PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ładowarką

spiritus
04-04-2016, 10:40
Luuudzie pomocy!
Jak sprawdzić czy ładowarka jest sprawna?

Jutro jadę na wycieczkę i przydałoby się akumulatory naładować. Tak więc wsadzam w ładowarkę jeden, zostawiam na kilka godz i czekam. Wyciągam baterię, wsadzam do D300 i dalej ma dwie kreski?
Będę miał jak coś dostęp dzisiaj do miernika więc jak to sprawdzić?

Ładowarka MH-18a.
Mam jeszcze MH-18 (z D70), tą mogę naładować bateir z D300 czy lepiej nie?

amirez
04-04-2016, 13:54
Miernikiem: prąd stały - zakres ok. 20V. Dotknąć styków w ładowarce /tam gdzie wchodzi aku, dwa styki/. Na ładowarce powinno być w granicach 7 - 9V. U mnie jest 8.86V. Pozostaje jeszcze kwestia prądu ładowania.
Miałem coś takiego z D80, ale to winny był akumulator. Mh-18a ładuje akumulatory EN-EL3a, EN-EL3e. Zajrzyj tutaj. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174974)

spiritus
04-04-2016, 16:20
Dobra, idę po miernik i zaraz to obczaję.

Pewna osoba mi podesłała to:
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/13544

Niestety aku z D70 nie wykorzystam w D300, a mh-18 naładuje do pewnego momentu tylko.

Spróbuję jeszcze naładować drugie aku do maksa (a nóż się uda).

- - - - kolejny post - - - - - -

Kurcze, gość gdzieś poszedł. Później pójdę to się dowiem na 100%

A baterie da się sprawdzić czy są dobre?

GonzoG
04-04-2016, 17:12
Do sprawdzenia baterii potrzeba specjalnego testera, bez tego nie jesteś w stanie nic konkretnie stwierdzić. Szczególnie, że baterie do aparatów są zabezpieczone elektroniką.

Możesz jedynie zmierzyć napięcie chwilę po zdjęciu z ładowarki, a następnie po godzinie od zdjęcia i np. po 6 czy 12h od naładowania - w ten sposób można stwierdzić czy bateria ma uszkodzone ogniwa, bo szybko traci napięcie.
W pomiarze do godziny może być spadek, ale między 1h i 12h nie powinno być specjalnej różnicy.

spiritus
04-04-2016, 20:37
Hmmm, chyba jednak z ładowarką wszystko ok a wina jest akumulatorka.
Podpiąłem inny EN-EL3e i go naładowało. Tamtego drugiego dalej nic :/

Styki niby ma "ładniejsze", mniej wyrobione niż ten już naładowany.
Hmm, dziwne to trochę.

- - - - kolejny post - - - - - -

Popatrzyłem do aparatu aby sprawdzić "stan zużycia". Niby 0 (jak nówka)