PDA

Zobacz pełną wersję : 560TX + yn568 & 622N II

buskibj
31-03-2016, 20:09
Witam.
Mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi,lub jej nie zrozumiałem:)
Czy isnieje możliwość sterowania przez yn560tx lampą 568EX z podpiętym odbiornikiem 622N II.
Z wyzwoleniem nie ma problemu,pytanie czy jest możliwość sterowania mocą przez wspomniany kontroler 560TX?

madebyzosiek
31-03-2016, 20:14
Nie daje głowy uciąć, ale 560 TX potrafi sterować tylko 560 III i IV i raczej nie gada z 622N (poza wyzwalanie oczywiście)
Da się chyba odwrotnie, czyli 622 TX w jakiś sposób potrafi sterować 560 TX. Ale niech się wypowie praktyk, ja teoretyzuje ;)

buskibj
31-03-2016, 21:07
Mam 2 x 560IV i pięknie śmiga:) ale bym chciał tez wykorzystać jako 3cią lampeczkę 568.
Na body zakładam 622II+560TX i ze sterowaniem nie ma problemu,tyle,ze ttl na sali weselnej to kiepski pomysł.

jacek_wozniak
01-04-2016, 07:36
da się... w Canonie :)
wersja 622C ma funkcję relay, dzięki której sterownik 560TX przekazuje manualne ustawienia mocy za pośrednictwem 622TX, który może sobie być w kieszeni
dla Nikona nie ma takiej opcji chyba i możliwe, że nie będzie...

Ja zrobiłem inny sposób wyzwalania i sterowania, który powiedzmy, że działa, ale wykorzystuje 4 rodzaje nadajników :D ...
622TX na sankach, która sterowała lampami SB600 z odbiornikami 622N
560TX w ręku, który steruje zdalnie mocami lamp 560 III i IV
malutki 602tx albo 600tx (taki stary bardzo) na dodatkowej fotoceli (a dokładnie na starych phottixach, które miały wbudowaną fotocelę)

622TX sterował manualną mocą lamp SB i jednocześnie wyzwalał na fotoceli ten malutki 600TX/602TX, który wyzwalał lampy 560 III i IV, któe były sterowane zdalnie przez 560TX...
bardzo ułomny i zawodny system, bo SB czasem robiły przedbłyski i fotocela się nie synchronizowała :D

Ale mógłbyś spróbować po prostu jeszcze tak:
622TX na stopce do kontroli yn568 z 622N
560TX na dodatkowym 622N w ręku

jeżeli 622N da sygnał do wyzwolenia temu 560TX, to wszystko powinno wyzwolić

sprawdzę w weekend czy to działa :D

buskibj
01-04-2016, 10:05
To już kombinacje Alpejskie :D
Za dużo zabawy,zwłaszcza,że 2 x 560+1x 568 chcę rozstawić na sali weselnej,i sterować z 560tx.
Teraz na stopkę podpinam 622II na nią wpinam 560tx, tyle,że robi się wieżowiec na body :)
Kupię chyba 3cią 560IV i problem z głowy.

jacek_wozniak
01-04-2016, 10:36
Kupię chyba 3cią 560IV i problem z głowy.

kup dwie i będziesz miał jeszcze dodatkowo lampę na sankach :D
ale sterowanie lampami z poziomu 560TX jest jednak wygodniejsze niż z wyświetlacza 560IV :)

buskibj
01-04-2016, 10:44
Mam już 2 szt.
Dzwoniłem do sklepu,zobaczymy jaką odpowiedź dadzą. Jak sprzedawali to miało wszystko ładnie współpracować:) teraz sprawdzają czy to działa:)

buskibj
01-04-2016, 19:38
Jacek_Woźniak, jest tak jak opisałeś:) na dzień dzisiejszy "gada" tylko w Canonie,ale jest szansa na aktualizację:)

GonzoG
02-04-2016, 04:16
z tą aktualizacją nie byłbym taki optymistyczny.
E-TTL Canona nie tylko steruje mocą lamp, ale też wszystkimi jej ustawieniami, w tym trybem pracy. Tak więc ustawienie lampy w manual nie jest problemem. Można to też zrobić z poziomu niektórych body Canona.
W Nikonie ustawienie manualne mocy odbywa się przez odpowiednie sterowanie mocą TTL, a to nie wychodzi najlepiej w YN. Pełna moc ustawiona z lampy daje mocniejszy błysk niż pełna moc ustawiona z YN-622.

