Zobacz pełną wersję : Jak nie "walić" kadru
Koledzy, niedawno przesiadłem się na X100T, kolorki Fuji są przepiękne i strzelam w 95% JPEG. Jak radzicie kontrolować kadr, aby był prosty. Czy używacie w swoich aparatach do tego wbudowanych poziomic czy raczej linii siatki? Poziomica jest w sumie odniesieniem do stanu bezwzględnego a nie danego obiektu, który może nie być prosty.
lipalipski
05-04-2016, 13:32
Używałem poziomicy w wizjerze. A siatkę mam wyświetloną zawsze, w każdym aparacie, bo tak lubię. Czyli w x100s korzystałem z obu rozwiązań jednocześnie.
Uważam za wadę, że nie można poziomicy włączyć w d600 na stałe.
Ja w cyfrach używam siatki zawsze. Prosty kadr, hm, to przecież zależy od tego co chcesz pokazać - to chyba główna zasada dobrego zdjęcia. Zasady kompozycji - trójpodział, złoty podział.
Koledzy, niedawno przesiadłem się na X100T, kolorki Fuji są przepiękne i strzelam w 95% JPEG. Jak radzicie kontrolować kadr, aby był prosty. Czy używacie w swoich aparatach do tego wbudowanych poziomic czy raczej linii siatki? Poziomica jest w sumie odniesieniem do stanu bezwzględnego a nie danego obiektu, który może nie być prosty.
Poczytaj uwagi 2pompony: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257997
Najbezpieczniej kupić statyw i na spokojnie ustawić sobie poziom w wizjerze.
Co to za dążenie do idealnego zdjęcia prosto z puszki? ;) zarówno w czasach analogów ostateczne komponowanie kadru obywało się na desce powiększalnika, a dziś w programie graficznym. Używam poziomicy, siatki i cholera zdjęcia często krzywe mam. :D
Pewnie slajdów nie robiłeś :)
Pewnie slajdów nie robiłeś :)
To skąd u mnie cała półka z Orwochromem? :D
Slajdy mam proste, bardziej się starałem, bo musiałem. :)