Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora a kolory Lightroom -> Photoshop
Xavier80
02-04-2016, 09:03
Skalibrowałem sprzetowo monitor kalibratorem i1display pro dla srgb, ustawiłem w PSie w zarządzaniu kolorami profil icc po kalibracji i pojawił się problem. Poddając zdjęcie wstępnej korekcji w lightroomie i eksportując je do PSa pojawia się komunikat o niezgodności a załadowane zdjęcie jest całkowicie wyprane z kolorów. W jaki sposób poradzić sobie z tym problemem? Czy jest możliwość ustawienia w Lightroom profilu po kalibracji ?
Ale po kalibracji w PS-ie jaki profil i gdzie ustawiłeś (w ustawieniach koloru ?). Po prawidłowej kalibracji w PS-ie nie trzeba chyba ustawiać profili icc, ustawiasz tylko przestrzeń barwną, w której chcesz pracować, w Twoim przypadku sRGB.
Kalibracja sprzętowa polega na kalibracji monitora i powinna być widoczna do wyboru jako jedna z opcji w menu monitora, a nie jako opcja programu czy systemu. Przy tej okazji program kalibrujący może wygenerować profil icc który instaluje w systemie. Ten profil powinien samoczynnie ładować się przy każdym uruchomieniu systemu. Jeżeli kalibrowałeś monitor do sRGB to tak jak kolega pisał w PS-sie ustawiasz przestrzeń roboczą również sRGB. Nie napisałeś jaki to monitor i jakim programem był kalibrowany, to mogłoby ewentualnie ułatwić poszukiwanie przyczyn problemu.
Xavier80
02-04-2016, 12:30
Kalibrowałem eizo cs230 przy pomocy i1display pro oraz colornavigatora. Już chyba wiem gdzie tkwi błąd. Niepotrzebnie w ustawieniach koloru w psie ustawiłem profil, który skalibrowałem. Po przestawieniu na srgb coś tam coś tam problem znika. Oj miszę się dużo podszkolić w zarządzaniu barwą :) W każdym razie dzięki za pomoc.
ThomasVoland
02-04-2016, 14:01
Oczywiście że niepotrzebnie. Nigdy się tego nie robi.
Pamiętaj tez w module Develop w LR pracuje się w profoto i przy edycji w PS z przestrzenią robocza srgb bedzie krzyczał ze jest rozbiezność (Profoto na wejściu i srgb w przestrzeni roboczej). Oczywiście problemu nie bedzie jeśli zdjęcie wyeksportujemy z LR z profilem srgb i wtedy otworzymy w PS.
(Niech ktoś mądrzejszy mnie zreszta jeśli tak nie jest, ale u mnie jest ;):
A da się w LR zrobić, żeby nie pracować w przestrzenie ProPhoto ? No bo jaki jest sens skoro monitor wyświetla 98% AdobeRGB.
Andrzej1974
04-04-2016, 11:32
A da się w LR zrobić, żeby nie pracować w przestrzenie ProPhoto ? No bo jaki jest sens skoro monitor wyświetla 98% AdobeRGB.
Edit -> Preferences + załadka External Editing. O ile dobrze pamiętam...
Nie da się.
Na RAWach zawsze pracuje się w pełnej przestrzeni. Jeśli zmniejszysz przestrzeń, to równie dobrze możesz usunąć RAWy i pracować na JPEGach.
To samo tyczy się przenoszenia zdjęć między programami - zmniejszając przestrzeń ograniczasz możliwości obróbki.
Edit -> Preferences + załadka External Editing. O ile dobrze pamiętam...
Jak sama nazwa mówi - "External" - nie ma to nic wspólnego z LR.
No dobra, ale to jaki sens jest pracy w pełnej przestrzeni skoro jej nie widzę, bo monitor ma 97% AdobeRGB ?
Jeśli zmniejszysz przestrzeń, to równie dobrze możesz usunąć RAWy i pracować na JPEGach.
Tu trochę przesadziłeś.
Andrzej1974
05-04-2016, 10:14
Nie da się.
[...]
Jak sama nazwa mówi - "External" - nie ma to nic wspólnego z LR.
Da się zmieniać przestrzeń w Lr (domyślnie jest chyba ustawione ProPhoto RGB):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/External_ssrrhpr-2.png
źródło (http://ifotos.pl/z/ssrrhpr/)
Poza tym odniosłem się do poniższej wypowiedzi:
Pamiętaj tez w module Develop w LR pracuje się w profoto i przy edycji w PS z przestrzenią robocza srgb bedzie krzyczał ze jest rozbiezność (Profoto na wejściu i srgb w przestrzeni roboczej). Oczywiście problemu nie bedzie jeśli zdjęcie wyeksportujemy z LR z profilem srgb i wtedy otworzymy w PS [...]
BTW zdje się, że autor ma też problem z przestrzeniami pomiędzy Lr a Ps (#1).