jacek_wozniak
02-04-2016, 09:28
Pełna moc ustawiona z lampy daje mocniejszy błysk niż pełna moc ustawiona z YN-622.

niestety tak...
w czasie synchronizacji do tej 1/320s powiedzmy, że jeszcze jakoś to działa, ale w AutoFP na krótkich czasach 2 laby na 1/1 przez YN wypadają podobnie niż jedna lampa na 1/1 wklepane na sztywno...
dlatego mam nadzieję, że ta ich nowa lampa 685 z wbudowanym 622N będzie normalnie reagowała na ustawienia zdalne mocy

sonicq
05-05-2016, 13:00
Pozwolę się podpiąć do tematu bo pytanie dość zbliżone i nie ma sensu tworzyć nowego.

Posiadam aktualnie: SB-700, Metz 52 AF-1, yn622-tx, 2x yn-622 wersja I
Fotografuję na dwa body. Chciałbym doświetlić sale weselną w kontrze. W tym celu myślałem o dokupieniu 2-3 lamp manualnych, np. yn-560 III.

Pytanie czy jestem w stanie spiąć wszystko tak, że..
Jedno i drugie body to zestaw: body + wyzwalacz + lampa TTL (sb700 lub metz)
Na sali będę mieć 3 lampy, które są przypisane do 3 grup, którym mogę zdalnie ustawić moc błysku, lub wyłączać pewne grupy.

Z tego co wiem moim 622-tx nie ustawię zdalnie mocy błysku tych lamp manualnych, nawet podpiętych do 622. Racja?
Moc błysku w 560 III ustawię z pomocą 560-tx, ALE pytanie czy mogę go mieć np w kieszeni i ustawiać moc błysku, a wyzwalać np 622 umieszczonym pomiędzy lampą a body? Ogólnie nie chcę 560-tx na body bo zablokuję sobie stopkę i nie umieszczę już na nim lampy z TTLem.

Co musiałbym dokupić do posiadanego już sprzętu, żeby to spiąć tak jakbym chciał? Nie chciałbym kupić czegoś co później nie zadziała razem. Bo wstępnie myślałem, że jak zepnę 560III + 622N I to mi to zadziała z tym zestawem co już mam, ale okazuje się że chyba mógłbym tylko wyzwolić lampę bez możliwości ustawienia jej mocy.

Nigdzie nie piszą, że może, wiec chyba nie ale wolę się upewnić: yn622 w wersji I, nie wyzwala rf 602/603?

jacek_wozniak
05-05-2016, 13:33
możesz używać 560TX jako pilota do sterowania mocą lamp 560III i 560IV
w momencie gdzy wprowadzasz wartość na 560TX jest ona przekazywana do lamp, na których zmienia się moc, więc jakiekolwiek ich wyzwolenie innymi wyzwalaczami wyzwoli je z mowy, jaką wprowadzisz z poziomu 560TX

nie wiem jak jest z 622 i 602/603

sonicq
05-05-2016, 14:03
Ok super. Tak mi się właśnie wydawało bo na youtubie widziałem, że gość konfiguruje wszystko trzymając goły 560-tx w ręku. Nie wiedziałem tylko czy wyzwolenie jakimś wyzwalaczem zachowa wprowadzone ustawienia. W takim razie może się udać.

Pozostaje pytanie jak odpalić te lampy manualne. Bo jeśli yn622 nie potrafi wyzwolić yn602/603 (a wydaje mi się że nie, bo nigdzie takiej informacji nie znalazłem) to wypadałoby zamontować pod 560 III wyzwalacze yn622.
Wtedy mam dwa body+622+lampa TTL, w kieszeni 560-tx, w terenie 3x yn622+560 III. Do dokupienia więc wszystko co kursywą.

Pytanie czy zadziała (bo będzie taniej) taki set:
Konfiguracje z body bez zmian, w kieszeni (albo już raczej na pasku) yn622+560-tx spięte razem, 3x (yn602/603+)* 560 III. * wyzwalacze jako opcja bo w sumie 560III ma wbudowany wyzwalacz więc może te triggery w ogóle nie są potrzebne. Wtedy yn622 z body wyzwalałyby yn622 zamontowane do 560-tx, a ten z kolei wyzwalałoby yn602/603 lub 560 III bezpośrednio. Do dokupienia mniej rzeczy lub tańsze triggery. Pytanie czy możliwe (tu nie mam wiedzy) i czy dalej dostępne będzie sterowanie mocą błysku (tu wydaje mi się, że tak bo mocą steruje ręcznie yn560-tx).

