Zobacz pełną wersję : Genesis Reporter 360
Cześć, Czy ktoś z was miał możliwość korzystania z Reportera 360Ws od Genesis albo innego producenta (quadralite, itd). Jak oceniacie ten system przenośny do sesji portretowych i czy uda się przy pomocy dodatkowego wyzwalacza uzyskać czasy HSS?
Cześć, Czy ktoś z was miał możliwość korzystania z Reportera 360Ws od Genesis albo innego producenta (quadralite, itd). Jak oceniacie ten system przenośny do sesji portretowych i czy uda się przy pomocy dodatkowego wyzwalacza uzyskać czasy HSS?
Miałem tą lampę i jeśli chodzi o HSS to się nie sprawdza ze względu na czujnik termiczny. Więcej info znajdziesz w wątku TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266871) Do zalet bardzo poręczna, idealnie wypełnia cały softbox lub parasolkę światłem (dobry kształt palnika), wydajny akumulator i świetny wyzwalacz. Jeśli błyska się na pełnej mocy w zwykłym trybie można synchronizować z krótkimi czasami ale wtedy czasem jest za mocna i trzeba odsuwać.
Ok dzięki za info. A chciałem jeszcze dopytać. Chce zamienić moje quantuum move400 na 2 takie lampy do pracy w studio i plenery. Mówisz że z czystym sumieniem polecasz. Ponoć teraz jest też dostępny Reporter 360WS z TTL (czytałem ale niemogę znaleźć tego w PL)
Co sądzisz na ten temat?
jacek_wozniak
05-04-2016, 07:49
w PL nie ma reportera z TTL
za granicą jest Godox AD 360II, który ma TTL i nowy dedykowany nadajnik do takich zabaw
do reportera można podobno użyć nadajników z serii Cell II i działa niby HSS ładnie
można używać z 622 i innymi wyzwalaczami TTL, żeby wymusić HSS
Ok dzięki za info. A chciałem jeszcze dopytać. Chce zamienić moje quantuum move400 na 2 takie lampy do pracy w studio i plenery. Mówisz że z czystym sumieniem polecasz. Ponoć teraz jest też dostępny Reporter 360WS z TTL (czytałem ale niemogę znaleźć tego w PL)
Co sądzisz na ten temat?
Niestety Quantuum Move 400 nigdy nie miałem. Jeśli zależy Ci na mocy i możliwości synchronizacji z krótkimi czasami to Quantuum DP600 jest świetny i w dobrych pieniądzach. Dla mnie ma jednak dwie wady posiada zewnętrzny akumulator oraz konieczność podejście do lampy aby zmienić moc. Wcześniej korzystałem z PocketWizardów z lampą reporterską i mi tego brakowało. Jest też Jinbei HD600 ale dużo droższy i przy HSS kolor światła wpada w czerwień jednak można to podczas obróbki poprawić.
w PL nie ma reportera z TTL
za granicą jest
U nas na dniach tez będzie: http://www.optyczne.pl/9627-news-Nowo%C5%9Bci_Quadralite_na_targach_FVF_2016.html
Z tego wszystkiego najciekawszy jest Atlas 600 TTL. Co prawda kosztuje 3375, ale za chwilę będzie mniej. No i jest to już taniej niż Photix Indra. Za rok - dwa to będzie w cenie normalnej lampy studyjnej ;)
jacek_wozniak
06-04-2016, 08:28
haha pięknie :)
i pewnie obecna seria lamp quantuuma tez bezie ładnie z nimi gadać, bo godox rozwijał te nadajniki z kompatybilnością wstecz chyba :)
to czekam, czekam :)
Hehe właśnie do Łodzi wybieram się aby sprawdzić to.. Może akurat się zobaczymy:)