PDA

Zobacz pełną wersję : D610 - matryca do wymiany (problem z gwarancją)

rani_junik
01-04-2016, 21:39
Witajcie.

Mam pytanie. Wysłałam puszkę Nikona d610 na gwarancję do serwisu Nikona. Powodem był brak ostrości na dalszych kadrach. Mydło straszne, niezależnie od używanej optyki. Dziś dostaję odpowiedź z serwisu, której odpowiedzią nazwać nie można, a mianowicie: wygenerowany automatycznie e-mail z kosztorysem. A w kosztorysie takie oto rzeczy: uszkodzona powłoka na filtrze dolnoprzepustowym, sugerowana wymiana matrycy. Do serwisu oczywiście już dodzwonić się nie można. Pracują do 16.30. Pozostaje pytanie - czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Dodam, że puchy absolutnie nie ruszałam w środku. Nie czyściłam, nie pchałam palców do środka. Wymieniane były tylko obiektywy, czyli normalna rzecz. Aparat zadbany i myślę, że rozsądnie użytkowany. Rozumiem, że ta wymiana nie podlega gwarancji? Aparat ma jeszcze rok gwarancji (kupiony w marcu 2015). Co polecacie zrobić w takiej sytuacji? Naprawa to 50% ceny nowej puchy... Jest jakaś szansa na rozwiązanie tego problemu, czy czas rozejrzeć się za nowym body? Miał ktoś podobną sytuację?

Aeon88
01-04-2016, 23:28
Doczytaj warunki gwarancji, na szkła często był rok gwarancji + rok ochrony, więc w tym drugim roku coś obcięli. Sprawdź jak to wygląda u Ciebie z body.

FelTom
02-04-2016, 06:31
Pytanie:
Czy wysłałaś przed upływem roku od zakupu?
Czy wysłałaś na gwarancję czy na niezgodność towaru z umową?

http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/gwarancja/278696,Rekojmia-niezgodnosc-towaru-z-umowa-a-gwarancja-jakosci.html

Rok od zakupu to bardzo ważna data. Druga ważna sprawa, to rodzaj reklamacji.

rani_junik
02-04-2016, 20:19
Niestety body wysłałam już po minięciu roku od zakupu. Aparat został wysłany na gwarancję, ale z tego, co doczytałam to jest ona dwuletnia. Dzwoniłam jeszcze wcześniej do Nikona pytać o czas gwarancji i potwierdzili, że dwa lata.

MackEstrite
03-04-2016, 12:27
Jeżeli zakupiony sprzęt pochodził z polskiej dystrybucji (tzn. nie ze sklepu typu value basket), to jednak powinnaś domagać się naprawy w ramach gwarancji. Z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić uszkodzenie powłoki dolnoprzepustowej podczas normalnego użytkowania. Czy było jakieś wydarzenie / moment w którym zaczęły występować problemy? coś co mogło mieć powiązanie z problemem?

jo44
03-04-2016, 14:25
Witajcie. Mam pytanie. Wysłałam puszkę Nikona d610 na gwarancję do serwisu Nikona. Powodem był brak ostrości na dalszych kadrach.
Mogłabyś jakieś zdjęcie wstawić? Oczywiście z EXIFem.