Da się zmieniać przestrzeń w Lr (domyślnie jest chyba ustawione ProPhoto RGB):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/External_ssrrhpr-2.png
źródło (http://ifotos.pl/z/ssrrhpr/)
Poza tym odniosłem się do poniższej wypowiedzi:
EXTERNAL editing... EXTERNAL... to jest przestrzeń w jakiej LR ma wypluc plik do PS np...
LR domyslnie pracuje w melisa czyli prophotorgb. to ze nie widzisz tej przestrzeni to nie znaczy ze nie mozna w niej pracowac.
No dobra, ale to jaki sens jest pracy w pełnej przestrzeni skoro jej nie widzę, bo monitor ma 97% AdobeRGB ?
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/color-management.html
Ano taki ze nie musisz się martwić o ustawienia przestrzeni roboczej a monitor zawsze wyświetli to co potrafi.
Po co to sztuczne ograniczanie byłoby potrzebne? LR wyswietla to co ma w rawie. Zmienisz monitor na lepszy to nie bedziesz musial sie martwić tym że coś, gdzieś musisz przestawić. Pod linkiem wytłumaczenie jak działa zarządzanie kolorem przez Lr, w skrocie w develop jest yi profoto a chyba wszedzie indziej adobe rgb.
Jak zwykle, niech mnie starsi zbesztają jeśli się myle.
Banderas
05-04-2016, 11:17
Swoją drogą to jest to dość głupie puścić na najważniejszy moduł develop przestrzeń Profoto którą to przestrzeń nie ogarnia żaden monitor
i myślę że w najbliższej przyszłości to się nie zmieni.
Swoją drogą to jest to dość głupie puścić na najważniejszy moduł develop przestrzeń Profoto którą to przestrzeń nie ogarnia żaden monitor
i myślę że w najbliższej przyszłości to się nie zmieni.
a jakie znaczenie ma to, ze nie ogarnia?
No właśnie o to się pytam. Czy ma znaczenie że nie ogarnia tego monitor ? Mój monitor (CS270) odwzorowuje 99% AdobeRGB, czyli nie ma sensu działać w ProPhoto bo tego nie widać (i raczej długo jeszcze nie będzie widać na jakimkolwiek monitorze). Pytanie czy to coś szkodzi, że pracuje się w szerszej przestrzeni niż się widzi ?
No właśnie o to się pytam. Czy ma znaczenie że nie ogarnia tego monitor ? Mój monitor (CS270) odwzorowuje 99% AdobeRGB, czyli nie ma sensu działać w ProPhoto bo tego nie widać (i raczej długo jeszcze nie będzie widać na jakimkolwiek monitorze). Pytanie czy to coś szkodzi, że pracuje się w szerszej przestrzeni niż się widzi ?
monitor pokazuje tyle ile moze a co sie dzieje dalej... to juz Ciebie nie dotyczy.
poza tym co bedzie jak za chwile pokaze sie monitor, ktory pokazuje 110% adobeRGB? nowy soft? nowa przestrzen barwna? nikt nie zabrania poruszania sie z predkoscia 80km/h na drodze na ktorej mozna leciec 120km/h :)
Gdyby to szkodziło, to po co Adobe by jej używało? Żeby zrobić fotograferom na złość?
Skalibrowałem sprzetowo monitor kalibratorem i1display pro dla srgb, ustawiłem w PSie w zarządzaniu kolorami profil icc po kalibracji i pojawił się problem. Poddając zdjęcie wstępnej korekcji w lightroomie i eksportując je do PSa pojawia się komunikat o niezgodności a załadowane zdjęcie jest całkowicie wyprane z kolorów. W jaki sposób poradzić sobie z tym problemem? Czy jest możliwość ustawienia w Lightroom profilu po kalibracji ?
Niezgodność przestrzeni przy eksporcie obrazu z jednego programu do drugiego nie ma w zasadzie nic wspólnego z kalibracją monitora. Skoro wyskoczył komunikat o niezgodności przestrzeni, to zapewne plik został zaimportowany do PS jako sRGB. Jeżeli został on zapisany przez LR w szerszej przestrzeni (czy to ProPhoto, czy Adobe RGB), to obraz będzie miał faktycznie zmniejszone (i zniekształcone) nasycenie kolorów.
BTW zdje się, że autor ma też problem z przestrzeniami pomiędzy Lr a Ps (#1).
Zdaje się, że właśnie tak jest. Podejrzewam, że po rozwiązaniu tego problemu prawdopodobnie rozwiążą się pozostałe.
Ostatnio była rozmowa na szkoleniu z retuszu i w sumie odpowiedź jest prosta. Pokrywa 97% Adobe RGB ale może pokrywać też część ProFoto RGB. Nic nie tracisz a możesz zyskać. Producenci nie podają takich danych a Wasz monitor może pokrywać adobe rgb ale może też w inny kolorach wychodzić poza RGB i pokrywać pro photo.
Nic nie stracisz a możesz zyskać.