Zobacz pełną wersję : Krótki sprawdzian używanego D800
Cześć.
Kupiłem na Ebayu (z Hiszpanii) D800, czekam na dostawę.
Przebieg 60tyś
Jak w skrócie mogę go przetestować. (boczne af i takie tam)
Wiem, że jest wątek o D800, ale to jest 500 str. „bicia piany”
Bijesz następną.
Nie, poprostu po dostaniu paczki chciałbym w miarę szybko zrobić kilka testów, czy jest ok, czy odsyłać!
Maciek N
07-04-2016, 08:21
wydrukuj kartkę papieru z drukowanym tekstem. Kartkę ustaw pod lekkim kontem. Celuj w konkretną literkę najlepiej ze statywu. Sprawdź na wszystkich obiektywach które masz i na wszystkich punktach.
Temat chyba wyczerpany:)
Kartkę ustaw pod lekkim kontem.
Lepiej pod kątem ;)
lens and camera testing chart http://www.enjoyyourcamera.com/Canon-Zubehoer/Enjoyyourcamera-Testkarte-fuer-Kameras-und-Objektive-30-x-45-cm::7719.html http://www.dpreview.com/forums/post/29748698
pod lekkim kontem.
Lepiej pod kątem ;)
Nie lekkim kontem, prędzej pod niedużym kątem, a najlepiej na koncie, którego stan jest pokaźny ;)
Kąt w przestrzeni
kontu z naszymi oszczędnościami nierówny ;)
Z pozostałą częścią Maćka wypowiedzi się zgadzam.
Najpierw oględziny stanu wyglądu.
Dodatkowo wziąłbym białą kartkę, narysował kropę dla AF - takie zdjęcie też. Może jakieś piksele się pojawią? Może plamy oleju? Albo jakieś inne atrakcje ;) Miejmy nadzieję, że takich atrakcji jednak nie uświadczysz.
Swój najlepszy,sprawdzony obiektyw i jechane. Oprócz powyższych testów, całe menu przelecieć. Zdjęcie w każdym trybie.
Udanej zabawy ! :)
dzięki serdecznie, czekam z niecierpliwością na dostawę, ale na ebay, trochę to trwa, nie mniej paczka ekonomiczna wczoraj została nadana gdzieś w Hiszpanii :grin:
D800 dotarł, na pierwszy rzut oka wszystko ok!, jutro potestuje.
kurczeblade
14-04-2016, 08:49
Napisz napisz, i opisz jak wyglądał zakup przez Ebay, widzę że tam duży wybór jest... Z tego co widzę, bardziej się opłaca kupić na ebay niż na naszym allegro :)
D800 dotarł, .... potestuje.Gratulacje :) Porób trochę zdjęć by na plenerze mieć sprzęt opanowany :)
Sprawdż FF/BF dla swoich szkieł.
nied0bry
14-04-2016, 11:21
Jeśli masz czas, to podjedź do Wawy, do serwisu i niech sprawdzą, czy aparat nie ma przekręconego licznika - D800 było najwyższym modelem, w którym można było zmienić wskazania licznika za pomocą chińskiego sofu serwisowego. Chyba, że sprzedający potrafił udokumentować przebieg zdjęciami z różnych okresów.
pozdr,
kris
Jeśli masz czas, to podjedź do Wawy, do serwisu i niech sprawdzą, czy aparat nie ma przekręconego licznika - D800 było najwyższym modelem, w którym można było zmienić wskazania licznika za pomocą chińskiego sofu serwisowego. Chyba, że sprzedający potrafił udokumentować przebieg zdjęciami z różnych okresów.
pozdr,
kris
Do "Wawy" nie mam za blisko, poza tym wolę "wierzyć" że są to autentyczne wskazania licznika 60 tyś, stan aparatu jak nowy (gumy OK !)
nr fab. 61xxxx, więc nie z początku produkcji!!!
Sprzęt nie jest z Chin, tylko z Hiszpanii i trzeba wierzyć naszym kolegom z UE.
Co do samego zakupu.
Płaciłem przez PAY-u, (przelicznik) jakieś 200zł na kursach walutowych w plecy, względem kursu NBP z danego dnia.
Gościu kasę miał tego samego dnia i tego samego dnia wysłał przesyłkę, po tygodniu szczęśliwie dotarł w moje łapki.