Zobacz pełną wersję : foto przez teleskop
Witam, dostało mi się w posiadanie teleskop reflektorowy i pomyślałem sobie, żeby popróbować robić zdjęcia za jego pomocą (myślę o księżycu). Czy może mi ktos z Was podpowiedzieć jaki osprzęt do D200 potrzeba, żeby go połączyć z tym teleskopem ?? Pozdrawiam.
witam jeśli z irlandii piszesz to zapewne masz celestona ;) do nich jeśli dobrze pamiętam jest przejściówka na T mount
na stronie producenta Celestona są opisy a potem to i łatwo cennik znaleźć - kiedyś szukałem ;) pozdrawiam
Witam,
jako że astronomia to jest właściwie moja dziedzina to chętnie służę pomocą ;)
Najlepiej będzie zanim zaczniesz zabawę poczytać trochę na forach o astro:
www.astro-forum.org
www.astromaniak.pl
www.astro4u.net
Prawdą jest i ukrywać nie zamierzam, że do astrofoto przeważnie używa się Canonów.. ale skoro to ma być tylko zabawa to spokojnie można się bawić ;)
Pozdrawiam
shadowArt
25-05-2007, 07:44
Prawdą jest i ukrywać nie zamierzam, że do astrofoto przeważnie używa się Canonów.. ale skoro to ma być tylko zabawa to spokojnie można się bawić ;)
Nie mam nic do Canona, ale chciałbym jednak poznać powody dlaczego akurat Canona?
Witam,
jako że astronomia to jest właściwie moja dziedzina to chętnie służę pomocą ;)
Najlepiej będzie zanim zaczniesz zabawę poczytać trochę na forach o astro:
www.astro-forum.org
www.astromaniak.pl
www.astro4u.net
Pozdrawiam
Ksieżyc jest dość jasny, więc raczej nie będzie wymagał ekspozycji rzędu 5 minut. ;)
Photosubstance
25-05-2007, 09:23
Nie mam nic do Canona, ale chciałbym jednak poznać powody dlaczego akurat Canona?
Bo mają
Ksieżyc jest dość jasny, więc raczej nie będzie wymagał ekspozycji rzędu 5 minut. ;)
Fakt, zapędziłem się ;). Już myślałem, że autor wątku zamierza bawić się w foto mgławic, galaktyk. Do Księżyca, Słońca (oczywiście z odpowiednim zabezpieczeniem!) nie będzie to miało znaczenia.
Pozdrawiam
njght_84
26-05-2007, 20:24
canon 20d wersja chyba "a"
Pozdrawiam[/QUOTE]
chodzi o rodzaj matrycy?
Na dłuższych czasach przy dużych czułościach Canon ma znacznie mniejsze szumy.
Pozdrawiam