Opcja druga przekombinowana czy jednak zadziała? Kurcze fajnie byłoby to mieć żeby sobie samemu sprawdzić :(

GonzoG
05-05-2016, 15:52
Możesz też na jeden YN622 zapiąć RF-603, który będzie wyzwalać YN560, tylko nie wiem czy przy ustawieniu YN560III/IV na wyzwalanie z RF-603 da się nimi sterować z YN560TX.

sonicq
06-05-2016, 08:38
Hehe liczyłem, że jak GonzoG się odezwie to rozwieje wszystkie moje wątpliwości bo wiem, że masz w tym zakresie sporą wiedzę. Jeśli Ty nie wiesz to faktycznie musiałem już wymyśleć coś skomplikowanego:) No nic, jedynym wyjściem chyba będzie kupić wszystko przez Internet, przetestować a w razie czego zwrócić niepotrzebne zabawki. Chyba, że jakiś sklep mi to zrobi, będę szukać. Jak dowiem się co i jak to napiszę co z tego finalnie powstanie za set bo wiem, że nie tylko ja szukam podobnej konfiguracji.

Zapinanie na yn622 wyzwalacza rf603 CHYBA mija się z celem bo yn560 III/IV ma właśnie wbudowany wyzwalacz yn603 (lub yn602) więc yn560tx musi działać na podstawie tej technologii, więc może uda się spiąć yn622 które wyzwali podpięte do niego yn560tx i tx wyzwoli lampy. yn560tx działa na pewno na zasadzie 603 itp bo nawet te nowe yn622 w wersji II żeby były kompatybilne z 6-cioma grupami to się przełącza je w tryb 560tx czyli tak żeby działały jak yn603. Przynajmniej takie wnioski wysuwam z opisów w Internecie, nie potrafię tego poprzeć własnym doświadczeniem. No cóż zacznę pisać do sklepu, jak się wyjaśni to kupię co trzeba, jak nie to kupię kilka rzeczy więcej i będę kombinować.

GonzoG
06-05-2016, 09:28
Niestety nie miałem jeszcze styczności z YN-560-TX, więc nie jestem pewien jak dokładnie działają YN-560 przy sterowaniu z niego i wyzwalaniu z RF-602/603/605 i czy da się te 2 opcje połączyć.
Przyznam też, że nie szukałem w internecie czy taka opcja działa. Dział natomiast sterowanie z TX i wyzwalanie że stopki, o czym napisał już Jacek Woźniak.

Jest jeszcze jedna opcja - YN-560-TX zapinasz na YN-622. Wtedy do wyzwalania lamp będzie używany bezpośrednio sterownik i taka opcja raczej będzie działać i w takim wypadku potrzebujesz 3 YN-622, ale nie wiem jak będzie gdy 2 nadajniki będą próbowały łączyć się z jednym odbiornikiem.
W przypadku wyzwalaczy TTL komunikacja jest 2 stronna i mogą się pojawić problemy. Choć przy lampach bez TTL mogą być pomijalne.

sonicq
06-05-2016, 10:35
Czyli napisałeś takie rozwiązanie jak ja proponowałem: yn622+560tx. Wydaje mi się właśnie, że to zadziała. Napisałem już do jednego ze sklepów prośbę czy mogą mi to sprawdzić.

O konflikt dwóch aparatów z zapiętym yn622 się nie boję bo będę wyłączać nie używany nadajnik (na drugim body) lub przełączać go na inny kanał - innej rady nie ma bo bym sobie wyzwalał zapiętą lampę do drugiego aparatu z tego co wiem. Z tym się pogodziłem i wiem, że będę musiał tak robić. Lampami będę świecić na sali więc nie ma tam jakiegoś intensywnego zmieniania korpusów (jeśli w ogóle będę nosił dwa na raz) więc takich operacji często nie będę wykonywać.
Chyba wyłączanie nadajnika podczas pracy aparatu i lampy nie uszkodzi w żaden sposób ani jednego ani drugiego? Gdzie w zestawie d750+622+sb-700/metz 52 af1 będę wyłączać nadajnik yn622 umieszczony między nimi? W razie czego zmiana kanału też skutecznie odetnie ten nadajnik od drugiego zestawu, a nie ma wyłączania nadajnika podczas pracy body/lampy.

