PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu trzy opcje.

faust1985
05-04-2016, 18:52
Witam.

Zdaję sobie sprawę, że temat może rozgrzać wyjadaczy czytających zapewne podobne posty co tydzień, ale wbrew pozorom nie jest on nieprzemyślany. O co mi chodzi, chodzi o to, że mam w zamiarze wyposażenie się w trzy obiektywy do mojego Nikona D5200. W sumie to już je wybrałem, jestem amatorem i tak pozostanie, najczęściej fotografuję na forum - reportaże, więc jakości nie potrzebuję ponadprzeciętnej.
Posiadam wspomnianego D5200 z kitem 18-105 z Metzem 50 AF - 1.
Potrzebuję do niego kupić

- szerokokątny i padło na : Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
- stało-ogniskową portretówkę : 50 mm f/1.4 G AF-S
- tani zoom : Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

W grę wchodzi użytkowanie: terenowe (góry, kajaki), reportaż (często w pomieszczeniach, często małych), do tego lubię makro do którego mam pierścienie z przeniesieniem automatyki i chciałbym spróbować sił w portrecie - takie mniej więcej priorytety. Ale do rzeczy, o co chciałem Was zapytać: jako doświadczeni pod względem umiejętności i doboru sprzętu doradźcie mi jaką kolejność kupna powinienem wybrać (i czy do tego zastosowania w pomieszczeniach małych nie lepiej jaśniejszej sigmy kupić)? Mam zamiar te zakupy rozłożyć na dłuższy okres czasu, dlatego chciałbym ułożyć chronologię zgodnie z najwyższą przydatnością.

Z góry serdecznie dziękuję za każdą podpowiedź.
Jestem otwarty również na korektę sprzętu, ale chciałbym jej cenowo nie przekraczać bo moja fotografia nie wyjdzie (póki co) poza amatorskie dokumentowanie wydarzeń i sporadyczny druk udanego zdjęcia.

Pozdrawiam.
Bartek

megasnajper
05-04-2016, 20:08
Różnica w świetle "jąsniejszej" sigmy i ze zeminnym światłem jest niewielka, dramatycznej poprawy pracy w słabym świetle nie będzie, jeżeli chcesz coś do ciemniejszych pomieszczeń są UWA ze światłem 2.8 np Tokina 11-20, albo 11-16. Będzie też nowa ze światłem f2 14-20.
Czemu 50 f1.4? Patrzyłeś na f1.8? jeżeli ten skok światła nie jest ci niezbędny to moim zdaniem 1.8 w zupełności wystarczy.
Kolejność zakupów w zależności od tego co najczęściej będziesz fotografować. Zacząłbym chyba od 50 albo UWA.

poste
05-04-2016, 20:42
Jeśli myślisz o makro, to mz pierścienie nie są najwygodniejszym rozwiązaniem, ogólnie mówiąc łatwo się zniechęcić. Rozważ Tamrona 60/2.0, uniwersalne, dobre optycznie szkło, do makro i portretu. Ewentualnie N 60mm lub N 40mm.

Ps. Sigma 10-20 to fajne szkło, polecam, ale ludzi nim nie fotografuj. Mz światło nie ma dużego znaczenia przy większości zastosowań tego obiektywu, wersja 4,5-5,6 powinna być jak najbardziej ok.

faust1985
08-05-2016, 19:35
A Tokina AF 100 mm f/2,8 AT-X M1000 PRO ?

GonzoG
08-05-2016, 20:15
Tokina do D5x00 odpada bo nie ma silnika AF, więc będziesz musiał ostrzyć ręcznie.
Z obiektywów makro ~100mm masz:
Tamron 90/2.8 VC USD (są 2 wersji, starsza plastikowa, tańsza i nie uszczelniona, co przy D5x00 nie ma większego znaczenia i nowsza, metalowa i uszczelniona ale droższa)
Sigma 105/2.8 HSM macro
Nikkor 105/2.8VR (chyba najlepszy do portretu, bo najjaśniejszy przy malych odległościach)
Nikkor 85/3.5 VR DX

OLDON
24-06-2016, 08:13
W sumie szkła które sam wziąłeś pod uwagę są dobrym wyborem. Jako UWA zdecydowanie warto rozważyć TOKINE.