PDA

Zobacz pełną wersję : D7200 i purpurowy/bordowy zafarb

sebastian_gora
04-04-2016, 20:54
Pytanie do użytkowników d7200 ... Czy doświadczacie mocno bordowego/fioletowego zafarbu, zwłaszcza w kwestii koloru skóry? Gdy edytuję materiał z D750 i część zdjęć z D7200 jako drugiego aparatu (NEF - zazwyczaj w Capture One 9 ale i Nikonowski NX2), kolorystyka ewidentnie inna. Z D750 niewiele poprawek, w miarę poprawna reprodukcja barwy, z D7200, w tym samym ciągu, tinte zawszę o 15-20 jednostek muszę ściągnąć w lewo by kolor wyrównać. Mówimy o zdjęciach z tego samego wydarzenia, aparaty na identycznych ustawieniach, WB auto. Ciekawy jestem Waszych doświadczeń.

Zelber
04-04-2016, 21:08
Jakie ISO i jakie są ustawienia WB(konkretne wartości) na oby puszkach?

sebastian_gora
04-04-2016, 21:25
Jakie ISO i jakie są ustawienia WB(konkretne wartości) na oby puszkach?

Sytuacja jest powtarzalna, niezależnie od ISO, WB.
Obie puszki ustawione identycznie (autoISO, WB auto, dosłownie wszystkie parametry identycznie, łącznie z AF/pomiar światła itd). Niezaleznie czy fotografuję event w świetle dziennym, czy też wnętrza, kolorystyka D750 jest +- poprawna a na D7200 mam zawsze purpurowo/bordowe twarze i muszę równać tintą w lewo. D750 używam z Sigmą 70-200 2.8 OS a D7200 z Sigmą 18-35 1.8

Myślę, że problem jest z softem, lub po prostu mam spierniczoną puszkę jeśli nikt inny nie doświadcza takich rozbieżności względem 2 różnych puszek fotografujących te same warunki ...

Zelber
04-04-2016, 22:18
Czy ustawione wartości(nie ustawienia) są identyczne na obu puszkach? Robisz w RAW'ach czy JPG'ach?

sebastian_gora
04-04-2016, 22:21
Czy ustawione wartości(nie ustawienia) są identyczne na obu puszkach? Robisz w RAW'ach czy JPG'ach?

Jak wspomniałem, wywołuję NEF'y. Ustawienia puszek identyczne, ten sam temat fotografują i w tym samym czasie, na zmianę.
Myślę, że programy do edycji inaczej interpretują dane z obu puszek, albo po prostu mam uszkodzoną puszkę D7200.
Ciekawy jestem czy ktoś się już z tym spotkał.

Assire
04-04-2016, 22:32
Pokaż RAWa, już tu kiedyś był temat o zafarbie w D750, autor rawów nie dał i zrobiło się 20 stron gadki o pierdołach.

Andrzej1974
04-04-2016, 22:44
Pokaż fotki z obu aparatów żeby można zobaczyć owe różnice...

TOP67
05-04-2016, 00:05
Jak wspomniałem, wywołuję NEF'y. Ustawienia puszek identyczne, ten sam temat fotografują i w tym samym czasie, na zmianę.

Ciągle nie rozumiesz pytania. Nie chodzi o ustawienia puszek, tylko temperaturę ustawioną w programie.

sebastian_gora
05-04-2016, 01:20
Szczerze mówiąc nie wiem jak tutaj wstawić NEFy. Wstawiam więc link do zipa w wetranfer.com
Teraz tak na to spoglądam i same NEFy przeglądane w przeglądarce są jeszcze kolorystycznie w miarę blisko siebie choć pewien zafarb jest.
Ale już otwierając pliki w programach edycyjnych, rozjeżdza się to bardziej. Pewnie więc bardziej chodzi o to jak dany program czyta zdjęcia z obu modeli Nikona.
https://we.tl/qqvMGwBNiC

Assire
05-04-2016, 01:29
Jak ustawiłem takie same parametry WB (3350K, -2 tint) w ACR to albo jestem ślepy, albo nie ma żadnej różnicy. W czym otwierasz? Może standardowe ustawienia są jakoś dziwnie czytane z D7200. Ale jeśli tak to raczej kwestia programu a nie aparatu.

sebastian_gora
05-04-2016, 01:33
Jak ustawiłem takie same parametry WB (3350K, -2 tint) w ACR to albo jestem ślepy, albo nie ma żadnej różnicy. W czym otwierasz? Może standardowe ustawienia są jakoś dziwnie czytane z D7200. Ale jeśli tak to raczej kwestia programu a nie aparatu.

Otwieram w CaptureOne 8. Na innych zdjęciach widać dużą większą różnicę. Musiałbym sięgnąć do archiwum gdy będę przy swoim komputerze. Może więc zamrożę temat na kilka dni i napiszę ponownie gdy załaduję kolejne, mocniej rozjechane kolorystycznie pliki. Możliwe też, że sam CaptureOne faktycznie dodaje zafarbu D7200 przy tych samych ustawieniach. Napisze do producenta z zapytaniem.

sl011
05-04-2016, 08:23
Teraz tak na to spoglądam i same NEFy przeglądane w przeglądarce są jeszcze kolorystycznie w miarę blisko siebie choć pewien zafarb jest.
Ale już otwierając pliki w programach edycyjnych, rozjeżdza się to bardziej. Pewnie więc bardziej chodzi o to jak dany program czyta zdjęcia z obu modeli Nikona.
Większość "przeglądarek rawów" domyślnie czyta nie dane raw, tylko zaszytego w nefie jpega.

marek_bog
05-04-2016, 09:50
Otwieram w CaptureOne 8. Na innych zdjęciach widać dużą większą różnicę. Musiałbym sięgnąć do archiwum gdy będę przy swoim komputerze. Może więc zamrożę temat na kilka dni i napiszę ponownie gdy załaduję kolejne, mocniej rozjechane kolorystycznie pliki. Możliwe też, że sam CaptureOne faktycznie dodaje zafarbu D7200 przy tych samych ustawieniach. Napisze do producenta z zapytaniem.

Sprawdź najpierw, czy nie ma dostępnej aktualizacji softu, którego używasz. Ja tak miałem z D7200 i RawTherapee - z D90 ładnie otwierał NEFy, z D7200 była straszna kaszana. Dopiero po uaktualnieniu RawTherapee kolorystyka z D7200 zaczęła wyglądać dobrze. Może u Ciebie jest podobnie.

sebastian_gora
05-04-2016, 11:49
Sprawdź najpierw, czy nie ma dostępnej aktualizacji softu, którego używasz. Ja tak miałem z D7200 i RawTherapee - z D90 ładnie otwierał NEFy, z D7200 była straszna kaszana. Dopiero po uaktualnieniu RawTherapee kolorystyka z D7200 zaczęła wyglądać dobrze. Może u Ciebie jest podobnie.

Rozejrzę się więc za aktualizacją. Myślę, że to faktycznie bardziej problem interpretacji NEFów przez oprogramowanie.