotna IMHO. Ja sobię na 1/32 radzę bezproblemowo, a przy niskich przysłonach po prostu nakładam filtr ND8.