Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prowadzenie działalności gospodarczej

ralf
06-04-2016, 13:06
Gdybyście mieli możliwość, to co zmienilibyście jeżeli chodzi o prawo dot. prowadzenia działalności gospodarczej? Formy zatrudnienia, podatki, zusy, koncesje, lepsza egzekucja prawa?

KELT
06-04-2016, 15:00
W tym pytaniu jest odpowiedź :)

Rafał_Sz
06-04-2016, 16:46
Gdybyście mieli możliwość, to co zmienilibyście jeżeli chodzi o prawo dot. prowadzenia działalności gospodarczej? Formy zatrudnienia, podatki, zusy, koncesje, lepsza egzekucja prawa?

Magisterska czy dyplomowa? :D

Mane
06-04-2016, 18:03
Zapomniałeś o progu do amortyzacji, a w sumie to o samym wymyśle amortyzacji czegokolwiek :)

ralf
07-04-2016, 15:54
No właśnie to wszystko jest na glinianych nogach. Np taka emerytura. Czy ktoś kto ma dziś 25 lat dostanie kiedyś emeryturę? Przy takiej emigracji i dzietności? Nie wydaje mi się.

A projekty ustaw leżą i czekają... wzorem jest ta słynna ustawa Wilczka,

sailor
07-04-2016, 16:07
poprowadz firme ze 3 lata (bo przez 2 masz obnizny zus wiec nie znasz prawdiwych kosztow prowadzenia) to bedizesz wiedzial co nalezy zmienic.
Wilczek zrobil dla polskeij gospodarki wiecej niz wszsytkie nastepne rzady razem wziete. wprowadzil prosty i nie pozwalajacy na przekrety system podatkowy. dlatego trzeba bylo go zmienic. z czegos w koncu politycy,ksiegowi,prawnicy, urzednicy i cala rezta darmozjadow musza zyc. no ale zeby o tym dyskutowac trzeba by za bardzo wejsc w tematy polityczno-gsospodarcze a to nie to forum :)

dariusz.osiecki.1
07-04-2016, 16:26
Temat rzeka. Mówi to osoba na co dzień zajmująca się podatkami i księgowością.

dariusz.osiecki.1
07-04-2016, 16:34
Dla dużych sieci podatek oo obrotu dla wszystkich innych ryczałtu podatek na przykład 200 zł miesięcznie i pozamiatane. Nie ma wtedy całego aparatu skarbowego nie potrzebnie są doradcy podatkowi brak jest kupowania kosztów ale tak się nie da ponieważ dziś państwo chce mieć na każdego "haka" i dzięki tak różnie interpretowanemu prawu podatkowemu na każdego coś znajdzie. Zgodnie ze starą stalinowską zasadą "dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie"

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

abdul
14-04-2016, 07:04
No i ta cała obłuda związana z emeryturą. Że po 40 latach pracy pracując na etecie i nawet zarabiając te 3k zł miesięcznie na rączkę można liczyć jedynie na jakieś ochłapy.
W jeszcze gorszej sytuacji znajdują się przedsiębiorcy. Ci to już w ogóle mają kiepskie emerytury. Ledwo na leki ludziom starczy.
Śmieszne jest to, że te same osoby odkładając na najniższą lokatę byłyby w stanie więcej zaoszczędzić niż to co da ZUS. A jak wcześniej zejdziesz z tego świata, to Twoja kasa jest nacjonalizowana. W sensie kasa z ZUS bo z OFE dostajesz pieniądze..

lipalipski
14-04-2016, 07:59
Jak na DG płacisz ZUS taki, jak płaci się za pracownika zarabiającego ochłapy, nawet jeśli kosi się porządny pieniądz, to nie ma się co dziwić. Różnicę można zagospodarować dowolnie, zapłacić wyższy ZUS, oszczędzać samodzielnie albo przejeść i potem płakać.

Mane
14-04-2016, 20:54
Nie przesadzaj z tymi ochłapami, płacimy 10 razy tyle co na wyspach, a emerytury nie dostajemy 10 razy większej niż tam :)

Rafał_Sz
15-04-2016, 10:16
Nie przesadzaj z tymi ochłapami, płacimy 10 razy tyle co na wyspach, a emerytury nie dostajemy 10 razy większej niż tam :)

Raj z emeryturami na Wyspach to mit. Pogadaj z ludźmi którzy tam prowadzą DG lub pracują. jak nie masz ekstra ubezpieczenia, to dostaniesz emeryturę na karmę dla kota. Miesiąc temu założyłem filię firmy w Anglii, coś o tym wiem.

- - - - kolejny post - - - - - -

A, i zapomniałem o angielskich urzędasach. To jest dopiero szczyt zamulenia i betonu myślowego.

freefly
15-04-2016, 11:35
Raj z emeryturami na Wyspach to mit. Pogadaj z ludźmi którzy tam prowadzą DG lub pracują. jak nie masz ekstra ubezpieczenia, to dostaniesz emeryturę na karmę dla kota. Miesiąc temu założyłem filię firmy w Anglii, coś o tym wiem.

https://www.gov.uk/state-pension/what-youll-get

Rafał_Sz
15-04-2016, 11:41
No właśnie. W tamtejszych realiach to tyle, ile u nas zasiłek z MOPSu.

freefly
15-04-2016, 11:53
Dlatego śmieszą mnie mity powielane przez wielu ludzi, jak wszędzie jest wspaniale.

