Zobacz pełną wersję : Phase One Pro 9 do obróbki skanów
Cześć Panowie i Panie, takie pytanie odnośnie softu Phase One Pro 9. Szukam, czegoś do obróbki skanów z analoga. Standardowo robię TIFF'y i do pewnego czasu używałem LR teraz już nie mam LR i rozważam zakup Phase One Pro 9 do tych celów. Wiem, że świetnie daje sobie radę z RAW'ami ale pytanie jak sobie da radę z obróbką TIFF'ów ze skanera? Jakieś doświadczenia?
od razu uprzedzę podpowiedzi, że PS nie wchodzi w grę :)
Edycja wygląda podobnie jak w LR, wszystko zależy od tego jak będzie wyglądał plik wyjściowy ze skanera.
Czasami będziesz miał więcej pracy lub mniej.
P1 ma zdecydowaną przewagę w łatwości "korekcji koloru (https://www.youtube.com/watch?v=pNMhZlFnhDE&list=PL-0j-E98NjP0hS_tlnQ6SaWZyBxasJaCA&index=3)", nie czytaj że lepiej tylko "łatwiej"
Skanując Veuscan masz możliwość zapisania do pliku Raw, aczkolwiek nie wiele to zmienia tiff/raw.
Tak jak masz naświetloną błonę, nic więcej nie wyrzeźbisz.
Porównując do cyfry rawy wszystko zależy od matrycy w aparacie na ile jest "elastyczna" tu na skanie nic nie ugra się*zbytnio ;)
Dzięki za informację... hmm no nie wiem jaką opcję wybrać, bo pod cyfrę Phase One też mogę używać ale generalnie analog ma tu pierwszeństwo :)