Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 1.8 po powrocie z serwisu
Wrócił do mnie obiektyw wraz z body.
Wydaje mi się, że jest lepiej, niż było i jednocześnie wydaje mi się, że mogłoby być lepiej :)
Możecie zerknąć i powiedzieć czy ostrość jest taka jak być powinna?
Oprócz kota oraz poręczy na klatce schodowej wszystkie zdjęcia ostrzone w centrum.
Zdjęcia wieży to dosyć duży crop.
https://www.dropbox.com/sh/2ws7i05zfmcb6oe/AADo4IkcI72IG9SMvk7SIxswa?dl=0
Masz może te zdjęcia prosto z puchy, tak żeby był EXIF ?
Mam, ale to po powrocie z pracy. W każdym razie serwis pozostawił ustawienie obrazu na standard z ostrością na max. Co do zobaczyłem dopiero po ich zrobieniu.
Powyższe zdjęcia to konwersja z RAW do JPG więc nie powinno to mieć chyba wpływu
Wiesz co, to ciężko powiedzieć. Na moje oko te zdjęcia z wieżą kościoła jakoś ewidentnie mydlane. Najlepiej będziesz mógł zweryfikować, czy wszystko jest ok, jeżeli wykonasz po dwa identyczne zdjęcia - pierwsze w trybie LV z AF, a drugie identyczne za pomocą AF przez wizjer. Jeśli są jakieś różnice w ostrości, to znaczy, że obiektyw nie jest do puszki skalibrowany.
No dobra
Trochę się pobawiłem i wygląda na to, że 18mm i 35mm przy ostrzeniu na bliskie przedmioty jest bardzo dobrze.
Przy ostrzeniu na dalszą odległość/nieskończoność 35 dalej pozostaje w porządku, ale 18 wypada słabo.
Jak to teraz załatwić? Czy procedura wygląda tak samo tj body + szkło do serwisu czy jakoś inaczej?
madebyzosiek
05-04-2016, 23:14
Możesz kupić docka i zrobić to sam ;)
Z dockiem próbowałem (pożyczyłem). Po 4 godzinach przywróciłem ustawienia początkowe, spakowałem sprzęt i wysłałem na pomorze :)
madebyzosiek
05-04-2016, 23:32
Z dockiem próbowałem (pożyczyłem). Po 4 godzinach przywróciłem ustawienia początkowe, spakowałem sprzęt i wysłałem na pomorze :)
Za szybko się podałeś ;) Trudno jest ustawić większe odległości, ale warto próbować, szczególnie że korekty można wprowadzić kiedy się chce (albo kiedy trzeba ;))
Można tak do tego podejść z tym, że po tych 4h obiektyw nie ostrzył poprawnie na żadnej odległości i ogniskowej. Nie była to kwestia jedynie 18 mm na nieskończoność
Do folderu z pierwszego posta dodałem jeszcze drugi testowy.
3 zdjęcia na 18mm z odległości ok 3m
Ostrzone na t-shirt.
Zdjęcie F1.8 przez wizjer, 1.8 Live View, F5 przez wizjer.
Detekcja fazy na F1.8 wypada słabiej niż Live View czy mi się wydaje?
Wydaje mi się, że inna ekspozycja jest pomiędzy 1 i 2 i zasadniczo jest ciemno - nie wiem, jakie iso. To nie są dobre warunki do porównania.
Powinieneś w dobrym świetle to zrobić z manualną ekspozycją, żeby były identyczne ustawienia.