-B-vASt4xnI

Mane
15-04-2016, 15:16
https://www.gov.uk/state-pension/what-youll-get

Tak się składa, że znam ludzi prowadzących tam działalność.
Skoro tam też przy DG emerytura głodowa, to mimo wszystko plusem jest to, że płacą 1/10 tego co my w PL, nie przez przypadek, wiele ludzi przenosi działalność m.in. na wyspy.

No właśnie. W tamtejszych realiach to tyle, ile u nas zasiłek z MOPSu.

To tak jak u nas, ale składki dalej 10 razy mniejsze :)

Rafał_Sz
15-04-2016, 16:26
To tak jak u nas, ale składki dalej 10 razy mniejsze :)

Nie, nie i jeszcze raz nie. Chyba, że ktoś ma DG, ale nie wykazuje dochodów ponad 5715 funtów. Czyli kręci na lewo. Zapytaj swoich znajomych o NI Class 4, bo tam nie ma czegoś takiego jak nasz ZUS, składka jest formą podatku. U nas ubezpieczenie społeczne odliczasz natomiast od podstawy opodatkowania, a ubezpieczenie bezpośrednio i w całości od podatku dochodowego.

Druga sprawa to zasiłki chorobowe. Trzeba przyznać, że przy angielskich realiach u nas panuje w tym temacie luksus. Tam jak nie zabulisz na prywatne ubezpieczenie, to mozesz sobie o chorobowym choćby zbliżonym do wysokości zarobków zwyczajnie zapomnieć.

Mane
15-04-2016, 16:48
2,5 funta plus 9% to dalej moim zdaniem "trochę" mniejszy wyzysk niż na naszej zielonej wyspie. Licząc "algorytmem" z UK, to nasze 1100zł powinno być płacone przy zarobku 11000zł, żeby to porównać :) a wiele osób najpierw zarabia na ZUS, a dopiero później do kieszeni :)

Cały problem z ZUSem w PL jest to, że średnia podstawa od której liczone są składki dla jednoosobowych działalności jest wyliczana z dochodów firm, które zatrudniają... powyżej 10 pracowników, przez co podstawa jest zawyżona przez pensje prezesów różnych korporacji.

Rafał_Sz
15-04-2016, 18:10
ZUS w PL do straszne g. Ale nie możemy się, jako do niedawna okupowane państwo, porównywać do państwa, które samo przez dziesiątki lat okupowało pół świata. Poza tym, ja u nas nie widziałem staruszków w hipermarkecie którzy dorabiają do psiej emerytury pakując ludziom zakupy do toreb. W Anglii widziałem to wiele razy. Gdyby nawet zlikwidować ZUSowskie pałace i rzeszę urzędników, to i tak nas na razie nie stać na mniejsze obciążenia. Po prostu jesteśmy biedniejszym państwem.

freefly
15-04-2016, 18:14
Nawet gdyby zlikwidowano obowiązkowe ubezpieczenia społeczne, to nie liczyłbym na podwyżki ze strony pracodawców. Więcej pieniędzy zostałoby w kieszeni pracodawcy.

Mane
15-04-2016, 18:37
Wszystko zależy od pracodawcy, kiedyś miałem możliwość pracować na umowie o prace lub zleceniu/dziele, wybrałem to drugie, różnica składek lądowała w mojej kieszeni.

TOP67
15-04-2016, 19:06
Wokół składek ZUS narosło wiele mitów, które nie zawsze są prawdą. Owszem, jeśli ktoś wykazuje straty, to płaci te składki. Ale jak ma zysk, to dpisuje to sobie od podatku.
Weźmy taką składkę zdrowotną. Wszystkim się wydaje, że płacimy 9%. A to nieprawda, bo tylko 1,25%. Cała reszta jest odliczana od podatku.

Podobnie jest z amortyzacją, którą początkujący uważają za zło. Ale to naprawdę przydatny instrument, nawet przy małej skali działalności.

Mane
15-04-2016, 20:29
Składek ZUS nie odpisujemy od podatku, przynajmniej ja tak nie robię :) i Tobie też nie radzę :)

Jakie są korzyści dla przedsiębiorcy z amortyzacji?
Ja nie widzę żadnej, zapłacić muszę pełną kwotę jednorazowo, a następnie muszę przez przykładowo 5 lat kredytować państwo :)

TOP67
15-04-2016, 20:58
Składkę zdrowotną w wysokości 7,75% odpisuje się od podatku w zeznaniu rocznym.

Jeśli masz dużą inwestycję i małe dochody, to wpadasz w straty, które można odliczyć przez 5 kolejnych lat. Nie zawsze się zdąży. Amortyzując, rozkładasz koszty w czasie.

Mane
15-04-2016, 21:10
Składkę zdrowotną owszem, zostaje jeszcze składka ZUS, a to ok. 3 razy więcej.

Fakt, w przypadku straty jest to plus, chyba jedyny, ale czemu od razu zmuszać wszystkich do amortyzowania w zasadzie wszystkiego, bo obecnie 3500zł to jakiś śmieszny próg.

TOP67
15-04-2016, 21:35
Przecież można amortyzować jednorazowo do kwoty 50 tys. euro.

Mane
15-04-2016, 21:54
Niestety nie obejmuje samochodów osobowych.

sailor
24-04-2016, 12:37
Niestety nie obejmuje samochodów osobowych.

nie obejmuje to rowniez nieruchomosci co jest dosc logiczne bo prowadzac firme nie kupujesz ich na kilka miesiecy by amortyzowac jednorazowo. osobowke mozesz sobie zamortyzowac 3 lata, nieruchmosc w 5. to chyba nie jest problem?