Zobacz pełną wersję : Jak omijać zielony guziczek AUTO????
Cześć, mam problem związany z trybem Auto zakupiłam sprzęt już jakiś czas temu który po pewnym czasie chyba jest za bardzo dla mnie skomplikowany (NIKON D7100), oczywiście była instrukcja, książki a nawet podstawowy kurs fotografowania ale to wszystko dla mnie za mało, Albo jestem tak nie ogarnięta albo to jest tak skomplikowane. Chęci są i to ogromnie, fotografią nie chcę zajmować się zawodowa lecz prywatnie. Chciałabym robić zdjęcia dziecku biegającemu, uwieczniać wspólne rodzinne wakacje ale jak?
Mój aparat ustawiony na auto robi albo zdjęcia biegającemu dziecku rozmyte, albo super zabytki za bardzo roświrtlone. Oczywiście już wiem że w ustawieniach aparatu istnieją różne tryby ale co dalej? Może ktoś pomoże?
RomanZWrocławia
05-04-2016, 22:38
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270922
Chcesz fotografować dziecko i zamieszczasz post w dziale "akt". Przypadek?
Oj dziewczyno. Ogarnij się. Pierw zamieszczasz post na blogu. Piszę, ci że to złe miejsce i masz pisac na forum. No to zakładasz ten wątek w dziale akt???? Przeniosłem go. Cięzko ci będzie zrozumiec sprawy techniczne. Najlepiej gdybyś poszukała wśród znajomych jakiegoś zaawansowanego fotoamatora i on by co to wytłumaczył.
m_wolna, ja ci polecam poczytać na początku artykuły szerokikadr.pl (https://www.szerokikadr.pl)
Możesz zacząc np od Tryby P, S, A, M: co to jest oraz kiedy i jak ich używać? (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac)
Widocznie nie każdy jest tak ogarnięty jak Ty. Dziękuję za przeniesienie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Bardzo dziękuję za sensowną odpowiedź
- - - - kolejny post - - - - - -
Jestem początkowa na forum coś mi nie wyszło z dodaniem wątku na forum
Ustawić tryb S, czas migawki na np. 1/500, włączyć autoiso, ustawić tryb AF-C z d9, robić środkowym punktem AF, ustawić tryb seryjny i robić seriami po kilka zdjęć. Chyba o niczym nie zapomniałem.
Jeśli zdjęcia będą za ciemne można spróbować trochę wydłużyć czas.
Zacznij od podstaw. Bez tej wiedzy daleko nie zajedziesz.
nikoniarz
09-04-2016, 16:30
Ustawić tryb S, czas migawki na np. 1/500, włączyć autoiso, ustawić tryb AF-C z d9, robić środkowym punktem AF, ustawić tryb seryjny i robić seriami po kilka zdjęć. Chyba o niczym nie zapomniałem.
W trybie S? Przy Auto-ISO?
Auto iso ma (może mieć) pułap maksymalny. Polecam ustawić na wartość dającą jeszcze aceptowalną jakość. Wtedy jeśli 1/500s i max iso będą niewystarczające to trzeba coś zmienić. Moim zdaniem z 1/500s można trochę zejść w przypadku autorki. Chyba to miałem na myśli ;)
Andrzej1974
09-04-2016, 16:48
Autorko jaki masz obiektyw z D7100 i gdzie te rozmyte zdjęcia robisz?
Jeśli zdjęcia są za ciemne to obojętnie jaki mamy tryb automatyki to uźywa się korekcji na + i po sprawie.
I co zrobi aparat w takim przypadku (S, max iso)?
madebyzosiek
09-04-2016, 19:55
Otworzy na maksa przysłonę i będzie migać wartością ISO sugerując, że należy ją zwiększyć... Można z tego wybrnąć wydłużając czas... Ale do rozumienia tego trzeba podstawowej wiedzy, której autorce brakuje...
nikoniarz
09-04-2016, 20:01
Niedoświetli, bo nie ma z czego wziąć więcej światła... Istotne pytanie zadał Andrzej1978- jaki to sprzęt? Bo przy proponowanym czasie 1/500 sek i kitowym szkle o świetle powyżej f/3.5 nawet przy ISO-3200 będzie zbyt ciemno w wielu warunkach, szczególnie domowych...
Dlatego też proponowałem:
Jeśli macie lepszą prostą instrukcję, to zapodajcie ;)
nikoniarz
09-04-2016, 20:48
Jeśli macie lepszą prostą instrukcję, to zapodajcie ;)
Prostszy jest program "SPORT" dbający o krótkie czasy.
Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym.
hostman22
13-04-2016, 01:56
ja Waś zrozumiałem, a myślicie że autorka wątku też...? ;)