Zobacz pełną wersję : Zdalna kalibracja monitorów EIZO
Andrzej1974
06-04-2016, 09:26
Co myślicie o darmowej, zdalnej kalibracji monitorow EIZO jak w poniższym linku? Czy taka kalibracja ma sens czy lepiej zapłacić komuś, kto przyjedzie i zrobi to porządnie?
http://www.eizo.pl/wydarzenia/eizo-oferuje-darmowa-kalibracje-monitorow/
Xavier80
06-04-2016, 09:51
Eizo dodaje w pakiecie colornavigatora za free, wiec można wypożyczyć i1 display pro za kilkadziesiąt zł i spokojnie skalibrować pod własne potrzeby i warunki. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.
madebyzosiek
06-04-2016, 10:13
Eizo dodaje w pakiecie colornavigatora za free, wiec można wypożyczyć i1 display pro za kilkadziesiąt zł i spokojnie skalibrować pod własne potrzeby i warunki. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.
Gdzie kupiłeś i1 Display Pro za kilkadziesiąt złotych? ;)
Ps. Doczytałem, że wypożyczyłeś ;) To jest spoko sposób, jak monitor ma czujnik, a nie każdy ma niestety.
Xavier80
06-04-2016, 13:09
Nie, na kupno żałowałem kasy :) nawet jak nie ma czujnika to chyba i tak powinien dość stabilnie trzymać parametry, a raz w roku można ponownie wypożyczyć. Kwestia jaki model Andrzej rozważa i do jakich zastosowań
Andrzej1974
06-04-2016, 15:10
Na poważnie rozważam CS230 i trafiłem na obecną promocję w EIZO. Tylko ta zdalna kalibracja mnie zastanawia oraz zakup tego kalibratora, co dodatkowo podnosi końcową cenę. Taniej i chyba lepiej - tak mi się wydaje - byłoby kupić sam monitor i ew. wypożyczyć kalibrator lub zlecić to komuś, kto to robi.
Xavier80
06-04-2016, 15:56
Na poważnie rozważam CS230 i trafiłem na obecną promocję w EIZO. Tylko ta zdalna kalibracja mnie zastanawia oraz zakup tego kalibratora, co dodatkowo podnosi końcową cenę. Taniej i chyba lepiej - tak mi się wydaje - byłoby kupić sam monitor i ew. wypożyczyć kalibrator lub zlecić to komuś, kto to robi.
To CS230 ma akurat ten czujnik, o którym mowa. Myślę, że temat bez problemu ogarniesz sam colornavigatorem , to prosty i bardzo intuicyjny program. Instalujesz z płyty CN, spinasz po usb monitor z komputerem, podpinasz tez kalibrator do portu usb monitora, uruchamiasz CN, wybierasz "cerate new profile" nazywasz go jak chcesz i klikasz dalej, następnie masz kalibrację dane dla kalibracji, domyślnie masz ustawione "monitor native" co jest ok, ustawiasz jasność (domyślnie jest 80cd), temperaturę (domyślnie 6500K), i gamę 2,2, dodatkowo ostatni wskaźnik (chyba poziom świecenia czerni) zostawiasz domyślnie, czyli na min i klikasz next, przekładasz kolorymetr na wskazane miejsce i wciskasz "proceed". Czekasz aż wymieli kolory, po wszystkim rozwijasz z prawej strony zakładkę i ustawiasz czujnik co ile godzin chcesz aby dokonywał korekcji/pomiaru. I po wszystkim.
Monitory serii CS nie mają wbudowanego czujnika autokorekcji, dopiero CX to ma.
A co do kalibracji zdalnej w promocji EIZO. I tak musisz mieć kalibrator. Jak go już masz to sama procedura jest bardzo prosta, jak to opisał Xavier.
Xavier80
06-04-2016, 22:42
Monitory serii CS nie mają wbudowanego czujnika autokorekcji, dopiero CX to ma.
A co do kalibracji zdalnej w promocji EIZO. I tak musisz mieć kalibrator. Jak go już masz to sama procedura jest bardzo prosta, jak to opisał Xavier.
Nie mają, aczkolwiek cs230 jest tu wyjątkiem i on ten czujnik posiada.
A przepraszam, faktycznie.
Andrzej1974
07-04-2016, 10:21
CS230 ma czujnik do autokorekcji => http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/.
Co do 1. kalibracji to doczytałem już, że potrzebny jest kalibrator. Ten, który jest w "promocyjniej" cenie wraz z CS30 tj. Datacolor Spyder5Express kosztuje 399 zł. Teraz myślę, czy kupować monitor z tym kalibratorem, czy wypożyczyć inny np. X-Rite i1DisplayPro za 1/3 tej ceny i samemu zrobić kalibrację wg. porady Xaviera. Poza tym w grę wchodzi jeszcze późniejsza rekalibracja - co ile ją się robi i czy wymaga za każdym razem użycia kalibratora czy może wystarczy do tego ColorNavigator, który jest dołączany z monitorem CS230?
Xavier80
07-04-2016, 11:26
CS230 ma czujnik do autokorekcji => http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/.
Co do 1. kalibracji to doczytałem już, że potrzebny jest kalibrator. Ten, który jest w "promocyjniej" cenie wraz z CS30 tj. Datacolor Spyder5Express kosztuje 399 zł. Teraz myślę, czy kupować monitor z tym kalibratorem, czy wypożyczyć inny np. X-Rite i1DisplayPro za 1/3 tej ceny i samemu zrobić kalibrację wg. porady Xaviera. Poza tym w grę wchodzi jeszcze późniejsza rekalibracja - co ile ją się robi i czy wymaga za każdym razem użycia kalibratora czy może wystarczy do tego ColorNavigator, który jest dołączany z monitorem CS230?
Ja bym w datacolor nie szedł. Przed zakupem trochę poczytałem opinii i zdecydowanie bardziej polecano x-rite ( ten i1 display pro to optimum z tego przedziału cenowego). Mając colornavigatora nie bedziesz miał potrzeby zdalnej kalibracji bo sam jej dokonasz bez problemu.
Andrzej1974
07-04-2016, 12:05
Ok, a co z rekalibracją, o którą wcześniej pytałem?
Xavier80
07-04-2016, 13:08
Ok, a co z rekalibracją, o którą wcześniej pytałem?
O to zadba już wbudowany czujnik autokorekcji. Pod koniec pierwszej kalibracji wysuwa się on na chwilę aby pobrać dane i potem porównywać co wyznaczony okres godzin. Raz na x czasu można przecież znowu wynająć kolorymetr. Zakładając przy czujniku korekcyjnym taką potrzebę niech nawet raz na rok/ 2 lata ( co jest wątpliwe bo te monitory są bardzo stabilne), biorąc pod uwagę cenę wypożyczenia do ceny zakupu to taki zakup mógłby się zwrócić po jakichś 10-20 latach :))
Ta darmowa usługa kalibracji to moim zdaniem taki zwykły chwyt marketingowy.
Przeważa opinia, że ten Datacolor może pogorszyć tylko sprawę. Kalibrację robi się we współczesnych monitorach co ok 1 rok. Z założenia po kalibracji czujnik cs230 powinien trzymać zadane parametry. Nie znam opinii na ile zapewnia on rzeczywistą zgodność ze wzorcem.
Andrzej1974
08-04-2016, 09:31
Trochę poczytałem i... Datacolor Spyder5 nie ma za dobrych opinii więc go odpuszczam. Co do rekalibracji to też różnie piszą: od 3 miesięcy aż po 2-3 lata. W zależności od przepracowanych na monitorze godzin.