GonzoG
06-05-2016, 12:00
Zapomiałem, że YN-622 nie ma ręcznego przełączania miedzy trybem nadajnika i odbiornika.
Wyłączanie nadajnika nie powinno nic uszkodzić, ale czasami kolejność włączania nadajnik, lampa, aparat mają wpływ na poprawność działania YN622, ale to możesz sprawdzić już teraz.

sonicq
06-05-2016, 12:21
Kolejność wyłączenia/włączenia nigdy nie działał mi na poprawne działanie, działało generalnie zawsze. Tzn do tej pory pod body podpinałem jedynie 622-TX i tu było ok. Jedynie w jakiejś konfiguracji, nie pamiętam której kolejności włączania, nadajnik 622-TX częściej podświetlał swój wyświetlacz i trzeba było go wyłączać wajchą przy spuście migawki.

Dostałem odp. ze sklepu. yn622 wyzwoli zapięty na nim 560-tx więc robię zakupy. Jak dojdzie wszystko to zdam relację bo może wyjść fajny zestaw:)

sonicq
10-05-2016, 22:17
Ok obiecałem, że się pochwalę to się chwalę..
Dzisiaj doszły nowe zabawki i ogłaszam wszem i wobec, że jak ktoś chce tanio sterować i wyzwalać lampy manualne YN, mając jednocześnie lampy w TTLu na aparacie to mój set działa:)
Jak to wygląda w praktyce:
Wyzwolenie obu lamp:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/zdalny_set_01-1.png
źródło (http://fotografia-slubna.czest.pl/nikoniarze/zdalny_set_01.png)
Wyzwolenie grupy na body (sterowane z innego aparatu + 622-tx, tak dla ciekawostki. Grupa pod 560-tx została wyłączona.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/zdalny_set_02-1.png
źródło (http://fotografia-slubna.czest.pl/nikoniarze/zdalny_set_02.png)
Jak to wygląda z bliska (zdjęcie wykonane tym aparatem/zestawem spiętym powyżej):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/zdalny_set_03-1.png
źródło (http://fotografia-slubna.czest.pl/nikoniarze/zdalny_set_03.png)

Co tam jest zapięte:
1) dwa zestawy body + YN622n v1 + lampa TTL (tu widoczna SB-700)
2) zestaw YN622n v1 + YN560-tx
3) 560 III

Jak to działa: na body mam lampy w TTLu i 622 (zestaw 1), tym wyzwalam zdalnie 622 pod 560-tx (zestaw 2). Zestaw 2 przekazuje dalej sygnał do lamp 560 III (zestaw 3). Lampy z zestawu trzeciego (może być kilka) steruję sterownikiem 560-tx. Zestaw 2 będę trzymać w wygodnym i dostępnym miejscu żeby szybko przestawić moc lamp w razie potrzeby. W momencie ustawiania nie trzeba chodzić sprawdzać, testować, znów zmieniać itd. Zawsze moc można zmienić zdalnie. Jakie widzę tego zalety? Nie muszę kupować lamp TTL droższych co najmniej dwukrotnie, czyli już na jednej lampie oszczędzam na zestaw do wyzwalania lamp manualnych. Bo takie zdalne lampy i tak ustawiałbym w M, czyli nie potrzeba mi lamp z TTLem. Nie muszę latać na piętro lub ściągać lamp ze statywów. Lampy manualne przypisuje do grup i steruje tymi grupami na 560-tx. Tanio i dobrze:) Na doświetlenie sali weselnej aż nadto. Jestem zaj.. dumny z tego setu bo szukając informacji mało osób (które mają dużo większe doświadczenie w doświetlaniu sal weselnych ode mnie) cokolwiek było w stanie powiedzieć czy to zadziała, a większość miała do zaproponowania jedynie porady z lampami opartymi na TTLu/622n. W zasadzie tutaj uzyskałem choć skromne informacje to najbardziej rzeczowe.

Dziękuję Wam za zabranie głosu i mam nadzieję, że się komuś to przyda jeszcze.